Turgut Oturmaz 26 Eylül 2010 Paylaş 26 Eylül 2010 Arkadaşlar, aracımın tavan lambasını 7w sofit ampul yerine el yapımım olan ledlerle değiştirdim. Ledleri 7810 regülatörün çıkışına 3'erli seriler halinde, her seriye 6Ω direnç ekleyerek bağladım. Toplam 30 tane led var. Ledlerin renginden, ışık şiddetinden... vs. çok memnunum. Ledlerin özellikleri:+ 4,8mm geniş açı mantar led+ Gün ışığı renginde+ 3,2-3,4v 20maFakat ledleri taktıktan sonra düğmeyi kapılar açıkken yanması gereken konuma getirdiğimde, ledler kapılar kapansa da sönmüyor ve ışık şiddetinde hiçbir değişiklik olmuyor. Sizce sorun ne olabilir? Sorunu nasıl çözebilirim? Şimdiden teşekkür ederim.... Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven 26 Eylül 2010 Paylaş 26 Eylül 2010 Bu sorunun nedenini ben de merak ediyorum.Çözüm olarak alüminyyum direnci paralel baglamalısın.Ama alüminyum direnci paralel bagladıgında da o zaman elektrik tasarrufu olmayacaktır.Otomobillerdeki çogu gecikme devreleri bu sorunu yapıyor. Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz 26 Eylül 2010 Yazar Paylaş 26 Eylül 2010 (düzenlendi) Nasıl bir direnç bağlamam lazım?Ledlerim yaklaşık 2W tüketiyor. Yani 5W harcatacak bir direnç lazım. T10 5w ampul bağlasam olur mu acaba? 26 Eylül 2010 tarihinde Turgut Oturmaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven 26 Eylül 2010 Paylaş 26 Eylül 2010 Tavan lamban şayet 10wattlık ampül ise bu 8wattı bir şekilde doldurman gerekli.Alüminyum direnç yerine Enaz 15wattlık taş direnç kullanmalısın.Taş direncin ohm degeri de önemli ama.Fakat ilk etapta 5w ampülü deneyip sonucu görmen daha iyi olur.Belki söner o zaman Yorum bağlantısı
Erkam Uslukılıç 26 Eylül 2010 Paylaş 26 Eylül 2010 Muhtemel gecikme devresinden kaynaklı bir sorun.Her aracın gecikme devresi bir değil mesela benim araçtada led var ama 10 saniye sonra tık sönüyor.benim gecikme devresinde muhtemel zaman ayarlı role mevcut.Ama sistem kondansatörlü ise o zaman bu sıkıntı başgösteriyor. Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz 26 Eylül 2010 Yazar Paylaş 26 Eylül 2010 (düzenlendi) Paralel 5w'lık ampul taktım ama sorunu çözemedim. Sistemin mekanizmasına ulaşıp, zaman rölesi takma şansım var mı? 26 Eylül 2010 tarihinde Turgut Oturmaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Erkam Uslukılıç 26 Eylül 2010 Paylaş 26 Eylül 2010 Paralel 5w'lık ampul taktım ama sorunu çözemedim. Sistemin mekanizmasına ulaşıp, zaman rölesi takma şansım var mı?Mevcut sistemi incelemek lazım Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz 26 Eylül 2010 Yazar Paylaş 26 Eylül 2010 Bildiğim birkaç bilgiyi daha paylaşayım da belki bazı arkadaşlar sonuca ulaşabilir.1- Lambaya devamlı +12v kutbundan elektrik geliyor.2- Düğmeler "eksi" kutbunu açıp kapatıyor.3- Sistem "door" modundayken, kapı açıldığında "eksi" kutbu 0v; kapı kapandığında ise +12v oluyor(olması gerekiyor).Yani lamba açıkken değil, kapalı iken sistem elektrik gönderiyor. Buradan çıkarılabilecek farklı ne gibi bir sonuç olabilir? Benim aklıma sigorta atması geliyor... Yorum bağlantısı
Muhammed Andı 26 Eylül 2010 Paylaş 26 Eylül 2010 elektrik gonderme konusunda hatali dusunuyorsunuz. cunku zaten soylediginiz sekilde calisir sistem. sabit + gelen bir lambada diger kutuba - vermediginiz surece diger kutup da + gozukur, devre tamamlanmadigi surece ampule bir kutuptan giren, digerinde de vardir zaten, ampul ortasinda akkor teli olan bir iletkendir. siz kapiyi actiginizda kapidan - tetik gelir, devre tamamlanir ve lamba yanar, normal olmasi gerekende budur. Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz 26 Eylül 2010 Yazar Paylaş 26 Eylül 2010 Aracın sistemi hakkında bulduğum bir dokumanda, yanlış anlamadıysam bir kablonun kapı açıkken 0v, kapı kapalıyken 12v olduğu yazıyor. Yani kapı kapalıyken iki kutupta +12v olduğu için Voltaj "0" oluyor. Yorum bağlantısı
Muhammed Andı 26 Eylül 2010 Paylaş 26 Eylül 2010 yaptiginiz devrenin ve baglantilarin basit bir semasi olsa daha kolay yardimci olunabilir. Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz 15 Kasım 2010 Yazar Paylaş 15 Kasım 2010 (düzenlendi) Maalesef akıllı iç aydınlatma sistemini bozmuşum. Tekrar orj. lambasını taktım. Fakat sonuç aynıydı... 15 Kasım 2010 tarihinde Turgut Oturmaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ahmet Kasapoğlu 17 Kasım 2010 Paylaş 17 Kasım 2010 Maalesef akıllı iç aydınlatma sistemini bozmuşum. Tekrar orj. lambasını taktım. Fakat sonuç aynıydı...orjinal ampulleri taktıktan sonra aracı kapatıp. kilitleyip tekrar açıp denedinizmi?bu modüllerin tamamı kısa devre korumalı son derece akıllı parçalardır. Açıkçası bozmanız pek mümkün görünmüyor. Ters bir durumda akımı kestikleri için eğer ledi çıkarıp ampulu takarak denediyseniz o anda çalışmamız olabilir. aracı kumandadan kilitleyip açıp modulun resetlenmesini sağlamalısınız. Yorum bağlantısı
Özgür Yıldız 17 Kasım 2010 Paylaş 17 Kasım 2010 Arkadaşlar benimde bir sorum var, golf IV aracımda önde ve arkalarda olmak üzere 3 yerde led aydınlatma kullanıyorum ve bagaj aydınlatmam da smd şerit ledlerden oluşuyor.Kapılar kapalıyken sönük yanma durumu zaten alıştığım bişey ama son zamanlarda dikkat ettiğim şey kapılar kapalıyken bagajı açtığımda aydınlatması çok kısa sürede sönüyor belki 10sn falan yanıyordur.kapılardan herhangi biri açıkken ise sorunsuz uzun süre yanıyor(acaba düşük akım çektiğinden böyle bir durum oluyor olabilirmi? yada cc modülünün adaptasyonu mu gerekiyor vagcom ile falan?)Şçerideki ışıklarda aynı şekilde kapılar kapalıyken çok kısa sürede sönüyor, eskiden böyle bir durum yoktu.Sorunun çözümü hakkında fikri olan varmı acaba? Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz 17 Kasım 2010 Yazar Paylaş 17 Kasım 2010 Arkadaşlar ilginiz için teşekkür ederim. Kumandadan açıp kapatmayı da denedim fakat ampul hiç sönmüyor. "Time Control Unit" ve "Smart Entrance Control" üniteleriyle ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorum. Şu anda servis kılavuzunu inceliyorum. Umarım halledebilirim. Sistemin ne kadar güzel olduğunu kaybedince anladım. Eskiden:- Kumanda ile kapıları açınca iç aydınlatma otomatik yanardı.- Kumanda ile kapatınca otomatik sönerdi.- Kontağı kapatınca otomatik yanardı.- Kontağı açınca oto. sönerdi.- Kapıları açınca oto. yanardı. Yorum bağlantısı
Özgür Yıldız 17 Kasım 2010 Paylaş 17 Kasım 2010 Bende halen aynı şekilde işliyor sistem ama çok çabuk sönüyor nedendir anlayamadım Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583 17 Kasım 2010 Paylaş 17 Kasım 2010 Bende halen aynı şekilde işliyor sistem ama çok çabuk sönüyor nedendir anlayamadımbende de nadiren kısa süreli yanıyor ve bazen hiç yanmıyor tekrar kilitleyip açtığımda aniden düzeliyor (resetliyor sanırım) ben de VAG comdan tavan lambalarının sürelerinin falan uzatıldığını duymuştum daha önce (gecikme süreleri) bir ara makineye bağlatıp resetletelim belki düzelir Özgürcüm. benimki ara sıra yapıyor gerçi çok nadir. Yorum bağlantısı
Özgür Yıldız 18 Kasım 2010 Paylaş 18 Kasım 2010 bagaj ın ampulü biraz daha büyüktür 5w değildir ve ledler 52 görünür sorununuz bundandır ahmet kasapoğlundan temin edebilrisniz size araya koyucağınız bir taş direnç vericektir.vallaha o benim araçta direksiyondan ayarlanabiliyor 52 derken tam olarak neyi kastettiniz acaba?Bagaja taş direnç yada halojen ampul takmak gerekiyor demişsiniz ama benim bagajla birlikte iç aydınlatmalarımda çok kısa sürede sönüyor, bagaj yerine içerdeki sisteme paralel taş direnç eklesem hem kapalı modda lambaların sönük yanması sorununu hem de bu erken sönme sorununu düzeltebilirmiyim acaba? Yorum bağlantısı
Özgür Yıldız 18 Kasım 2010 Paylaş 18 Kasım 2010 kusura bakmayın yanlışlıkla 5 w yacakken 52 yazmışım ilk önce bütün ledler yokken ki sistemde kaç sn yanıyordu?bagajdaki ampul normal 5w lardan büyüktür akşam fotoğraflar atarım size. ve onlarda bile direnç var ben söktüğümde görmüştüm taş direnç vardır ahmet kasapoğlunda. bakınız burdan;http://www.xenonmercek.com/devreler.htmlburda 2. resimdeki olan işinize yarıyacaktır.tam hatırlamıyorum ama 5w yada 10w lık ampul vardır en fazla ama 10w olan ampullerin uzunluğu biraz daha fazla takıldığı yeri gözümde canlandırıyorumda sanki 5watt gibiydi.taplamda 82 civarı smd led var şeritler üzerinde, içinde 3-4led olan sofidlerden değil yani, 5w olmasada yine iyi bi akım çekiyordur.sn olarak hiç ölçmedim ama kesinlikle eskisinden bariz şekilde kısa yanıyor. diğer aracımızda bora ama ondada led olduğundan kesin bi ölçüm yapamıyorum öncelikle tavandaki ışıklandırmaya paralel bi taş direnç yada 5wlık bi ampul bağlayıp denemeyi planlıyorum orası olmazsa bagajda aynı şeyi deniycem.bu arada ccmodülünü vagcomdan adapte edebilirmiyim diye düşünüyorum yanık kalma sürelerini değiştirebiliyormuyuz acaba onu öğrenmek lazım.Elimde bi çok taş direnç mevcut sanırım çok büyük takmaya gerek yoktur 5watt akım çekecek bi taş direnç işimizi görecektir Yorum bağlantısı
Ahmet Kasapoğlu 18 Kasım 2010 Paylaş 18 Kasım 2010 probleminiz ledi düşük akım çekmesi değil fazla akım çekmesi yüzünden oluyor 82 tane smd led demişiniz. bu ledler toplamda yaklaşık 7 watt tüketim yapar. Bana kalırsa akım eskisinden fazla olduğu için daha önce sönüyor. Yorum bağlantısı
Özgür Yıldız 18 Kasım 2010 Paylaş 18 Kasım 2010 (düzenlendi) probleminiz ledi düşük akım çekmesi değil fazla akım çekmesi yüzünden oluyor 82 tane smd led demişiniz. bu ledler toplamda yaklaşık 7 watt tüketim yapar. Bana kalırsa akım eskisinden fazla olduğu için daha önce sönüyor.yani sistem kondansatör mantığıylamı çalışıyor?birde bi süre öncesine kadar led sayısı yarısı kadardı ama o zamanda aynı problem devam ediyordu.bahsettiğim ledler aşağıdakilerdenhttp://img178.imageshack.us/img178/9992/16507647.jpg 18 Kasım 2010 tarihinde Misafir tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583 18 Kasım 2010 Paylaş 18 Kasım 2010 yani sistem kondansatör mantığıylamı çalışıyor?birde bi süre öncesine kadar led sayısı yarısı kadardı ama o zamanda aynı problem devam ediyordu.bahsettiğim ledler aşağıdakilerdenhttp://img178.imageshack.us/img178/9992/16507647.jpgabi sen hangi ara sürdün bu kadar ledi? geçen geldiğinde fazla yoktu... Yorum bağlantısı
Özgür Yıldız 18 Kasım 2010 Paylaş 18 Kasım 2010 abi sen hangi ara sürdün bu kadar ledi? geçen geldiğinde fazla yoktu...işte bagajı boşalttıktan sonra bağladım diğer tarafada simetri hastalığı varda biraz Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583 18 Kasım 2010 Paylaş 18 Kasım 2010 işte bagajı boşalttıktan sonra bağladım diğer tarafada simetri hastalığı varda biraz hayırlı olsun. ben de bagajı ne boşalta bildim ne de doldurabildim... ortada kaldım öylece Yorum bağlantısı
Ahmet Kasapoğlu 18 Kasım 2010 Paylaş 18 Kasım 2010 araçtan araca bu durum değişiyor aslında. Ama led sayısı az olduğu zamanda öyleydi diyorsanız o zaman başka bir durum söz konusudur.Birde şu var onuda açıklıyım. Gecikme devreleri örneğin 30 saniye 12volt tutuyor. sonra 10 saniye içerisinde sönüyor fakat logaritmik olarak düşüyor. yani 3 saniye 9volt veriyor, 3 saniye 7 volt oluyor, 3 saniye 5 volt en son saniye içerisinde birden kısılarak düşüyor. Biraz düz mantık anlatmaya çalıştım.Bunun sakıncası ne derseniz. Normal eski ampullerimiz 4 volt bile verseniz yanarlar. Ama kullandığımız ledlerde durum değişiyor. kullanılan ürüne ledin yapısına göre örneğin 8 voltta hiç yanmayabilir bile. Bunu şuradan biliyorum. Şç aydınlatmamı ledli yaparken arka aydınlatmalarda önce bir tarafı yapmış bir süre böyle kullanmıştım. Sağda led, solda eski tip ampul takılıydı. iç aydınlatma sönüp yanarken ledli olan her zaman geç yanar ve daha çabuk sönerdi. Eğer bu voltaj düşüm eğrisi ne kadar uzun olursa bu farkta bu kadar açılacaktır. En güzeli w5w dipsiz bir ampulu idareten ledlerin girişine bağlayın. Bu şekilde ne var ne yok görebilirsiniz. led sönerken o bir süre daha yanıyorsa zaten anlattığımdır. çok daha çabuk sönerse devre ile ilgilidir. Yorum bağlantısı
Recommended Posts