Mahmut Akbulut 5 Ocak 2012 Paylaş 5 Ocak 2012 D1S'in D2S den çok çabuk ısındığını söylemek pek doğru olmaz çünkü hemen hemen aynı Selçuk abi ısınma süreleri ile bilgiyi daha önce vermişdi ama bu kanı bir türlü aşılamıyor, ampül teknolojisini öle aman aman bi yere gittiği yokD1S , D2S den çok hızlı hemen ısınıyor, çok pis selektör(forumda en çok sevilen, kullanılan kelime heralde) yapılıyor, soğukken selektör yapmak için yapıldı, son teknoloji balastlar kullanıyor , gözlerimle gördüm farlar kapalıykende şimşek gibi beyaz ışık çaktı vs diyen arkadalarında bu vesile ile gözlerinden öperimBu konu kafaları karıştırmaya devam ediyor ve birisi çıkıp canlı örneklerle,karşı testlerle al sana kardeşim bunun bundan farkı budur demedikçede devam edecek.Bu konu daha öncede tartışıldı ama sonuç alınamadı kimse aradığı sorunun cevap olarak tam karşılığını bulamadı bu puzzle'nin birkaç parçası eksik.Yazdığınız cümle aynen bu; D1S'in D2S den çok çabuk ısındığını söylemek pek doğru olmaz çünkü hemen hemen aynı,ama neye ve kime göre aynı.Elinizde bununla ilgili bilgi belge veya herhangi birşey varsa bizimle paylaşırsanız konu açıklığa kavuşur kafalarda soru işareti kalmaz.Bende bu soruna kesin çözümü bulan arkadaşlarımızın gözlerinden öperim D1S-D2S ampul ve balastların farkları konu başlığı ve cevaplar:Muhammed AndıGönderim tarihi 23.11.2011 - 03:13mesele sadece ısınma süresi değil, d1s'in neredeyse bu iş için üretilmiş olması. gen'in de var sellektör yani gen5'in. gen4, gen3 balastla yapacağınız sellektörlerde kiremit rengini andıran pembe-kırmızı bir renk görürsünüz çakma anında. oysa gen5+d1s ile ne kadar sellektör yaparsanız yapın, her daim beyaz flaş patlaması gibi bir ışık elde edersiniz. Selçuk KeleşGönderim tarihi 27.11.2011 - 13:25d1s ile d2s optik olarak tamamen aynı. Sabitlemeyi başarırsan ikisini de aynı mercekte kullanabilirsin.d1s'in en önemli farklı yüksek voltaj içeren kablo bağlantısını ortadan kaldırmış olması, balasttan 85V geliyor.d2s'te balasttan ampule yüksek voltaj (23.000 V) içeren kablo olması gerekiyordu ve güvenli değildi.Senin asıl sorun selektörde ne kadar fark edeceğiydi sanırım, Muhammed cevaplamış. Ben d2s kullanıyorum (bixenon değil) ve sellektör pek kullanmadığımdan milisaniye hesabı yapmıyorum. Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 5 Ocak 2012 Paylaş 5 Ocak 2012 Bu konu kafaları karıştırmaya devam ediyor ve birisi çıkıp canlı örneklerle,karşı testlerle al sana kardeşim bunun bundan farkı budur demedikçede devam edecek.Bu konu daha öncede tartışıldı ama sonuç alınamadı kimse aradığı sorunun cevap olarak tam karşılığını bulamadı bu puzzle'nin birkaç parçası eksik.Yazdığınız cümle aynen bu; D1S'in D2S den çok çabuk ısındığını söylemek pek doğru olmaz çünkü hemen hemen aynı,ama neye ve kime göre aynı.Elinizde bununla ilgili bilgi belge veya herhangi birşey varsa bizimle paylaşırsanız konu açıklığa kavuşur kafalarda soru işareti kalmaz.Bende bu soruna kesin çözümü bulan arkadaşlarımızın gözlerinden öperim Benim elimdeki teorik tek belge ECE R99 yasal düzenlemesi. Yani D1/D2/D3/D4 tipi ampullerin üretim, özellik ve test prosedürlerinin standartları bu belgede. Ekte bulabilirsiniz.D1 ya da D2 olsun test prosedürleri ve bir çok standartlar nerdeyse aynı.3.6.2. Run-upWhen measured according to the conditions specified in Annex 4, the gas-dischargelight source shall emit at least:After 1 second : 25 per cent of its objective luminous flux;After 4 seconds: 80 per cent of its objective luminous flux.The objective luminous flux as indicated on the relevant data sheet.İlk çalıştırma :Bölüm 4'te belirtilen şartlar altında gaz deşarjlı ampul en az :1 saniye sonra : ışık gücünün en az % 25'ini verebilmesi4 saniye sonra : ışık gücünün en az % 80'ini verebilmesigerekir.Işık gücü ilgili bilgi tablosunda belirtilmiştir.3.6.3. Hot-restrikeWhen tested according to the conditions specified in Annex 4, the gas-discharge lightsource shall restart directly after being switched-off for a period as indicated on thedata sheet. After one second the light source shall emit at least 80 per cent of itsobjective luminous flux.Sıcak yeniden ateşleme :Bölüm 4'te belirtilen şartlar altında gaz deşarjlı ampul ilgili bilgi tablosundaki süre kadar kapatılarak yeniden açılacaktır. 1 saniye sonra ışık gücünün en az % 80'ini verebilmelidir.Bilgi tablosunda tüm D tipi ampuller için süre 10 saniye olarak belirtilmiş. (sayfa 26)Bu düzenlemeden benim anladığım, ampul üreticilerinin yaptığı testlerde sürücünün selektör hızına yakın hızlarda test yapmadığı.Ampulü kapat,10 san. bekle,aç,ilk saniye sonunda ışık gücünün % 80'ini verebiliyorsa bu ampul uygundur.Uygun bir ortam sağlayabilirsem, bendeki D2S ampulün selektördeki gibi aç-kapa tepkilerini soğuk ve sıcak olarak filme çekmeye çalışırım.r099r2e.pdf Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 5 Ocak 2012 Yazar Paylaş 5 Ocak 2012 Selçuk bey konuyla ilgilendiğiniz için teşekkür ederim bu sorunun kesin çözümü ikili test.Soğuk ampullerle yapılacak selektör testi kesin çözüm gibi görünüyor,bunun dışında başka ne yapılabilir ki? Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 5 Ocak 2012 Paylaş 5 Ocak 2012 Aslında daha iyi bir test şöyle yapılabilir. Aynı ömürde d1s ve d2s iki balast ile aynı aküye bağlanır. HD film çekebilen bir makina kayıttayken devre aç/kapa yapılır ve sonra film kare kare incelenerek parlaklıkları karşılaştırılır.Bi-xenon ile selektör yapıldığında oluşan xenon uzunlar, d1s daha hızlı selektör yapıyormuş gibi algılanıyor ben bu "hızlı selektör" etkisinin ampulden değil, siperin hareketinden kaynaklandığını düşünüyorum. Aynı fara D2 ampul takılarak da test edilse muhtemelen aynı sonucu vereceğini düşünüyorum. Ancak bu sadece bir düşünce, test ederek ölçtüğüm-gördüğüm bir şey değil. Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 5 Ocak 2012 Yazar Paylaş 5 Ocak 2012 (düzenlendi) Aslında daha iyi bir test şöyle yapılabilir. Aynı ömürde d1s ve d2s iki balast ile aynı aküye bağlanır. HD film çekebilen bir makina kayıttayken devre aç/kapa yapılır ve sonra film kare kare incelenerek parlaklıkları karşılaştırılır.Bi-xenon ile selektör yapıldığında oluşan xenon uzunlar, d1s daha hızlı selektör yapıyormuş gibi algılanıyor ben bu "hızlı selektör" etkisinin ampulden değil, siperin hareketinden kaynaklandığını düşünüyorum. Aynı fara D2 ampul takılarak da test edilse muhtemelen aynı sonucu vereceğini düşünüyorum. Ancak bu sadece bir düşünce, test ederek ölçtüğüm-gördüğüm bir şey değil.Benim öğrenmek istediğim tam olarak şu ;D1S fiziksel alt yapısı ve çalışma prensibi olarak D2S e oranla gazı daha çabuk ateşliyor ve ortaya çıkan enerjinin ışığa dönüşmesi daha hızlı oluyor aradaki zaman farkı bir kaç saniyede olsa bu mudur? 5 Ocak 2012 tarihinde Mahmut Akbulut tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Muhammed Andı 5 Ocak 2012 Paylaş 5 Ocak 2012 geçmişte ben de bu konuya benzer bir konu açmıştım forumda. benim de düşüncem, elimdeki hella gen4 balastlarla d1s ampül kullanmak idi. aracın orjinali h4 olduğundan gen4 balast ile acaba sellektör yapabilir miyim düşüncesindeydim. ancak bunun mümkün olmayacağını söylemişti Ahmet Abi.(Kasapoğlu) sonrasında Ahmet Abi'nin dediğini denedim. gerçekten de söylediği gibiydi. d2s set açılıp kapandığında, özellikle de sıcakken kiremit rengi bir efekt veriyordu başlangıçta. bendeki gen4 balast mı buna sebepti, yoksa d2s ampül mü böyle çalışıyordu bilmiyorum. ancak o gün anladığım, elimdeki gen4 set ile d1s ampülü, bilindik 5. jenerasyon kıstasında ne yazık ki çalışmıyordu. ardından da son far güncellememde farlar açık olmadığı sürece, uzunların(perde motoru) çalışmasını engelleyecek devre yapıp, olayı tamamen iptal etmiştim. Yorum bağlantısı
Misafir 5 Ocak 2012 Paylaş 5 Ocak 2012 GEN 5. Anma akımı : 20 amperAnma gerilimi : 23kv.DCIsıtma gerilimi : 120 Volt ACSürekil çalışma gerilimi : 85 Volt DCGEN 4.Anma akımı : 13 amperAnma gerilimi : 23kv. DCIsıtma ve sürekli çalışma gerilimi : 85 volt DC(değerler +/- %10 farklılık veriyor)Bu değerleri 2007 yılında Gen5 kullandığımda ölçmüştüm.Koito balast'ta Gen5'i aratmayacak kadar hızlı ısıtıyor ampülü.Xenon kapsülü hızlı ısıtmanın tek yolu Besleme gerilimini yüksek tutmak. Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 5 Ocak 2012 Yazar Paylaş 5 Ocak 2012 GEN 5.Anma akımı : 20 amperAnma gerilimi : 23kv.DCIsıtma gerilimi : 120 Volt ACSürekil çalışma gerilimi : 85 Volt DCGEN 4.Anma akımı : 13 amperAnma gerilimi : 23kv. DCIsıtma ve sürekli çalışma gerilimi : 85 volt DC(değerler +/- %10 farklılık veriyor)Bu değerleri 2007 yılında Gen5 kullandığımda ölçmüştüm.Koito balast'ta Gen5'i aratmayacak kadar hızlı ısıtıyor ampülü.Xenon kapsülü hızlı ısıtmanın tek yolu Besleme gerilimini yüksek tutmak.Servet abi benim bu açıklamadan anladığım şu : Gen5 veya Koito balastta takılı D1S veya D2S ampulun ısınma süresi diğer balastlara göre daha hızlı.Yani burada ampul tipi değil gerilimi veren balast önemli doğru anladım mı abi... Yorum bağlantısı
Misafir 6 Ocak 2012 Paylaş 6 Ocak 2012 Doğrudur. D1S'in yüksek gerilim trafosunun ampüle entegre olmasındaki yagane sebep ara kablodan geçecek olan ısıtma geriliminin yüksek akımlı olması nedeni ile kayıbı en az seviyeye indirmektir. Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 6 Ocak 2012 Yazar Paylaş 6 Ocak 2012 Doğrudur. D1S'in yüksek gerilim trafosunun ampüle entegre olmasındaki yagane sebep ara kablodan geçecek olan ısıtma geriliminin yüksek akımlı olması nedeni ile kayıbı en az seviyeye indirmektir.Servet abi Musa Can kardeşimiz aynen böyle söylemişti ;" Balastını göremeden D1S ile çalışacağını söylemek doğru olmaz, D1S'in D2S den çok çabuk ısındığını söylemek pek doğru olmaz çünkü hemen hemen aynı Selçuk abi ısınma süreleri ile bilgiyi daha önce vermişdi ama bu kanı bir türlü aşılamıyor, ampül teknolojisini öle aman aman bi yere gittiği yokD1S , D2S den çok hızlı hemen ısınıyor, çok pis selektör(forumda en çok sevilen, kullanılan kelime heralde) yapılıyor, soğukken selektör yapmak için yapıldı, son teknoloji balastlar kullanıyor , gözlerimle gördüm farlar kapalıykende şimşek gibi beyaz ışık çaktı vs diyen arkadalarında bu vesile ile gözlerinden öperim " Buradan çıkan sonuçla müsaade edersen,Musa Can kardeşim ve ben elini öpmeye gelicez... Yorum bağlantısı
Misafir 6 Ocak 2012 Paylaş 6 Ocak 2012 İlave:D1S ve D2S ampül kapsülleri aynı. Şekli farklı.Gelirseniz çay, çorba, yemek ısmarlarım forumda eli öpülecek kadar ehtiyar bi tane, Zatı Muhterem Mehmet Özyürek Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 6 Ocak 2012 Yazar Paylaş 6 Ocak 2012 İlave:D1S ve D2S ampül kapsülleri aynı. Şekli farklı.Gelirseniz çay, çorba, yemek ısmarlarım forumda eli öpülecek kadar ehtiyar bi tane, Zatı Muhterem Mehmet Özyürek Ehh madem ısrar ediyorsun tabi geliriz abi,davete icabet gerekir hem el öpmekle dudak aşınmazmış. Servet abi konu sorunsaldan çıktı ve netleşti... Yorum bağlantısı
Musa Can Koca 9 Ocak 2012 Paylaş 9 Ocak 2012 Servet abi Musa Can kardeşimiz aynen böyle söylemişti ;" Balastını göremeden D1S ile çalışacağını söylemek doğru olmaz, D1S'in D2S den çok çabuk ısındığını söylemek pek doğru olmaz çünkü hemen hemen aynı Selçuk abi ısınma süreleri ile bilgiyi daha önce vermişdi ama bu kanı bir türlü aşılamıyor, ampül teknolojisini öle aman aman bi yere gittiği yokD1S , D2S den çok hızlı hemen ısınıyor, çok pis selektör(forumda en çok sevilen, kullanılan kelime heralde) yapılıyor, soğukken selektör yapmak için yapıldı, son teknoloji balastlar kullanıyor , gözlerimle gördüm farlar kapalıykende şimşek gibi beyaz ışık çaktı vs diyen arkadalarında bu vesile ile gözlerinden öperim " Buradan çıkan sonuçla müsaade edersen,Musa Can kardeşim ve ben elini öpmeye gelicez... Evet geçmişde bu konu tartışılmışdı hatta ben orada Üreticilerin kendi balastları için reklam olarak hazırladıkları tanıtım pdf'inini eklemişdim.Üretici ben yeni jenarasyon balastda şunu şunu yaptım dediğinde inanmışdım, dememişdim ki hayır sen farkında olmadan selektör süresinide kısaltdın, aslında sen yeni seriyi eskisi ile selektör yapmadımız için çıkardın demedim.Zaten üreticiler ürünlerindeki en ufak bir yeniliği ürünü çağ atlamış gibi lanse ediyordu, yeni balastları selektör süresini kısaltıyorsa bunu saklamazlardı diye düşünüyorum, özetle o pdfleri detaylı hatırlamasamda orada diyordiki bizim bilmem kaçınçı jenerasyon balastımız şöyle böyle, ne mesela aracın beyni ile iletişim kurabiliyor, aracın konumuna göre ışığı ayarlıyabiliyor vs vs gibilerinde şeylerdi.Ben hala aynı fikirdeyim,ama bu kanı hala kırılamıyor, ama birisi çıkıp üreticlerin pdf in bu konyla ilgili bir bilgi eklerse fikrim değişir ya da karşılaştırma videosu da olabilir Selçuk abinin dediği gibi karşılaştırma videosu gayet aydınlatıcı olucakdır, zirasanırım üretici böyle bişey yapmadığı için, bu durumun esamesi bile okunmuyor pdflerde ya da ben bulmadım Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 9 Ocak 2012 Paylaş 9 Ocak 2012 Üretici dökümanlarında böyle bişey hiç görmedim. Tabii kendi iç dökümantasyonlarında vardır.Konu sadece ampulün yeteneği değil aynı zamanda balastın karakterine de dayanıyor. Teorik olarak tahminim, D1S kesinlikle biraz daha hızlı ısınıyordur ama bu süre 0.1-0.2 sn.'den daha fazla değildir. Ancak oluşan önyargı o kadar fazla ki, sanki D2S ile selektör yapamazsın gibi yorumlanıyor, buna katılmıyorum. Neyse aramızdan gönüllüler çıkarsa bu testleri yapıp karşılaştırma imkanımız olur. Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz 9 Ocak 2012 Paylaş 9 Ocak 2012 D2S ile yapılıp, yapılamayacağı görecelidir. Bence mümkün olduğunca D1S ile de, D2S ile de selektör yapılmamalı... Yorum bağlantısı
Misafir 9 Ocak 2012 Paylaş 9 Ocak 2012 D2S ile yapılıp, yapılamayacağı görecelidir. Bence mümkün olduğunca D1S ile de, D2S ile de selektör yapılmamalı...Turgut bildiğin gibi Audi bir çok kasada D1S kullanıyor. Neden selektör yapılamamalı ? Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 9 Ocak 2012 Yazar Paylaş 9 Ocak 2012 (düzenlendi) D2S ile yapılıp, yapılamayacağı görecelidir. Bence mümkün olduğunca D1S ile de, D2S ile de selektör yapılmamalı...Söylediklerine sonuna kadar katılıyorum ama bu tabunun yıkılması lazım... :biggrin:Net birşey söylenmeli yapmalı mı yapmamalı mı ve neden... 9 Ocak 2012 tarihinde Mahmut Akbulut tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz 9 Ocak 2012 Paylaş 9 Ocak 2012 Turgut bildiğin gibi Audi bir çok kasada D1S kullanıyor. Neden selektör yapılamamalı ?Bildiğiniz gibi bu ampullerde ömrü kısaltan en büyük etken, açılıp-kapanma sayısı. Devamlı selektörde kullanılan bir D1S'nin ömrü, hiç selektörde kullanılmayana göre epey kısalacaktır. 3.000 saat olarak belirtilen teorik ömür, 1.000 selektörden sonra belki 2.000 belki 1.500 saate düşecek.Halojen uzunlarınız yoksa, zaten mecburen kullanacaksınız. Buna yapacak birşey yok. Selektör yapabilmek, kit ömrünü düşünmekten çok daha önce gelir. Ama halojen uzunlarının varsa, hem xenonun kısa sürede halojen kadar güce ulaşamaması, hem elektrik sistemine aniden 40A yük bindirmesi(Sizin D1S verilerinize göre yazdım.), hem de ömrünü kısaltması nedeniyle mümkün olduğunca kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum.Ayrıca otomobil üreticileri her zaman en iyisini yapmaz. Onlar için bazı standartları sağlamak yeterli olabiliyor... Yorum bağlantısı
Misafir 9 Ocak 2012 Paylaş 9 Ocak 2012 (düzenlendi) Bildiğiniz gibi bu ampullerde ömrü kısaltan en büyük etken, açılıp-kapanma sayısı. Devamlı selektörde kullanılan bir D1S'nin ömrü, hiç selektörde kullanılmayana göre epey kısalacaktır. 3.000 saat olarak belirtilen teorik ömür, 1.000 selektörden sonra belki 2.000 belki 1.500 saate düşecek.Turgut takıldığın yere bak . 1000 saat gitsin yeter yahu. Taşmı yiyecek xenon imalatçıları 9 Ocak 2012 tarihinde Misafir tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz 9 Ocak 2012 Paylaş 9 Ocak 2012 Turgut takıldığın yere bak . 1000 saat gitsin yeter yahu. Taşmı yiyecek xenon imalatçıları Zaten ondan dolayı D1S ile selektör yaptırıyorlar. Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 9 Ocak 2012 Yazar Paylaş 9 Ocak 2012 Turgut takıldığın yere bak . 1000 saat gitsin yeter yahu. Taşmı yiyecek xenon imalatçıları 1000 saat çok bile benim için 1 sene gitsin razıyım yeterki o keyfi yaşayabileyim Yorum bağlantısı
Misafir 9 Ocak 2012 Paylaş 9 Ocak 2012 Mahmut 200 saat nerede ise ortalama 1 yıl demek. 1000 saat ohoo Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz 9 Ocak 2012 Paylaş 9 Ocak 2012 1000 saat çok bile benim için 1 sene gitsin razıyım yeterki o keyfi yaşayabileyim Yanlış anlaşılma olmasın. Ben far kapalı iken yapılan selektörden bahsediyorum. Gece far açıkken istediğiniz gibi selektör yapabilirsiniz. Bunun ampul-ballast ömrüne bir etkisi olmaz. Çünkü gece yapılan selektör sadece projektörün perdesinin hareketi ile alakalı.Gece istediğiniz gibi tadını çıkarabilirsiniz. Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 9 Ocak 2012 Yazar Paylaş 9 Ocak 2012 Yanlış anlaşılma olmasın. Ben far kapalı iken yapılan selektörden bahsediyorum. Gece far açıkken istediğiniz gibi selektör yapabilirsiniz. Bunun ampul-ballast ömrüne bir etkisi olmaz. Çünkü gece yapılan selektör sadece projektörün perdesinin hareketi ile alakalı.Gece istediğiniz gibi tadını çıkarabilirsiniz. Turgut sende bizi iyice ufaladın kardeş.Bi-xenon un,ampulun,balastın çalışma prensibini biliyoruz yapma ezme bu kadar bizi... Mahmut 200 saat nerede ise ortalama 1 yıl demek. 1000 saat ohooServet abi İstanbul tarfiğinde günlük ortalama 150 km yol e bunun taksisi,minibüsü,halk otobüsü,acemisi,k.şöförü selektör sayısını var sen hesap et abi... Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz 9 Ocak 2012 Paylaş 9 Ocak 2012 Turgut sende bizi iyice ufaladın kardeş.Bi-xenon un,ampulun,balastın çalışma prensibini biliyoruz yapma ezme bu kadar bizi... Yok kardeşim. Ne haddimize. Siz zevk almak deyince; ben bi-xenon gündüz yeterli performans veremediği için bi-xenon'dan sadece gece zevk aldığımdan, yanlış anlaşılma olduğunu sandım. Yorum bağlantısı
Recommended Posts