İçeriğe Yönlendir

Citroen DS4 aracıma bi-xenon uygulaması

Uğurata Dursun

Recommended Posts

Hazar Erulusoy
On 17.05.2016 at 11:33, Selçuk Keleş yazdı:

Mesajınız ilgili konuya taşındı. Bütçeniz nedir ? Farlar orjinal mi ? Üzerine çakma xenon kit mi takılmış , foto var mı ?

Merhabalar;

Öncelikle konuyu yanlış yere açtığım için kusura bakmayın. Farlar orjinal. Xenon sanırım çakma değil çünkü performansı yeterli gibi ve arıza ışığı vs yakmıyor. Balastı vs var. Sadece otomatik far ayarında kullandığım için açılıp kapanırken anlık arıza sinyali yapıyor ve gidiyor. Bütçe olarak uygun ama kaliteli mercekli ve led ampüllü bir sistem düşünmekteyim. 

Öncelikle çok teşekkür ederim. bir çift çıkma mercekli far buldum ondan haber bekliyorum. Böylelikle mercek işçiliği işinden kurtulmuş olacağım ama mercekte önemli olduğu için öncelikle hangi mercek kullanılmış öğrenmem gerek. El işçiliği konusunda kendime güveniyorum ellerim yatkındır meslek icabı ama biraz cesaret eksikliği yaşıyorum. Sök tak ile ilgili video vs bulursam sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Listelemiş olduğunuz parçaları güvenilir olarak nereden nasıl bulabilirim? 

Yorum bağlantısı
Sırrı Polat

sahibinden.com da , geceuçuşu.com un ilanlar bölümünde  bulabilirsiniz , profilimde numaram var ulaşırsanız yardımcı olabilirim.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

C4 farını sökülme aşamasında gördüm ve 1 kaç defada sökme şansım oldu.Sökmek zor değil ama dikkatli olmak gerekiyor.2 vada tutuyor ve sonra alt köşeden başlayarak geri itme ile yerinden çıkarılıyor.Tampon sökümü vesaire istemiyor.

C4 oem Merceksiz xenon modeli versiyona rastlamadım lakin yurt dışı versiyonda sadece bi-xenon modeli var diye biliyorum.Far yıkama ve otomatik yükseklik özelliği var ise amenna şanslısın yok ise o xenonlar oem değil.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hazar Erulusoy

Oktay ustam; orijinal den kastım kaliteli bir şeydi ama bildiğimiz çakma Çin malı Xenon üstündekiler. Allahın izni ile Ramazan sonrası birşeyler yapacağım tabi bu süre zarfı içerisinde araştırmaya devam zaten seninle de temasa geçmiştim. Bu arada yine senin işçiliğin olan bir çift far buldum arkadaş aracını satmış güzelde fiyat yazdı ama bir haftadır sesi çıkmadı o olursa uğraşmadan geçiş yapmış olacaktım. Hesaplı çıkma far bulamıyorum araştımaya soruşturöaya devam şuan. Cevaplarını için çok teşekkür ederim. Sizlerle iletişimde olacağım sizlerden öğrenecek daha çok şey var. 

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Bildiğim Arkadaşımız ise aniden hesapsız sürekli yurt dışı seyahetlerinde olabiliyor.Bundan dolayı aracı sattı.Öyle oldu ise dönüşte arayacaktır.

Hayırlısı,o farlar sana kısmet olursa çekinmeden sorun vesaire durumunda arayabilirsin.:good1:

Haricen farda bu modelde hesaplısını bulmak çok çok zor.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Hazar Erulusoy

Evet aynı kişiden bahsediyoruz. Satılık olan farlar konuşutuğumuz değil ondan öncekilermiş. Dediğiniz gibi de yurdışındaymış dönüş yaptı bana ve fotoğraf göndereceğini söyledi. Kendisinden haber bekliyorum . 

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
2 saat önce, Hazar Erulusoy yazdı:

Evet aynı kişiden bahsediyoruz. Satılık olan farlar konuşutuğumuz değil ondan öncekilermiş. Dediğiniz gibi de yurdışındaymış dönüş yaptı bana ve fotoğraf göndereceğini söyledi. Kendisinden haber bekliyorum . 

Çalışmasını yaptığım Angel düzenekli far modeli idi.Başka ne farı var kendisinde bilmiyorum.Hayırlısı.

Yorum bağlantısı
  • 5 hafta sonra...
Hazar Erulusoy
(düzenlendi)

Sırrı Bey allahın izni ile önümüzdeki hafta yallah bismillah diyeceğim lakin citroen in orjinal beyinli mercekli farlarını buldum. Bu farları elektriksel yada elektroniksel olarak aracımda kullanabilir miyim? Ayrıca yazmış olduğunuz parçalar halen elinizde var mı?  

Sayet orjinal farlarda uyumsuzluk yada performans olarak kayıplar olacaksa kendi farlarımı açarak ve sizlerden yardım alarak yapmak istiyorum. 

tarihinde Hazar Erulusoy tarafından düzenlendi
Imla
Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Sezer Vatansever
(düzenlendi)

Merhaba, bu konuyla alakalı çok kafa yormuş biri olarak tecrübelerimi anlatayım sizlere.

2 yıl önce mercekli far uygulamasına karar verdikten sonra orjinal far arayışı içine girdim. 4000TL'ye orjinal mercekli farlar ve üzerindeki ampül balast tam dolu haliyle sıfırını buldum. Bu işi yapmak istediğimi Eskişehir citroen servisine söyledim. Aracın üzerindeki BSİ (sigorta kutusunun) bixenon farlar ile uyumlu olmadığını sigorta kutusunun değişeceğini ve 1250lira civarında olduğunu söylediler. Yüksek ihtimal farketmişsinizdir, orjinal halojen far soketi farklı bixenon far soketi farklı. Halojende 10 pin gelirken bixenon'dan 7pin geliyor ve bu soket bambaşka olduğundan uydurulabilme ihtimali yoktu. Dedim temin edemeyiz mi, aradılar taradılar Türkiyeye o parçanın gelmediğini fransadan özel siparişle gelebileceğini söylediler fiyat bilgisi veremiyoruz dediler. Peki dedim, akabinde orjinal xenonların olmazsa olmazı yükseklik ayarını sordum. Saatlerce birlikte oturduk koskoca yetkili servis aracımda bu parçanın olup olmadığını bilmiyor, olmasa dahi parça koduna ve parçaya ulaşamıyor. O gün lanet okuyarak yetkili citroen servise son gidişim oldu, birdaha önünden geçmedim. 

Hal böyle olunca, piyasada mercekli farlarımız dolaşırken ben mecburen far içini açtırıp mercekli bixenon yaptırdım. 2 yıldan beride böyle kullanıyorum. Aslında araç çok keyif vermesine rağmen Türkiye deki citroen servisleri aracı tamamen öldürüyor. Birsonraki aracım kesinlikle citroen olmayacak, sizede önermem. 

tarihinde Sezer Vatansever tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sırrı Polat
On 13.07.2016 at 17:46, Hazar Erulusoy yazdı:

Sırrı Bey allahın izni ile önümüzdeki hafta yallah bismillah diyeceğim lakin citroen in orjinal beyinli mercekli farlarını buldum. Bu farları elektriksel yada elektroniksel olarak aracımda kullanabilir miyim? Ayrıca yazmış olduğunuz parçalar halen elinizde var mı?  

Sayet orjinal farlarda uyumsuzluk yada performans olarak kayıplar olacaksa kendi farlarımı açarak ve sizlerden yardım alarak yapmak istiyorum. 

merhaba hazar bey ; citroenin mercekli farları ile ilgili bir tecrübem olmadı eminim , tecrübesi olan varsa cevap yazar , malzeme konusuna gelince işinize yarayacak malzemeler elimde mevcut.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
On 6 Ağustos 2016 at 15:02, Sezer Vatansever yazdı:

Merhaba, bu konuyla alakalı çok kafa yormuş biri olarak tecrübelerimi anlatayım sizlere.

2 yıl önce mercekli far uygulamasına karar verdikten sonra orjinal far arayışı içine girdim. 4000TL'ye orjinal mercekli farlar ve üzerindeki ampül balast tam dolu haliyle sıfırını buldum. Bu işi yapmak istediğimi Eskişehir citroen servisine söyledim. Aracın üzerindeki BSİ (sigorta kutusunun) bixenon farlar ile uyumlu olmadığını sigorta kutusunun değişeceğini ve 1250lira civarında olduğunu söylediler. Yüksek ihtimal farketmişsinizdir, orjinal halojen far soketi farklı bixenon far soketi farklı. Halojende 10 pin gelirken bixenon'dan 7pin geliyor ve bu soket bambaşka olduğundan uydurulabilme ihtimali yoktu. Dedim temin edemeyiz mi, aradılar taradılar Türkiyeye o parçanın gelmediğini fransadan özel siparişle gelebileceğini söylediler fiyat bilgisi veremiyoruz dediler. Peki dedim, akabinde orjinal xenonların olmazsa olmazı yükseklik ayarını sordum. Saatlerce birlikte oturduk koskoca yetkili servis aracımda bu parçanın olup olmadığını bilmiyor, olmasa dahi parça koduna ve parçaya ulaşamıyor. O gün lanet okuyarak yetkili citroen servise son gidişim oldu, birdaha önünden geçmedim. 

Hal böyle olunca, piyasada mercekli farlarımız dolaşırken ben mecburen far içini açtırıp mercekli bixenon yaptırdım. 2 yıldan beride böyle kullanıyorum. Aslında araç çok keyif vermesine rağmen Türkiye deki citroen servisleri aracı tamamen öldürüyor. Birsonraki aracım kesinlikle citroen olmayacak, sizede önermem. 

Servise bakış açınız yanlış. Servisin işi araca opsiyon eklemek değildir, zaten istese de bunu düzgün yapamaz çünkü üretim safhasında değildir, ne için ne lazımsa üretim safhasında belirlenir montaj ona göre yapılır, servis bunu bilemez.

Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Hazar Erulusoy

Herkese merhaba;

Uzun zamandır aracıma OEM görünümlü bi-xenon dönüşümü yapmak istiyordum. Oktay Usta ve İlker Usta ile temaslarım oldu. Hatta Eskişehir de bu işle uğraşan başka bir ustayada ulaştım. Ama  işi  kendi kendine  yapma hazzı  beni cezbetti . Bu bağlamda Citroen ile ilgili iki konuda da sizlere bazı sorularım oldu. Bugün itibari ile el aletlerimin tamamamını edindim. Yarın zamanım yeterli olursa bir çift çıkma far satın alacağım. Bu süre zarfında birçok şeyi araştırdım. Bi xenon mercek dönüşümü öncesi aracımda şuanda olan "L" şeklinde ki gündüz farları ile aynı kompozisyona sahip yeni DS4 gündüz farlarını yapmak için kafamı çok meşgül ettim.(Ekte görebilirsiniz.) Bu konuyu düşünmede son aşamaya geldim ve bu aşamada harakete geçmeden önce sizlerle fikirler alışverişi yapmak istiyorum. 

Gündüz farı ve sinyal için yapmak istediğim kaş için 2 yol düşündüm...

1- Aracın 3 boyutlu modeline ulaştım ve AutoCAD te farları süzdüm. Burada imalat resmi yapmayı düşünüyorum. İmalat resmi ile 3D yazıcıda kaşları ve üzerlerinde ki kılcal çizikleri yazdırmayı düşündüm. Ama hem teknik resim işi hemde 3d yazıcı işi kesin sonuç ama biraz zor yol gibime geldi.

2- Far tasından silikon+pudra(nişasta) karışımlı silikon kalıp yardımı ile bir şablon almayı ve bu şablondan pleksi glass çubuğu büküm yapıp akabinde dremel yardımı ile hem yüzeyde çalışıp hemde arkada ledler için yuva oyup led montajını o şekilde yapmayı düşündüm. 

Led olarak SMD 5630 kullanıp alt kısmıda (videoda: https://www.youtube.com/watch?v=_RcJ15_lGYY görebileceğiniz gibi) amber enkli ledlerle ile beraber sürmeyi düşünüyorum. Ledlerin arkasına Alüminyum şerit + termal macun tatbik ederek hem ışık sızmasına karşı kapatmayı hemde soğutma için uygulamayı düşündüm. Akabinde gerekli olan sürücü ile sürerek işi tamamlamayı. 

Buraya kadar eksik gördüğünüz yada farklı bir fikirlerinizi sormak isterim. biraz uzun oldu kusuruma bakmayın.

citroen-ds4-hatchback-front-facelift.jpg

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Köşe gündüz farı amacı için oldukça meşakkatli bir yol çizmişsin.Ayrıca sadece pleksi büküp sayısı fazla olmayan led kullanacaksan istenilen ışığı alamazsın.Akşamları park aydınlatması olur.Bunun yerine piyasadaki hazı silikon ledliler var onu yerleştir senin için aynı park uygulaması işlemi yapar.

Gündüz farı olması için reflektörlü yapı şart.Bahsettiğin kalıp mantığını reflektörlü oem gündüz farı çubugu edinip ondaki kesit çizgilerinin kalıbını döküp çubuk yapabilirsen bu eziyete biraz değer.Biraz kısmıda bildiğimiz pleksi ile bu işte pek iç açıcı olmuyor.Oem çubuklardaki bu pleksi çubuk piyasada bulunandan çok çok farklı.Oem olan ısıyı fazla kaçırınca bembeyaz oluyor,piyasadaki pleksi ise rengini koruyup erimeye geçiyor.Şeffaflık oranı daha düşük.

Tavsiyem ise bu kısıma uğraş vereceksen kesinlikle hazır reflektörlü bir yapı edinip onu bu kısıma dizay etmen ve köşe kısmına yapılacak reflektör direk karşıya ışık verebilmeli.Bunun dışında yapılacaklar sadece park aydınlatması olur.

3d yazıcı çıktısı için aklıma gelen bu sinyal kısmının egimlerini yine 3d tarayıcı ile taratıp,Bahsettiğim oem gündüz farı çubugu bulup bunuda taratıp bu egime göre genişlik darlık ve açılarını kolayca verebilirsin ve burada önemli olan 3d yazıcı için bu çubukların hammaddesini bulman olur.Bulursan bununla uğraşman daha kalite olabilir.

Reflektörlü bir yapı olur ise 5630 fazlası ile yeter.Pleksi için orta seviyede uzak mesafeden görülecek güzel ışık alabilmen için ledler bitişik olarak dizilmeli ve bu 5630 ledlerin 150ma olanını kullanmalısın 60miliamperler yetersiz kalacaktır ve power led sınıfında olduğu için sogutucu olarak her led için kendi boyutunda olmak kaydı ile kesinlikle şart.Tecrübe ile sabittir.Rabbimin izni ile bu ledleri kullanarak İnsignia çalışması yapmak kısmet olmuştu bahsettiğin şekilde hem pleksi olarak hem led olarak uğraşmaya kararın net ise konuya gözatabilirsin fikirler verebilir.

http://www.geceucusu.com/topic/6139-insignia-cosmo-far-power-led-sinyalg%C3%BCnd%C3%BCz-far%C4%B1uzun-h%C3%BCzme/#comment-60300

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hazar Erulusoy

Oktay Ustam pleksi olarak satine rengi(rakı pleksi) dolu çubuk kullanmayı ve onu işlemey aynı senin Insıgnıa da yaptığın gibi köşe aydınlatma boyunca sıralı led yapmayı düşünüyorum. Ledlerin sayısı ve aydınlatma kuvveti yeterli olur diye düşünüyorum. Silikon ledler oem görünmüyor bu sebeble tercih etmeyi düşünmüyorum.

Reflektör olarak pleksi arkasını hem soğutmak için Alüminyum hemde ışık sızdırmazlığı için kapatacağım. Ayrıca pleksi üzerinde orginalinde olan  yaklaşık 1mm aralıklı olan yönlendirme çizgilerini yaparak ışığın homojen yayılmasını sağlamayı hedefliyorum. Oem far çubuğu derken yapmak istediğim farın kendisi şuan orjinal olarak dahi piyasada yok. Çıkması imkansız. Zaten olsa uğraşmam direk araç şasesine uyumlu. Alır takarım. Ama Oem reflektorlü çubuktan kasıt malzeme olarak satılıyorsa o ayrı nasıl temin ederim ? nasıl şekil veririm? 

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Pleksiye karşı değilim.Dikkati çekmek istediğim konu pleksiyi düz işlersen yani düz buz pleksi kesip sadece egim verip arkasına led dizilimi yaparsan benim yapması kısmet olan çalışmadaki gibi sık led dizaynı gibi olursa dahi oem tarz gibi uzak mesafeden olması gerektiği gibi görünmez oem tarz olmaz.Bundan dolayı Lenssel bir çizgi vermek yada arkasından lens işlemek ile oem tarz olur. 

Pleksi arkasına 3,5 led ile olursa bunla uğraşma silikonla uğraş aynı olur demiştim.Tavsiye etme niyetim olmadı.

Oem gündüz farı Audilerdeki,Mercedeslerini kastediyorum.Onları zaten yeniden bükmek imkansız.En azından öyle fırında ısı ile falan mümkün değil.Tecrübe ile tarafımdan epey heba edilmiştir.

Sen 3 d yazıcı falan deyince ben fikir mahiyetinde bu farlardan çıkan çubuklardan edin,3d tarayıcı ile çıktı alıp yazıcıya uygulaman nasıl olacaksa o parçaya bunun lenssel çizgilerinin kopyasını derecelendirip eklemen için yazmıştım.

Oem tarz olacak ise oem bir reflektör yapısı bulup onu bu kısma göre yeniden yapılandırmak zaten şartki ışık şiddeti ona göre olabilsin..Sadece görseli oem olup Yan sanayi farlardaki gibi sadece akşam üzeri bellirlenmeye başlayacak ve gece resimlenip gündüz farı yaptım denilecek işlem olursa oem tarz demekte doğru değil diye düşünüyorum.Bundan dolayı ben 3 yıl önce bu şekilde elde yapmayı bırakıp tamamne oem parçalara yönelip kesip biçip yapıya kullanmaya özen gösteriyorum.Başka türlü emek cidden zayi oluyor dönüşü sıkıntı verici oluyor.Tecrübe ile sabittir.:good1:

Sanırım uzun yazınca epey karışıklık oluyor farklı anlaşılıyorum.Halbuki ayrı satır yapıp yazıyorum ama.:unsure2:

Yorum bağlantısı
Hazar Erulusoy

Yook yok yanlış anlaşılma yok. YouTube ta birisi sizin dediğiniz gibi çizgi yapmış. 

Bende öyle deneyim diye dusundum. Ama dediğiniz gibi tecrübe ile sabit. Yaptığınız çoğu çalışmayı inceledim. Yazdıklarınızın hepsi doğru zaten bu yüzden fikrimi yazdım ve tecrübelerden fikrimin olabilitesini öğrenmek istedim. Bu linki bir inceleyin bende demek istediğimi daha iyi anlatmış olabilirim. 

Dediğim gibi daha fikir aşamasında. Yani olmayacaksa zaten yapmayacağım.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Ledleri videodaki gibi parça arasına yerleşim ve pleksiyide o şekilde yerleşim ile sadece pleksi ucunda hamojen bir aydınlatma alırsın.Örnek dediği işlem bu.Audi farındaki pleksinin arkası krom kutucuktur ve çubuktaki ışıgın hamojenliğine katkısı tartışılmaz.Aynı mantık lcd ekranlardada yıllardır uygulanıyor.Videodaki 4 tane o ledin ışığının öyle göründüğüne bakma gündüz o ışık piyasada tek ledli el feneri gibi kalıyor.

Lakin ışığı uzaga iletemez.Lenssel çizgiler ve çizgi olması yeterli değil,derinlği ve kesit keskinliği ile pleksiye vereceği lens işlevi ile bu çizgilerin yönü önemli.Bunun için 3d yazıcıdan bu çizgilerin taraması önemli unsur oluşturuyor.

Bu olmaz ise sadece park aydınlatmasının daha canlısı oluyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 4 ay sonra...
Hazar Erulusoy
(düzenlendi)

Uzun bir aradan sonra tekrardan herkese merhabalar. En sonunda bir çift Hella Mercek, AL Gen5 Balast ve ampulleri ile beraber set satın aldım. Önümüzde ki hafta çıkma far alarak çalışmalara başlayacağım. Buradan gelişmeleri ve sorularımı sizlerle paylaşacağım. Özellikle elektrik kısmında sizlerden yardım isteyecğim çok konu olacak. Şimdiden başınızı ağrıtacağım için af ola. 

WhatsApp Image 2017-03-11 at 15.54.55.jpeg

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Hazar Erulusoy
(düzenlendi)

Bugün besleme çekip ilk olarak teste başladım. Mercek, balast ve ampulleri 2. el aldığım için ampul yada balastlarda kesme olup oladığına bakmak için uzun süreli teste tabi tutacağım.  İlk izlenim olarak bir ses geliyor çok ince tiz bir ses. Sanırım normal. (Bu arada sizlerde fark edeceksiniz ters duruyor mercekler.)

WhatsApp Image 2017-03-15 at 09.23.09.jpeg

WhatsApp Image 2017-03-15 at 09.23.50.jpeg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Kolay gelsin. Tekli olarak yakıp perdelerinde bir sorun olup olmadığına da bakmanda yarar var.

Yorum bağlantısı
Hazar Erulusoy

Teşekkür ederim Selçuk Bey. Tek tek perdelerini de çalıştırdım. Yaklaşık 1 saat çalıştı. Isınma yada kesme yapmadı. Toparladım bende. Bundan sonraki aşama çıkma farları açıp montaja başlamak. Aydınlatmaya etkisi nedir bilmiyorum ama taslarıda siyah boyamayı da planların içine dahil ettim. Oktay Ustamın çalışmarından da kopya çekebilirim. Ama fikirlerinize almak istiyorum. Oem görünmesi benim için çok önemli. 

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Kullanacağın mercek şapkası siyaha boyacağın tasda iyi duracak ise yani boyadığında şapka kenarları bariz belli olmayacak ise içe doğru uzamıyorsa denemek lazım.Yok ışık sapkaması açısından düşünüyorsan bunda iç çerçeve daha etkili.Çerçevede siyah alan olacaksa tasın içide siyah olabilir uyumlu olur.İyi düşünmen lazım.

Çerçevede siyah alan düşünmüyorsan tasdaki kısm alanı çok olmayacağı için görseli iyi olmayabilir.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...