İçeriğe Yönlendir

Opel Vectra B (1995-2002) Led Buton Uygulaması

Çağrı Sucu

Recommended Posts

Çağrı Sucu

aracın buton aydınlatmaları hem iyi değildi (10 yaşında araba, homojen aydınlatma yapmıyor) hemde birkaçı yanmıyordu, bende led takmaya karar verdim.

tüm butonları söktüm

th_IMG_8959.jpg th_IMG_8962.jpg

içini dikkatlice açmak lazım, parçaların nereye fırlayacağı belli olmuyor ;)

th_IMG_8935.jpg th_IMG_8937.jpg th_IMG_8938.jpg

amacım renk değişimi değil, butonları daha aydınlık yapmak olduğu için eskisiyle aynı renk led arıyordum.

smd olarak günışığı renginde şerit led,

normal led olarak sarı renk (hem renkli hem şeffaf) led bulabildim.

başta ikisini de denedim;

th_IMG_8942.jpg th_IMG_8944.jpg th_IMG_8945.jpg

3mm led'in boyu uzun olduğu için butona zor sığdı, bu yüzden homojen aydınlatma sağlamadı

th_IMG_8957.jpg

bu arada parçayı elimden düşürünce diğer ampulü de patlattım:D

bu yüzden smd ledi normal aydınlatmada, sarı renk ledi de butonun aktif olduğunu gösteren alttaki lambada kullanmaya karar verdim

th_IMG_8953.jpg

sonuç;

th_IMG_8972.jpg th_IMG_8974.jpg

sırada klima, far anahtarı, vites ve yol bilgisayarı aydınlatmaları var. elektronikçide led bitmiş, yenisini bekliyorum :)

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Misafir

Güzel çalışma.Ben bızıklayacak olsam her fonksiyon için işlevine uygun renk kullanırdım.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Ben beğendim.. Güzel olmuş.. Elinize sağlık..

Yorum bağlantısı
Çağrı Sucu

teşekkür ederim.

yanlız sanırım elektronikçinin oyununa geldim.

adam bana koyu sarı renk bulamazsın dedi, "günışığı" adıyla bu ledleri sattı. ama az önce sitedeki linkleri incelerken ayled sitesinde sarı renk led buldum. benim aldığım sıcak beyaz olarak geçiyormuş sanırım.

sıcak beyaz

http://www.ayled.com.tr/emSITE.ASP?O=7&T1=254

sarı

http://www.ayled.com.tr/emSITE.ASP?O=7&T1=187

bunları söküp sarı mı takıyım dersiniz? yoksa sarı çok mu koyu olur? bu arada butonların şuanda diğer aydınlatmalardan farklı renk olduğuna bakmayın, yakında hepsi değişecek :)

Yorum bağlantısı
Görkem Azizoğlu

Güzel görüntü olmuş. Elinize sağlık.

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Onur Durdu1679652592

bende de vectra b2 var ve aydınlatmasından memnun değilim çalışmalarını dikkatle izleyeceğim düğmeler çok hoş olmuş yalnız düğmeleri nasıl söktüğünüde yazarsan bende uygulamak isityorum en azından patlak bir iki ampulu değiştireyim şimdilik

Yorum bağlantısı
Çağrı Sucu

butonları sökmek için ince uçlu tornavidayla (sanırım saatçi tornavidası deniyor) butonların yanlarından ve üstünden parça parça kanırtıyorum, biraz yandan biraz üstten derken kendini bırakıyor. tornavidayı yandan soktuğunuzda sorun yok ama üstten soktuğunuzda buton çizilebilir dikkat edin :)

bu arada bende sizlere bir soru soruyum, far anahtarının aydınlatmasını yeniliyorum şimdide, butonlar için çeyrek watt direnç kullanmıştım ama far anahtarının ampulünü tutan kısımda 12v 0,5w yazıyor, üzerindeki standart ampulde diğerlerine göre biraz daha büyük. ben buraya yine çeyrek watt direnç bağlasam sorun çıkarırmı yada ledlerin ömrünün kısalmasına vs. sebep olur mu?

zaten elimde 0,5w direnç var ama sığmazsa çeyreklik takmak zorundayım o yüzden sordum.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Çağrı Sucu

uygulamalara devam;

far anahtarını söktüm, içinde sadece bir led ve bir ampul aydınlatma yapıyordu. led'in artık kendine hayrı kalmamıştı, ampulde patlamış zaten.

önce ledi değiştirdim, son fotoda gözüktüğü gibi anahtarı ve üstündeki şekilleri aydınlatıyor.

th_IMG_9030.jpg th_IMG_9032.jpg th_IMG_9033.jpg th_IMG_9034.jpg

th_IMG_9035.jpg th_IMG_9041.jpg th_IMG_9042.jpg

dün akşam 8'den gece 1:30'a kadar da alt aydınlatmayı yapmam sürdü :good1:

alttaki fotoda ortası delik plastik parçanın ortasından bir ampul yapmışlar, sözde bu plastik ışığı butonlara dağıtıyor (10 yıl önce dağıtıyormuş :D )

th_IMG_9198.jpg th_IMG_9205.jpg

bu plastiği sağlam şekilde çıkartmak için buton aydınlatma ayarının yuvarlağını çıkartmak gerekiyor.

th_IMG_9199.jpg th_IMG_9200.jpg th_IMG_9201.jpg th_IMG_9202.jpg

ardından bu plastiği destek niyetine kullanıp uçlarına led bağladım

th_IMG_9203.jpg th_IMG_9204.jpg

Opel TIS2000 programından + - uçları tespit edip bağlantıyı tamamladım

th_IMG_9206.jpg th_IMG_9208.jpg th_IMG_9218.jpg

alt-üst parlaklık farkı oldu ama birinde tek led, diğerinde 5 led var gayet doğal yani :shok:

alt kısmı 2-3 led ile de halledebilirdim ama yapanlar var, ledleri daha geriye sabitlemek gerektiğinden butonların etrafından ışık sızıyordu.

bu şekilde hiç değilse işçilik güzel oldu gibi :)

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Ellerine sağlık güzel işçilik olmuş. :good1:

O şeffaf plastige smd ledleri tersine taksaydın en son resimdeki ışıklar çok net ortaya çıkardı.O şeffaf plastik ışıgı dagıtan parçadır.

Yorum bağlantısı
Çağrı Sucu

üst kısmın netliği için mi dedin abi? plastik üste kadar uzanmıyor, zaten aradaki bölmeden dolayı oraya da gönderemezdi ışığı. valla 4-5 saatimi buna ayırınca şuanda far anahtarını konsoldan sök deseler gözüm kesmiyor :biggrin: her uygulama farklı bir deneyim oluyor, en azından bundan sonra dikkat ederim :)

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
üst kısmın netliği için mi dedin abi? plastik üste kadar uzanmıyor, zaten aradaki bölmeden dolayı oraya da gönderemezdi ışığı. valla 4-5 saatimi buna ayırınca şuanda far anahtarını konsoldan sök deseler gözüm kesmiyor :biggrin: her uygulama farklı bir deneyim oluyor, en azından bundan sonra dikkat ederim :)

Sen lmümkün ise ledleri tersine çevir bak ne kadar fark edecek.Bu ledlerle gündüz farı gibi ışık verir.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Çağrı Sucu

evet şuan gündüz de yandığı net şekilde görülebiliyor :biggrin: biraz zaman geçsin yorgunluğu atıyım, gözüm keserse ondan sonra bakıyım o zaman :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Güzel dağıtmış, güzel toplamışsınız.. Keşke daha basit bir led kullansaydınız.. Işık daha yumuşak dururdu..

Yorum bağlantısı
  • 9 ay sonra...
Oktay Toker
(düzenlendi)

Konu açmadan iç aydınlatma çalışmamı paylaşayım istedim.Far anahtar düğmesi için bende beyaz led kullandım oldukca iyi oldu.Resimlerle detaylar. :good1:

Bütün aydınlatma parçaları bir arada.

1.jpg

Klima kontrol ünitesi.Sarı ledlerin hepsi beyaz smd ledler ile değiş tokuş yapıldı.Direnç değer değişimine gerek duymadım.

2.jpg

3.jpg

Butonların ledli hali.

5.jpg

Kapı aydınlatmaları.

12.jpg

Cam açma düğmesi.

13.jpg

Plakalık aydınlatması.

10.jpg

11.jpg

Tavan aydınlatması.

14.jpg

Güneşlik arkasındaki aydınlatma.

19.jpg

Teyp hafıza tuşları aydınlatması.

21.jpg

Bagaj aydınlatması.

18.jpg

3.stop aydınlatması.

17.jpg

Çakmaklık.

15.jpg

Km göstergesi dagınık halde.

8.jpg

2adet 5 watt ampulden oluşan aydınlatmada pleksinin yanmış hali ve aydınlatma yok denecek hale gelmişti.

7.jpg

2 chipli beyaz smd led grubu ile ampul deliklerinin oldugu yerden oldukca güzel bir ışık dagılımı aldım sonuç tatmin edici oldu.

9.jpg

Sarımtırak aydınlatmadan beyaza bürünmüş yeni haliyle bütün aydınlatmalar.

20.jpg

28.jpg

27.jpg

Gögüs aydınlatmalarının dimmerlenmesi gayet iyi ışık verimi saglıyor.

Km göstergesindeki ikaz ışıklarıda lede çevrildi.Sinyaller mavi oldu sarılar kırmızı.Cam açma düğmelerindekiler ise beyaz led yapıldı.Resim çekmeyi unutmuşum. :biggrin:

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

Oktay abi eline sağlık güzel olmuş kullandığınız şerit ledin yakın plan resmini rica edebilirmiyim abi...

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Şerit led değil.Lcd monitörlerde kullanılan ledlerden satılmıyor bunlar.Kırık lcd lerden sökmüştüm.yakın plan resmi çeksemde telefonum berbat çekiyor ama bir ara çekmeye çalışayım eklerim.

Diğer resimler.

29.jpg

26.jpg

23.jpg

25.jpg

24.jpg

30.jpg

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Oktay Toker
(düzenlendi)

Sivas'tan bir arkadaşımızın aracının km göstergesi,kalorifer dügme aydınlatması,düğmeler,far anahtarı,tavan ve aynalık aydınlatması komple değişti.Rabbimin izni ile bitirebildiğim çalışmadan ortaya çıkan sonuçlar böyle.

Cam açma düğmesinin hali böyle idi temizlendi ve ledler kırmızı yapıldı takıldı.

Arka cam açma düğmesi ledi.

Aynalık ledleri.Tavan ledini sanırım resimlememişim.

Far anahtarı.

Gösterge içine smd5050 ledlerden kadrandaki sayıların altına gelecek şekilde dizdim.

Kadranda sayıların üstlerindeki çizğileri ve bazı şekilleri kırmızı görünecek şekilde Arkadaşımızın isteği üzerine renklendirdim ve ortaya bu şekilde sonuç çıktı.

İbreler beyazdı ve kırmızıyı istediğim gibi alamadım ve bende beyazı kazıyıp ibrenin alttaki yansıtıcı yerini kırmızıya boyadım.

Sonuç bu oldu.Yol bilgisyarı beyaz ledler ile aydınlandı.

Linkler yenilendi.

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

5962.jpg

5966.jpg

image.jpg

6138.jpg

6154.jpg

6180.jpg

6215.jpg

6219.jpg

6223.jpg

6226.jpg

image.jpg

image.jpg

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...