İçeriğe Yönlendir

SMD LED şeritle yapılmış araç altı zemin aydınlatması

Hakan Arıbaş

Recommended Posts

Hakan Arıbaş
(düzenlendi)

Geçenlerde bir akşam 2009 model bir BMW 320d gördüm. Adam arabanın uzaktan kumandası ile kapıları açınca kapı kollarının altından zemine beyaz ışık vurdu. Acayip hoşuma gitti, arabaya binmeden arabanın etkefını görmenizi sağlıyor. Daha sonra park halindeyken o arabayı tekrar görünce gidip baktım. Kapı kollarının altında ikişer tane küçük SMD LED var. Benim arabaya nasıl yaparım da yaparım diye düşünmeye başladım. Kapı kollarının altı müsait değil. Ben de arabanın altına şerir halinde yapayım ve elektriği de iç aydınlatmadan alayım dedim. Böylece uzaktan kumanda ile kilit açıldığında ya da kapılar açıldığında zemin aydınlanacak ancak kontağı açında iç aydınlatma kapandığı için zemin aydınlatması da kapanmış olacak.

Elimde 2 adet 90cm boyunda herbirinde 45 adet SMD LED bulunan beyaz ışık veren (8000K - mavimsi beyaz ışık) su geçirmez şerit vardı. Herüç LED'te bir kesilebilir olduğundan, aydınlatmaların tam kapıların altına denk gelmesi için 21-24 LED olacak şekilde kestim şeritleri ve uygun şekilde uçlarına kablo leğimledim. Arabaya yapıştırmadan önce aracın altını elimden geldiğince temizledim. 3M "all weather" çift taraflı bant kullandım araca yapıştırmak için. Basit bir işlem gibi gözükmesine rağmen toplam 2 saatimi dolu-dolu aldı bu işlem.

Işık fotoğrafta gözüktüğü kadar mavi değil ama nedense fotoğrafta o şekilde çıkmış. Tam istediğim şekilde olmadı, muhtemelen uygun bir zamanda yeni malzemelerle tekrar bu işe girişeceğim. Neden olmadı:

* Şeriti yapıştırdığım marşpiyel zift gibi birşeyle kaplandığı için çok girintili-çıkıntılı, tam yapıştırmak mümkün değil

* Marşpiyelde aralıklarla yerleştirilmiş 5er adet 2x1cm boyutlarında plastik tamponlar var (vidaları kamufle etmek için), şerit oradan geçerken yükselip-alçalıyor

* LED'ler beklediğim kadar iyi aydınlatma sağlayamadı

Şkinci denemeyi yapana ya da kendiliğinden düşene kadar bu şeritleri kullanmaya devam edeceğim sanırım..

post-3226-1251897237_thumb.jpg post-3226-1251897289_thumb.jpg post-3226-1251897490_thumb.jpg

===============

[24.09.2009] Deneme v2.0 - tekli LED'lerle zemin aydınlatması

Şerit LED kullanarak yaptığım ilk denemeyi ikinci gün sonunda söktüm ve şerit yerine tekli LED'lerle yeni bir deneme yapmaya karar verdim. Verdiğim siparişler gelince montajı yaptım. Bu sefer de tam düşündüğüm gibi olmadı :good1: Işık çok lokal vuruyor yere ve zemini aydınlatmaktan çok LED'ler sadece kendilerini aydınlatıyor sanki. Bunları da ilkinde olduğu gibi iç aydınlatmaya bağladım, kontak açılınca iç aydınlatma ile birlikte bunlarda sönüyor; yani yolda giderken yanmıyor ışıklar.

post-3226-1253853252_thumb.jpg post-3226-1253853262_thumb.jpg

tarihinde sparhawkisme tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

ben bunu bi videoda görmüştüm.Aracın kapı kolunu delmek falan gerekir diye ugraşmadım.Güzel uygulama aslında.

Yalnız bana göre bu uygulama için elektrigi tavan lambasından alıyorsan tavan lambasını ledlemen gerekebilir.Çünkü o devrenin gücü tavan lambasındaki ampüle yetecek kadar olabilir.O nedenle ledler kısık yanabilir.

Yorum bağlantısı
Hakan Arıbaş
(düzenlendi)

Iç-dış mümkün olan tüm ampuller led benim arabada. Elektriği iç aydınlatmadan aldım ama tavandan değil, araç içi zemin aydınlatmasından aldım. Işığın az olmasının nedeni kullandığım led şeritin doğası gereği aslında; üzerindeki led'ler çok minik. Şerit led yerine aynı yerlere ayrı minik led lambalar koymak sanki daha iyi olacak gibi geliyor; gerçi o zamanda yere vuran ışık şimdiki gibi homojen olmayacak..

post-3226-1251952730_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Aydınlatma resimdeki gibiyse bence yetersiz değil. Şakır şakır çok aydınlık olması da güzel olmaz. Gerçek tonunu görmedim ama sarı-beyaz gibi daha sıcak bir renk seçsen daha iyi olur.

Yorum bağlantısı
Hakan Arıbaş

Işık şiddeti hemen hemen fotoğraftaki gibi ama mavimsi-beyaz bir rengi var (aşağıdaki resimde 8000K'de olduğu gibi bir renk). BMW'deki ışık abartı değil ama benim elde ettiğimden daha parlak bir ışıktı.

kelvin02.jpg

Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Hakan Arıbaş
(düzenlendi)

Dün akşam ikinci denemeyi yaptım, yorum ve fotoğrafları ilk konuya ekledim..

Yorum bağlantısı
Göksel Bahadır
Dün akşam ikinci denemeyi yaptım, yorum ve fotoğrafları ilk konuya ekledim..

Daha geniş açılı led kullansan daha iyi olur gibi.

Yorum bağlantısı
Hakan Arıbaş

post-3226-1253867802_thumb.jpg

Herbir lambada 5-adet mantar-tip mavi LED var, ve bu mavi LED'ler içbükey bir reflektörün içinde ve bunların hepsi de su-geçirmez bir şeffaf kabın içinde ancak LED'lerin tamamının önünü kapatan dandik bir mercek var; sanırım o ışığı toparlayıp lokal hale getiriyor..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...