İçeriğe Yönlendir

Renault Megane 1 (1995-2002) xenon mercek montajı

Erkan Kahya

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

Far çok güzel görünüyor...

Ben olsam 2. merceği uzun yapardım...

Turuncu ledler ne ? Park mı ?

Yorum bağlantısı
Erkan Kahya

Görüşleriniz için hepinize teşekkür ediyorum...

Elinize sağlık. :)

Turuncu ledleri yanlara ve aşagıya dogru yapsaydınız daha güzel dururdu sanırım.

maşallah güzel olmuş güle güle kullanın. turuncu ledler yerine sinyal bölmesine çift duylu turuncu led/halojen ampul de takılabilirdi aslında...
d2s 3000k varmı servet abi ?

Morimoto d2 3000k

post-4625-1305569565_thumb.jpg

post-4625-1305570121_thumb.jpg

post-4625-1305570132_thumb.jpg

Çalışma çok güzel olmuş. Ne kadar zamanınızı aldı.

Çıkma far tası aldım 2 ay içinde yavaş yavaş taktım.

Far çok güzel görünüyor...

Ben olsam 2. merceği uzun yapardım...

Turuncu ledler ne ? Park mı ?

Evet turuncu ledler park için. Böyle daha güzel olacağını düşündüm çift kısa.

Şki mercekte aynı anda yanarsa öndeki ışık deseni ve aydınlatması çok düzensiz olacaktır. Keşke 4 adet mercekte bi xenon olup, her biri içeriden ayrı yanacak şekilde tanzim edilip, bir mercek çiftinde 3000k, diğerinde 4300k kullansaydınız. Şklim modlu ilk sistem olurdu aracınızda.

4 adet bi-xenon kullanamazdım çünkü uzun far için olan kısım çok çok dar TSX bile zor sığdı hatta projektörün altındaki çıkıntıları bile kesmem gerekti. Morimoto mini h1 sığabilirdi ancak ama TR'ye gelmesi ne kadar sürerdi +fiyatı(o paraya fx-r alırım daha iyi)... 3000k kullanılabilir ama çok sarı olur oda.

Güzel olmuş, ikinci projektör neden ? Kısa için kullanacağını yazmışsın ama fotoğraflarda öyle görünmüyor, bir de bu şekilde kullanım doğru olmaz.
Şki mercekte aynı anda yanarsa öndeki ışık deseni ve aydınlatması çok düzensiz olacaktır.

Şki projektörün aynı anda yanması neden düzensiz bir aydınlatmaya sebep olacaktır?

TSX i hellaya göre birazcık yukarıda ayarladım, bir sorun yaratacağını düşünmüyorum ama kullanmadan da net birşey söylemek doğru olmaz bağlantısını yapıp kısa sürede gece fotoğraflarını yüklerim.

Yorum bağlantısı
Musa Can Koca
(düzenlendi)

Umarım iki projektörü aynı anda kullanmazsın,normal holojen lambalı farlardan 4-5 kat fazla ışık yere düşücek,karşıdan gelenler için iyi olmayabilir

tarihinde Musa Can Koca tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Uğur Kamil

Biz daha 1 taneyi takamadık adam 2 tane takmış :)

Güzel görünüyor, eline sağlık...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583
Bende ledli yaptım.Yav led daha şık oluyor sen niye led yapmadın hala şaşırıyorum. :p:p

led yapıcam da üstadım philips diadem ampullere kıyamıyorum. arkayı led yapıcam ben de... bu arada çamurluk sinyallerini turuncu led yaptım :)

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
led yapıcam da üstadım philips diadem ampullere kıyamıyorum. arkayı led yapıcam ben de... bu arada çamurluk sinyallerini turuncu led yaptım :)

Dayanamadın yani :p

Yorum bağlantısı
  • 9 ay sonra...
Burak Özkan1679652597

abi walla helal olsun dicek birşey yok süper olmuş keşke yapabilsem yaaaa

bu işe gircem abi senden yardımlarını bekliyorum ..

Yorum bağlantısı
Ali Karagöz1679652594
(düzenlendi)

Çok yakın bir zamanda "Mahmut Akbulut" Bey'in yönlendirmesi ve gerçekten işini sevdiğini düşündüğüm İlker Bey'in el emekleri ile Jetta aracımızda mercekli bi-xenon'a dönüşecek. Pazartesi işlemleri başlatıcaz nasip olursa. Bende bi-xenon ile selektör atma zevkine varıcam geceleri yolculuk yapmak bi-xenon ile güzel :) Çok faydalı bir forum burada herkes canla başla yardımcı oluyorlar ki bu tamamen onlara kalmış istek olmasa ilgilenmeyebilirler. Bu olaydan bir kazançları yok ama toplum adına bence çok güzel davranışlar icraa ediyorlar. Başta "Mahmut Akbulut" ağabeyimiz ve İlker bey olmak üzere herkese teşekkürü borç biliyorum. Aracıma yeni farlarımı takıp kullanmaya başladıktan sonra da hep dua edicem onlar için muhakkak. Haklarını yemeyelim lütfen bu değerli insanların.

tarihinde Ali Karagöz tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Burak Özkan1679652597

Hangi konu ile alakalı bu yavaşlık? :unknw:

9 gün sonra cevap gelince bence yavaş ilerliyor demektir benim katıldığım forumlar genelde böyle değil dakikalıktır

neyse ama ben eleştirmiyorum sadece yavaşmı ilerliyor dedim

xenon konusunda çok yeniyim hiç bir bilgim yok ve öğrenciyim çok paraada saçamam bu işe kendi çabamla arabama bu işlemi gerçekleştirmem gerekiyor bu konuda bana bilgi lazım

anlamadığım termlerden bazıları şunlar

d2s d1s ve buunlara hangi xenonlar takılır yani H3 H4 H7 sonra 8000 6000 bunların hangisi iyi olur

hella mı valeo mu benim araca hangisi uyar

4 tane mercek lazım bana ikişer ikişer kısaya uzuna hangileri uyar ikinci elleri sağlıksızmı

bi mercek konusu var birde projektör (TSX projektör örnek) nedir bunları öğrenmek istiyorum bixenon nedir gibi sorularım vvar şimdiden teşekkürler

burada cevap beklememin sebebi yeni konu açılmasına karşı admin o yüzden.

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

9 gün sonra cevap gelince bence yavaş ilerliyor demektir benim katıldığım forumlar genelde böyle değil dakikalıktır

neyse ama ben eleştirmiyorum sadece yavaşmı ilerliyor dedim

xenon konusunda çok yeniyim hiç bir bilgim yok ve öğrenciyim çok paraada saçamam bu işe kendi çabamla arabama bu işlemi gerçekleştirmem gerekiyor bu konuda bana bilgi lazım

anlamadığım termlerden bazıları şunlar

d2s d1s ve buunlara hangi xenonlar takılır yani H3 H4 H7 sonra 8000 6000 bunların hangisi iyi olur

hella mı valeo mu benim araca hangisi uyar

4 tane mercek lazım bana ikişer ikişer kısaya uzuna hangileri uyar ikinci elleri sağlıksızmı

bi mercek konusu var birde projektör (TSX projektör örnek) nedir bunları öğrenmek istiyorum bixenon nedir gibi sorularım vvar şimdiden teşekkürler

burada cevap beklememin sebebi yeni konu açılmasına karşı admin o yüzden.

Sorunuzu daha önce bu şekilde sorsaydınız keşke bizde en kısa sürede cevap vermeye çalışırdık neyse bu seferlik böyle olsun... ;)

-D1S/D2S OEM xenon ampul tipidir ve bunların takıldığı mercek modelleri vardır.H serisi xenon kitleri bizim tabirimizle çakma xenonlardır orj.değildir.

-Erkan arkadaşımız kısa hüzmeli farına yaptığı uygulamada MeganeII nin D2S Valeo merceklerini kullanmıştı daha sonrada uzun hüzmeli farınada TSX marka xenon mercek uygulaması yaptı.Boyutları ve montajı kolay olan mercek tiplerini seçmişti...

-Projector ün türkçe karşılığına anlaşılır olsun diye mercek diyoruz...

-Xenon mercekler sadece kısa veya uzun hüzmeli farlarda kullanılır selektör yapamaz.

-Bi-xenon mercekler içindeki selenoide bağlı siper sayesinde hem kısa hemde uzun far olarak görev yapar,yani tek mercekte selektör yapabilirsiniz...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Adil Can Akcan

Mahmut çok güzel açıklamış ben biraz daha açmak istiyorum. D1S D2S dediğimiz şey Oem (kısaca araçların fabrika çıkışı kullandığı parça/malzeme ) merceklerin ve ampullerin tipidir. Nasıl H7 halojen fara H7 ampul uyuyorsa D2S merceğe D2S xenon ampul uymaktadır. H7 H4 gibi xenon ampuller daha sonradan üretilen (ki bence satılmasının yasaklanması lazım) Halojen farlara xenon ampulün takılabilmesi için yapılan uzakdoğu ürünleridir. Ancak ışık kuvveti halojen ampulun çok çok üstünde olduğu için ışık dağılı çok kötü olur. Yola gitmesi gereken ışık her yere dağılır dolayısıyla karşıdan gelen giden bütün sürücüleri rahatsız eder. Zamanla da far tasında kararmalara sebep olabileceğinden bu şekilde kullanımı doğru değildir. Tercih sebebi ise ucuzluk malesef.. Sizinde yapmak istediğiniz doğru olanı yapmak.

Mercek markaları Bosch, Valeo, Hella hepsi belli bir kalitenin üstünde uzun vadeli kullanılabilecek ürünlerdir. Teknik farklılıkları vardır. (boyut, bi xenon perdesi sistemi farkı gibi) bu özelliklere bakarak uygun merceği seçip montajlamak gerekli. Her marka mercek aracın farına sığmayabilir. Bildiğim kadarıyla boyutunun diğerlerine göre küçüklüğü ile yeni hella bi-xenon mercek montaj için en uygun olanı...

Bi-xenon nedir demişsiniz. Merceklerin içinde xenon ampulün önünde bir siper vardır. Bu siper ışığın belli bi yüksekliği geçmemesini sağlar. Bi xenon merceklerde ise bu siper hareket edecek şekilde yapılmıştır ve bir motora bağlıdır. Uzun far ampulünün elektriğine bağlanır. Selektör yaptığınızda elektrik motoru çalıştırır perde iner ve ışık yukarı çıkar yani uzun fara dönüşür, bırakınca da eski haline döner.

Çıkma mercekler temizse tabiki kullanılabilir. Bir sakıncası yoktur ancak montaj yaparken çok dikkatli ayarlamak lazım yoksa ayar tutmaz.

6000k 8000k gibi değerler ışığın rengini temsil eder. Yanlış hatırlamıyorsam 3500 k normal halojen ampulün sarı rengidir. Oem xenon ampuller 4300k sarı beyaz arası yanar. 6000k 8000k dan itibaren mavi ve mora döner.. Ancak insan gözü sarı ışığı mavi ışığa göre daha iyi seçtiği için 6000kdan sonrası ışık miktarı aynı olmasına rağmen aydınlatma azalır. Özellikle yağmur yağdığında nerdeyse far kapalı gibi önünüzü görmekte zorlanabilirisiniz. O yüzden tavsiyem Philips veya Osramın 4300k lık xenon ampullerinden kullanın. Yine çıkma olarak uygun fiyata alabilirsiniz. Çok uzun ömürlü olduğu için kısa vade de problem çıkartmayacaktır.

4 mercek demişsiniz ancak kısaları bixenon yaparsanız uzunlara merceğe hiç gerek kalmaz zaten bi-xenonlar uzuna geçtiği zaman halojenleri bastırıyor. Uzunları olduğu gibi kullanırsanız hem bixenon hem uzun farınız çok iyi uzun aydınlatması sağlar. Benim aracımda aynen böyle kullanmaktayım..

Toplamak gerekirse ihtiyaınız olan malzemeler şunlar.

Oem bi-xenon mercek ( Markasını özelliklerine göre araştırıp seçebilirsiniz.)

Xenon ampul

Xenon balast ( aküden gelen 12 volt elektriği yükselterek xenon ampulün çalışmasını sağlar. Bu ürünü de oem( valeo, Bosch, koito, hella vs. ) seçmenizi şiddetle tavsiye ederim. Işık gücü ve aracın elektrik aksamlarının zarar görememesi açısından. )

Estetik ve etrafa ışık saçmasını önlemek için mercek kapağı.

Bunların yanında montaj için başka malzemeler de gerekiyor. Onları da forumda yazanlar vardı. Ben montajı kendim yapmadığım için tam bilemiyorum.

Umarım yardımcı olabilmişimdir..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

Bunu atlamışım OEM merceklerin sıfır satışı yoktur çıkma-ikinci el olarak bulabilirsiniz reflektörün ve lensin temiz olması önemli...

+1 :good1:

Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz

...4300k sarı beyaz arası yanar. 6000k 8000k dan itibaren mavi ve mora döner.. Ancak insan gözü sarı ışığı mavi ışığa göre daha iyi seçtiği için 6000kdan sonrası ışık miktarı aynı olmasına rağmen aydınlatma azalır...

Çok doğru şeyler yazmışsınız. Ama ufak bir düzeltme yapayım. Yüksek kelvinli ampullerin ışık miktarı da aynı değildir, daha düşüktür. Örneğin 85122+ 3400 lm iken, Ultinion(6000K) 2400lm'dir.

Bir de insan gözünün seçiciliği düşünce, ancak 85122+'nın yarısı kadar bir görüş elde edilir. Yağışlı havalardan bahsetmiyorum bile. :)

Yorum bağlantısı
Adil Can Akcan

Düzeltme için teşekkürler :) bu foruma gelmeden önce zaten bu bilgilerin hiçbirinden haberdar değildim. Bu paylaşımlar sayesinde insanlar bilgi sahibi oluyor. Emek ve bilgi veren herkese teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Burak Özkan1679652597

Sorunuzu daha önce bu şekilde sorsaydınız keşke bizde en kısa sürede cevap vermeye çalışırdık neyse bu seferlik böyle olsun... ;)

-D1S/D2S OEM xenon ampul tipidir ve bunların takıldığı mercek modelleri vardır.H serisi xenon kitleri bizim tabirimizle çakma xenonlardır orj.değildir.

-Erkan arkadaşımız kısa hüzmeli farına yaptığı uygulamada MeganeII nin D2S Valeo merceklerini kullanmıştı daha sonrada uzun hüzmeli farınada TSX marka xenon mercek uygulaması yaptı.Boyutları ve montajı kolay olan mercek tiplerini seçmişti...

-Projector ün türkçe karşılığına anlaşılır olsun diye mercek diyoruz...

-Xenon mercekler sadece kısa veya uzun hüzmeli farlarda kullanılır selektör yapamaz.

-Bi-xenon mercekler içindeki selenoide bağlı siper sayesinde hem kısa hemde uzun far olarak görev yapar,yani tek mercekte selektör yapabilirsiniz...

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim uygulamaya geçerken yine tek tek yardım alacağım ama kafamda ufaktan canlandı kullanacağım mercekler kaç kelvin seçeceğim mercek markası ballast markası az çok fikrim var artık

tek beniim ters düştüğüm ben estetik açıdan 4 tane mercek kullanacağım siz 2 tane demişsiniz ama 4 te kararlıyım 2 olursa farın içini siyah yapamam yarım yamalak olur çünkü kısaların reflektörünü siyaha boyayamayacağım ama o konuyu tekrar konuşruz...

Mahmut çok güzel açıklamış ben biraz daha açmak istiyorum. D1S D2S dediğimiz şey Oem (kısaca araçların fabrika çıkışı kullandığı parça/malzeme ) merceklerin ve ampullerin tipidir. Nasıl H7 halojen fara H7 ampul uyuyorsa D2S merceğe D2S xenon ampul uymaktadır. H7 H4 gibi xenon ampuller daha sonradan üretilen (ki bence satılmasının yasaklanması lazım) Halojen farlara xenon ampulün takılabilmesi için yapılan uzakdoğu ürünleridir. Ancak ışık kuvveti halojen ampulun çok çok üstünde olduğu için ışık dağılı çok kötü olur. Yola gitmesi gereken ışık her yere dağılır dolayısıyla karşıdan gelen giden bütün sürücüleri rahatsız eder. Zamanla da far tasında kararmalara sebep olabileceğinden bu şekilde kullanımı doğru değildir. Tercih sebebi ise ucuzluk malesef.. Sizinde yapmak istediğiniz doğru olanı yapmak.

Mercek markaları Bosch, Valeo, Hella hepsi belli bir kalitenin üstünde uzun vadeli kullanılabilecek ürünlerdir. Teknik farklılıkları vardır. (boyut, bi xenon perdesi sistemi farkı gibi) bu özelliklere bakarak uygun merceği seçip montajlamak gerekli. Her marka mercek aracın farına sığmayabilir. Bildiğim kadarıyla boyutunun diğerlerine göre küçüklüğü ile yeni hella bi-xenon mercek montaj için en uygun olanı...

Bi-xenon nedir demişsiniz. Merceklerin içinde xenon ampulün önünde bir siper vardır. Bu siper ışığın belli bi yüksekliği geçmemesini sağlar. Bi xenon merceklerde ise bu siper hareket edecek şekilde yapılmıştır ve bir motora bağlıdır. Uzun far ampulünün elektriğine bağlanır. Selektör yaptığınızda elektrik motoru çalıştırır perde iner ve ışık yukarı çıkar yani uzun fara dönüşür, bırakınca da eski haline döner.

Çıkma mercekler temizse tabiki kullanılabilir. Bir sakıncası yoktur ancak montaj yaparken çok dikkatli ayarlamak lazım yoksa ayar tutmaz.

6000k 8000k gibi değerler ışığın rengini temsil eder. Yanlış hatırlamıyorsam 3500 k normal halojen ampulün sarı rengidir. Oem xenon ampuller 4300k sarı beyaz arası yanar. 6000k 8000k dan itibaren mavi ve mora döner.. Ancak insan gözü sarı ışığı mavi ışığa göre daha iyi seçtiği için 6000kdan sonrası ışık miktarı aynı olmasına rağmen aydınlatma azalır. Özellikle yağmur yağdığında nerdeyse far kapalı gibi önünüzü görmekte zorlanabilirisiniz. O yüzden tavsiyem Philips veya Osramın 4300k lık xenon ampullerinden kullanın. Yine çıkma olarak uygun fiyata alabilirsiniz. Çok uzun ömürlü olduğu için kısa vade de problem çıkartmayacaktır.

4 mercek demişsiniz ancak kısaları bixenon yaparsanız uzunlara merceğe hiç gerek kalmaz zaten bi-xenonlar uzuna geçtiği zaman halojenleri bastırıyor. Uzunları olduğu gibi kullanırsanız hem bixenon hem uzun farınız çok iyi uzun aydınlatması sağlar. Benim aracımda aynen böyle kullanmaktayım..

Toplamak gerekirse ihtiyaınız olan malzemeler şunlar.

Oem bi-xenon mercek ( Markasını özelliklerine göre araştırıp seçebilirsiniz.)

Xenon ampul

Xenon balast ( aküden gelen 12 volt elektriği yükselterek xenon ampulün çalışmasını sağlar. Bu ürünü de oem( valeo, Bosch, koito, hella vs. ) seçmenizi şiddetle tavsiye ederim. Işık gücü ve aracın elektrik aksamlarının zarar görememesi açısından. )

Estetik ve etrafa ışık saçmasını önlemek için mercek kapağı.

Bunların yanında montaj için başka malzemeler de gerekiyor. Onları da forumda yazanlar vardı. Ben montajı kendim yapmadığım için tam bilemiyorum.

Umarım yardımcı olabilmişimdir..

sizede çok çok teşekkür ederim hepiniz bu konuda master yapmışsınız arabayı yeni aldım yeni yeni arabaya birşeyler yapmaya başlıyorum çok yeniyim bu konuda...

Çok doğru şeyler yazmışsınız. Ama ufak bir düzeltme yapayım. Yüksek kelvinli ampullerin ışık miktarı da aynı değildir, daha düşüktür. Örneğin 85122+ 3400 lm iken, Ultinion(6000K) 2400lm'dir.

Bir de insan gözünün seçiciliği düşünce, ancak 85122+'nın yarısı kadar bir görüş elde edilir. Yağışlı havalardan bahsetmiyorum bile. :)

sizde çok teşekkür ederim..

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim uygulamaya geçerken yine tek tek yardım alacağım ama kafamda ufaktan canlandı kullanacağım mercekler kaç kelvin seçeceğim mercek markası ballast markası az çok fikrim var artık

tek beniim ters düştüğüm ben estetik açıdan 4 tane mercek kullanacağım siz 2 tane demişsiniz ama 4 te kararlıyım 2 olursa farın içini siyah yapamam yarım yamalak olur çünkü kısaların reflektörünü siyaha boyayamayacağım ama o konuyu tekrar konuşruz...

2 mercek 4 balast belki sislerde xenon 6 balast :unsure2: çok dikkatli ve kaliteli çalışmanız lazım,çünkü araç tesisatına çok fazla yük binecek.Kesinlikle her xenon kite röle ve sigorta takviyesi yapılmalı. ;)

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Onur Dikel

Merhaba arkadaşlar. Elimde Megane 1 junyan angel far takımı var. Fakat yaklaşık iki seneden beri bu siteyi takip ediyorum. Mercekler belli ki vasat durumda. Ben bu merceklerimi Valeo H7 veya H11 ile değiştirmek istiyorum. Bu montajda yardım edebilecek bir arkadaş, abi ye ihtiyacım var... Cevaplarınızı bekliyorum.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Eski tip Hella bi-xenon mercek tavsiye ederim.Başka mercekle uğraşmayın.Mebla olarak ciddi fark yok.

Takıldığınız yerde buradan yada özelden sorularınızı sorabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Onur Dikel

Eski tip hella bi-xenon merceğin aydınlatma performansında bir zayıflık söz konusu mu? El işçiliğim fazla iyi değil. Bire bir ya da çok az tadilatla uyum sağlayabilir mi?

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

D2s ampul takımı kullanırsanız performansı fazlasıyla alırsınız.

Tam birebir uyumlu denemez.Biraz mantık çalışması sonrasında işçilik ile takılabiliyor.

Yorum bağlantısı
Onur Dikel

İşte sıkıntı burada :) Hiç el işçiliğim yok. Bütçem de sıkıntılı olduğu için tek hakkım var. Karavana gibi bir şansım yok :(

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583

ben zamanında eski tip hella bi-xenon mercek montajını uzun uğraşlar sonunda yapmıştım, far ayar vidalarını falan bozmak zorunda kalmıştım, far ayarını far ayaklarından yapıyordum... 3 yıl kadar kullandım. gece uzun yolda da zifiri karanlıkta da kullandım, aydınlatmam vasattı fakat idare ediyordu. daha sonra Oktay Abi'den yardım alarak güzel bir bakım ve tekrar mercek değişimi yaptık maşallah müthiş oldu :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Demirci

İşte sıkıntı burada :) Hiç el işçiliğim yok. Bütçem de sıkıntılı olduğu için tek hakkım var. Karavana gibi bir şansım yok :(

Bi-xenon tadından yenmez ama el yatkınlığı çoooook önemli . Ama Allah tan aracının parçası bol miktarda bulunabiliyor .

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...