İçeriğe Yönlendir

Mini Cooper İç aydınlatma Led

Tuğberk Baltepe

Recommended Posts

Tuğberk Baltepe

Öncelikle Merhaba aracım 2011 Mini Cooper S eski tip halojen olan iç aydınlatlatmalarını led ile değiştirmek istiyorum biraz araştırdığım kadarıyla genel olarak 5w5  kullanılıyor fakat  bu ampüllerin ölçüleri standartmıdır yada aracıma ait detaylı iç aydınlatma şemasına nereden ulaşabilirim. plaka için olanlarına baktım 36mm 39mm 42mm diye gidiyor iç aydınlatma içinde böylemidir yoksa tek tip w5w t10 mudur?.

Yorum bağlantısı
Ahmed Yerli

Merhaba, w5w'nin birçok çeşitte led ampulü mevcut.Eğer ülkemizden alacaksanız photon markasının uygun ürünlerine bakabilirsiniz.

http://www.hepsiburada.com/photon-on-park-ampulu-5w-5-li-6000k-led-ph7016-p-OTSV2500000508127 w5w için bu, http://www.hepsiburada.com/photon-6-beyaz-smd-ledli-3-6-cm-sofit-ampul-102676-p-OTM102676 36mm için de bu ürünü kullanabilirsiniz. Yalnız plaka aydınlatmanız hata kodu almanıza neden olabilir, bunun için canbus'lı da denilen ampuller mevcut fakat ciddi ısınırlar ve bir süre sonra bozulmalarına şaşırmamak gerekir. Tavsiyem serviste hata kodu sürekli olarak silinebiliyorsa o şekilde yapmanız. Eğer yoksa da dışarıdan paralel bir şekilde alüminyum direnç bağlanabilir ki bunu da düz bir metal yüzeye termal ısı gresi ile sabitlemek gerekebilir.

Yok eğer Çin'den ucuza alayım kalitesi düşük olsa da razı olurum derseniz alternatif bakılabilir.

Yorum bağlantısı
Deniz Taran
7 saat önce, Tuğberk BALTEPE yazdı:

Öncelikle Merhaba aracım 2011 Mini Cooper S eski tip halojen olan iç aydınlatlatmalarını led ile değiştirmek istiyorum biraz araştırdığım kadarıyla genel olarak 5w5  kullanılıyor fakat  bu ampüllerin ölçüleri standartmıdır yada aracıma ait detaylı iç aydınlatma şemasına nereden ulaşabilirim. plaka için olanlarına baktım 36mm 39mm 42mm diye gidiyor iç aydınlatma içinde böylemidir yoksa tek tip w5w t10 mudur?.

Merhaba

Model yılı aynı olmasada R56 MCS aracım var benimde.

Plakalıkları, kapı altı aydınlatmaları, tavan aydınlatması ve ayak aydınlatmalarını lede çevirdim. İçlerinde en zor olan plaka aydınlatması.

Bütün değişimlerde özel dizgi 4000K Osram Duris E5 led kullandım. Plaka aydınlatması zor dedim çünkü alan kısıtlı ve arıza lambası yakıyor. Arıza lambasını söndürmek için direnç bağlama yöntemleri var fakat elimde olmadığı için her bir göze 2 takım led bağlıyorum bir tanesini bez bant ile güzelce bantlayıp aydınlatmasını kesiyorum. PCB alüminyum olduğu için ısınma vs gibi durumlar oluşmuyor böyleliklede. Aşağıdaki resimde göreceğiniz gibi her bir gözün içinde birer tane bez band ile sarılmış ledler var.

GoykNN.jpg

Buda kullandığım led.

nLJgp5.jpg

Diğer kısımları akşam eve gidince çeker gönderirim. Bu arada kronik bağaj açma butonu bozulmasınada çözüm buldum orjinal parça 160€ benim çözümüm sadece 50 lira ;)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmed Yerli

Deniz Taran, güzel çözüm olmuş elinize sağlık. Tabiki bu şekilde yapmak da keyif verebilir,neticede orjinali epey pahalıdır sanıyorum.

Dikkatimi çeken bu ürün numune midir? Yani hem Osram Duris E5 hem de Samsung Lm561B olarak belirtilmiş. Tam olarak hangisidir.Birde akım sınırlayıcı diye de yazılmış.Öyle sanıyorum ki bu kadar yazı seri imalatta yazılmayabilir de. 

Son olarak 3 led kaç ma'de sürülüyor, 5630'lar orta 35-45lm aralığında dersek biraz parlak gibi olabilir mi. Gerçi en kötü diyot eklenir veya daha da basit olarak hem de soft bir ışık için ince buzlu kağıt(fırın kağıdı olabilir) konula da bilir isteğe göre.

Yorum bağlantısı
Deniz Taran
3 dakika önce, Ahmed Yerli yazdı:

Deniz Taran, güzel çözüm olmuş elinize sağlık. Tabiki bu şekilde yapmak da keyif verebilir,neticede orjinali epey pahalıdır sanıyorum.

Dikkatimi çeken bu ürün numune midir? Yani hem Osram Duris E5 hem de Samsung Lm561B olarak belirtilmiş. Tam olarak hangisidir.Birde akım sınırlayıcı diye de yazılmış.Öyle sanıyorum ki bu kadar yazı seri imalatta yazılmayabilir de. 

Son olarak 3 led kaç ma'de sürülüyor, 5630'lar orta 35-45lm aralığında dersek biraz parlak gibi olabilir mi. Gerçi en kötü diyot eklenir veya daha da basit olarak hem de soft bir ışık için ince buzlu kağıt(fırın kağıdı olabilir) konula da bilir isteğe göre.

Duris E5 bunlar zaten anındaki kutucuk işaretli oradanda görebilirsin.

Samsung , Osram, toshiba bu grubun kılıfları ortak olduğu için tek pcb üzerine 3 farklı marka dizilebiliyor. Akım sınırlayıcı ters akım verildiğinde chipleri korumak için var. Bu seri imalat bir dizgi sürekli led alışverişi yaptığımız firmalar var onlardan alıyorum sağolsunlar kaz gelecek yerden tavuğu esirgemiyorlar.

55mA de sürülü tabi değiştirmek ellerinde chipin kendisi 65mA kadar çıkabiliyor. 56lm 5000K de sonuç alınmış muhtemelen 65mA de elde edilen değerdir . Datası aşağıda.

http://www.osram-os.com/Graphics/XPic2/00146353_0.pdf/GW%20JDSRS1.EC%20-%20DURIS%20E%205%20%28EnglishDeutsch%29.pdf

Açıkçası parlak olmasını seviyorum garaj girişimiz karanlık olduğu için geri hamlelerde çok işe yarıyor. Aslında aklımda bir fikir var ama bulamıyorum aradığım malzemeyi.

Geri vitese aldığımda parlaklık artacak görüş alanı artacak.

Parklarda ise biraz sönük yanacak. Buna uygun bir devre arıyorum samanlıkta iğne aramak işte benimkisi :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmed Yerli

Anladım, evet kırmızı işareti siz dedikten sonra farkettim. Tabiki tercih meselesi. Dediğiniz şekilde, geri vitese alınca parlak yanması ise basit bir yol ile çözümü var aslında. Devreye vs. bile gerek yok.

Normalde led dizgiye w'lı direnç veya birbirine seri(tercihe göre) 2-3 diyot ile voltaj verirsiniz. Aynı zamanda geri viteste parlak yanması için de geri vites ampulünden bir adet seri diyot ile dizgiye voltaj verirsiniz. Böylelikle geri vitesteki voltaj park voltajından yüksek olacağı için parlaklık artacaktır.Diyotlar sayesinde de voltajlarda bir çakışma olmayacaktır. En iyi verim için deneme yapmanız gerekmekte.

Yorum bağlantısı
Tuğberk Baltepe
16 saat önce, Deniz Taran yazdı:

Merhaba

Model yılı aynı olmasada R56 MCS aracım var benimde.

Plakalıkları, kapı altı aydınlatmaları, tavan aydınlatması ve ayak aydınlatmalarını lede çevirdim. İçlerinde en zor olan plaka aydınlatması.

Bütün değişimlerde özel dizgi 4000K Osram Duris E5 led kullandım. Plaka aydınlatması zor dedim çünkü alan kısıtlı ve arıza lambası yakıyor. Arıza lambasını söndürmek için direnç bağlama yöntemleri var fakat elimde olmadığı için her bir göze 2 takım led bağlıyorum bir tanesini bez bant ile güzelce bantlayıp aydınlatmasını kesiyorum. PCB alüminyum olduğu için ısınma vs gibi durumlar oluşmuyor böyleliklede. Aşağıdaki resimde göreceğiniz gibi her bir gözün içinde birer tane bez band ile sarılmış ledler var.

GoykNN.jpg

Buda kullandığım led.

nLJgp5.jpg

Diğer kısımları akşam eve gidince çeker gönderirim. Bu arada kronik bağaj açma butonu bozulmasınada çözüm buldum orjinal parça 160€ benim çözümüm sadece 50 lira ;)

Deniz öncelikle cevabın için teşekkür ederim fakat sizin kadar teknik bilgi ve el becerisine sahip değilim.Bu durumda en mantıklı seçim benim için hazır alıp takmak plaka için Aksaraydan geçerken yedek parçacıların birinden Photon'un exlusive serisinden aldım canbus'lı olanından araca taktım gayet şık durdu fakat komple araç içi vs değiştirmeye kalkarsam 300-400 lirayı buluyo Photon o yüzden şu aşamada ebay yada Aliexpress üzerinden almak daha mantıklı Cree ledlere baktım w5w olanlara normal lede göre biraz pahalı ama yinede Türkiye'de satılan 5050 çiplilerden çok çok ucuza geliyor maliyet olarak benim için ışık gücü yüksek olsun yeterli.

Yorum bağlantısı
Ahmed Yerli

Deniz Taran, gayet güzel ancak kırmızı parklardan daha parlak öyle sanıyorum ki. O diyot yöntemi ile de farklı parlaklık ihtiyaçlarına cevap verecektir.

Yorum bağlantısı
Ethem Öztürk
On 15.01.2016 at 14:33, Ahmed Yerli yazdı:

Anladım, evet kırmızı işareti siz dedikten sonra farkettim. Tabiki tercih meselesi. Dediğiniz şekilde, geri vitese alınca parlak yanması ise basit bir yol ile çözümü var aslında. Devreye vs. bile gerek yok.

Normalde led dizgiye w'lı direnç veya birbirine seri(tercihe göre) 2-3 diyot ile voltaj verirsiniz. Aynı zamanda geri viteste parlak yanması için de geri vites ampulünden bir adet seri diyot ile dizgiye voltaj verirsiniz. Böylelikle geri vitesteki voltaj park voltajından yüksek olacağı için parlaklık artacaktır.Diyotlar sayesinde de voltajlarda bir çakışma olmayacaktır. En iyi verim için deneme yapmanız gerekmekte.

burada konusu geçtiği için sormak istedim 12v led e 2 farklı kaynaktan 12v nasıl bağlanır mesela benim aracımın ön park lambaları park anahtarını açınca yanıyor ama ben bu led lere kontaktan da 12v bağlamak istiyorum ki kontak açıldığı an yansın

Yorum bağlantısı
Ahmed Yerli

Diyot ile bağlayabilirsiniz tabiki. Kontak açılınca en yakın yerden seri bir diyot ile voltaj alırsınız. Ancak 0,8vdc değerinde bir kayıp olacak ve park lambalarınızın parlaklığı çok az da olsa düşecektir bu durumda.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...