İçeriğe Yönlendir

Ford Focus 2 (2005-2011) İç Aydınlatma Uygulaması

Mahmut Akbulut

Recommended Posts

Mahmut Akbulut
(düzenlendi)

Üst segment birçok araçta bulunan ve hep hoşuma giden bir ayrıntıydı bu , Led leri temin edip hemen uygulamayı yaptım ...

Cmax te görmüştüm uzun ince tırtıklı bir pleksi kullanmışlar kapı kolu aydınlatması için , bende hem görsel olarak hemde kesilen yerde boşluk olmasın diye küçük bir parça pleksi kesip ledin önüne koydum ...

r6Mpm7.jpg                77gdV5.jpg 

njMp50.jpg  

Led i pleksi üzerine koyarak yapıştırdım ...           Üzerine ekstra soğutucu ilave ettim kontak açık olduğu sürece yandığı için biraz ısınacaktı ...

LZANYj.jpg                       ZMkpAG.jpg

Soğutucu ilavesinden sonra sıcak silikon yardımı ile izolasyonu tamamladım artık montaja hazır ...

PnkNY9.jpg                                                                                          VPaNgZ.jpg

İstediğim ışık rengini ve şiddetini yakaladım hiç rahatsız etmiyor , sonuç hoşuma gitti ...

JqAB3J.jpg           

41rO0A.jpg

OVAOE4.jpg                     

za5qn7.jpg

*** Ledler için gerekli olan enerjiyi kapı kolu üzerindeki cam açma/kapama düğme aydınlatmasına gelen hattan aldım çok basit oldu ...

tarihinde Mahmut Akbulut tarafından düzenlendi
  • Beğen 8
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Eline sağlık.Direnci yüksek kullandıysan çokta ısınmaz lakin her şekilde İlave sogutucu yerinde olmuş.

Ayak altları seni bekliyor.Tesisat belki hazırdır,gerçi bakmışsındır.

İstanbuldan bir arkadaşımız için küçük ceplik el fanerinin lensini kullanarak yapmışstım.11mm çapı vardı.3528 led kullanmıştım 3kom civarında direnç kafi olmuştu.arkadaşımız çok loş olsun istemişti.Araç üzerindede resimleri vardı,bulursam ekleyeyim konuya çeşitlilik açısından yardımı olsun.

004.JPG

002.jpg

010.JPG

1844.jpg

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Ali Saruhan

süper olmuş. ben de 3mm iğne led - 1.6kohm direnç ile kapı kulp cebi aydınlatması düşünüyorum.

Çok homojen olmayacak ama başka da fikir aklıma gelmiyor en ucuz ve en uzun ömürlü o gibi. fikirlere açığım ama. teşekkürler

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

3mm iğne led bence kullanmayın.Işık derecesi çok düşük olduğu için dediğiniz gibi hamojen olmayacak.Zamanında bende kullandığım için sonradan tecrübe edinildi ve smd led en ideali olduğunu söyleyebilirim.

Elinizde şerit led var ise bunun bir ledini kesin ve  yazdığınız direnç değerinin biraz daha üzerinde 2k falan kullanın ve led daha geniş açı yani kendi açısı olan 90 derecede ışık versin.Diğer led için 3mm deleceksiniz buna 4 veya 4.5mm deleceksiniz işçilik size ait tabiki karada sizin.

Ayrıca ledleri takacağınız bölümlerde şuna dikkat edilmesini tavsiye ederim.Şoför mahallinden göze doğru gelmeyecek açılarda led deliğini delip takın.Mesela kapı açma kulpunun iç arka kısmında yeterli alan varsa buraya ledi gizleyin.Merak olunmasın ışık yayılır önemli olan bu kısmın akşamları hamojen loş şekilde aydınlanması.Yada üst ön kısım tepeden led deliği açılıp takılabilir.Işık arkaya doğru yayaılır güzel olur.Fazla ışık burada direkt şofere ve dikiz aynasıda buna yardım ederek yansır.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Saruhan
20 saat önce, Oktay Toker yazdı:

3mm iğne led bence kullanmayın.Işık derecesi çok düşük olduğu için dediğiniz gibi hamojen olmayacak.Zamanında bende kullandığım için sonradan tecrübe edinildi ve smd led en ideali olduğunu söyleyebilirim.

Elinizde şerit led var ise bunun bir ledini kesin ve  yazdığınız direnç değerinin biraz daha üzerinde 2k falan kullanın ve led daha geniş açı yani kendi açısı olan 90 derecede ışık versin.Diğer led için 3mm deleceksiniz buna 4 veya 4.5mm deleceksiniz işçilik size ait tabiki karada sizin.

Ayrıca ledleri takacağınız bölümlerde şuna dikkat edilmesini tavsiye ederim.Şoför mahallinden göze doğru gelmeyecek açılarda led deliğini delip takın.Mesela kapı açma kulpunun iç arka kısmında yeterli alan varsa buraya ledi gizleyin.Merak olunmasın ışık yayılır önemli olan bu kısmın akşamları hamojen loş şekilde aydınlanması.Yada üst ön kısım tepeden led deliği açılıp takılabilir.Işık arkaya doğru yayaılır güzel olur.Fazla ışık burada direkt şofere ve dikiz aynasıda buna yardım ederek yansır.

teşekkür ederim. dediğiniz mantıklı aslında.

iğne led çok homojen olmayacak.

silikonsuz kare smd led kullansam dış etkenlerden toz nem vs sorun çıkarır mı?  bir de elimde sadece 1kohm direnç var 2 tane seri bağlayınca herhalde yeterli olur. değil mi?

Teşekkürler ilginiz için

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Seride olur tabiki.siz sırayla önce test edin hangi dirençte sizi tatmiin edecek ışık elde ederseniz o şekilde sabitlersiniz.:good1:

Toz alma nem alma gib etkenlere bir şey diyemem hali ile olacaktır kaçınılmaz.Led zaten inceliğinden dolayı plastikte kalın ise ki genelde benim incelediklerim öyle idi.Smd ledler sışa uzanmıyordu ortada kalır.Sıkıntı olacağını sanmam.

Yorum bağlantısı
Ali Saruhan
On 01/03/2017 at 13:57, Oktay Toker yazdı:

üstat buradan sorayım smd led lehimlemek falan pek beceremem. ben de kapı mandalı içlerine kesik başlı 120 derecelik 5mm iğne ledlerden +1kohm direnç kullansam nasıl olur . konu sahibi arkadaşın gibi muhteşem bir şey beklemiyorum ama açısı geniş olduğundan fena olmaz gibi siz ne dersiniz?

tmp_9339-Screenshot_2017-01-06-14-49-321371446431.png

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Mantar led evet 90 derece açısı var.Karar sizin ben tavsiyede bulundum fikirler vermeye çalıştım.Direnç için önceki mesajımda yazdım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Saruhan
3 saat önce, Oktay Toker yazdı:

Mantar led evet 90 derece açısı var.Karar sizin ben tavsiyede bulundum fikirler vermeye çalıştım.Direnç için önceki mesajımda yazdım.

teşekkür ederim üstat her konuda çok yardımcı oluyorsun zaten. en iyisi kesik baş led ile yapayım bana yeter.

İlginiz tavsiyeniz için teşekkür ederim.

saygılarımla

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Ali Saruhan
(düzenlendi)
On 01/06/2017 at 14:44, Oktay Toker yazdı:

hocam. kesik baş led falan derken elimde şerit led vardı. silikon unu kaldırıp kapı kollarına delik açıp ucundaki çip deliğe girecek arka tarafı dışta kalacak projesiyle ile başladım.

1kohm +560ohm seri bağladım ve şimdi ledi yanmaya bıraktım. sizce ısınır mı arkasına soğutucu gerekir mi? arka kısmını biraz uzun bırakacağım ledin kendi büyüklüğünün 5 6 katı kadar kalacak soğuması için

aydınlatma yeterli geldi bana. yorumlarınızı bekliyorum

tmp_28521-20170114_211136_HDR936051078.jpg

tmp_28521-20170114_211113_HDR-1059684651.jpg

tmp_28521-20170114_210955_HDR284096534.jpg

tarihinde Ali Saruhan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ali Saruhan

1 saat yandı. dirençler ve led oda sıcalığındaydı. Galiba ısınma sorunu olmayacak.

Kapı kolları için kendimce deneme yaptım nasıl montaj yapacağımı sezinlemek için. resimdeki gibi olacak. Işık dağılımı açısı çok güzel maşallah. İnşallah bir şeye benzer heves ettik bakalım.

öneriniz uyarınız olursa üstatlar dan yorum almak isterim.

tmp_20242-20170114_215057_HDR-470492281.jpg

tmp_20242-20170114_215243_HDR-1638553733.jpg

tmp_20242-20170114_215252_HDR-874524150.jpg

tmp_20242-20170114_215322_HDR841423334.jpg

tmp_20242-20170114_215514_HDR1491863769.jpg

tmp_20242-20170114_215528_HDR-972876818.jpg

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Sıkıntı olmaz.Mantar led ile aynı akımdadır.Isınmaz.Daha önce bahsettiğim ledi kullanmışsınız.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Saruhan
11 saat önce, Oktay Toker yazdı:

Sıkıntı olmaz.Mantar led ile aynı akımdadır.Isınmaz.Daha önce bahsettiğim ledi kullanmışsınız.

aynen sizin dediğinize geldim. Aslında lehim yapamam demiştim korktum. Arka kısmından çakı ile kazıyıp metali bulunca lehim damlattım güzel yapıştı.

Bu arada 1+1k ohm seri bağladım iyice sönük oldu tam istediğim gibi havalar ısınınca montaj yaparım nasipse.

herkese teşekkürler

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

2k toplamda kapı kolları gibi iç alanda yeterli loşluğu veriyor.Sizin yaktığınız yer geniş alan  bu size baglı.1k direnç yeterli gelirse kullanırsınız.İlla 2k,3k olması şart değil.Işık parlaklığı ile oynayabilmek için bu degerler kullanılabilir.1k altında olursa ki altında direnç kullanmayın derim,tek led olacağı için direnç watt degeride öneme biner,2watt tavsiye ederim..Yoksa 1k ve üstü için çeyrek watt fazlasıyla yeterli.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Aydın Akın
On 15.01.2017 at 10:04, Ali Saruhan yazdı:

havalar ısınınca montaj yaparım nasipse.

Ne çektik şu havalardan. Gece -11'di burada.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • 3 yıl sonra...
Murat Cesur

Sevgili abi ve kardeşlerim elektronik olarak pek bilgim yok focus 2.5 aracıma daha önceden cam düğmelerinden elektrik alarak kapı içi aydınlatması yapmıştım. Ayak aydınlatmasına ve konsolola toplam da 3 adet 5 mm lik mantar led çıkarmak istiyorum ama elektriği sigorta kutusuna bulaşmadan almak istiyorum.Bunun için konsolda bulunan cam rezidans tuşunun aydınlatma kablolarından paralel çeksem ağır gelirmi çünkü uzun süre çalışcaklar yada siz nerden almamı önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
On 23.06.2020 at 02:47, Murat Cesur yazdı:

Sevgili abi ve kardeşlerim elektronik olarak pek bilgim yok focus 2.5 aracıma daha önceden cam düğmelerinden elektrik alarak kapı içi aydınlatması yapmıştım. Ayak aydınlatmasına ve konsolola toplam da 3 adet 5 mm lik mantar led çıkarmak istiyorum ama elektriği sigorta kutusuna bulaşmadan almak istiyorum.Bunun için konsolda bulunan cam rezidans tuşunun aydınlatma kablolarından paralel çeksem ağır gelirmi çünkü uzun süre çalışcaklar yada siz nerden almamı önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler

İlgili konuyla birleştirdim, çakmağın ışığı yok mu ordan da olabilir. 

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Mehmet Ozyurek
On 23.06.2020 at 02:47, Murat Cesur yazdı:

Ayak aydınlatmasına ve konsolola toplam da 3 adet 5 mm lik mantar led çıkarmak istiyorum ama elektriği sigorta kutusuna bulaşmadan almak istiyorum.Bunun için konsolda bulunan cam rezidans tuşunun aydınlatma kablolarından paralel çeksem ağır gelirmi çünkü uzun süre çalışcaklar yada siz nerden almamı önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler

Yapacağınız işlem ciddi bir akım çekmez.. Dilediğiniz yerden alabilirsiniz. 

Yeterki temiz çalışın, güzel izole edin. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...