Sümer Cem DOĞU 4 Temmuz 2016 Paylaş 4 Temmuz 2016 Merhabalar. Aracıma yaptığım eklemeleri bir süre önce paylaşmıştım, gerekli konular altında. Kısa süre önce yaşadığım sorunu aktarmak isterim ; Aracın mevcut sistemindeki çakmaklığı iptal edip, daha şık göründüğüne inandığım ve çin sitesinden sipariş ettiğim 2 adet çakmaklıkla değiştirmiştim. Tabii ki zamanın amatörlüğü ve çok bilmiş elektrikçilerin tavsiyesiyle sigorta kutusu üzerindeki sigortayı da 20 amperden 30 ampere çıkarmıştım. Bu amatörlüğüm sonucunda çakmaklığın çalıştığı bir anda BSI, yani peugeot ve citroen'lerde konfor beyni olarak geçen sistem arızalandı ve 2 hafta kadar aracın bu problemiyle baş etmek zorunda kaldık. Aynı kısa devre esnasında aracın kapı kilitleri de elektronik olduğu için 2 kapı kilidini tamir ettirmek zorunda kaldım. O sinir harbiyle kapıyı nasıl açtıysam, sol dış kapı kolu teli de arızalandı. Onu da yaptırdım. Hatta bu kısa devre yüzünden manuel olan klima panelindeki AC/İç Sirkülasyon/Arka Cam Rezistansı düğmeleri bile arızalandı. Hepsiyle 2 hafta içinde uğraşınca aracın elektrik tesisatında yaptığım eklemeleri gözden geçirmeye karar verdim. Amacım, BSI beynini korumak, oluşabilecek kısadevre durumlarında kendi yaptığım sistemden kontrol sağlamak. Planım ise şudur Aküdan 8ga ses sistemi kablosu ile sağ yolcu koltuğu altına hat çekeceğim.Bu hat, kendi yapacağım kutudaki sigorta kutusuna bağlanacak. Sigorta kutusunda 5ü sigorta kutusu, 5 adet te röle mevcut olacak. 1.Röle tavan lambasından, ayak aydınlatmaları tetiklemek için. 2.Röle tavan lambasından ayna altı aydınlatmalarımı tetiklemek için 3.Röle kontak ile çakmaklığı tetiklemek için 4. Röle geri vites lambasından double din'e bağlı görüş kamerasını tetiklemek için.İleride park sensörü bağlantısını da buradan yapmayı düşünüyorum. 5. Röle ise ya boş kalacak, ya da park lambasından double din'in tuşlarını ve iç kapı kolu aydınlatmalarını tetikleyecek. Aynı zamanda, rölelerin enerji noktalarına açık olduklarını belirten bir led ve anahtar konumlandıracağım. Böylece istediğim zaman ek fonksiyonları devre dışı bırakabileceğim. Bu da ileride yapacağım bağlantılarda sürekli olarak akü kutup başının sökülmesi işlemine gerek kalmayacağı anlamına geliyor. Ayak altı aydınlatma ve ayna altı aydınlatmaların bağlı olduğu rölenin çıkışlarına ise ayar modülü koyacağım, böylece parlaklık ayarını dilediğim zaman yapabileceğim. Bağlantılar konusunda sorunum yok. Ancak ürün tercihi ve sigorta seçimi konusunda şüphelerim var. Sormak istediklerim ise aşağıda: 1-8GA Kablo doğru tercih midir? Aküden doğrudan iç kabine çekilecek ve mevcutta subwoofer'ıma bağlı bir 8GA kablo daha var. 2- Site ismi vermekte çekinmiyorum, ürünleri hepimizin malumu : Elo online sitesinde dirençli ve diyotlu olmak üzere 2 tipte röle var.Hangi röleyi tercih etmeliyim? 3- Sigorta kutusuna takacağım sigortaları nasıl seçmeliyim? Atıyorum çakmaklığın kaç amper çektiğini nasıl hesaplamam gerekir? Ölçümleri nasıl yapabilirim? Verilecek cevaplar ve fikirler çok değerlidir, şimdiden teşekkür ederim. Yorum bağlantısı
Semih Tunca 4 Temmuz 2016 Paylaş 4 Temmuz 2016 Öncelikle geçmiş olsun sigortasız kullanım yada yanlış sigorta seçiminin nelere yol açtığını bizzat görmüş şünüz. Bahsettiğiniz 8ga kablo ses iletimi için sanırım bu yüzden elektirik için pek uygun değil bu tarz bir kutu için ana hat olarak 2.5 mm2 kesitli kablo yeterli olcaktır bu kablo 15-20 ampere kadar yeter mühim olan sigortanızı aküye yakın koyunki aküden alınan elektrik korumasız fazla yol almasın röle olarak diyotlu röleleri ben daha çok tercih ediyorum açıp kapamalarda ki oluşan voltajlar bobine dönmesin diye yük hesabı ise basitçe watt=voltaj x akım olarak hesaplanır yani tek bir sinyal ampülü 21w ise 21/12 = 1.75 amper yapar yani sigortanız bunun biraz üzerinde örnek 2,5 amper olmalıdır 1 Yorum bağlantısı
Oktay Toker 4 Temmuz 2016 Paylaş 4 Temmuz 2016 +1 Aracın kendi çakmaklık hattındaki sigorta degeri genelde yeterli olur.2 çakmak baglandı diye sigorta degeri ile oynamak hata olmuş.Geçmiş olsun. Yeni hat kabloyu direkt aküden alacaksın ve role sistemine bağlayacaksan çakmaklık diye ayrı bir sigorta değeri olmaz.Çünki burada kullanacağın toplam akım degerini yazdıklarına paralel olarak hesaplayarak akü bağlantısına çıkacak amper degerinde sigorta eklemen gerekiyor. Takacağın ürünlerin kendine ait akım degerleri üzerlerinde genelde yazar buna göre toplamda aynı hat sigortaya ne baglayacaksan ona göre sigorta degerini bilahire öğrenirsin. Baglayacağın sigorta kutusuna şaseyi muhakkak akü şasesinden çek. Yapacağın bu tesisatta direkt aküden olacağı için sabit voltaj ile bu işlem olacak.Kontaga baglı olmayacak.Kontagı bağlı olsun dersen en az 80amper role kullanarak kontak açılınca tetik alırsın kutuya voltajı verirsin. Kablolara baglayacağın fişleri muhakak lehimle derim. Kablo seçenegini Semih yazmış.Bence 3mm lik kablo kullan.8g kablosunu bilmem akımlı olacak olan bu tesisata en az 2.5 mm lik kablo şart. Yorum bağlantısı
Sümer Cem DOĞU 4 Temmuz 2016 Yazar Paylaş 4 Temmuz 2016 5 saat önce, Semih Tunca yazdı: Öncelikle geçmiş olsun sigortasız kullanım yada yanlış sigorta seçiminin nelere yol açtığını bizzat görmüş şünüz. Bahsettiğiniz 8ga kablo ses iletimi için sanırım bu yüzden elektirik için pek uygun değil bu tarz bir kutu için ana hat olarak 2.5 mm2 kesitli kablo yeterli olcaktır bu kablo 15-20 ampere kadar yeter mühim olan sigortanızı aküye yakın koyunki aküden alınan elektrik korumasız fazla yol almasın röle olarak diyotlu röleleri ben daha çok tercih ediyorum açıp kapamalarda ki oluşan voltajlar bobine dönmesin diye yük hesabı ise basitçe watt=voltaj x akım olarak hesaplanır yani tek bir sinyal ampülü 21w ise 21/12 = 1.75 amper yapar yani sigortanız bunun biraz üzerinde örnek 2,5 amper olmalıdır Semih Bey, verdiğiniz cevap için çok teşekkür ederim. Beni aydınlatmanızı rica ettiğim başka noktalar var, yakalamışken sormadan geçemeyeceğim lütfen kusuruma bakmayın. Elo sitesinde belirtilen şu röleler (linkleri ben kısalttım) : http://goo.gl/CY9IOv http://goo.gl/uHDMZA ve aşağıdaki soketlerden : http://goo.gl/PBF9lN Sipariş etmeyi planlıyorum. Malesef ki röleyle tetikleme yapıp kuvvet vereceğim ürünlerin hiçbirinin değerlerinden haberdar değilim. Bu yüzden ölçümü nasıl yapmam gerektiğini sormak zorunda kaldım. Multimetre gibi bir aletle amper ölçümü yapabilir miyim, yapabiliyorsam hangi modundayken yapabilirim? Bir diğer husus ise, 8ga kablo. Ses sistemi kablosu, doğrudur ama bahsettiğim kablo 8AWG olarak geçen, amfilere kuvvet veren kablolardan.Kalınlık olarak ise 3mm'nin üzerinde. Bu kablonun akü kısmından çıkan tarafa ise 30 amperlik bir sigorta koymayı planlıyorum. Sigorta tablalarına ise ölçümleri yaptıktan sonra karar verebilirim. Siz ne düşünüyorsunuz? 9 dakika önce, Oktay Toker yazdı: +1 Aracın kendi çakmaklık hattındaki sigorta degeri genelde yeterli olur.2 çakmak baglandı diye sigorta degeri ile oynamak hata olmuş.Geçmiş olsun. Yeni hat kabloyu direkt aküden alacaksın ve role sistemine bağlayacaksan çakmaklık diye ayrı bir sigorta değeri olmaz.Çünki burada kullanacağın toplam akım degerini yazdıklarına paralel olarak hesaplayarak akü bağlantısına çıkacak amper degerinde sigorta eklemen gerekiyor. Takacağın ürünlerin kendine ait akım degerleri üzerlerinde genelde yazar buna göre toplamda aynı hat sigortaya ne baglayacaksan ona göre sigorta degerini bilahire öğrenirsin. Baglayacağın sigorta kutusuna şaseyi muhakkak akü şasesinden çek. Yapacağın bu tesisatta direkt aküden olacağı için sabit voltaj ile bu işlem olacak.Kontaga baglı olmayacak.Kontagı bağlı olsun dersen en az 80amper role kullanarak kontak açılınca tetik alırsın kutuya voltajı verirsin. Kablolara baglayacağın fişleri muhakak lehimle derim. Kablo seçenegini Semih yazmış.Bence 3mm lik kablo kullan.8g kablosunu bilmem akımlı olacak olan bu tesisata en az 2.5 mm lik kablo şart. Planlamam şu şekildedir Oktay hocam, şema komik oldu farkındayım ama zihinleri aydınlatmak adına böyle birşey çizmem gerekliydi. Yorum bağlantısı
Oktay Toker 4 Temmuz 2016 Paylaş 4 Temmuz 2016 Ben bunu bile çizemem.Elinize sağlık. Role ile seri baglantılı sigorta geçişleri olarak aynı şekilde dizayn uygundur. Akü çıkışına cam sigorta kullanmayın.Kaliteli plastik kalın kablolu sigorta yuvaları var ondan alın ve normal araç sigortasının mat renklerde olan sigorta bulup alın.Şeffaf olan tek bir marka var hatırlamıyorum ama zor bulunur.Diğer şeffaf sigortalardan kesnlikle uzak durun. Yorum bağlantısı
Sümer Cem DOĞU 5 Temmuz 2016 Yazar Paylaş 5 Temmuz 2016 21 saat önce, Oktay Toker yazdı: Ben bunu bile çizemem.Elinize sağlık. Role ile seri baglantılı sigorta geçişleri olarak aynı şekilde dizayn uygundur. Akü çıkışına cam sigorta kullanmayın.Kaliteli plastik kalın kablolu sigorta yuvaları var ondan alın ve normal araç sigortasının mat renklerde olan sigorta bulup alın.Şeffaf olan tek bir marka var hatırlamıyorum ama zor bulunur.Diğer şeffaf sigortalardan kesnlikle uzak durun. Cam sigorta olarak ses sistemlerinde kullanılanlardan düşünmüştüm, bıçak sigortalardan haz etmiyorum çünkü söylediğiniz gibi kalitesiz ürünler gerektiği durumda atmamazlık yapıp, iyice eriyebiliyor. Bu arada, şase bağlantısı için aküyü işaret etmişsiniz postunuzda ancak, bu totalde 3 adet 8ga kabloyu yani 3mm civarında 3 kabloyu torpidodan geçirmek demek. Biri zaten halihazırda subwoofer'ımı besliyor. Diğerleri yeni çekeceğimiz akım kablosu ve şase kablosu olacak. Hal böyleyken ben açıkçası çekindim. Zira torpidodan 1 kablo daha geçirebilmem mucize olacak. Şase'yi ön kapı eşiğinin altında plastik muhafazaları kaldırınca görülen hazır şase terminallerine bağlamayı düşünmüştüm. Sizin için de uygun mudur? Yorum bağlantısı
Oktay Toker 5 Temmuz 2016 Paylaş 5 Temmuz 2016 (düzenlendi) Cam sigorta ile araç sigortası tel yapısında kullanılan metal olarak farklıdır.Cam sigorta elektronik ürünlerde idealdir fakat otoda dogru seçim olmaz.Lakin tavsiye etmesemde kesin kullanılamazda diyemem karar sizin. Benim için uygunluk vermek diye bir şey söz konusu değildir,nacizane babındada olsa haddimde değildir,O kadar usta olamadım,teveccüh için Rabbim sizden razı olsun.Sadece tecrübe dahilinde bir önerim olmuştur durum budur. İşlemin mantığında olan bir uygulamadır zaten ve Şase dediğin gibide olur.Sonuçta akü şasiside araç kasasına sabitlidir.Amaç farklı ve direkt bir hat ile bu işlemi yerine getirmek.Başına gelen bu sorun nedeniyle Madem güvenlik amacı ile bu işlemi yapıyorsun.Azıcık pahalı gelebilir belki Artı hattına ve eksi hattına bulabilirsen amper, yüksek otomatik sigorta tarzı bir ürün kullanmanı tavsiye ederim. 5 Temmuz 2016 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Sümer Cem DOĞU 6 Temmuz 2016 Yazar Paylaş 6 Temmuz 2016 14 saat önce, Oktay Toker yazdı: Cam sigorta ile araç sigortası tel yapısında kullanılan metal olarak farklıdır.Cam sigorta elektronik ürünlerde idealdir fakat otoda dogru seçim olmaz.Lakin tavsiye etmesemde kesin kullanılamazda diyemem karar sizin. Benim için uygunluk vermek diye bir şey söz konusu değildir,nacizane babındada olsa haddimde değildir,O kadar usta olamadım,teveccüh için Rabbim sizden razı olsun.Sadece tecrübe dahilinde bir önerim olmuştur durum budur. İşlemin mantığında olan bir uygulamadır zaten ve Şase dediğin gibide olur.Sonuçta akü şasiside araç kasasına sabitlidir.Amaç farklı ve direkt bir hat ile bu işlemi yerine getirmek.Başına gelen bu sorun nedeniyle Madem güvenlik amacı ile bu işlemi yapıyorsun.Azıcık pahalı gelebilir belki Artı hattına ve eksi hattına bulabilirsen amper, yüksek otomatik sigorta tarzı bir ürün kullanmanı tavsiye ederim. Hocam verdiğiniz kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim. Söylediğiniz konuları mutlaka değerlendireceğim. Bugün bahsettiğim şase terminalini incelediğimde hem aracın kasasına sabit olduğunu, hem de oldukça kalın bir kabloyla aküye doğru bağlandığını gördüm. Anladığım üzere, şase terminali dediğim şey aküye kabloyla da bağlı, bu güzel bir gelişme oldu. Torpidodan 2 yerine sadece 1 adet kablo geçirmeme imkan tanıyacak. Dün ve bugün elimdeki bıçak sigortaları inceledim. Zamanında benzinlikten aldığım sigortalar pek güven veremedi, yukarıda bahsettiğiniz mat-şeffaf durumunu değerlendiriyorum. Sanırım, alacağım ses sistemi kablosu kitini bıçak sigortalı tercih edeceğim. Gerçekten çok teşekkür ederim. Yorum bağlantısı
Recommended Posts