Mehmet Ozyurek 11 Haziran 2013 Yazar Paylaş 11 Haziran 2013 Eski hella da böyleydi galiba... Yorum bağlantısı
Misafir 12 Haziran 2013 Paylaş 12 Haziran 2013 99 modeo ile aynı mercek, ne çabuk unuttun geçmişi ( yaşda geçti tabi, unutacak mecbuuur ) Yorum bağlantısı
Metin Akbal1679652606 13 Haziran 2013 Paylaş 13 Haziran 2013 Eski hella da böyleydi galiba...Bendeki Hella böyle değil. Acaba takılan araca göre mi değişiyor (yani merceğin çıktığı araç). Bendeki Mercedes merceği. Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 17 Haziran 2013 Paylaş 17 Haziran 2013 Far yıkamalarının kroma boyanması gerek Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 28 Temmuz 2013 Yazar Paylaş 28 Temmuz 2013 Işık oyunlarımıza yenileri eklendi arkadaşlar..Daha önceki mondeoma Elo'nun ani fren ikaz rölesini takmış sinyallere bağlamış, ciddi bir güvenlik unsuru olarak, gerektiği durumlarda arkamdan gelen trafiği uyararak işini başarı ile yapmıştı..Bu defa farklı düşündüm:1- Daha hızlı yanıp sönmeliydi.. Normal röleler, 330 milisaniye yanıyor, 330 milisaniye sönüyor. Elo Röle'den Erdal Bey ile görüştüm.. İstediğimi ilettim, sen ne istediğini söyle yeter, ben yaparım dedi. 250 milisaniye yansın, 250 milisaniye sönsün dedim. Toplamda 14 kez yansın, 7 saniye boyunca sinyal vermeye devam etsin dedim. Tamam dedi ve ertesi gün röleyi istediğim gibi programlayıp kargoya verdi..2- Bir şeyler daha eksikti; Erdal Bey dedim, bunun orjinali sinyallerle değil, fren lambası ile uyarı verir, bana öyle bir röle yap ki; fren lambasına bağlayayım, aracım ani durursa, frenlerim uyarı versin, ama yavaş durursam ikaz vermesin, sinyal verdiği zaman da 7 saniye sonra fren lambalarım normale dönsün..Bunu da yaparım ama dedi, senin istediğini changeover role ekleyerek yapmak mümkün dedi, Gerekli soket, ve diğer malzemeler ile birlikte change over röleyi bana gönderdi.Ani Fren ikaz Rölesini frenlere bağlamak için toplamda iki röle kullandım..1- Ani fren ikaz rölesi http://elo.com.tr/ani-fren-ikaz-rolesi2- Changever mini röle http://elo.com.tr/mini-role-changeoverUygulamaya changeover röle ile başladım. :Mondeolarda arka fren lambaları paralel yani tek sigortası ve tek ana girişi var, fren müşürden gelen kabloyu bularak kestim ve mini rolenin 30 nolu terminaline bağladım, lambaya giden kabloyu rölenin 87A nolu terminaline bağladım..Bu rölenin özelliği, normalde 30 ve 87a terminallenin tetik yok iken açık olması yani akımı iletmesi, 86 numaralı terminalden tetiklendiğinde 30 ile 87a arasındaki bağlantıyı kesmesidir.85 nolu terminaline şasi verdim, 86 numaralı terminali Elo'nun ani fren ikaz rölesinin 49a termimnali ile tetikledim..Sonra ani fren ikaz rölesi bağlantılarını yaptım..Ani fren ikaz rölesinin 15 numaralı terminali, +12 volt.. Bunu bağaj aydınlatmasının elektriğinden aldım.. Şasiyi stop soketine gelen şasiden aldım..49a terminalinden çıkış alıp changeover rölenin 86 numaralı terminaline bağladım..Özetle:Changeover mini röle :30 - fren girişi85 - şasi86 - ani fren ikaz rölesinin 49a nolu terminalinden87a - fren lambasınaAni fren ikaz rölesi :15 - +12 volt31 - şasi49a - changeover rölenin 86 nolu terminaline 3. fren lambası sorun çıkardı, diğer fren lambaları ile paralel değildi, tesisatını bulmak istedim ama perde hava yastıklarını oralara gittiğini görünce fazla kurcalamk istemedim ve arka fren lambasından paralel bir hat çekerek 3. fren lambasına bağladım, Bu arada elimdeki led ampuller ile 3. fren lambası ampullerini değiştirdim.Changeover mini röleyi, sol stobun arkasına bağladım ve uygun bir yere çift taraflı bant ile yapıştırdım..Ani fren ikaz rölesini sağ çamurluğun içine koydum, kullanacağım +12 ve tavan lambasına çıkmak için sağ taraf daha uygun geldi bana. .İçerden görebileceğim, rölelerin nasıl çalıştığını anlayıp, ayarını doğru yapabilmem için gerekli olduğuna inandığım bir şey daha yaptım, elimdeki göz almayan ve loş ışık veren ledlerden bir tanesini 3. fren lambasına paralel bağladım. Ayarların doğru olduğundan emin olunca bunu iptal edebilirim.. Ledi 840 ohm direnç ile bağladım.Ani fren ikaz rölesinde dört farklı ayar mevcut, 1 en çabuk devreye giren, 4 en zor devreye giren ayardan oluşuyor. Ben 2. kademeyi ayarladım. Test edeceğim..Bu da videosu.. 3 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 28 Temmuz 2013 Yazar Paylaş 28 Temmuz 2013 Olmazsa olmazlarımdan birisi, submarine lightBunu da yaptım..Önce paraya kıyıp, focusların submarine light'lı tavan lambasından alıp taktım ancak, ışığı çok ters bir yere yansıyordu, kol dayama civarını aydınlatıyordu..Olmazdı böyle, yine kendim yapmalıydım.. Bu günü arabaya ayırınca bunu da yaptım...Bu sefer hiç bir yeri delmedim, kesmedim..Tavan lambasının üstünde ne işe yaradığını bilmediğim bir alan mevcuttu, burayı kullandım..Elektriği sigorta kutusundaki kontağı açınca elektrik olan boş bir pinden aldım.. Tabiki araya sigorta koydum.. Şasiyi tavan lambasına gelen sabit şasiden kullandım.Söküp takması kolay olsun diye ledi soketli yaptım..Tavan aydınlatmasının üstündeki alana uygun şekilde plaket keserek yerleştirdim.. Her zamanki gibi yeşil renk tercih ettim. Ledin ışığını 1.5 kohm direnç ile kıstım..Işığın çıkacağı alan belli olduğu için elimdeki tek 3 mm 15 derece açılı ledi kullanmaya kıyamayıp, geniş açılı güzel bir yeşil led kullandım..Benim tarafımdan bakınca böyle görünüyor.. Normalde göz hizamda olmadığı için zaten rahatsız etmiyor..Sonuç.. ışığı bu şekilde.. Anlaşılabilsin diye fotoğraf makinasının pozlama süresini uzatarak belirgin çektim, normalde bu kadar değil, yine de rahatsız olursam direnç değerlerini artırabilirim.. 2 Yorum bağlantısı
Oktay Toker 29 Temmuz 2013 Paylaş 29 Temmuz 2013 Fren çakarı çok iyi olmuş.3.stop kpmle ledlenmiş oda güzel olmuş.Submarine hala yeşil ( )ve gayet iyi,bu defa mantar led kullanmışsın.Eline cebine sağlık.Vites yanındaki diğital ekran lastik ısısı için mi?Direksiyon altında ki ekran ne?Navigasyon diyeceğim ama ekran küçük gibi. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 29 Temmuz 2013 Yazar Paylaş 29 Temmuz 2013 Sağoalsın Ustam.. Direksiyonun sağındaki ekran parrot, bluetooth kiti.. Vitesin sağındaki bir termometre.. Sol kısmı nem, sağ kısmı iç sıcaklığı gösteriyor.. Ford bunları da unutmuş, ben de tamamlayıverdim (fordclubdan kopyaladım) 1 Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 29 Temmuz 2013 Paylaş 29 Temmuz 2013 Tam denizaltı lambası gibi olmuş yeşil Güle güle kullan. Ben karanlık ortamları seviyorum 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 29 Temmuz 2013 Yazar Paylaş 29 Temmuz 2013 Ben karanlık ortamları seviyorum I ıh... sen bunların hepsini seviyorsun aslında ama çok üşengeçsin 1 Yorum bağlantısı
Semih Tunca 29 Temmuz 2013 Paylaş 29 Temmuz 2013 abi ellerine sağlık elo sana çalışıyor artık Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 29 Temmuz 2013 Yazar Paylaş 29 Temmuz 2013 abi ellerine sağlık elo sana çalışıyor artıkEksik olmasınlar.. Ani fren ikaz ve changeover rölelerinin birlikte kullanılması durumunda uyulacak bağlantı şeması.. 2 Yorum bağlantısı
Metin Akbal1679652606 1 Ağustos 2013 Paylaş 1 Ağustos 2013 Fren ikazı güzel çalışma tebrik ederim. Benim başka bir tavsiyem olacak. Fren lambalarının böyle dörtlü flaşör gibi yanması yerine yakın zamanda açılan Automotive Lightning teki yorumunuzdaki gibi çakarlı yapmanız fikri aklıma geldi 26. saniyedeki ani fren ikaz sistemini gördünüz mü.. ? Benim istediğim bu işte...Ledli 3. stop lambaları için üretilen çakar modüller var. 10 kere seri çakıyor saniyesi ne kadar unuttum. Benim 3. fren lambamda şu an ekli. Sizin yapabileceğiniz yine bu modülü kullanarak ikaz rölesini ekleyerek yeterli fren gücü röleden çıktığı zaman bahsettiğim modül tetiklenecek ve frenleriniz 10 kere seri çakacak, sonra frene bastığınız sürece yanmaya devam edecektir. Tabi fren ampüllerinizin de ledli olması gerek. Bir tane modül 3 tane (sağ-sol ve 3. stop lambası) lambada yavaş mı çalışır etkilenir mi yoksa her ampüle tek modül mü eklenir bilmiyorum. Ben 2 sene önce 15 liraya modülü almıştım.Bahsettiğim modülün örnek videosu (reklam olmaz değil mi? ayrıca videoda seri çakar şekli tam belli olmasa da fikir verebilir): Bu videodaki modül ile ikaz rölesi uygulanabilir. Bende röle olmadığından fikir ürettim Yorum bağlantısı
Ferit Kama 1 Ağustos 2013 Paylaş 1 Ağustos 2013 merhabalar.. elinize sağlık.. bende arabama follow me otomatik far sensörü modülü takmak istiyorum.. bu modülü nerde bulabilirim. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 1 Ağustos 2013 Yazar Paylaş 1 Ağustos 2013 Fren ikazı güzel çalışma tebrik ederim. Benim başka bir tavsiyem olacak. Fren lambalarının böyle dörtlü flaşör gibi yanması yerine yakın zamanda açılan Automotive Lightning teki yorumunuzdaki gibi çakarlı yapmanız fikri aklıma geldi Stop lambaları led olsa çaktırrım ama, halojen ampulle en fazla bu kadar olur...merhabalar.. elinize sağlık.. bende arabama follow me otomatik far sensörü modülü takmak istiyorum.. bu modülü nerde bulabilirim.Biz Talip Eren'den almıştık. http://www.mertmod.com/ 1 Yorum bağlantısı
Metin Akbal1679652606 1 Ağustos 2013 Paylaş 1 Ağustos 2013 Stop lambaları led olsa çaktırrım ama, halojen ampulle en fazla bu kadar olur...Stop farlarındaki halojen ampülü ledle değiştirirseniz Fatih Özbaş satıyordu kırmızı, sarı ledli ampüllerden. Bence uygulanabilir. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 1 Ağustos 2013 Yazar Paylaş 1 Ağustos 2013 Stop farlarındaki halojen ampülü ledle değiştirirseniz Fatih Özbaş satıyordu kırmızı, sarı ledli ampüllerden. Bence uygulanabilir.Fren lambası P21/5W Yani hem park hem fren lambası.. Normal P21'ler olmaz.. Stobu açıp led dizmeyle uğraşamam.. Kaliteli bir P21/5 bulunca alıp takacağım..Takınca, kalitesi beni memnun ederse, Ani fren ikaz rölesinin hızını artırırım.. 1 Yorum bağlantısı
Metin Akbal1679652606 2 Ağustos 2013 Paylaş 2 Ağustos 2013 Anladım çift duylu ampül. Sıkıntı. Ben bunu bir düşüneyim kendim için. Yorum bağlantısı
Mustafa Olur 13 Aralık 2014 Paylaş 13 Aralık 2014 (düzenlendi) Eksik olmasınlar.. Ani fren ikaz ve changeover rölelerinin birlikte kullanılması durumunda uyulacak bağlantı şeması..Ani Fren İkaz Rölesinin (AFİR) normali ve Changeover röleden bende almıştım. Changeoveri farklı amaçla kullanacaktım ama bu proje de hoşuma gitti.Yalnız bir konuyu net anlayamadım. Ani fren yapılmağında lambalara akım nereden geliyor?Burada AFİR, frene normal basma durumunda normal akım veriyor ancak hızlı basma durumunda kesik kesik akım veriyor. Yani frene basıldığında 87a sürekli da akım varDoğrumu anladım acaba? 13 Aralık 2014 tarihinde Mustafa Olur tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 13 Aralık 2014 Yazar Paylaş 13 Aralık 2014 Yalnız bir konuyu net anlayamadım. Ani fren yapılmağında lambalara akım nereden geliyor?Burada AFİR, frene normal basma durumunda normal akım veriyor ancak hızlı basma durumunda kesik kesik akım veriyor. Yani frene basıldığında 87a sürekli da akım varDoğrumu anladım acaba?Teşekkür ederim..87A normalde sürekli açık yani akımı geçiriyor.. normal fren yaptığımda fren ampulleri 87A dan besleniyor.. Ani fren yaptığımda ani fren rölesi changeover rölenin 86 nolu pinini tetikleyip akımı 87A'dan kesip, 87'ye veriyor... Yani biz aslında fren lambalarını ani fren ikaz rölesi ile yakmıyor, söndürüyoruz... Karışık anlatmadım demi ? Yorum bağlantısı
Mustafa Olur 13 Aralık 2014 Paylaş 13 Aralık 2014 Teşekkürler anladım.Önce yukarıdaki şemaya göre AFİR ve changeoveri bağlamaya çalışacağım. Sonra da arka tarafı karıştırmadan sigorta panelinden montaj yapmayı veya yaptırmayı deneyeceğim. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 13 Aralık 2014 Yazar Paylaş 13 Aralık 2014 Sigorta kutusuna yorum yapamayacağım. Ancak kolay olan bagajda stopların arkasında çalışmaktır Yorum bağlantısı
Mustafa Olur 30 Ocak 2015 Paylaş 30 Ocak 2015 Araç sw olduğundan arka tarafı kurcalayamadım. Röleleri sol ön tekerleğin üstündeki elektrik kutusuna yerleştirip, besleme için gereken akımı buradan aldım.Elektrikçiye fren müşüründen bu röleler için kablo çektirdim.Müşür ile yapılan bağlantıları da erkek dişi soketli yaptırdım ki bir problem olduğunda rölelere giden kabloları çıkartıp soketleri takarak orjinal hale getirebileyim. Yani sistemin iptali de kolay.Sistemin çalışıp çalışmadığını test içinde aracımın gösterge panelinde kullanılan minik bir dipsiz ampulü müşür civarına monte ettim. Fren lambalarında ne oluyorsa aynısı bu ampülde görülüyor. Yorum bağlantısı
Recommended Posts