Aydın Akın 29 Mayıs 2017 Paylaş 29 Mayıs 2017 Herkese selamlar, saygılar... Aracımın döşemelerini söktükten sonra yapmak istediğim bir çok led uygulaması üzerinde çalışma fırsatı bulmuştum. Bu çalışmamda da kapı iç açma kolları ve ceplerine led ışıklandırması yaptım. Ledlerin sadece karanlıkta aktif olmasını istediğim için ambiyans aydınlatması işe başlamak için tam istediğim nokta oldu. Öncelikle tavandaki ambiyans aydınlatmasının kablosunu buldum ve bir kaç deneme yaptım. Aynada kedi mi var Sonrasında ledler ve konnektörler için gerekli kabloları kapı körüklerinden geçirdim. Ama ne çektim. Körük bitişini kalıp gibi hazırladıkları konnektörle kapatmışlar. 3-4 kabloluk yer açmak için bir hayli uğraştım o daracık yerde. Uzuuuuuuuuuuunca bir uğraşın sonunda ambiyanstan aldığım tetiğe dört kapı için dört paralel hat ayarladım. Ön kapılarda; kapı kolu ve ceplerine birer tane toplam ikişer tane, arka kapılarda da kapı açma kollarına birer tane olmak üzere bütün kapılar için toplam altı adet 5mm amber renk led, ledler için de ön kapılarda 520R 1/2W, arka kapılarda ise 820R 1/2W direnç kullandım. Ayrıca aracın orjinal dimmer'i olduğı için ledlerin parlaklığını açıp kısabiliyorum. Ledleri kablolara dişi pinler yardımı ile sabitledim. Ledlerin çubukları pin deliklerine tam olarak yerleşti, hem de dışarıdan elimle çekince pinlerden kolaylıkla ayrılıyorlar. Bütün ledler için de 5mm led yuvası kullandım. Kapı kolu açma yuvaları içe doğru eğimli olduğundan ledleri tam tepeye yerleştirmedim çünkü doğrudan göz alan bir ışık haline gelebileceklerdi. O nedenle ledleri en dip kısıma zor da olsa yerleştirmeye çalıştım. Matkap ucu da tam olarak sıfırlanmadığı için de aracın içine doğru geniş açıyla açılmış oldu delikler. Neyse, eldeki aletlerle ancak o kadar oldu. Dirençleri de kolayca ulaşabilmek adına kapı trimlerinin hemen altına yerleştirdim. Herhangi bir sıkıntıda kapı döşemesini sökmeden dirence ulaşabileceğim. Kolaylık demişken; led yuvalarını da somunsuz ve plastik olarak seçtim. Bu yuvalar da dışarıdan içeriye doğru takıldığı için dış taraftan kolaylıkla çekip alınabilecek. Haliyle led kablosunu da bir karış kadar fazla bıraktım. Bütün bunlardan sonra uygulamanın gece ve gündüz görüntüleri... Telefon kamerası ile gece çekimleri çok güzel yansıtmıyor ama gördüğünüzden daha güzel oldu aydınlatması. Kullandığım ledler 30 derece olduğu için aydınlatma homojen olmadı. Hatta ön cam direklerine kadar uzanıyor ışık. Bu nedenle bir kaç ledin kafasını yonttum Daha güzel aydınlattılar. Daha sonrasında mantar amber ledler ile denemeyi de düşünüyorum. 2 Yorum bağlantısı
Ali Saruhan 30 Mayıs 2017 Paylaş 30 Mayıs 2017 vaaay potansiyometre falan hepsi var. sonra da bize gelip ben bu şema dan bir şey anlamıyorum diyorsun abi yeme bizi. eline sağlık idolümsün [emoji4]yanlız açılar biraz yanlış olmuş ya da ledlerin açısından dolayı olabilir gerçi gece göz almıyor ise sorun yok 1 Yorum bağlantısı
Aydın Akın 30 Mayıs 2017 Yazar Paylaş 30 Mayıs 2017 11 saat önce, Ali Saruhan yazdı: vaaay potansiyometre falan hepsi var. sonra da bize gelip ben bu şema dan bir şey anlamıyorum diyorsun abi yeme bizi. eline sağlık idolümsün yanlız açılar biraz yanlış olmuş ya da ledlerin açısından dolayı olabilir gerçi gece göz almıyor ise sorun yok Eyvallah abi de o kadar abartılacak bir şey yok ortada Potansiyometre ve dirençlerin üç ay öncesine kadar neye yaradıklarını bile bilmiyordum İlk denemelerimde aracın orjinal dimmerine nasıl bağlayacağımı bilmediğimden potansiyometreli ayarladım ledleri fakat ambiyans kablosunu bulup orjinal dimmerle kısmayı denedim ve çalıştı. Sonrasında da potansiyometreyi iptal ettim. Orjinali çalışmasaydı potansiyometre koyacaktım. Neyse ki gerek kalmadı buna. O matkabı kaç kere kırasım geldi. Sıfır yanaşmadı o yüzden de aracın içine dönük gibi oldu. Ben de led yuvasını biraz aşındırmaya çalıştım ama işte olduğu kadar. Fotoğraflarda hiç bir şey belli değil neredeyse ama çıplak gözle gayet iyi görünüyor. Tabi ledlerin ışık dağılımı daha iyi olabilirdi. 30 dereceden bozma olunca istenileni vermiyor. 1 Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 31 Mayıs 2017 Paylaş 31 Mayıs 2017 Güzel olmuş. Emniyet kemeri tokalarını bulmak zor oluyo onlara da yapmak lazım. 1 Yorum bağlantısı
Aydın Akın 31 Mayıs 2017 Yazar Paylaş 31 Mayıs 2017 27 dakika önce, Selçuk Keleş yazdı: Güzel olmuş. Emniyet kemeri tokalarını bulmak zor oluyo onlara da yapmak lazım. Vallahi aklıma geldi o da, koltuğun altına led montaji yaparken. ? ama bi baktim tokalara; nasıl açacağımı bilemedim açarsam elimde kalır diye ellemedim? Yorum bağlantısı
Ali Saruhan 31 Mayıs 2017 Paylaş 31 Mayıs 2017 Vallahi aklıma geldi o da, koltuğun altına led montaji yaparken. [emoji64] ama bi baktim tokalara; nasıl açacağımı bilemedim açarsam elimde kalır diye ellemedim[emoji23]akıl vereyim b sütunu koruma plastiği var ya orayı söküp usulca 3mm delip kesik baş ledi yüzeyle 0 yapıp arkadan silikon ile desteklesek bence orjinal gibi olur Bu arada korkuttun beni ya. eğer benim aracın da kapı kol plastiği puntalı ise ben delemem de proje boşa gider iyi mi 1 Yorum bağlantısı
Aydın Akın 31 Mayıs 2017 Yazar Paylaş 31 Mayıs 2017 Benimkiler gibi içe eğimli değilse her türlü güzel olur. Son dönem fordlarda kapı açma kolu bölümü yere paralel. Bu da pleksi kapak takma imkanı bile veriyor. Mk3'te gördüm titanium x, orijinali on numara olmuş. En kötü ihtimalle üstten aşağıya doğru yaparsın, pleksi ile de kapak yap. Ledleri de biraz geriden takarsin, pleksi parlar led görünmez. 1 Yorum bağlantısı
Oktay Toker 2 Haziran 2017 Paylaş 2 Haziran 2017 Bu ledlerde kullandığın direnç degerleri hatalı.Nasıl hesaplıyorsun bilmiyorum lakin dış aynadada kullandığın direnç degeri hatalı.Hesabını bence yeniden kontrol etmelisin.Ledlerin ömrü uzun olmayacaktır kanısındayım. Yorum bağlantısı
Aydın Akın 2 Haziran 2017 Yazar Paylaş 2 Haziran 2017 Abi evet hatalı, hesaplamadaki dirençleri kullansam felaket şekilde ısınıyorlar. Zaten bir bu kısmı anlayamadım. Doğru hesapladığıma da eminim. Ama şöyle bir durum da var; ledlerin bozulma ihtimalini göze aldım. Aynalardakiler bozulunca 5630'ları deneyeceğim renkleri daha turuncu onların. Kapı iç açma kolundaki ledlerin de yuvaları kolaylıkla dışarı çıkıyor çekince. İçeriye de bir karış ek kablo bıraktım. Led değiştirmek hiç sorun değil. Eğer çok çabuk ledler bozulursa dirençlerde de düzeltme yapacağım. Ayna sinyalinde sen, emniyet kemerinde de Selçuk Abi aklıma girdiniz Yorum bağlantısı
Aydın Akın 3 Haziran 2017 Yazar Paylaş 3 Haziran 2017 On 02.06.2017 at 10:12, Aydın Akın yazdı: Kapı iç açma kolundaki ledlerin de yuvaları kolaylıkla dışarı çıkıyor çekince. İçeriye de bir karış ek kablo bıraktım. Bahsettigim durum tam da aşağıdaki gibi. Yorum bağlantısı
Recommended Posts