İçeriğe Yönlendir

Hızlı Selektör Projesi ?

Eray Güler

Recommended Posts

Eray Güler

Arkadaşlar merhaba, Geçen gün aklıma bir proje geldi, belki yapılmıştır bilemiyorum. Yapılabilirliği hususunda size danışmak istedim. Biliyorsunuz ki bazı devreler ile frene basıldığında; frene basılan müddet boyunca stop lambaları (özellikle 3. stop lambası) yanıp söner hale getirilebiliyor. Bu sistemi gördüğüm araçlarda bunu pek beğenmesem dahi bana bir fikir verdi.

Biz bu devreden alıp bir şekilde bunu daha hızlı yanıp söner hale getirebilirsek (örneğin saniyede 3 defa) ve bunu bi-xenon farlarımıza uygulayabilirsek güzel olmaz mıydı? Tabii bu sistem sadece selektör yaparken devreye girecek, sürekli uzunları yakacak olduğumuzda yanıp sönmeyecek.

Kısacası selektör kolunu sürekli çekip bırakmak yerine çekili tuttuğumuz süre boyunca bizim elle yapabileceğimizden daha stabil ve eşit aralıklara sahip ve çok daha seri bir selektör elde etmiş oluruz.

Bu proje hayata geçirilebilir mi ne düşünüyorsunuz?

Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583

kolu her çekişimizde 3-5kez xenon yakacak ve kısa süreli yakmak istemediğimizde yanmayacak... o devre yerine elinle manuel olarak yapmak daha mantıklı geldi bana...

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

Hız ayarı yapılabilen 12V giriş çıkışlı bir flip-flop sürücü devresi ile istediğiniz hız ve sayıda selektör yapabilirsiniz :good1: Bunun için selektör koluna ihtiyacınız yok uzun far kablosuna müdahale ederek yapabilirsiniz , devreyi çalıştırmak için bir düğme veya switch yeterli.Kendi araçlarıma yaptığım bir uygulama hatta ben bunu bir adım öteye taşıyıp animasyon devresi koydum crazy.gif

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Böyle bir sistem ne işe yarayacak anlamadım ? Selektör denen şey normalde 1-2 sn sürer. Bu süre içerisinde 5 değil de 7 selektör atsak ne olur karşımızdaki ya da bizim için ne farkeder ?

Yorum bağlantısı
Erman Pehlivan1679652601

3 kez yanıp sönse güzel olur bence.. Selektörün kolunu bir kez çekip bırakacağım, o benim yerime 3 kez yapacak. Bence güzel uygulama.

Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583

bunu ELO halleder :) Ayrıca 5 değil de 7 selektör atarsak heleki bi-xenonla atıyorsak karşımızdaki küfür eder :D hatta kavga bile çıkabilir :)

Yorum bağlantısı
Eray Güler

Bu proje aklıma şu sebeple geldi... Hani şu 3 şeritli yolda pekte sıkışık olmayan trafikte en sol şeritten 50 ile giden abilerimiz ablalarımız var ya, 1-2 selektör yapıp yol istediğimizde sanki annesine küfür etmişiz gibi yol vermeyen hatta inadına frene basanlardan bahsediyorum. Bu arkadaşlar için kullanacağımız bixenon farla yaptığımız selektörlerde hem kolumuz yorulmasın, hemde çok hızlı bir selektör sağladığı için arkadan gelenin (yani bizim) çok acelesi olduğunu zannetmesini sağlayarak kendi hızına uygun olan şeride geçmesini kolaylaştırabiliriz diye düşündüm bu sistemle :) Etik kısmı tartışılır, ama nihayetinde selektörü başka bir amaç için kullanmıyoruz zaten. ve bizim elle yaptığımızdan tek farkı elimizi yormadan ve daha hızlı bir biçimde yapabilecek olmamızdır. :) (dipnot: selektör delisi değilim, bir anlığına uzunları yakmayı yeterli görürüm çoğu zaman, trafikte karşı tarafa saygı önemlidir.)

kolu her çekişimizde 3-5kez xenon yakacak ve kısa süreli yakmak istemediğimizde yanmayacak... o devre yerine elinle manuel olarak yapmak daha mantıklı geldi bana...

3 kez yanıp sönse güzel olur bence.. Selektörün kolunu bir kez çekip bırakacağım, o benim yerime 3 kez yapacak. Bence güzel uygulama.

Benim dediğim biraz daha farklı arkadaşlar, aklımdan geçen hani şu uzunları yakan kolu kendimize çektğimizde uzunları yakarya o kol... bıraktığımızdada eski haline döner ve uzunları söndürür, aynı kolu ileriye doğru ittiğimizde ise takılı kalır ve sürekli uzunda gitmiş oluruz... Benim dediğim, kolu ileri itip takılı kaldığı kısımla ilgili değil, öyle yaptığımızda normal olarak uzunları devamlı olarak yakmalı, ancak ve ancak sadece kolu kendimize doğru çektiğimizde flaşör dediğimiz işi devrenin yapmasını sağlayabilir miyiz? ve çekip bırakayım o benim yerime 3 defa yakıp söndürsün de değil... kolu kendimize çekili tuttuğumuz süre boyunca bunu yapsın ve bir insan normalde saniyede 3 defa selektör yaptığını varsayarsak ve sizinde arkanızdan gelen kişi normalden çok daha hızlı selektör yaptığında onun acelesi olduğunu düşünmez miydiniz? ve işin güzel yanı böyle bir selektör için hiç çaba harcamayacak olmanızdır.

ayrıca buna benzer bir sistem opelde var arkadaşlar, tabii çok daha komplike, 3 sene önce bir arkadaşım araba fuarından özel seri bir astra H sedan bi araç almıştı, araçla giderken hızı 100 ün üzerinde ise ve öndeki arabayla arasındaki mesafe 35 metrenin altına düştüğünde hızla öndeki araca yaklaşmaya devam ediyor olduğunda aynen bu sekilde hızlı hızlı selektör yapıyordu araç kendiliğinden... tabi o araçta muhtemelen mesafe algılayıcılar vs. birsürü sistem çalışıyor olmalı altyapısında... :)

Yorum bağlantısı
Muhammed Andı

Her arabanın far kolu düşündüğünüz gibi değil ama. Mesela benim arabada yarım çekersen sellektör, tam çekersen uzuna geçer farlar. Daha doğrusu tam çektiğinde kolu kilitleyen bir tırnak var, o sayede sellektör sabit kalır. :)

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...