Muhammed Andı 12 Şubat 2010 Paylaş 12 Şubat 2010 D1S'lerde selektör sorunu yok. Balasta yüklenmiyor.bi sitede gordum. adam benim de kullandigim hella gen4 balasta d1s ampul takmis. pekiiii, ben de boyle birsey yapabilir miyim acaba? daha dogrusu boyle bir uygulamada, farlar yanmazken, gen5 d1s'teki gibi sellektor yapar duruma gelir mi sistem? cunku bir baska resimde de audinin balastini gordum. AL marka hem d2s hem de d1s bir beyindi. beyinin rolu nedir bu konuda? Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 13 Şubat 2010 Paylaş 13 Şubat 2010 bi sitede gordum. adam benim de kullandigim hella gen4 balasta d1s ampul takmis. pekiiii, ben de boyle birsey yapabilir miyim acaba? daha dogrusu boyle bir uygulamada, farlar yanmazken, gen5 d1s'teki gibi sellektor yapar duruma gelir mi sistem? cunku bir baska resimde de audinin balastini gordum. AL marka hem d2s hem de d1s bir beyindi. beyinin rolu nedir bu konuda?Hella G4 aslında d2s için üretilmiş bi balast. Ampule takılan ignitor yani ateşleyici bi nevi d1s'teki entegre ateşleyicinin görevini görüyor.Hiç denemediğim için bilemeyeceğim, belki işe yarayabilir. AL'nin balastını d2s ile kullanmak istersen yine onun ateşleyicisini kullanman lazım. Yorum bağlantısı
Muhammed Andı 13 Şubat 2010 Yazar Paylaş 13 Şubat 2010 Hella G4 aslında d2s için ürerilmiş bi balast. Ampule takılan ignitor yani ateşleyici bi nevi d1s'teki entegre ateşleyicinin görevini görüyor.Hiç denemediğim için bilemeyeceğim, belki işe yarayabilir. AL'nin balastını d2s ile kullanmak istersen yine onun ateşleyicisini kullanman lazım.benim amacim d2s'i kullanmak degil. d1s'e balastsiz gecmek. daha dogrusu boyle birseyin olup olmadigini ogrenmek. cunku resimde benim balast var ve ucunda d1s ampul. diger resimde de oyle bir balast var ki, hem d1s hem de d2s. bu durumda acaba guzellik yapar da bir kiyak gecer mi benim balastlar bana; dedim bende. Yorum bağlantısı
Ahmet Kasapoğlu 14 Şubat 2010 Paylaş 14 Şubat 2010 g4 balasta d1s ampul takmayı bende hiç denemedim bugüne kadar fakat selçuk abininde dediği gibi o balast d2s ampul için üretilmiş bir balast. yani d1s ampulu çalıştırsa bile d1s balast gibi selektör yapabileceğini zannetmiyorum. Şimdi mesajı okuyunca aklıma geldi elimdeki Mitsubishi balasta baktım. O da d2s ve d1s tüm ampulleri çalıştırıyor. Bu balastlar gerçekten mükemmel. Daha önce forumda tartışılmışmıydı bilmiyorum uzun süredir takip edemedim. Ama hella g5 balasttan çok daha güzel çalışıyor. ampulun ısınması en fazla 3 saniye sürüyor. Zaten BMW ve Mercedes farlarından artık bu balast çıkıyor. Elimdekide BMW den çıkma. Benim buradan anladığım d1s balast d2s ampulude çalıştırabilir. ama d2s balast sadece d2s ampulu düzgün olarak çalıştırabilir. Yorum bağlantısı
Muhammed Andı 15 Şubat 2010 Yazar Paylaş 15 Şubat 2010 (düzenlendi) biraz internette gezdim de soyle bir adrese rastladim. http://www.auto-electronic.net/hella-gen4-...ast-ignitor.htmve bu adresteki aciklamaya gore hella gen4 balastlar d1s ampullerde de kullanilabiliyormus. ancak sellektor konusu mechul. ben sellektor konusunda sicak baslangic olayinin gen5'lerin atesleyicisinde bittigini okumustum sanki bir zamanlar. bu atesleyici de d1s'in ampulune monteli olan malzeme oluyor bildigim kadariyla. oyleyse; balastin farki nedir gen4, gen5 olarak.? gen5 acaba sadece teknolojik bir gelisme urunu mu, yoksa d1s'in sellektorunde arti bir yonu var mi? dahasi..; d1s ampuldeki sabit atesleyici, gen4'te kullanilan atesleyicinin sadece ve sadece sok-tak olayini engellemek amaciyla uretilmis bir ust versiyonu mu? kafam karisti... komplo teorisi gibi oldu bu yazi.! 15 Şubat 2010 tarihinde plusbil tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 15 Şubat 2010 Paylaş 15 Şubat 2010 D1S ateşleyicisi ile D2S ateşleyicisinin tamamen aynı olduğunu sanmıyorum. Pratikte aynı işi görücektir. Bir de selektörü denemek lazım.Sonuçta hella "ampulü ben böyle sürmek istiyorum" diyip bir ateşleyici geliştirmiş. Ama D1S ampul kullanılmış olsaydı, balastın dizaynını değiştirip, ampulün ateşleyicisine göre bir dizayn geliştirmen gerekiyor.Ateşlemenin hızı sadece balasta ait bir olay değil. D2S olup da hızlı ateşleme yapabilen balastlar da var. Ateşleme ~100 ns gibi bir sürede gerçekleşiyor. Isınma başlangıcı ~20 ms, ısınma ise saniyelerle ölçülüyor. Bu değerler biraz balastın dizaynına bağlı yani üreticilere göre bu rakamlar değişebiliyor. Yasal kurallara göre 4 sn. içinde farın %80 performansa çıkması gerekiyor ki zorlasan D2S'te çıkıyor zaten. Tek merceği olup uzun farı olmayan farlar bu mantığa göre üretiliyor.Koreli ve Tayvanlı abilerimizin yazdığı güzel bir iki döküman buldum + Hella'nın dökümanını ekliyorum.Modeling_and_control_hid_ballast.pdfSteady_state_ballast.pdfELO_Light_Electronics.pdf Yorum bağlantısı
Muhammed Andı 15 Şubat 2010 Yazar Paylaş 15 Şubat 2010 tesekkur ederim. dokumandan anladigim kadariyla gen5 yahut hellanin tabiriyle gen4.1 balastta (benim uzerinde dusundugum konuda) atesleyiciye yukleme gucunu optimize etmisler. hatta gen5 ile d2s'in de alternatif olarak calisabilecegini belirtiyorlar. ve bu durumda geriye her iki balastin sellektor tepkisi kaliyor. aslinda ben bendeki gen4'u sellektorde denemeye denerim ama, gen5'i bilmiyorum ki, kiyaslama yapabileyim. neyse..; bu merak bana gen5 aldirir maldirir, cok kurcalamayayim simdilik... Yorum bağlantısı
Ahmet Kasapoğlu 17 Şubat 2010 Paylaş 17 Şubat 2010 gen4 ile gen5 arasında tek fark süre değil ama bunu kesin belirtebilirim.gen4 veya gen3 kitlerde farı kapar kapamaz açınca veya selektör yapınca böyle kırmızı falan gibi tonlar çıkıyor ampulden. yani düzgün bir şekilde değil biraz garipseyerek çalışıyor.ama gen5 kitler öyle değil. d1s ampul istediğiniz kadar selektör yapın hep beyaz şekilde normal gücünde yanıp sönüyor. zaten Selçuk abinin dediğin gibi d2s kitlerde bu 4 saniye sınırının altında. Yani tek fark süre olsaydı illaki d1s kitlere geçilmezdi. d2s kit kullanan tek mercekli araçlar olurdui, en azından geçiş döneminde.Bu arada gen4 kitlerde ateşleyicinin ampul arkasına alınmış olmasının amacı. ortada, ilk baştaki 22000 volt seviyesindeki elektriği taşıyan kablo bulunmamasını sağlamaktır. gen3 ve daha eski kitlerde ateşleyici balast içinde bulunduğu için. balasttan ampule giden kablo üzerinde ilk açılışta çok yüksek voltajda elektrik bulunuyor. hatta bazıları bilir ampul takılı değilken gen3 balasta elektrik verirseniz duy içerisinde çok şiddetli bir ark olur. terminaller arasında direk kıvılcım çatır çatır zıplar. ampul takılı değilken çalıştırmamak gerekir.gen4 kitler bu durumu ortadan kaldırdı. ampul ateşleyiciye takıldığı için ortada yüksek voltajı taşıyan kablo bulunmamış oluyor. Zaten gen4 kitin ampulunu çıkarmak için çevirdiğinizde bir mekanizma kablosunuda tık diye dışarı atar. gen4 kite ampul takılı değilken çalıştırmak mümkün değildir. Yorum bağlantısı
Muhammed Andı 17 Şubat 2010 Yazar Paylaş 17 Şubat 2010 cevaplarınız icin tesekkur ederim. peki gen4 balast icin; yuksek voltaj gecisini kaldirmak icin atesleyici balasttan ayrildi madem, oyleyse balast ile atesleyici arasindaki kabloyu uzatabilir miyiz? uzatabilirsek, bu uzunlugun maksimum degeri yaklasik nedir? Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 17 Şubat 2010 Paylaş 17 Şubat 2010 G3 balastta kablo daha fazla yük taşıdığından uzatılmaması gerektiğini bir yerlerde okumuştum. G4 ya da üstü balastlarda da çok mecbur olmadıkça uzatılmaması gerekir bence. Sonuçta o kablo far yapısı göz önünde bulundurularak (ısı, nem vb etkenler) elektronik mühendislerinin hesaplarına göre üretiliyor. Yorum bağlantısı
Muhammed Andı 17 Şubat 2010 Yazar Paylaş 17 Şubat 2010 G3 balastta kablo daha fazla yük taşıdığından uzatılmaması gerektiğini bir yerlerde okumuştum. G4 ya da üstü balastlarda da çok mecbur olmadıkça uzatılmaması gerekir bence. Sonuçta o kablo far yapısı göz önünde bulundurularak (ısı, nem vb etkenler) elektronik mühendislerinin hesaplarına göre üretiliyor.aynen oyle, far yapisina gore uretiliyor. cunku bendeki kablolarin biri kisa, biri uzun. bu da demek oluyor ki; balastin koyuldugu yere gore en kisa yoldan atesleyiciye ulasacak sekilde kablolama yapiliyor. ancak bende kisasi da, uzunu da balasti yerlestirecegim yer acisindan kisa kaliyor. uzatayim dedim, emin olamadim, kablo yetsin diye farin alt tarafina bantladim balastlari. ama bu durumdan cok da rahat degilim. eger uzama gibi bir ihtimal varsa oradan sokup, kutulayip, daha emniyetli bir yere monte etmek niyetindeyim. monte edecegim nokta ile atesleyici arasi 50-70 cm. civarinda olacak. yani var olan kablo sokulup, yeni ve daha kaliteli bir kabloyla normalinden 30-50 cm. daha uzun olacak sekilde tekrar dizayn edilecek. tabi mumkun olursa... peki; bu kablo uzerinden normalde ve maksimum anlarda(atesleme ani), kac volt elektrik geciyor.? ve bu maksimum an ne kadar suruyor? Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 17 Şubat 2010 Paylaş 17 Şubat 2010 Kabloyu 50 cm uzatacağına balast farın arkasında güvensiz kalsın daha iyi Yorum bağlantısı
Misafir 17 Şubat 2010 Paylaş 17 Şubat 2010 peki; bu kablo uzerinden normalde ve maksimum anlarda(atesleme ani), kac volt elektrik geciyor.? ve bu maksimum an ne kadar suruyor?Maksimum anlık 500 volt,devamında 85-100 volt civarı.Hella gen 5 değerleri ama. Yorum bağlantısı
Muhammed Andı 17 Şubat 2010 Yazar Paylaş 17 Şubat 2010 tesekkur ederim... mesaj alinmistir. fuzuli is cikartacaktim basima ama anlasilan tembellige devam.! Yorum bağlantısı
Recommended Posts