İçeriğe Yönlendir

Albea led tavan lambası yapımı

Anıl Ezgi

Recommended Posts

Anıl Ezgi
(düzenlendi)

herkese merhaba ben ankaradan anıl 2005 albea aracım var sıtenzıe yenı uye oldum cok begendım herkese keyıflı forumlar dılerım :(

sızlere bır sorum var aracımın on kısımda bulunan tavan lambasına pıyasada satılan hazır led lambalardan taktım aydınlatma pek ıyı degıl ve de kapılar kapanınca ısık cok ama cok az sekılde sonük olarak yanıyor bu olaydan bıkmıs durumdayım bu yuzden super flux beyaz ledlerden aracıma bır tavan lambası yapmak ıstıyorum ama nasıl olacagı konusunda pek bır fıkrım yok dıyelım kı bu ledlerden aldık 1.jpg

bu ledlerden kac adet kullanmalıyım kapılar kapanınca ledlerın sonuk olarak yanmaması ıcın yada bunun ıcın dırencmı kullanmalıyıım ledler konusunda bır konu okudum sıtede mesela arac akımı 13,5 olsa seri olarak 5 flux led ıs gorurmu?

13,5v toplam akım 3,5v ledler cekse 3,5*5=17,5v eder yanı bunda dırenç baglayayım mı?

aklım cok karıstı degerlı fıkır ve yardımlarınız ıcın sımdıden tesekkurler...

bende en sonunda projemı hayata gecırdım resımlerı eklıyorum

malzemeler:

24 adet superflux led

12 adet genıs acı mantar led

bir adet 7812 entegre

pertınax(levha), lehım, kablo,direncler vs.

önce tavan lambalarının kapaklarını actım kabaca ıcıne sıgabılecek pertınaks ıcın ölcu aldım

ve basladım ıse koyulmaya

tavan lambalarında ledlerı pertınax ustune 3 led + 150lik direnclere seri sonra aynı gruptan 4 tane yapıp bunların da paralel bagladım

sl371882.jpg

albea led tavan ve bagaj aydınlatması

sl371886.jpg

bagaj aydınlatmasına ıse direncsiz 4ledi ser baglayıp 3 sıra olusturdum bunlarıda paralel bagladım

led tavan lambası kullananlar bılırler on tavan lambası kapılar kapandıktan sonra sonuk olarak yanmaya devam eder 7812 entegre kullandım bu entegre ledlerın kapılar kapandıktan sonra sonuk yanmasını saglayan 2volt kadar gelen o akımıda emiyor bu sayede kapılar kapanınca ısıklarda sonmus oluyor 7812 olmadan baglayınca ledler yıne sonuk olarak yanmaya devam ettı

sl371877.jpg

ardından da bunları yerlerıne monte ettım o asamaların resımlerı kayıp su an bulunca eklıcem

simdide işlem tamamlandıktan sonrakı fotolar

bagaj

sl371977.jpg

ön aydıntlatma

sl371956.jpg

arka taraf

sl371955.jpg

gündüz gibi oldu :) yardımlarını esırgemeyen herkese tesekkur ederım

tarihinde ar4920 tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Anıl Ezgi
Anıl;

Araştırma yapmayı sevmedigin burdan belli:)

Aşagıdaki linke bi gir istersen.Ledlerin nasıl baglandıgı hakkında bilgiler mevcut.

http://www.geceucusu.com/index.php?showtopic=988

:( burayı okudum daha once ama anladıgım kadarıyla dırencler bır cesıt sıgorta yada akım duzenleyıcı yanı koydugumuz dırence göre devreye akım gırer dogrumudur? dogruysa bu flux ledlerde 5 led ıcın ne kadarlık dırenc kullanmak gerekecek ıste bı orasını toparlayamıyorum :) hesaplama ıslerınde kotuyum

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)
kapılar kapanınca ısık cok ama cok az sekılde sonük olarak yanıyor bu olaydan bıkmıs durumdayım

Tavan lambası elektronik elektronik kontröllü olan bir çok araçta bu sıkıntı mevcut.Ledler hiçbir zaman ampül gibi rezistif olmadıklarından bu tip sıkıntı olacaktır.Ledler ile bunu gideremezsin.Ya orjinal ampülde ledler ile yanacak yada ampülün wattına yakın bir değerde direnç kullanacaksın.(33R 5Watt.Alüminyum direnç)

5 adet ledi seri bağlayarak 10R çeyrek watt direnç ile direk aküden besleyebilirsin.% 100 verimde yanmayacaklar ama evladiyelik olacaklardır.

tarihinde Misafir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Anıl Ezgi
(düzenlendi)

13,5 volta 20ma lik 4 adet ledı 1 ohm dırencle baglasam olurmu? hesaba gore böyle baglarsam 3,37 v dusecek ledler ustune sizce olurmu?

ben bu ıslere yenı gırıyorum sacmalarsam kusura bakmayın artık :)) yapacagım devreyı tavan lambasının oturdgu yuvadan beslemeyi dusunuyorum

tarihinde ar4920 tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
13,5 volta 20ma lik 4 adet ledı 1 ohm dırencle baglasam olurmu? hesaba gore böyle baglarsam 3,37 v dusecek ledler ustune sizce olurmu?

ben bu ıslere yenı gırıyorum sacmalarsam kusura bakmayın artık :))

eğer 4 adet kullanacaksan işler değişir.her bir ledi 3 volt sayalım.ettimi sana 12 volt.akümüz araç çalışınca 13.8-14.2 volt oldu.O zaman 7812 imdadımıza yetişmeli yada 150-220 ohm arası dirençle yolumuza davam etmeliyiz.

Burada biz neler saçmalamadıkki :) kesinlikle kusuru olmaz bu işin.çalışmalarını resimle,lazım olabilir.

Yorum bağlantısı
Halil Şahin1679652584

ben bu ıslere yenı gırıyorum sacmalarsam kusura bakmayın artık :)) yapacagım devreyı tavan lambasının oturdgu yuvadan beslemeyi dusunuyorum

size tavisiyem daha fazla led kullanın en az 15 led gibi ben önce 11 led baglamıştım memnun kalmadım su an 27 led var ve tatmin edici..3erli seri baglmanız yeterli bu işi bende servet ve mehmet abi takibi ahmet bey sayesinde öğrendim artık..paralel değil seri bağlayın.. :D değil mi servet abi... :)

Yorum bağlantısı
Anıl Ezgi
size tavisiyem daha fazla led kullanın en az 15 led gibi ben önce 11 led baglamıştım memnun kalmadım su an 27 led var ve tatmin edici..3erli seri baglmanız yeterli bu işi bende servet ve mehmet abi takibi ahmet bey sayesinde öğrendim artık..paralel değil seri bağlayın.. :) değil mi servet abi... :)

nasıl yanı? daha cok led kullandıkca dırence gerek yokmu? 27 sıgmaz benım tavan lambasına ama 8 tane sıgdırabılırım seri seıklde dıkdortgen plakaya

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

ar4920

Önce 7812 al.3 tane beyaz superfluks ledi seri baglayıp 150ohm direnç bagla.

Yorum bağlantısı
Halil Şahin1679652584
nasıl yanı? daha cok led kullandıkca dırence gerek yokmu? 27 sıgmaz benım tavan lambasına ama 8 tane sıgdırabılırım seri seıklde dıkdortgen plakaya

elbette ki var..direnç olmadan kullanılır mı bilmiyorum ama yakarsın sanırım..lamba küçükse olabilir 8 tane demek isteiğim alabildiği kadar fazla tutarsan seni tatmin eder..

Yorum bağlantısı
Anıl Ezgi

post-3699-1258884295_thumb.jpg

ledler yukarıdakı gıbı serı baglanacak ama 7812 bu sekılde mı baglanır? devre elemanlarının baglantı seklı dogrumu?

sımdı 7812yı bagladık diyelim 8 tane ledımız var burada dırenc ne kullanmalıyım bunu kestıremıyorum amatör biçimde hesaba göre 12v gelcegıne göre led basına 1,5v dusecek buda ledlerı çalıstırmaya yetermı?

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Sen bu şekılde baglarsan ledlerin parlaklıgı yarıya düşer.Tabi süperfluks led kullandıysan.Bu baglantı olmaz arkadaşım.Emegine yazık

9 tane led kullan mümkünse

1+2+3+direnç

4+5+6+direnç

7+8+9+direnç şeklinde birbirine paralel baglarsan süper bi aydınlatma olur.direnc 150 Ohm olmalı.

Yorum bağlantısı
Anıl Ezgi
Sen bu şekılde baglarsan ledlerin parlaklıgı yarıya düşer.Tabi süperfluks led kullandıysan.Bu baglantı olmaz arkadaşım.Emegine yazık

9 tane led kullan mümkünse

1+2+3+direnç

4+5+6+direnç

7+8+9+direnç şeklinde birbirine paralel baglarsan süper bi aydınlatma olur.direnc 150 Ohm olmalı.

post-3699-1258915380_thumb.jpg

bu sekılde mı yapmalıyım mustafa sedat bey direncler öne mı takılır bılemedım birde 7812de takayım mı devreye? bu dokuzlu one sıgmaz arkaya takarım bunu ,

ön kısım ıcınde 6lı yaparım aynı sekılde onlarada bırer on dırenc olarak 150lık mı atayım?

kusura bakmayın cok soruyorum ama yardımlarınız ıcın tesekkurler :)

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Sora sora ögrenceksın zaten.Ben de senın gibiydim;)

Evet aynen bu şekılde olcak.Dirençleri öne tak.Girişe 7812 regulatörü tak.Ben 150 ohm direnci 12volta göre hesap edip söyledim.Yalnız fluks ledlerin + ve - uçlarını dogru tespit edip baglaman gerekli.Baglantıları genelde böyle yapmalısın.Devamlı 3 ve 3ün katları olacak şekılde kombinasyonlar kurup ledleri baglarsan kolay kolay sorun yaşamazsın emeginde boşa gitmez.

Yorum bağlantısı
Yusuf Güneş
(düzenlendi)
post-3699-1258915380_thumb.jpg

bu sekılde mı yapmalıyım mustafa sedat bey direncler öne mı takılır bılemedım birde 7812de takayım mı devreye? bu dokuzlu one sıgmaz arkaya takarım bunu ,

ön kısım ıcınde 6lı yaparım aynı sekılde onlarada bırer on dırenc olarak 150lık mı atayım?

kusura bakmayın cok soruyorum ama yardımlarınız ıcın tesekkurler :)

7812 de olacak bunun gorevi araç çalıştığında 13,5 e kadar yukselen voltajı 12 de sabit tutmak 7812 taktıktan sonra dirençte takılacak devreye

tarihinde yusufum206 tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)
Paralel değil seri bağlayın.. :D değil mi servet abi... :)

Bildiğimi banada unutturdun ya başka bişe demiyom :)

tarihinde Misafir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Anıl Ezgi

25 beyaz 5mm superflux led 8 adet 150lık dırenc 7812 2 adet bunların hepsı ıcın 7 tlyı gecmez dedı bızım yegenın staj yaptıgı yer nasıl fıyat ıyımı? ledlerın tanesı 25 kurusmus :)

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Nerden alıyorsun ledleri.Burda tanesini ben 50 YKR alıyorum ultrabeyaz fluks ledmi öyle bişey çıkmış.

Yorum bağlantısı
Anıl Ezgi
Nerden alıyorsun ledleri.Burda tanesini ben 50 YKR alıyorum ultrabeyaz fluks ledmi öyle bişey çıkmış.

konya sokaktan alcam bızım yegene ozel fıyatmıs :)

Yorum bağlantısı
Anıl Ezgi

tekrardan herkese merhaba şimdiden herkesin bayramını kutlarım ledlerımı ve diğer malzemelerımı aldım koyuldum ıse 3erlı 4 serı yaptm herbrıne 150lık on dırenc koydum paralel bagladım arkalar ıcın 7812 kullanmadım araca taktım sankı arabanın ıcınde bıldıgınız florasan lamba yanıyormus gıbı oldu resımlerı daha sora eklıycegım ama kucuk bır sorunum var onler ıcın 7812 bagladım daha dogrusu beceremedım galba nasıl baglandıgını cozemedım galba 1ıncı bacak + gırıs 2. olan orta bacak 3.bacaktan şaselı ve 3.bacakta +cıkıs yaptım ledler cok sönük çok çılız yandı ıptal ettım ama onler ıcın 7812ı kullanmak ıstıyorum nasıl baglamalıyım :) yardımlarınza teskkurler sız olmasaydınız ben bu ısı cozemezdım :))

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven
(düzenlendi)

Ben bu 7812'yi tavan lambasında kullanmayı önermiyorum.Yaptıgım deneyler ve edindigim bilgilere dayanarak şunları diyebilirim

7812'nin voltajı 12'ye sabitlemesi için giriş gerilimi en az 13,2 falan olmalı.Datasheet degerlerinde giriş gerilimi 14volt falan yazan yazıyor.Şayet giriş gerilimi 12,5 falan olunca bu sefer 7812'nin karnı doymuyor ve voltajı sabitleyecegi yere 11 lere kadar düşürüyor.Dolaysıyla giriş gerilimi 12,3 ve 13 arası olan bi yere 7812 yi tavsiye etmiyorum.Bi kere aracın tavan lambası zaten aracı biz stop ettirdikten sonra araçtan inmek yada binmek için kapıyı açtıgımızda yanıyor ve araç stop edince akü voltajı zaten 12 falan oluyor.Şşte bu durumda 7812 görevini yapamıcagı için ve yapmasına zaten gerek kalmıcagı için bu sefer bi işe yaramadığını düşünerek voltajı 12 nin altına düşürüyor ve ledler kısık yanıyor.

Ben tavan lambasında kullancak olsam 7810 kullanırdım.Çünkü 7810'un doyum voltajı minimum 12volt falan.Ama 7810 u kullanmak için ledler örülürken dirençler 10volta göre hesap edilerek alınmalı.Şerit led içinse 7810 kullanamayız.Kullanırsak kısık yanar.

tarihinde mandalina_ tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Anıl Ezgi
Be bun 7812'yi tavan lambasında kullanmayı önermiyorum.Yaptıgım deneyler ve edindigim bilgilere dayanarak şunları diyebilirim

7812'nin voltajı 12'ye sabitlemesi için giriş gerilimi en az 13,2 falan olmalı.Datasheet degerlerinde giriş gerilimi 14volt falan yazan yazıyor.Şayet giriş gerilimi 12,5 falan olunca bu sefer 7812'nin karnı doymuyor ve voltajı sabitleyecegi yere 11 lere kadar düşürüyor.Dolaysıyla giriş gerilimi 12,3 ve 13 arası olan bi yere 7812 yi tavsiye etmiyorum.Bi kere aracın tavan lambası zaten aracı biz stop ettirdikten sonra araçtan inmek yada binmek için kapıyı açtıgımızda yanıyor ve araç stop edince akü voltajı zaten 12 falan oluyor.Şşte bu durumda 7812 görevini yapamıcagı için ve yapmasına zaten gerek kalmıcagı için bu sefer bi işe yaramadığını düşünerek voltajı 12 nin altına düşürüyor ve ledler kısık yanıyor.

Ben tavan lambasında kullancak olsam 7810 kullanırdım.Çünkü 7810'un doyum voltajı minimum 12volt falan.Ama 7810 u kullanmak için ledler örülürken dirençler 10volta göre hesap edilerek alınmalı.Şerit led içinse 7810 kullanamayız.Kullanırsak kısık yanar.

ben memnunum sımdılık resımlerıde eklıcem on kısmda 7812 var arkada yok aydınlatma ıkısındede aynı onlerındekı reflektor tarzı cam da dagatıyor galıba benım on lambaya kapılar kapanınca 2,5v gelıyor 12ledı sonuk yakabılıyordu kapılar kapalıyken sımdı 7812yle yakamıyor belkı ledler fazla yanmıyordur ama olsun :))

Yorum bağlantısı
  • 5 hafta sonra...
Guest qwww

Merhabalar,

ben hiç 7812 kullanmadan yaptım. tavan lambası haricinde paspasların oraya da (4 koltuk için de) aydınlatma yaptım. kapılar açılınca yanıyor ve yavaş yavaş sönüyor aracın donanımında bu özellik olmadığı halde. ayrıca kullandığım ledlerin açısı geniş olduğundan ışığın vurduğu yerde yuvarlak iz de yapmıyor. Torpido kutusuna da arabanın çakmağından enerji alarak ışıklandırma çektim. voltaj sorunu yok. ledler araç çalışırken de çalışmazken de aynı şiddette yanıyor. Torpido aydınlatması (toplam 3 led) 28,5 mA; paspas aydınlatması ise 113 mA akım çekiyor. ledlerde ısınma olmadı şimdiye kadar uzun zaman kullanacağımı düşünüyorum...

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...