Kahraman Çalış 30 Mayıs 2013 Yazar Paylaş 30 Mayıs 2013 Benim merak ettiğim orjinal mercekte sanki herşey yerine çakılı sabitmiş gibi duruyorken nasıl olurda aşağı yukarı oynar? Bir resimle anlatmaya çalışayım. Bizde tas oynak tasın kenarını çevreleyen çerçeve sabit, orjinalde ise hepsi birlikte hareket ediyor?Mesele alttaki resimdeki kapak fena durmadı bu şekildede çuk diye oturdu fakat bunu bu şekilde kullanırsam yükseklik ayarım kesinlikle çalışmaz. Çünkü sabit çerçeveye çarpıyor oynatırsam ve kapak yerinden çıkmaya zorlanıyor.Diğer bir husus da merceğin tasın tam ortaya gelmemesinin sebebi ise resimde görünen alt taraftaki vidanın üst taraftaki vida yerine göre daha çok dışarı doğru çıkıntılı olmasından dolayı tasda oval olduğu için uzun vida ayağı daha ileri uzandığından merceği tasın biraz daha yukarısına kaydırıyor. Resime detaylı bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız. Bu sorunu çözebilecek bir formül aklıma gelmedi. Belkide araç üzerindeki ayarla bu haliyle bile cama vurmayabilir kapak. Araç üzerine takmadan bişey diyemiyorum ama kanaatim ucu ucuna yükseklik ayarıdan min. noktadan max. noktaya kadar çalışır pozisyonda bu şekliyle oturacak gibi geliyor bana. Bendeki bosch merceğin en büyük dezavantajı reflektör ile lens aralığının diğerlerine göre çok uzun olması ve montaj vidası deliklerinin alt kısmının üste oranla daha uzun çıkıntıya sahip olması beni bu kadar uyraştırıyor ve çerçevenin cama vurması gibi bir riski (üst kısımdan) ortaya çıkarıyor. Hella mercek takmış olsaydım gözüm kapalı takardım herhalde hem selenoidi merceğin iç tarafında hemde bosch'a göre daha tombul (bana bir sakıncası yok) ve reflektör ile lens arası bosch'a göre daha kısa ki buda yaşama riski bulunan kapağın yükseklik ayarı için cama vurma olayını tamamen daha kısa olduğundan yok ediyor. Benim gibi uğraşmayı sevenler bosh takabilir (bi şekilde çok uyraşsamda yükseklik ayarı çalışır şekilde tamamlayacağım) ama ben bu kadar yapamam yada fazla vaktim yok bir an önce yapayımda bitsin diyenler için şahsi kanaatim kesinlikle bosh ile uğraşmayın, yanından bile geçmeyin derim. Yorum bağlantısı
Oktay Toker 30 Mayıs 2013 Paylaş 30 Mayıs 2013 Orjinal mercekler bizim yaptıgımız kıytırık montajlar gibi tasa sabit değil,mercek için ve servo motorlar için özel tasarlamış çerçeveler tutucular mevcut.Mercek ve motorlar hatta bazılarında uzun hüzme tası veya mercek bu çerçeveye tutturulur ve dış tas olmayabilir bunun yerine bütünleştirici parçaları vardır.Ön çerçevede bütünleştirici parça olabilir.Bütün işlem iç kısımda bitiyor. Yorum bağlantısı
Erkan Kahya 31 Mayıs 2013 Paylaş 31 Mayıs 2013 (düzenlendi) Oktay abininde anlattığı gibi orjinal sistemde projektör için ayrı bir iskelet sistemi var ve ona bağlı. Yükseklik ayarında tüm sistem uzun kısa park komple hareket ediyor ki halojen sistemde de böyle.Projektör konusunda bu yüzden acele etmemek lazım bence, hella kullanmış olsaydınız tabiki daha rahat olurdu. Ama bu seferde bazı kapaklar uymayabiliyor bosch için dış çap 78mm iken hella için 80mm. 2mm çok az gibi görünsede örnek verilecek olursa MB c kasa kapakları oturmuyor.Siz en iyisi araç üzerinde bir deneme yapın projektör lensi değmiyorsa kapağını değiştirirsiniz son çare. 31 Mayıs 2013 tarihinde Erkan Kahya tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur 3 Haziran 2013 Paylaş 3 Haziran 2013 Az kalmış.Hocam senin araçta yaptığın yada yaptırdığın bi değişiklik varmı?Ben birşey yapmadım. Yorum bağlantısı
Gökhan Çalışkan1679652607 5 Haziran 2013 Paylaş 5 Haziran 2013 selam arkadaşlar,bendede 2006 model albea var ve hella d2s bi-xenon mercek uygulaması yaptım.far ayarları yukarı aşağı çalışıyor.durumdan gayet memnunum ama tek sorunum yeterli aydınlatmam olmaması.şuan osram 600k var ve önümü göremiyorum. ben bembeyaz yansın istiyorum ama iki ampul arasında kaldım.philips d2s 4300k 85122 ve 85122+. ayrıca merak ettiğim bir hususu daha var ampullerin üstündeki 85122 nin yanında 31j818 yada buna benzer başka kodlar yazıyor.bunun ışığın rengiyle yada performansıyla bir alakası varmıdır. not:forumda tanışalım diye bir bölüm göremedim,drek bu şekilde olaya dahil olduğum için özürdilerim. ben gökhan çalışkan,izmir karşıyaka da ikamet ediyorum. Yorum bağlantısı
Erkan Kahya 6 Haziran 2013 Paylaş 6 Haziran 2013 Gece çekilmiş duvar ve yol aydınlatma resimlerini görebilirsek daha iyi yorum yapılabilir. 6000k ve üzerine çıkıldıkça aydınlatman azalacaktır. İki ampulde 4300k olarak satılmaktadır. 85122 kullanım sürenle biraz daha açılacak ve rengi beyaza yaklaşacaktır. 85122+ ise daha sarımtırak kalacaktır. (Halojene yakın) Zaten o ampülün üretim amacıda budur. 85122 bayaza yaklaştığı için zamanla lümen değerinde biraz azalma olacaktır. Orjinal ampul almaya gayret edin. 85122yi kullanmaya başalayınca zaten aydınlatmadaki artışı hissedeceksiniz. 2 Yorum bağlantısı
Gökhan Çalışkan1679652607 6 Haziran 2013 Paylaş 6 Haziran 2013 (düzenlendi) ilginize çok teşekkür ederim,ben 85122+ yı daha beyaz sanıyordum.bana söylenen bu yöndeydi,doğrusunu öğrenmiş oldum. peki 85122 nin yanında 31j818 diye bir kod daha var ampulü alırken buna dikkat etmek gerekirmi? internette resimlerine bakıyorum hep başka başka kod lar yazıyo? 85122cm var piyasada,daha birsürü model.ben sade beyaz yansın istiyorum, 85122 alıyorum ve sorunum çözülüyor yani doğrumu?? 6 Haziran 2013 tarihinde Gökhan Çalışkan tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Erkan Kahya 6 Haziran 2013 Paylaş 6 Haziran 2013 Yanındaki yazılar ürün kodu falandır hiç dikkat etmedim. Ampulu sahte olmasına karşı mümkün olduğunca görerek alın. Yaklaşık 200 saat sonra 85122nin rengi sarıdan biraz daha beyaza doğru (4700k-4800k) değişir ve aydınlatma azalması olacaktır hissedilir mi bilemem. 85122CM ise bu değerlere yakındır daha beyaz. Yani sadece bir ampulu değiştirmek istendiği durumda arada renk farkı olmasın diye alınır. 85122 veya 85122cm alabilirsin tercih sana kalmış. Daha beyaz istiyorsan önerim CMdir. Yorum bağlantısı
Gökhan Çalışkan1679652607 6 Haziran 2013 Paylaş 6 Haziran 2013 bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim, ben kaliteli bir aydınlatma olsun istediğim için 85122 almam gerekir sanırım,200 saat sonraki renk farkınında pek hissedilir derecede olacağını düşünmüyorum çünkü bir süre sonra önünü gösretedemicek olan bir ürünü mercedes te kullanmaz diye düşünüyorum.ilginiz için tekrar teşekkürler arkadaşlar.peki ben bu 85122 yi tam layıkıyla hangi balast la kullanmalıyım? malum çin malı kullanıyorum bende.tavsiye edeceginiz balastın fotosu falan varsa görüp ona göre araştırayım piyasada,olmuşken hepsi takım olsun bari. Yorum bağlantısı
Kahraman Çalış 7 Haziran 2013 Yazar Paylaş 7 Haziran 2013 Yanındaki yazılar ürün kodu falandır hiç dikkat etmedim. Ampulu sahte olmasına karşı mümkün olduğunca görerek alın. Yaklaşık 200 saat sonra 85122nin rengi sarıdan biraz daha beyaza doğru (4700k-4800k) değişir ve aydınlatma azalması olacaktır hissedilir mi bilemem. 85122CM ise bu değerlere yakındır daha beyaz. Yani sadece bir ampulu değiştirmek istendiği durumda arada renk farkı olmasın diye alınır. 85122 veya 85122cm alabilirsin tercih sana kalmış. Daha beyaz istiyorsan önerim CMdir.Bunu öğrendiğim iyi oldu bende tam tersi ampul yandıkça k değeri yüksekten alçağa doğru gidiyor diye biliyordum. Bende philips 85122 var rengi ilk bakışta 6000k ya göre yan yana bakınca daha sarımsı, direk tek olarak bakınca florasan ampul renginde kristal beyaz değilde mat bezasımsı bir rengi var. Balast ise hella balast var. Balastın kalitesi çok önemli çin işi balastın ampulü parlatma süresi hem daha uzun sürüyor hemde ampul daha sönük yanıyor. Ayrıca çin balasta ampul adaptörle çalıştırmak istendiğinde her zaman ateşleme vs. yapmayabiliyor devamlı tık tık diye ampulü ateşlemeye çalışıyor. Bence çin işi balasttan ziyade en azından adı belli herhangi bir balast kullanmak daha iyi olur. Son olarak bu bendeki 85122'lerin ilk alındığındaki renk değeri kaç k oluyor acaba?selam arkadaşlar,bendede 2006 model albea var ve hella d2s bi-xenon mercek uygulaması yaptım.far ayarları yukarı aşağı çalışıyor.durumdan gayet memnunum ama tek sorunum yeterli aydınlatmam olmaması.şuan osram 600k var ve önümü göremiyorum. ben bembeyaz yansın istiyorum ama iki ampul arasında kaldım.philips d2s 4300k 85122 ve 85122+. ayrıca merak ettiğim bir hususu daha var ampullerin üstündeki 85122 nin yanında 31j818 yada buna benzer başka kodlar yazıyor.bunun ışığın rengiyle yada performansıyla bir alakası varmıdır. not:forumda tanışalım diye bir bölüm göremedim,drek bu şekilde olaya dahil olduğum için özürdilerim. ben gökhan çalışkan,izmir karşıyaka da ikamet ediyorum.Merhaba, sizin yaptığınız uygulamadan varsa resimler paylaşırmısınız uzunları halojen ve xenon olarak mı yanıyor? kapak seçiminiz? park ampulünün durumu? arka toz kapağının durumu? (herhangi bir müdahale yapıldımı) boyama varmı? meceğin açık kenarlarını (reflektör ile lens arası) nasıl kapattınız? vs. biraz yaptığınız çalışmadan bahsedermisiniz? Yorum bağlantısı
Gökhan Çalışkan1679652607 7 Haziran 2013 Paylaş 7 Haziran 2013 (düzenlendi) öncelikle orjinal farları bozmadım,yan sanayi far alıp onun üzerinde oynamalar yaptım.mercekler hella,mercedes e200 farından söktüm,mercek kapaklarıyla cuk diye oturuyo fara.arka kapak orjinal hiç bir islem yapmadım,sığdı zaten mercek.sadece orjinal soket takamıyorsun ampule,onuda kendi yöntemlerimle hallettim.araç vizeye girecek farları sökmem lazım sökünce fotoğraflayıp buraya eklerim.farların yükseklik ayarları bile sorunsuz çalışıyor,hiç biryer engel olmuyor.park olayınıda şöyle hallettim,panjurun iki yanına şerit led koydum ve farın içine doğru bakıyorlar,far işil işil oluyo zaten yanınca.foto ekleyim not verirsiniz artık. 7 Haziran 2013 tarihinde Gökhan Çalışkan tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Gökhan Çalışkan1679652607 10 Haziran 2013 Paylaş 10 Haziran 2013 Balastları aldın Gökhan?almadım daha,ne marka model alacağımı bimiyorum ki. Yorum bağlantısı
Kahraman Çalış 10 Haziran 2013 Yazar Paylaş 10 Haziran 2013 Bugün iyice deli oldum bi boşluk buldum otomatik tetikleme devresini yapıp test edeyim dedim. Devreyi hazırladım bağladım aküye istediğim gibi çalıştı fakat bir sorun var. Sorunum akü voltajı boşta iken 12.7V civarlarında araç çalışınca 14.2 civarlarına kadar geliyor. Sorunum bu değişimin süresi ile ilgili oldu. Devrenin ayarını düşük voltaja ayarlasam mesela 12.9V 13V gibi motor çalışınca devreyi açıyor sorun yok ama motor durunca akü voltajı hemen inmediğinden bir süre açık kalıyor. Yüksek ayarlasam 13.5 gibi bu seferde hemen yanmıyor ama stop edince hemen sönüyor ayrıca diğer elektrikli alıcıları çalıştırınca far sis vs. gibi ilk açılışta bir anlık yüklenmeden dolayı benim devre voltaj ayarı yüksek ayarda olursa bu yüklenmeden etkilenip düşen akü voltajından dolayı devreyi bir anlık kesip tekrar devreye sokuyor. Bu iş hoşuma gitmedi en iyisi motor çalışınca elektrik gelen bir yerden kablo çekeyim dedim. Devreyle uğraşmamın sebebi her araca kolayca monte edilebilmesini sağlamaktı. Aradım taradım ben bişey bulamadım. Bu İş beni aşar dedim gittim sanayiye bir elektrikçi iki üç derken kafam iyice bozuldu. Kimi kontaktan alayım gerisini bilmem ben diyor kimisi aracın beyni bozulur sorumluluk kabul etmem tamam çek yap dediysemde beni başka yere yolluyor. Kimisi senin dediğin gibi bişey yok bu araçlarda olmaz öyle bişey ben duymadım dedi. En son fiat servisinde çalışan birini buldum elektrikci ona baktırttım oda beceremedi ve böyle bir sistemin çalışmayacağını söyledi. Alternatörden çekelim bir kablo bari dedim onuda direk akünün + ucuna bağlı kabloyu göstererek bu kablo direk ona başlı zaten ha aküden çekmişin ha dinanodan fark etmez deyince sinirim iyice bozuldu. Yahu kardeşim bu araba çalışınca ekrandaki şarj ikazını neye göre söndürüyor neyi kontrol ediyor da bunu yapıyor dedim o beyinden geliyor bir kablodan 3-4 tane şeyi kontrol ediyor vs. vs. bisürü gereksiz saçmalık. En son gittim bir arkadaşın yanına elektrikci değil bana şurdan kablo çek dedim ve bağladık birlikte alternatörden. Tetik ucu araç çalışmazken şase potansiyelinde çalışınca Vcc potansiyeline dönüyor. Ne olur ne olmaz diye direk bişey bağlamadim direnç ve npn transistör ile röle bağladım şimdi mis gibi çalışıyor. Araçta ne uyarı ışığı yanıyor nede başka bişey oluyor çalışınca tak diye çalışıyor duruncada röle devreden çıkıyor. Hiçbir problem yok. Her zaman kendi işimi kendim haletmek zorunda kalıyorum nedense. Şu an tetikleme kısmı çok güzel bir şekilde çalışıyor. Adamların dünyadan haberi yok nasıl bu işi yapıyorlar anlamıyorum. Benim yaptığım şu işi ne adamlara anlatabildim nede yaptırabildim 5 tane yere gittim ama nafile hiçbiri yapamadı. Onlara kalsa dediğm şey saçma öyle bişey yapılamaz yada olsada araba bozulurmuş. Ahada oldu işte vede sorunsuz çalışıyor. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 10 Haziran 2013 Paylaş 10 Haziran 2013 Eee biz niye her şeyi kendimiz yapıyoruz... 2 Yorum bağlantısı
Kahraman Çalış 10 Haziran 2013 Yazar Paylaş 10 Haziran 2013 Eee biz niye her şeyi kendimiz yapıyoruz... Herhalde bugünkü yaşadıklarım gibi olaylardan olsa gerek... 2 Yorum bağlantısı
Gökhan Çalışkan1679652607 11 Haziran 2013 Paylaş 11 Haziran 2013 arkadaşlar bir takım balast buldum,toyota avensis in orjinalleri.benim işimi görürmü nedersiniz?? kullanacağım ampuller philips 4300k 85122 siz onaylarsanız hafta sonu alcam balastları. 1 Yorum bağlantısı
Erkan Kahya 12 Haziran 2013 Paylaş 12 Haziran 2013 Evet rahatlıkla işini görecektir. Yorum bağlantısı
Oktay Toker 12 Haziran 2013 Paylaş 12 Haziran 2013 Elinizdeki xenon ampul soketine uygun ise almalısın. Yorum bağlantısı
Gökhan Çalışkan1679652607 12 Haziran 2013 Paylaş 12 Haziran 2013 erkan bey,oktay bey.ilgi ve alakanıza çok çok teşekkür ederim.sizin sayenizde daha iyi bir aydınlatmam olacak sanırım.bunca zaman elime geçenlerle kulaktan dolma bilgilerle birşeyler yapmaya çalıştım ama iyiki sizler varsınız iyiki geceucusu var.bu işlere merakım çok,zaten asıl mesleğim oto elektirik.elim anahtarda tutuyor öok şükür.artık sizden oğrendiklerimi daha bilinçli uygularım. :bravo: 2 Yorum bağlantısı
Erkan Kahya 13 Haziran 2013 Paylaş 13 Haziran 2013 Yardımcı olabiliyorsak ne mutlu bizler için. Yorum bağlantısı
Kahraman Çalış 16 Haziran 2013 Yazar Paylaş 16 Haziran 2013 Otomatik gündüz farı, pwm kontrol, amerikan park, kumandalı modül tasarımım neredeyse bitti bir tuşla ister normal mod isterseniz farklı modda da kullanabiliyorsunuz. Animasyon, flash vs. cafcaflı bişey oldu. İsteyen cafcaflı yanlarını kullanır isteyen klasik olarak kullanır. Birkaç ince detayı kaldı üzerinde çalışmam gereken. Mikrodenetleyici dijital sistem yapmadım nedeni ise arıza durumunda herkez daha rahat müdahale edebilsin diye analog sistem röleli vs. li bir şekilde tasarım yaptım. Bugün başıma gelen bir iş var kafayı yiyecektim az daha çalışan sistem transistörlü deneyip çalıştırdım ama şimdi çalışmadı meğerse farklı yerlerden aldığım aynı kılıfa sahip transistörlerin çalışma karakteristikleri akım kazançları farklı çıktı. Az uğraşmadım bu yüzden ilk yaptığım devredeki transistörle düzgün çalışıyor, başka yerden aldığım transistörlerle istediğim gibi çalışmıyor sanki başka kılıfta transistör kullanmışım gibi saçma sapan davranıyor. Yarın ilk deneme yaptığım transistörü aldığım yerden yine bol miktar aynısından alacağım. Amerikan park vs de de arıza lambası vs. sorunları giderdim. Sonuca az kaldı. Birde şu yoğun işler olmasa insanın elini kolunu bağlıyor. Önceden olsa çoktan proje tamamlanmış siszlerden yorumlarınızı alıyor olurdum. Neyse geç olsun sağlam oldun.İlk bu işe kafaya koyduğumda sadece xenon mercek takmaktı düşüncem şimdi ise olay çok farklı boyutlara geldi hayırlısı bakalım umarım beğenirsiniz. Yorum bağlantısı
Erkan Kahya 17 Haziran 2013 Paylaş 17 Haziran 2013 Çok farklı bir tasarım çıkacak gibi bekleyip görelim Yorum bağlantısı
Gökhan Çalışkan1679652607 17 Haziran 2013 Paylaş 17 Haziran 2013 bende merakla bekliyorum nasıl birşey olacak acaba,ellerine sağlık şimdiden. Yorum bağlantısı
Kahraman Çalış 18 Temmuz 2013 Yazar Paylaş 18 Temmuz 2013 Arkadaşlar yapmam gereken bütün işlemler bitti. Mercek kapağını iptal edip kendim elle bir kapak yaptım. Daha hoş durdu bence. Merceğin önden cama vurması sorununu yeni yaptığım kapakla hallettim. Ön kısım tamamda farın arka kısmında merceğın arkası mecbur dışarı çıkıyor. Haliyle toz kapağını kesmek zorunda kaldım. Şimdi bu kestiğim bölgeyi en sağlam ve pratik su ve toz almayacak şekilde nasıl ve neyle kapatabilirim yardımlarınızı bekliyorum. O kadar uğraştım bi sabah baktığımda farın içini buğulu görürsem kalpten giderim herhalde su izi falan kalır. Zaten siyah renk yaptım komple herşeyi. Arabayı sökmeye vaktim yok işlerden yapamıyorum bişey öylece bekliyo en kötü ihtimal yıllık izinde halledicem artık Allah nasip ederse. Hepinize saygılar. Yorum bağlantısı
Recommended Posts