İçeriğe Yönlendir

Ford Transit gösterge aydınlatma

Hüseyin Matur

Recommended Posts

Hüseyin Matur
(düzenlendi)

post-3506-1279908008_thumb.jpgpost-3506-1279908060_thumb.jpgpost-3506-1279908078_thumb.jpg

Başka konulara ilişmektense yeni konu açmayı daha doğru buldum. Umarım bu konunun devamında istediğim tarzda ışıklandırılmış göstergeye sahip olabilirim.

Bugün serviste dağılmış olan gösterge darmadağın ettim. Maket oyuncak gibi gayet güzel dağılıverdi. Yavaş yavaş sakin sakin adım adım. Herşey çok güzeldi pleksiglas'ın arkasında yazıların bulunduğu kağıt levha kolayca pleksiglas'tan ayrılıveriyordu. Tabi bunu pleksiglası üzerinden ayırabilmek için önce gösterge üzerindeki çubukları çıkarmam gerekiyordu.

Hatta farklılık olsun diye başka bir göstergede (focus) bulunan turuncu renkte çubukları çıkarıp aracımda kullanacaktım ancak bizim göstergeden çıkan çubuklar ile resimde gördüğünüz turuncu çubukların girişi oldukça farklı olduğu için bu çubukları değiştirme işlemi yolun başında bitmiş oldu.

post-3506-1279909558_thumb.jpg

Göstergenin arkasındaki yeşil tabakaları kolayca kazıyıp yazılarda beyaz, çubuklarında üzerlerini ışığın geçmesine engel olmayacak şekilde kırmızıya boyayarak çubuklarda kırmızı aydınlatmaya sahip olacağımı düşünüyodum ki, başka türlü bir engelle karşılaştım. 3 çubuk göstergeden kolayca çıkmıştı fakat devir saatinin üzerinde çubuk beni epey uğraştırdı. Daha fazla uğraşırsam daha beter olup kırılacağını düşündüm ve devir saatini aşağıdada gördüğünüz gibi tamamen parçalara ayırdım.

post-3506-1279908024_thumb.jpg post-3506-1279908035_thumb.jpg

Devir saatinin arkasında bir bobin mevcut ve bu bobinden devam eden incecik bakır kablonun bir ucu, saatin çubuğunun ucuna tamamı ile sarılı vaziyette. Çubuğu devir saatinden diğerleri gibi kolayca ayıramamın tek sebebi bu bakır kablonun çubuğun ucuna sarılı olması. Bunu gördükten sonra nasılsa elimdeki uğraştığım gösterge perte çıkmış bir gösterge dağılsada bişey olmaz diye düşünüp, çubuğa iyice asılıp yerinden çıkardım fakat aşağıdaki gibi bir görüntü çıktı ortaya. Aynı işlemi yeni gelen göstergemde yaparsam olacakları yazmaya gerek bile yok.

post-3506-1279909656_thumb.jpg

Gösterge meselesinde durum bundan ibaret. Kısacası istediğim görüntü; yazılar beyaz, çubuklar kırmızı olsun. Çubukların kırmızı yanabilmesi için pleksiglastan yapılmış olan çubuğun üzerini ışığı iletmesine engel olmayacak şekilde bir tarz boya ile kırmızıya boyarsam göstergenin içini komple beyaz olarak ışıklandırdığımda, yazılar beyaz çubuklar ise kırmızı aydınlanır diye düşünüyorum.

Size soruyorum göstergenin devir saatinde bulunan çubuğu yerinden ayıramıyorum ve mümkünde değil gibi gözüküyor. Bu çubuk ayrılmayınca da, üzerinden yeşil tabakayı sıyıracağım levhayıda pleksiglastan ayırmam mümkün değil. Böyle oluncada istediğim aydınlatma tarzı suya düşmüş oluyor.

Aklıma bu satırları yazarken bir fikir daha geldi. Pleksiglasın arkasından yazıların olduğu tabakadaki yeşillikleri sıyırabilmem için sadece rakamların olduğu bölgeyi eritebilirmiyim yada başka bir şey..

post-3506-1279908047_thumb.jpg

Önerilerinizi bekliyorum..!!

tarihinde H tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Valla işin zor... Tüm altyapı halojen ve renksiz ampule göre yapılmış... Ben bu yapıyı görünce hiç bulaşmamanın en doğru hareket olduğuna karar vermiştim..

Şbre aydınlatma işi bence kalsın..

Daha önce linkini verdiğim Murat Dere'nin yorumu ve fotoğrafları...

Konunun tamamı burada

Sorular ile ilgili fotoğraf ve yorumları

önce panelin arkasındaki sert tabakayı kaldırıyoruz ki yeşil boya bunun arkasında. ben falçatanın arkasıyla sürterek sıyırdım. pıtır pıtır atıyor zaten kendisi.

serttbk.jpg

ardından yeşil tabakayı panele zarar vermeden sıyırmanız gerekiyor. ben dremelle yaptım. ilham aldığım sitede zımpara kullanılmış. iyice beyazlatın o bölgeleri.

yestbk.jpg

ve sonuç. resimde fena durmadı ama gerçek görüntüsünde hafif ışık azalmaları var. ledlerin açıları daha geniş olmalı.

son.jpg

Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur

Bu focustaki yazıların olduğu tabaka bizimkinden oldukça farklı. Bizdeki böyle soyulunca pütür pütür atacak tarzda birşey değil. Daha çok kimlikleri kaplattığımızda bir hal alır ya, aynı o tür bir malzeme..

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

ince katman var galiba boyanın üzerinde.dremelle çıkasrda zor olur gibi sanki deneyemiyorsun izin vermiyolarmı buna bence kavlar çünki kadran kısım sert plastikten yapılı boya ne olursa olsun bırakır bence.

benim gösterge daha gelmedi merakla bekliyorum valla.

Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur

Aşağıdaki devir saatini sökme engeli karşıma çıktığından ve bu çubuk çıkmadan yazıların olduğu tabaka sökülemediğinden dolayı şu an için bişey yapma şansım yok. Yani göstergeyi şimdilik orj. hali ile monte ettik. Aydınlatma olarak ibreler sarı aydınlanıyor yani şeffaf bir malzemeden üretilmişler. Bu ibreleri kırmızıya boyasam acak öyle bir boya olmalıki şeffalığından birşey kaybetmemeli. Işık üzerine vurduğunda ibreler kırmızı yanmalı. ???

post-3506-1280573486_thumb.jpg

post-3506-1280573491_thumb.jpg

post-3506-1280573496_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Aşağıdaki devir saatini sökme engeli karşıma çıktığından ve bu çubuk çıkmadan yazıların olduğu tabaka sökülemediğinden dolayı şu an için bişey yapma şansım yok. Yani göstergeyi şimdilik orj. hali ile monte ettik. Aydınlatma olarak ibreler sarı aydınlanıyor yani şeffaf bir malzemeden üretilmişler. Bu ibreleri kırmızıya boyasam acak öyle bir boya olmalıki şeffalığından birşey kaybetmemeli. Işık üzerine vurduğunda ibreler kırmızı yanmalı. ???

kırmızıya boyadıgında ne kadar şeffafda olsa ışık şiddeti az olucaktır.

bence tek çözüm ibreyi kırmızıya boyamak yerine ibrenin ışık aldıgı alt nokta var o alt noktayı kırmızıya boyaman yetrli olucak.ışık geçirgenligi en az boya nedir bilmiyorum ama bir şeffaf pleksi bulup bunu kırmızı oje ile boyayıp ışık vermekle anlayabilirsin olumlu sonuç alma ihtimali yüksek.oje kolay kolayda çıkmıyor erimiyor kaliteli ise tabi.yada cam boyası bulabilirsen bu daha iyi olur ışık geçirgenligide yüksektir.

senin aydınlatma iyiymiş benim aracınki çok zor görünüyor ampulun geldigi noktaları temizledim biraz daha iyileşti.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur
(düzenlendi)

Şu an yeni takılan gösterge daha şiddetli aydınlatma yapıyor ama dediğim gibi benim gönlüm beyaz ve kırmızıdan yana. :rolleyes:

tarihinde H tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Şu an yeni takılan gösterge daha şiddetli aydınlatma yapıyor ama dediğim gibi benim gönlüm beyaz ve kırmızıdan yana. :rolleyes:

yeni göstegeyi dagıtmaya kıyılmaz be usta şu an için tek şansın mavi renk onuda şöyle yapabilirsin bazı ampullerin üzerine mavi silicon tarzı parça takılıyor erimiyor eski oto teyplerinde çok olurdu.o tarz yapabilirsin ama mavi rank olucak.beyaz şansın çok az ebayda kadran lar var ama pahalı daha önce yazmıştım.ibreleri bu şekilde kırmızı yapabilirsin sanırım.bunda şansın var.mavi kırmızı olur işte ne güzel

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...