Bilal Taşçı1679652595 1 Ocak 2012 Paylaş 1 Ocak 2012 arkadaşlar merhaba, ben bilal uzun süredir gece uçuşu forumlarını takip ediyorum, Türkiye'de bu kadar teknik konuların paylaşıldığı bir forum görmek çok güzel, araçlar hakkında bu kadar teknik bilgi içeren ve en önemlisi kaliteli şekilde paylaşım yapan forum sayısı ne yazık ki çok az ülkemizde.fazla uzatmadan projemden bahsedeyim. aklımdakileri paylaşmak istiyorum, zaman buldukça hayata geçirdiğim fikirleri bu konu altında paylaşırım, worklog şeklinde ilerlerim. öncelikle aracımla tanıştırayım sizi ;99 Model Renault Twingo Alize. Kendisiyle yaklaşık 2 yıldır birlikteyiz, ayrıca bir de arada sırada buluşup toplantılar yaptığımız bir forumumuz var, twingolar hakkında merak ettiğiniz birşey olursa elimden geldiğince ben de yardımcı olabilirim size Twinin üzerindeki farlar gördüğünüz gibi parabolik cama sahipler. Ülkemize ithal edilen twilerde sadece 2002 modellerde şeffaf camlara sahip olanlar var. 2002ler de toplasanız bir elin parmaklarını geçmez. O yüzden projemde çıkma OEM far kullanamayacağım, yani sanayi DEPO marka farlar alıp taktım öncelikle;farların kalitesi fena değil aslında. ayar tutması ve aydınlatmasını beğendim, sonuçta üzerinden çıkan farlar 10 yıllıktı farların aydınlatması şu şekilde :ampullerin Osram Nightbreaker. Kısa ömürlü denmesine rağmen 2 senedir sorunsuz kullanıyorum ( 2 senede yaklaşık 9bin km yaptığımı belirteyim ama. pek fazla kullanmasam da twimi hep akşamları kullandığım için far kullanımım yoğun sayıır.)gündüz hep şirket aracı kullandığımdan twiye ancak hafta sonları, genelde de akşamları binebiliyorum. bi-xenon projemi gerçekleştirme amacım da bundan kaynaklanıyor aslında, neredeyse hep gece ve şehir dışı kullanıyorum.arabaların motor ve mekaniğinden anlasam da elektrik bilgim kısıtlı devreler - şemalarla pek aram yok yani. yardım için soracağım sorular saçma yada çoook basit gelebilir, şimdiden söyleyeyim - farlar biraz küçük gibi geliyor bana, merceği sığdırabileceğim alan 18 x 10 cm gibi birşey, derinliğim de 12-13 cm civarında. sanırım yeni nesil Hella kullanmam gerekecek. bu konuda ne önerirsiniz ? ışık deseni fena değil gibi, üstelik anladığım kadarıyla uzun - kısa geçişleri için de diğer markalardan daha az uğraşacağım selenoidle ? ayrıca oem ballast ve ampul kullanmak istiyorum, bunları nereden yada kimden temin edebilirim ? önerebileceğiniz biri var mı ?- gündüz farı için her tasın içine 5 tane led mercek düşünüyorum, hatta bitmiş halini kötü bir photoshop ile göstereyim ;resimde görülen sor far. her farın dış tarafına gelen led yukarıda olacak. ortadaki led için mercek kapağını traşlamak gerekebilir, sizce bu tasarım nasıl durmuş ? bunun yanı sıra bu ledleri sürmem için gerekli devreyi nereden / kimden temin edebilirim acaba ? ballastlar gibi hazır olsun, direkt montajlayayım istiyorum - tampon - far aralığına dikkatli bakarsanız far yıkama fıskiyesi için güzel bir montaj alanı olduğunu görebilirsiniz. far yıkama sistemi de kurmak istiyorum, ayrı bir su kabı, pompa ve akvaryum hortumlarıyla kurulabilir mi bu sistem ?- zihni sinir procesi 1 : orijal bir xenon efekti vermek için; farları kapattığımda far ayar motorunu 4. yani en düşük seviyeye alacak, farları açtığımda ise 4. seviyeden başlayıp o an ayarlı seviyeye geri getirecek bir sistem yapabilir miyim ? adaptif farların kendisini ayarlamasını çok seviyorum, elektronik bilgim kısıtlı olduğu için böyle birşey mümkün olur mu bilemiyorum ama.. ayrıca ayar motorlarını bu kadar sık kullanmak daha çabuk bozulmalarına yol açar mı sizce ?- zihni sinir procesi 2 : farların yatay ayarlarını yapmak için kullanılan vida yerine ayar motoruna benzer bir motor taksak, direksiyon turunu ölçen bir sistem kullanarak bu motorlar sayesinde farı sağa - sola ayarlayarak adaptif far benzeri bir sistem oluştursak nasıl olur, yada daha önce deneyen biri var mı ? direksiyon milinin alt tarafına dişliler yardımıyla bağlı bir potansiyometre kullanılabilir mi direksiyon turunu ölçmek için ? direksiyonun alt tarafındaki muhafazanın içerine böyle bir sistem yerleştirebilirim gibi geliyor, üstelik bu sayede sis farlarını bile köşe farı olarak kullanmak mümkün olabilir..aklıma gelenler şimdilik bunlar, başlamak bitirmenin yarısıdır derler, bu konuyu açmasaydım hayata geçiremeyecektim bi-xenon dönüşümünü biliyorum, aklımda çok şey var ve kararsızım olabilirlikleri hakkında, tecrübeleriniz sayesinde bazılarını eleyip öyle devam edeceğim yola..şimdiden teşekkürler, konu biraz dağınık olduysa kusura bakmayın Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 1 Ocak 2012 Paylaş 1 Ocak 2012 Bilal bey aramıza hoşgeldiniz,umarım hayallerinizi gerçekleştirmenize yardımcı olabiliriz.Mercek seçiminde yeni hella doğru tercih,boyutları montajı kolaylaştırıyor bağlantısıda bir o kadar kolay.Gündüz farı montajı için reflektör seçimi bana göre olmamış hem zor hemde ilerde sıkıntı yaşayabilirsiniz.Sinyal bölümünde düşünülebilir gündüz farı,hem sinyal hem de g.farı olur audiler de olduğu gibi mesela.Far yıkama benimde üzerinde çalıştığım bir proje ama havaların düzelmesini bekliyorum.Bahsettiğin diğer konular çok uçuk istekler ne bileyim sencede çok gereklimi,yani oem bir aydınlatmaya sahip olduktan sonra gerisi teferruat gibi geliyor bana.Ama yinede sen bilirsin paylaşımlarını bekliyoruz kolay gelsin... Yorum bağlantısı
Bilal Taşçı1679652595 1 Ocak 2012 Yazar Paylaş 1 Ocak 2012 Mahmut Bey görüşleriniz için teşekkürler benim farın bitmiş hali de böyle olacak demek ki, görünüşe göre led aydınlatma için hemen hemen hiç yer kalmamış farın taban kısmında. sinyal kısmına led koymak ne kadar doğru olur bilemiyorum, oraya led eklersem sinyal için nasıl bir çözüm bulabilirim onu da düşünmedim.far tasının içine led koyarsam sinyal sistemini hiç ellemem diye hesap ediyordum..uçuk fikirler olayın özü zaten, muhtemelen hayata geçirilmesi zor ama bilemiyorum, deneyeceğim şansımı Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 1 Ocak 2012 Paylaş 1 Ocak 2012 Mahmut Bey görüşleriniz için teşekkürler benim farın bitmiş hali de böyle olacak demek ki, görünüşe göre led aydınlatma için hemen hemen hiç yer kalmamış farın taban kısmında. sinyal kısmına led koymak ne kadar doğru olur bilemiyorum, oraya led eklersem sinyal için nasıl bir çözüm bulabilirim onu da düşünmedim.far tasının içine led koyarsam sinyal sistemini hiç ellemem diye hesap ediyordum..uçuk fikirler olayın özü zaten, muhtemelen hayata geçirilmesi zor ama bilemiyorum, deneyeceğim şansımı Bilal bey sinyal reflektörü gündüz farı ve sinyal için yeterli gibi,oraya uygun şekilde kalıp alınarak hazır pertinaks veya devre kartı basılarak beyaz ve sarı smd ledlerle çözüm aranabilir.Uçuk fikirlerini denemekten vazgeçme belki bizede ilham kaynağı olursun.. Yorum bağlantısı
Bilal Taşçı1679652595 1 Ocak 2012 Yazar Paylaş 1 Ocak 2012 sinyal tasının ölçüsü 3 x 15 cm, 2 si sarı olmak üzere 5 adet power led ve mercek koysam oraya, hem sinyal hem gündüz farı için yeterli olur mu acaba? 2 adet sinyal için yeter mi ? Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 2 Ocak 2012 Paylaş 2 Ocak 2012 Sempatik bir araç Farın içine gündüz farı veya led bloğu takabilmen çok zor. Sığdırabilmek için daha basit ledler kullanman sonucunda da -yetersiz güçten ve yanlış odaktan dolayı- o bir gündüz farı olmayacaktır. Sinyal kısmına ekleme yapmaya çalışırsan bu sefer sinyalin güvenli olmaktan çıkar. Bana kalırsa farına sadece bi-xenon mercek monte et, işin kolaylaşır. Hella'nın eski ya da yeni bi-xenon mercekleri gayet iyidir. Karmaşık devre vb. şeyler yapman gerekmez.Aracı gündüz pek kullanmıyorum demişsin ama illa gündüz farı takmak istiyorum dersen piyasada satılan hazır gündüz farlarından alıp tamponun alt ızgarasına monte edersin. Forumda satıcı/dükkan önerisi yapmıyoruz, GG ya da sahibinden'de bir çok satıcı var, reputationlarına bakarak seçersin. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 5 Ocak 2012 Paylaş 5 Ocak 2012 Gündüz farı olarak sinyal ampulü kullanılabir mi ? Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 5 Ocak 2012 Paylaş 5 Ocak 2012 Gündüz farı olarak sinyal ampulü kullanılabir mi ?Gündüz farı olarak değilde amerikan park-sinyal olabilir... Yorum bağlantısı
Fatih Evcin1679652612 25 Ocak 2014 Paylaş 25 Ocak 2014 Üstadlar sizlerden öğrenmek istediğim bir konu var.Twingo aracımın far camları düz şeffaf değil http://www.geceucusu...__fromsearch__1linktekinin aynısı bu şekilde fara monte edilmiş gbi duruyor ama konunun devamı gelmediği için bilgim yok bu olay gerçekleşti mi?Başka bir konuda bir arkadaşımız şeffaf cam olması şart tarzında yazmış olmasa ne olur?ben kendi aracımın farlarına bir uygulama planlıyorum ama farlarım şeffaf değil sizce amatörce uğraşarak böyle bir far elde edebilir miyim? şimdiden teşekkürler. Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 28 Ocak 2014 Paylaş 28 Ocak 2014 Üstadlar sizlerden öğrenmek istediğim bir konu var.Twingo aracımın far camları düz şeffaf değil http://www.geceucusu...__fromsearch__1linktekinin aynısı bu şekilde fara monte edilmiş gbi duruyor ama konunun devamı gelmediği için bilgim yok bu olay gerçekleşti mi?Başka bir konuda bir arkadaşımız şeffaf cam olması şart tarzında yazmış olmasa ne olur?ben kendi aracımın farlarına bir uygulama planlıyorum ama farlarım şeffaf değil sizce amatörce uğraşarak böyle bir far elde edebilir miyim? şimdiden teşekkürler. Şeffaf far camı ile cebelleşmek yerine bence üzerinde çalışılacak yan sanayi far satın almak daha mantıklı bir seçim olur. Tam olarak neler yapmak istiyorsun ? Yorum bağlantısı
Fatih Evcin1679652612 28 Ocak 2014 Paylaş 28 Ocak 2014 Aslında tam olarak yapmak istediğim şey parklarda yanacak yuvarlak halkalar.Başlarda mercek ve xenon da istiyordum fakat montaj çalışmalarını okuyorum, çalışmalara bakıyorum forum da beni aşacak bu durum.şu anlık güzel görünümlü bir halka yapmayı başarabilirsem bana yetecek gibi. Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 29 Ocak 2014 Paylaş 29 Ocak 2014 Sonuçta yine şeffaf camlı yan sanayi far alıp üzerinde çalışman en uygunu olur. Ne tür parçalar kullanabileceğin konusunda forumda epey konu var, onlara da bakmanda yarar var. Yorum bağlantısı
Fatih Evcin1679652612 10 Şubat 2014 Paylaş 10 Şubat 2014 (düzenlendi) Evvet arkadaşlar, şeffaf far camı sipariş ettim bir takım. 13 Şubat 2014 tarihinde Fatih Evcin tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Samet Kayış 10 Şubat 2014 Paylaş 10 Şubat 2014 (düzenlendi) far aynasını sökün düz bir masa yada sehpaya koyun aynanın sehpada şeklini belirleyin, düz bir duvarda oem ampulü nü kullanarak farı yakın far çizgisini işaretleyin, aynayı merceğinize göre kesip merceği oturtun merceği yakıp odağını ayarlayın. onun dışında istediğiniz aksesuarları takıp farı kapatın. kolay gelsin 10 Şubat 2014 tarihinde Samet Kayış tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Fatih Evcin1679652612 12 Şubat 2014 Paylaş 12 Şubat 2014 Merhaba Arkadaşlar, Renaul twingo aracımın farlarına mercek ve angel halkası montajı için Bursa'da bana yardım edebilecek bir gönüllü arıyorum Yorum bağlantısı
Samet Karakaş 3 Nisan 2015 Paylaş 3 Nisan 2015 arkadaşlar merhaba aranızda yeniyim, twingo aracımda h1 mercekli angel farlarım var, fakat ışık performansı çok kötü, ne yapabilirim, tavsiyeniz var mıdır? mesela h1 yerine h7 takılabilir mi? Yorum bağlantısı
Samet Karakaş 3 Nisan 2015 Paylaş 3 Nisan 2015 bi xenon a döndürme imkanı nedir? ortalama maliyet ne olur? Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583 4 Nisan 2015 Paylaş 4 Nisan 2015 D2S olmaz, yalnızca D1S kullanmak zorundasınız... Yorum bağlantısı
Samet Karakaş 4 Nisan 2015 Paylaş 4 Nisan 2015 (düzenlendi) peki bu d1s i bulup benim farlara montajlayacak ist da önerdiğiniz bi yer varmıdır? ayrıca d1s ve d2s farkı nedir? kusura bakmayın bu işlerden pek anlamadığım için soruyorum. benim şu an ki farlarda uzun ve kısalar ayrı, d1s takarsam hem uzun hem kısa bi arada mı olacak? 4 Nisan 2015 tarihinde samet karakaş tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen 5 Nisan 2015 Paylaş 5 Nisan 2015 Uzun kısa ayrı ise d2s kullanabilirsiniz. D1s kisalar kapalı iken selektör atmak için şart. Sabah halojen uzunlardan selektör atılır, akşam bi-xenon ile. Yorum bağlantısı
Oktay Toker 5 Nisan 2015 Paylaş 5 Nisan 2015 (düzenlendi) arkadaşlar merhaba aranızda yeniyim, twingo aracımda h1 mercekli angel farlarım var, fakat ışık performansı çok kötü, ne yapabilirim, tavsiyeniz var mıdır? mesela h1 yerine h7 takılabilir mi?peki bu d1s i bulup benim farlara montajlayacak ist da önerdiğiniz bi yer varmıdır?ayrıca d1s ve d2s farkı nedir? kusura bakmayın bu işlerden pek anlamadığım için soruyorum. benim şu an ki farlarda uzun ve kısalar ayrı, d1s takarsam hem uzun hem kısa bi arada mı olacak?Bu tip Angel farlarda maalesef kullanılan mercekler oldukça başarısız.Mercek eski tip H1 serisi ise bu yapıya uyan en ideal bi-xenon mercek eski tip Hella bi-xenon mercek.Ayak sabitleme kısımları minimal hatalr ile denkleşiyor.İşçiik olarak önemli işlemler gerekiyor.İşçilik yönünde sıkıntı olmaz ise her çeşit mercek montajı yapılabilir.D2s veya D1s soket yapısı ve ateşleme mantığı olarak farklı teknik kullanır.Aynı lümen ve çalışma prensibini kullanır.Sellektör kabiliyeti D1s den aşagı kalmaz kullanılmaz demek hatalı cevap olur.D2s set için balast olarak Selçuk ustamın ilnı mevcut.D1s sistemde ise şu an piyasada bolca bulunduğu için temini kolay olur.Bi-xenon mercekte uzun kısa işlevi rahtaça yapılabilir.Haricen uzun hüzmenin olması sıkıntı yapmaz.Dahada kaliteli bir uzun hüzme olarak size yardımcı olur.http://www.geceucusu...tenen-mesajlar/ 5 Nisan 2015 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi 2 Yorum bağlantısı
Yüksel Turut 5 Nisan 2015 Paylaş 5 Nisan 2015 (düzenlendi) slm oktay bey benim farlar h4 bu balast lar bana uyarmı eğer uyarsa fiyatı nasıl değermi bi yardımcı olursanız sevinirim şimdiden çok teşekür ederim saygılar http://www.sahibinde...t-ve-d1s-ampul- http://www.sahibinden.com/ilan/yedek-parca-aksesuar-donanim-tuning-aksesuar-tuning-otomobil-arazi-araci-hella-xenon-kit-orjinal-hella-gen5-xenon-balast-osram-d 5 Nisan 2015 tarihinde Yüksel Turut tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Samet Karakaş 5 Nisan 2015 Paylaş 5 Nisan 2015 arkadaşlar ilgi ve cevaplarınız için teşekkür ederim, şimdi sıra d2s mi? d1s mi takıcam ona karar vermek Yorum bağlantısı
Recommended Posts