İçeriğe Yönlendir

Ani Frenlemede Dörtlülerin Yanması

Fatih Özbaş1679652583

Recommended Posts

Fatih Özbaş1679652583

Arkadaşlar ebayde gezinirken tesadüfen şöyle bir modül buldum:

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayISAP...em=260737248865

bu alet sayesinde motorsikletin frenlerine asılınca fren lambalarını hızlıca yakıp söndürüyormuş sanırım 3.5 saniye. bunu arabaya da uygulamamız münkün mü? ani frenlemelerde arkamda araba olduğu zaman dörtlüleri kendim yakıyorum genelde. her araçta kesinlikle bulunması gereken bir özellik bu ama malesef yok. bu aleti araca uyarlayabilir miyiz? ya da elektronik bir devre şeklinde abs den veri alınarak sonradan yapılabilir mi?

Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583
Bazı mercedeslerde olduğunu biliyorum...

bazı mercedeslerde, opellerde, pug larda, renolarda ve bazı passatlarda var golfte yok. sonradan yapılabilir mi acaba?

Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu

arabanın her tarafı kablo oldu. aslına en güzel özelliklerden biri, ani durumlarda elimle flaşörü açıyorum. bunuda düşüneyim hemen :)

Yorum bağlantısı
Uğur Kamil

Yeni connect'lerdede bu sistem mevcut, tetiklemeyi nerden ve nasıl altıgı belli ise arabayada uygulanabilir bence...

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
bazı mercedeslerde, opellerde, pug larda, renolarda ve bazı passatlarda var golfte yok. sonradan yapılabilir mi acaba?

Abs modülünden tetik almak lazım :)

Yorum bağlantısı
Muhammed Andı
Abs modülünden tetik almak lazım :)

aynen abi, mesajlari okuyunca bende aynini dusunmustum. az daha bunu yazacaktim, ancak 2-3 bin tl'lik module el atmayi dusunmek yutkunmami sagladi ve sustum. :D

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

"Adaptif fren lambası"(Adaptive Brake Light) denilen bu sistemi ilk kez Mercedes Benz mühendisleri keşfetti.MB'nin kendi sayfasında da var zaten anlatıyor orda.Bana göre güvenlik açısından gerçekten yararlı çok zekice düşünülmüş harika bir sistem.Chrsylerde de var bu özellik

Pug 307 de ani frende dörtlüler yanıyor.Mercedeste ise ani frende 3 .fren lambası çok hızlı bi şekılde çakmaya başlıyor.

Bu sistemi abs olmadan sağlayan modülü geçen sene Avrupada bir tuning firmasında buldum.Bir hafta falan nette aradım.Modülün almanca adını nette yazarak falan bulmuştum.Kargo hariç 50 euroydu da kredi kartımı tam o esnada iptal ettirdigim için alamadım.Çok da pişman oldum almadıgıma.

Ve hala da arıyorum googleda.

Şvme sensörü vardı içinde.Hatta modülün takılma yönünü,yanlış takılmaması gerektigini falan gösteriyordu.Frenin hassasiyetine göre arka stop grubunu yönetiyordu.

Koydugun ürünle bahsettigim ürün kesinlikle aynı degildi.

Belkide ucuzlamıştır bilmiyorum.Çünkü amacı lüks olmakdan ziyade tamamen güvenlik amaçlı.

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven
(düzenlendi)

Fatih Özbaş:

Bahsettigin modül çok emin degilim ama dedigin gibi fren lambasını hızlıca yakıp söndürüyormuş sözde.ABS falan yazmıyor orda.Şçinde ivme sensörü vardır bunun.Başka türlü aracın ani fren yaptıgını modül hissedemez benim bildigim.

Bi de sen sanırım panik frende dörtlüler normal yansın istiyorsun.Bunu dörtlülere baglarsan dörtlü sinyallerini hızlıca yakıp söndürür

Onu bu modülle yapamazsın. Modülün çıkışına geciktirici bir röle veya devre eklenirse frene asıldıgında 3.fren lambası hızlı bi şekılde yanıp sönerken dörtlüler de normal yanıp normal söner ki benım yapmak istedigim de bu zaten.

Tek problem bu modülün gerçekten her ani frende çalışıp çalışmadıgı.Fiyatı çok ucuz oldugu için benim pek içime sinmedi ama.

Satan adama da normal arabaya olur mu olmazmı diye sormak da gerekli

http://www.daimler.com/dccom/0-5-1210220-1...-0-0-0-0-0.html

tarihinde Mustafa Ba?seven tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Uğur Seyhan

tofaşların bagaj açıldığında bi küçük ktu var ve içinde bir bilya o anahtar görevi görüyor bagaj lambası yanıyorhafif eğimli verildiği zaman fene hızlı basılacak bilya ilerleyip anahtar görevi görecek gibi mekanik bir şekilde yapılabilir. yada tekikeme amaçlıda olabilir.

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Fiesta'da 100 km hızın üzerinde ani firen yaptığımda dörtlüler otomatik yanıyor.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
aynen abi, mesajlari okuyunca bende aynini dusunmustum. az daha bunu yazacaktim, ancak 2-3 bin tl'lik module el atmayi dusunmek yutkunmami sagladi ve sustum. :)

Ben de yazarken tırstım zaten :D

Mustafa, senin almak isteyipte kacirdim dedigin sensor bu olabilir mi?

http://fumitshu.com/pages/adaptive-brake-light

Budur bence.. G kuvvetini okuyor galiba ve kademeli..

Ama ebay'de falan bulamadım bunu..

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk
Ben de yazarken tırstım zaten :)

Budur bence.. G kuvvetini okuyor galiba ve kademeli..

Ama ebay'de falan bulamadım bunu..

Kaygan zeminde yeterli G kuvveti oluşmaz.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Kaygan zeminde yeterli G kuvveti oluşmaz.

Ayhan, orjinal sistemin çalışma mantığı nedir.. ?

Ya da fikrin ne ?

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Öncelikle o sistemin nasıl çalıştığını bilmediğimi söyliyeyim.

Şöyle fikir yürütülebilir.

Tekerleklerin ıslak yolda, kuru yolda veya buzlu yolda kilitlendiği durumları ani firen olarak kabul edebiliriz. Bunun tespitinide tekerleklerde bulunun ABS, aynı zamanda tekerlek hız sensörleri algılıyor. Bu sensörler tekerleklerin durduğu bilgisini verdiğinde sistem acil durum olarak dörtlüleri yakabilir. Burada kriter 4 tekerleğinde kilitlenmiş olması olabilir.

Fren basıncıyla alakalı deseki her yol şartlarında tekerlekleri kilitlemek için aynı fren basıncı gerekli değil. Islak zeminde kuru zemine göre daha düşük fren basıncı ile kilitlenebilir.

Frenleme süresi desek, hafif frenlemeleride uzun süre yapabiliyoruz.

Fiesta'da 100 km üzeri hızda yakıyor ama onada ters yönde ani ivme veya G diyemeyiz çünkü düşük hızlarda tekerlekler yere daha iyi tutunur ve daha büyük kuvvetler oluşuyor.

Bunu yapan ECU'dür diyorum. Nasılki belli bir hızı geçince kapıları otomatik kilitliyor veya gaz ile frene aynı anda basınca motorarıza ışığı yakıt motor güçünü kesiyorda, tekerleklerin kilitlendiği bilgisi gelincede dörtlüleri yakıyor. Zaten yol bilgisayarında dijital olarak hızı görüyoruz. Yol bilgisayarındaki veriler değerlendirilip bir ikaz uygulanabiliyor.

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Sonunda buldum

Bahsettigim modül bu.Fiyat 51 euro diyor.Bi V bi de F modeli var.Bu ikisi arasında bi özellik farkı vardı ama unuttum.Şyi almanca bilen bir arkadaşım tercümesini yapmıştı bana bunun.Ona tekrar sorcam.

Ürün tek modül.Arka fren kablosu kesilip araya konuluyor.

Ürün 2006 yılında yapılmış.Mercedes Benz de zaten bu sistemi 2005 yılında ilk Mercedes S klass'a koyarak ödül falan almıştı.

http://www.racimex.de/content/de/auto/raci...c60571e56d56e40

Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu

arkadaşlar bu iş tetiklemesiz olmazmı :) şimdi fren pedalının altında müşür var stop lambaları için, bu müşür pedala dokunur dokunmaz devreye giriyor ve stoplar yanıyor doğrumu doğru :D şimdi kaba taslak resim çizdim, bu frene sert bastığımızda en alt inen noktaya bir müşür bağlansa bunlarda dötlülere bağlansa sadece arka sinyaller için, böyle bişey olmazmı, resim aşağıda.

adszpmzb.png

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bunu ben düşündüm abi de, uygulama şart..

Frene ne kadar basabiliyoruz, ne kadar aşağı inebiliyor.. Bunları bi test etmek lazım

Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu

eğer bu şekilde olursa çok ucuza malledilebilir diye düşünüyorum :)

levent tarafına gidersem orda Canın elektrikçisi ersan ustaya sorayım fikir verir en azından.

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk
(düzenlendi)
Bunu ben düşündüm abi de, uygulama şart..

Frene ne kadar basabiliyoruz, ne kadar aşağı inebiliyor.. Bunları bi test etmek lazım

Her yol şartında firene aynı mesafede aşağıya kadar basamassınız. Islak yolda veya yağmur yeni yağdığında firene doğunur dokunmaz abs devreye girer ve firen pedalı en üst noktada sert bir şekilde kalır.

Lastik yola nekadar iyi tutunuyorsa pedalı okadar aşağıya kadar basabilirsiniz. ABS'de sistem çok yüksek basınclar ürettiği için pedala basmanız imkansızlaşır.

ABS'li aracta ani firen durumundaki firen pedalı basma mesafesi yol şartına göre değişir.

tarihinde Ayhan ?ent tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

O zaman 51 euroluk parça da işe yaramaz Ayhan..

Karda buzda G kuvveti oluşmayacak..

Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu

ben kafaya koydum en kısa zamanda bu işe el atacağım. sonuçta sert frende yansında :)

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven
O zaman 51 euroluk parça da işe yaramaz Ayhan..

Karda buzda G kuvveti oluşmayacak..

Nasıl yani?51 euroluk parça direk fren pedalına mı takılıyormuş?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...