Bülent Küçükgörkey 3 Mart 2014 Paylaş 3 Mart 2014 (düzenlendi) Rolenin diğer 3 bacağı sizin neyi açıp kapamanız gerekiyorsa onun 2 ucunu bağlamanız için gerekli olan bacaklar.Devrenin çalıştığını gösteren 1.si rolenin sesi ve led bağlı ise onun yanıp sönmesi gerekiyor.Böyle olmuyorsa hatayı devre üzerinde aramalısınız.oktay bey,teşekkür ederim. devrenin sağ üst tarafında görülen 12 v. role çıkışı ( 12 v. sintine pompası) (+) kutpuna bağlanacak, yani pompayı çalıştıracak. devre şemasında tek bir uç olarak görüyorum. tabiiki pompanın iki ucu var, diğeri negatif, ben onun akü devresinde negatif uca bağlanacağını düşünüyorum. devre şeması benim gibi acemiler için biraz yetersiz kaldı sanırım.rolenin resmini ekleyemedim. bahsettiğiniz iki uç ne şekilde bağlanacak, bir resimle izah edebilirseniz sorun çözülmüş olacak diye düşünüyorum. tekrar çok teşekkür ederim. 3 Mart 2014 tarihinde Bülent Küçükgörkey tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Oktay Toker 3 Mart 2014 Paylaş 3 Mart 2014 İlk sayfadaki Role bağlantı şemaları her şeyi ile role bağlantısı hakkında net cevaplar veriyor.Sizin kullanacağınız roleler zaten bu rolelerden olacak. Yorum bağlantısı
Bülent Küçükgörkey 4 Mart 2014 Paylaş 4 Mart 2014 (düzenlendi) zaten sorun orada, devre şeması tamamen doğru ama ben tam olarak okuyamıyorum. elimizdeki role resimdeki gibi, söylediğiniz gibi bir bacak boşta kalıyor, nitekim satın aldığım yerde ölçü aleti ile ölçüp belirlediler. besleme bacağı iki adedi de bağlıyoruz, bu durumda geriye iki bacak kalıyor, bu iki bacağın durumu ve pompaya bağlanış şekli ortaya çıkarsa sorun hallolacak diye düşünüyorum.tekrar çok teşekkür ederim. 4 Mart 2014 tarihinde Bülent Küçükgörkey tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Oktay Toker 4 Mart 2014 Paylaş 4 Mart 2014 Açılıp kapanmasını istediğiniz cihazın beslem kablosunun canlı ucu yani faz ucu hangisi ise onu resimlediğiniz şemadaki normalde kapaılı yazdığınız uca bağlayacaksınız tersi standard rolelerde olmaz.cihazın çalışması için gerekli olan enerji hattındaki canlı ucu yzni faz ucunu da ortak yazan yere bağlayacaksınız.Bu şekilde devre çalışınca role tetiklenir ve enerji cihaza akar. Yorum bağlantısı
Bülent Küçükgörkey 4 Mart 2014 Paylaş 4 Mart 2014 çok teşekkür ederim, konu anlaşıldı. şayet çalışmazsa devrede problem var demektir. o zaman bunu araştıracağım. verdiğiniz bilgi için tekrar teşekkür ederim, kolay gelsin. bülent 1 Yorum bağlantısı
Metin Kalaycı 5 Mart 2014 Paylaş 5 Mart 2014 (düzenlendi) Öncelikle merhaba. Megane 1 aracıma taktığım sis farlarının bağlantısını nasıl yapacağım konusunda fikir almak için daha önceden konu açmıştım. http://www.geceucusu...7374#entry57374Neyseki işlerden fırsatım oldu da geçtiğimiz hafta sonu bu planımı açtığım konudaki plandan az farklı da olsa gerçekleştirdim Bağlantı planım şöyle:* Röleyi 86 nolu terminalden önceden arka sisleri çalıştıran kablo (şöför kapısı ile koltuk arasında bulunan plastik kapağın altındaki mor kablo) ile tetikledim ve arka sisleri de ön sislere bağlayarak yeni taktığım röleden beslenmelerini sağladım.* Multimetre ile akım ölçümü yaptım ve röle 86 nolu terminalden maksimum 0,16 A akım çekti. Ayrıca sisleri açtığımda 30 nolu terminalden ise araç stop halindeyken 9,5 A, çalışır durumdayken ise 11 A akım çekmekte (Kullandığım role Hella 12V 30A).Şimdi gelelim kafamda kalan soru işaretlerine 1- Forumda röle kullanımı ile ilgili konuları okurken ters emk oluşumunu engellemek için rölenin tetikleyici terminalleri arasına paralel diyot bağlanması gerektiğini okudum. Röleyi tetiklemek için kullandığım kabloda (86 nolu) önceden arka sisleri çalıştırmak üzere 3 A akım geçiyordu. Kablo ve bağlı olduğu sigorta tablası diyotsuz haldeki bu sistemden olumsuz etkilenirmi? Diyot kullanımı kaçınılmaz ise yaşadığım yerde tek çeşit diyot bulabildim. O da IN5408 kodlu diyot. Bu diyot bu sistem için kullanılabilirmi?2- Eğer diyotu kullanmak gerekiyorsa şema üzerinde nasıl bağlamam gerekiyor? Lehim yaparken ısıdan dolayı diyotun bozulma olasılığı varmıdır? Bir de kapasitör vb başka bir eleman kullanmak gerekirmi?Yardımcı olursanız sevinirim. iyi forumlar 5 Mart 2014 tarihinde Metin Kalaycı tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Bülent Küçükgörkey 5 Mart 2014 Paylaş 5 Mart 2014 iyi günler,benim de ikinci bir sorum olacak, değerli arkadaşlardan rica ediyorum.resimdeki devre, akü şarj cihazı olarak kullanılacak. devreyi 220 v. AC akımla beslediğimizde çıkışta nasıl bir değer okuyacağız. mesela DC 6 volt veya amper olarak mı? ölçüm işlemini nasıl yapıyoruz. tekrar çok teşekkür ederim. Yorum bağlantısı
Eren Yazıcı 13 Ağustos 2014 Paylaş 13 Ağustos 2014 Merhaba arkadaslar.Oncelikle paylasimlariniz icin cok yesekkur ederim.Gercekten cok isimize yariyor.Benim bir sorum olacakti.97 model e36 kasa bmw aracimda bagaj elektriginde bi sorun var.Kumanda ile kapilari acip-kapattigim zaman bagaj kilidi bir fonksiyon gostermiyor.ama bagaj kilidini anahtar ile acip kapattigim zaman merkezi kilit isleve giriyor ve butun kapilar acilip kapaniyor.Bu konuda bana yardimci olursaniz cok sevinirim Yorum bağlantısı
Oktay Toker 14 Ağustos 2014 Paylaş 14 Ağustos 2014 (düzenlendi) iyi günler,benim de ikinci bir sorum olacak, değerli arkadaşlardan rica ediyorum.resimdeki devre, akü şarj cihazı olarak kullanılacak. devreyi 220 v. AC akımla beslediğimizde çıkışta nasıl bir değer okuyacağız. mesela DC 6 volt veya amper olarak mı? ölçüm işlemini nasıl yapıyoruz. tekrar çok teşekkür ederim.Devre 10 ile 15 volt arası akü şarjı ama araç aküsü için değil küçük çapta olanlar için yapılmışa benziyor.Giriş voltajı ne ise çıkışta o voltajı görürsün.Ölçü aleti ile çıkışı rahat oklursun.Şarz esanasında yanılmıyorsam şarz edilen akü voltajını okursun.Amper olarak ölçüm yapman şarz sırasında amper metreyi seri bağlayarak okursun.Merhaba arkadaslar.Oncelikle paylasimlariniz icin cok yesekkur ederim.Gercekten cok isimize yariyor.Benim bir sorum olacakti.97 model e36 kasa bmw aracimda bagaj elektriginde bi sorun var.Kumanda ile kapilari acip-kapattigim zaman bagaj kilidi bir fonksiyon gostermiyor.ama bagaj kilidini anahtar ile acip kapattigim zaman merkezi kilit isleve giriyor ve butun kapilar acilip kapaniyor.Bu konuda bana yardimci olursaniz cok sevinirimAnlatımdan orijinal yapıda çift swich var diye anlıyorum öyle ise anahtar takılınca açıldığındaki bölümdeki tetik swich sağlam esas kilit bölümünde bulunan swich bozuk olarak görünüyor.Tek swich olsa her iki durumda sorunsuz aynı çalışır.Kilit bölümündeki swichleme ünitesi yada kapı kilitleme sistemindeki bu kilit bölümünden tetik giden uca bağlı tesisatta sorun var.Bu araçların mantıgını bilen bir kişinin incelemesi doğru olur. 14 Ağustos 2014 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Cem Durna 22 Ağustos 2014 Paylaş 22 Ağustos 2014 (düzenlendi) merhaba arkadaslar. yaklasik 6 aydir kullandigim gunduz farlarimda bi farklilik yapmak istedim. oncelikle mevcut drl nin calisma prensibini anlatiyim. drl sigorta kutusundaki bos bi sigorta yuvasina takili bir sekilde kontagi cevirince yanmaya basliyor. bu sekilde hicbir sorun yasamadim.bugun drl nin calismasina ek olarak kumandadan kilidi actigimda park lambalariyla birlikte yanmasinida istedigim icin role yardimiyla parklardan tetiklenecek bi hat cektim ve bu hattida sigorta kutusunda mevcut drl nin bagli oldugu sigorta yuvasina bagladim. drl nin calismasinda hicbir sorun yok. ancak park lambalari acik ve araba calisir vaziyetteyken kontagi kapattigimda motor stop etmiyor anahtari cikartcagim konuma getirdigimde stop ediyor. yaptigim role tesisatini soktugumde ise sorun ortadan kalkiyor. sigortadaki yuvaya parklar acik oldugu icin bi akim gidiyor. ve buda motorun stop etmesini onluyor.hatayi gidermek icin ilk once sigorta kutusuna diyot bagladim. sorun ortadan kalkti ama guvenilir olmadigina dusundugumuz icin 1 role daha alip sigortadanda tetik aldim. ve iki roleyide drlye bagladim. extradan nolur nolmaz diye sigortadan aldigim tetige diyotta ekledim. suan gayet guvenilir bi sekilde kullaniyorum. keyifli forumlar 22 Ağustos 2014 tarihinde Cem Durna tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 25 Ağustos 2014 Paylaş 25 Ağustos 2014 İlginç bir sorunmuş. Aslında parklar yeterliydi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 25 Ağustos 2014 Yazar Paylaş 25 Ağustos 2014 Parktan, kontak hattına elektrik vermiş oluyorsunuz. Ikinci röleye gerek yoktu, kontak hattından gelen elektriğe diyot bağlamanız yeterlidir. Otomatik far devresi takarken aynı sorunu ben de yaşamıştım. Yorum bağlantısı
Ender Karaaslan 7 Ekim 2014 Paylaş 7 Ekim 2014 Merhaba,Yeni i30 aracımın sinyal ampüllerini led ile değişmek istiyorum. Sahibinden de bukduğum sarı led ampülleri aldım yanında da 4 adet hata giderici devre gönderdiler ama aracımın ön sinyallerini söküp taktım hiç yanmadı, Elektrikçi arkadaşa götürdüm söylediği aynen şu binde bir bazı araçlarda sinyal duylarının + ve - leri ters olur bu yüzden farın içi açılıp duyun + - lerini değiştirirsek yanar dedi ama bu tabiki yeni bir aracın farını açmam için saçma geldi ve kaldı. Sonra dayanamadım tekrar bu konuları görünce sormak istedim elektronik sinyal rolesi var nette 19,99tl bundan alsam benim işimiz çözermi hızlı yanıp sönmeyi düzeltirmi ve nereye nasıl takılır?Bir diğer sorum uzun kısa far tipim h7 bunada nette h7 50w 1800lm 6000k led ampül aldım çok şık oldu sellektörleri bi xenon gibi atıyor ama ben ışık şiddeti dahada yüksek olsun diye bu ledleri söküp dönüş farlarıma ve sislerime takacağım yerine aliexpress ten bulduğum 3200lm den 6400lm 72w 6000k ampül buldum bunları alıp takacağım sanırım xenondan bile daha yüksek aydınlatma verecek. Bu arada farlarım mercekli ama holojen merceği muhtemelen. Sorum şu ki 72w araca sorun çıkartırmı? Aracımın patlak ampül uyarı sistemi yok. Zaten aracın sinyaller hariç aklınıza neresi gelirse heryerinde led var ve bir sorun çıkmadı şimdiye kadar.Biliyorum çok oldu ama malesef bu sorularımın cevaplarını hiç biryerde net bulamıyorum, Şimdiden tşk... Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 7 Ekim 2014 Yazar Paylaş 7 Ekim 2014 Sinyal rölesi sorununuzu çözmez. Hata giderici devre de sinyal hızını çözmenize yetmeyecek. Taş direnç bağlamalısınız. Duyun kutuplarını değiştirmektense, ampulün kutupkarını değiştiriyorum ben. Mevcut 6000 k ampulünüz bi işe yaramaz. Halojen 3200 lümen çok zor ve halojense bu, kısa sürede merceğinizi karartır. 72 Watt dwdikleri de 120 watt falan vardır. Halojen ampulde çinlilere pek güvenmeyin. Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven 8 Ekim 2014 Paylaş 8 Ekim 2014 Ender Bey.Konyadaki oto elektrikçiniz kim?Elektronik sinyal flaşöründen ben kendı vosvosumda kullanıyorum ve memnunum.Ben ebaydan almıştım.Yukarda da Mehmet abi sinyal rölesi işini çözmez demiş.Neden öyle yazdı ki onu da anlamadım.Halbuki elektronik sinyal flaşörü önceki seneler burda konusu geçmişti ve yurtdışından getirtip ilk kullananlardan biriydim ben de.Ben gayet memnunum.Yalnız burda dikkat edilmesi gereken şey aracınızın orijinal sinyal flaşörünün kaç bacaklı olduğu.Siz 3 bacaklı flaşör alırsanız ve aracınızın orijinal flaşörü de 5 bacaklıysa o zaman olmaz.Orjinal flaşörü kaç bacaklıysa ona göre o flaşörden almanız gerekecek.O nedenle orijinal flaşörü sökmeden satın almayın boşu boşuna.Bir de benım aldığım flaşörün + ve - uçları orijinal flaşörün + ve - uçlarıyla tersti.Orjinal flaşörde + ucun olduğu bacak elektronik flaşörde eksi uca denk geliyordu.Ben de elektronik flaşörün içini açıp biraz tadilat lehimleme ve çapraz kablolama vs yaparak problemi hallettim.Bu gibi durumlarla karşılaşma ihtimaliniz de var ama bunlar halledilebilir problemler.Eğer asıl amaç hızlı yanıp sönme sorununu ortadan kaldırılmaksa öncelikle elektronik flaşör denenmeli.Flaşör değiştirelemeyekce işte o zaman taş direnç veya alüminyum direnç kullanılmalı.Ama ben olsam alüminyum direnç yerine paralel 21watt orijinal sinyal ampülünü bağlardım.Neticede alüminyum direnç bile olsa ısınacak.Ama ampül enerjinin bir kısmını ışık olarak dışarı attığı için daha az ısınır.Babamın aracında 4 yıldır sinyal ledlerinde paralel 21 watt ampül bağlı ve sorun yok. Yorum bağlantısı
Misafir 9 Ekim 2014 Paylaş 9 Ekim 2014 Sabiiii Servis akıllı ise park ampülünü farklı tak, elektrik sistemini çıkarır garantiden. Garanti kitapçığı da yazar bu durumu Yorum bağlantısı
Yunus Yıldız1679652604 13 Ekim 2014 Paylaş 13 Ekim 2014 Mini RölelerÜreticinin açıklaması12V / 30A 4 fişli, 12V / 30A 5 fişli, 24V / 20A 4 fişli, ve 24V / 20A 5 fişli olmak üzere dört farklı tipte üretilmektedir. ELO Mini Röle'nin her dört tipinde de bobin sarımları sürekli enerji altında kalmaya uygun olarak tasarımlanmıştır.Mini Röle Bağlantı ŞemasıBu röleyi en çok kullandığımız alan, xenon bağlantılarıdırXenon bağlantı şemasıherkeze cok tesekkurler benım xenon bozuldugu ıcın bu role olayı ılgımı cok cektı xenonla arac arasına role koymak faydalı mıdır ? koymasak ne olur ?? kontak yarı acıkken farlar actıgımda ardındanda xenonlar calısırken marsa bastıgımda xenonlarda hafıften ısıgında azalma olurdu ve hep boyle calıstırırdım aracımı yoksa arada role olmadıgından akuden gelen elektrık marsa bastıgımda duzensızlestıgınden benım xenonları mı bozdu yoksa ? zıra benım hem balast hem de d2s ampulum gıtmıs ve hala da ne yapcagıma karar veremedım turkıyede cok fıyat ıstıyolar en ıyısı ebaydan getırmek altta olan 2 adet lınklerden bırını alıcam. benım ıcın ucuz olsn arıza ısıgı yakmasın . sızce nasıl ıyı bı secım olurm mu ? herkeze cevapları ıcın tesekkurler . http://www.ebay.com/itm/171498389207?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIThttp://www.ebay.com/itm/181549940149?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AITçok tekes Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 15 Ekim 2014 Yazar Paylaş 15 Ekim 2014 Röle tesisatı korur... Marş sırasında ışığın kısılması normaldir... 1 Yorum bağlantısı
Semih Tunca 3 Kasım 2014 Paylaş 3 Kasım 2014 sinyaller için led sinyal rölesi öneririm Yorum bağlantısı
Ender Karaaslan 3 Kasım 2014 Paylaş 3 Kasım 2014 Nerdennasil alacam nereye kac tane tkacam Yorum bağlantısı
Semih Tunca 3 Kasım 2014 Paylaş 3 Kasım 2014 normalde 3 yada 4 bacaklı flaşörlerin yerine sizin araçta nasıl bilmiyorum tabii benim kullandığım elo nun ama şimdi girdim ürünü bulamadım sitelerinde zaten site yenilenmiş belki karışıklık oldu mail attım ama ali Express tende bulunur led flasher diye ama kaliteli olsun bende önceden aldım çin malı olan normal ampüllere dayanamadı Yorum bağlantısı
Erkan Kahya 3 Kasım 2014 Paylaş 3 Kasım 2014 Sıkıntı şu ki yeni araçlarda flaşör rolesi beyinin içinde ve bunu değiştirmek tehlikeli. Ben olsam bu işe girmezdim ki girmedim de En kolayı direnç veya paralel ampul takmak. 1 Yorum bağlantısı
Semih Tunca 3 Kasım 2014 Paylaş 3 Kasım 2014 Yani sanki direnç daha mantıklı gözüküyor Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 7 Kasım 2014 Paylaş 7 Kasım 2014 Karaköy de tanesini 6-7 TL ye satıyorlar 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts