Aydın Akın 9 Haziran 2017 Paylaş 9 Haziran 2017 Efendim herkese merhaba; Saygılarımı sunuyorum öncelikle... Bu çalışmamı tamamlayalı bir ay kadar oldu, etrafa dağılmış fotoğrafları bir türlü toparlayıp yayınlama fırsatı bulamadım. Hem güzel göründüğü hem de karanlık ortamlarda kaldırımları fark edebilmek amacıyla yaptım bu çalışmayı. Şu anda aktif değil ama geri vites lambası ile de çalışır hale getirmeyi planlıyorum yakın zamanda. O zaman tam anlamıyla amacına ulaşmış olacak. Öncelikle ledleri ekleyeceğim parçayı çıkardım. Fiziki yapısı led eklemeye çok müsait... Led olarak da 5mm led ve smd 5050 şerit led arasında kaldım. 1w veya 3w power led de düşündüm ama onları takabilmem için parçadaki metal iskeleti çok aşındırıp uğraşmam gerekiyordu. Bu nedenle power ledleri seçeneklerden çıkardım. 5mm ledler ise uçları aşağıda kalacağından çirkin bir görüntü olacaktı. Onları da eledim. Geriye 5050 şerit led kaldı. Aydınlatması da gayet başarılıydı bana göre... Üçerli 5050 olacak şekilde şerit ledi kestim. Üçlü modül monte edeceğim yerden uzun olduğu için biraz katlamak ve metalin geometrisine uydurmak zorunda kaldım. Kesmekten iyidir. Şerit lede gelecek kablonun da metal kısımdan ezilmeden geçmesi gerekiyordu. Bunun için de metal parçada biraz yontma işlemi uygulamadım. Metal yumuşak olduğu için çok uğraştırmadı. Zaten küçük kesikler, basit oldu. Kablolar için de güvenli yol açtıktan sonra plastik kapakta ledlere denk gelecek şekilde delikler açtım. İlk uygulamam tam anlamıyla fiyasko Delikler ne biçim olmuş öyle. Neyse ki yere bakan kısım, gözle görülmüyor İkinci üçündü dördüncü derken delikler güzelleşmeye başladı elbette. Bu arada bu delikleri henüz kapatmış değilim. Deliklere uygun pleksi daireler ayarlayıp soğuk silikon ile delikleri kapatacağım. Montaj aşamasının fotoğraflarını çekemedim. Fakat çok da teferruatı yoktu. Kılavuz tel yardımı ile dışarıdan içeriye kabloları aldım ve daha önceden kapı körüğünden kapı içerisine geçirmiş olduğum iç aydınlatma kablosuna bağladım. Bunlar da ledlerin çalışır halleri. Tamamen karanlık ortamda oldukça başarılılar. Sokak lambası olan yerlerde de yine de kendilerini gösteriyorlar. Mutluyum Bu da uygulamanın videosu. Umarım beğenirsiniz Daha bitmedi O kadar uğraşmışken, kapı altlarına da biraz led serpiştireyim istedim. Malum Ağrı burası, tozu, toprağı, çamuru, karı eksik olmuyor. Bol bol da elektrik kesiliyor. Karanlıkta yaşa basmayalım Bağlantısını kapı koluna da almış olduğum iç aydınlatmadan çaldım Paralel Kapı altlarında uygun yerleri belirleyip şerit leddeki 5050 çiplere denk gelen kısımları matkapla büyük zevkle deldim Peşinden sıcak silikon ve işlem tamam. iki adet üçlü şerit led olsa güzel olacakmış bagaja eklediklerim gibi ama olsun bu da hayli yeterli oldu. 1 Yorum bağlantısı
Aydın Akın 9 Haziran 2017 Yazar Paylaş 9 Haziran 2017 Bunlar da uygulama sonrası çekimler. Bence aydınlatma yeterli gibi, kapı kolundaki aydınlatma ile birleşince geniş bir alanı aydınlatabiliyor. Belki ileride Ağrıdan gittiğimde mesela içini biraz daha oyar bir modül daha eklerim. Kim bilir 2 Yorum bağlantısı
Aydın Akın 10 Haziran 2017 Yazar Paylaş 10 Haziran 2017 (düzenlendi) Bu kapi kolundaki ledleri geri Vites lambasına nasıl bağlarım? Roleyi 4 bacak mı alayım yoksa 5 bacak mı? 20a standart bir role işimi görür herhalde? Tabi bu arada kapi kolundaki ledler ic aydınlatmaya bağlı. Yani geri vites lambası yandiginda hem kapı kolundaki ledler yanacak hem de arabanın içerisindeki lambalar yanacak. Içerideki lambaların yanmamasi lazım 10 Haziran 2017 tarihinde Aydın Akın tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ali Saruhan 10 Haziran 2017 Paylaş 10 Haziran 2017 eline sağlık. bak geri vites için akıl diyeyim. ayna altlarına güçlü power led tak açısı iki kapının ortasına doğru olsun. geri vitese takınca aracın sağını ve solunu kaldırıma yaklaştırırken çok faydası olur. Çinde bu iş için adamlar ayna kapağı yapmışlar. benim ayna müsait olsa yapardım ama çok dar içi bu yaptığın küçük ledler parkta bir işe yaramaz demedi deme Yorum bağlantısı
Aydın Akın 11 Haziran 2017 Yazar Paylaş 11 Haziran 2017 (düzenlendi) Yav bayadir ugrastigim icin herhalde hevesim kacmaya basladi Aslinda xenon kiprasmaya basladigimdan beri yok hevesim. Bir de aynanin alti musait degil yer olarak. Daha once aklima geldi bakmistim aynanin altina, vaz gecmistim. ? 11 Haziran 2017 tarihinde Aydın Akın tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Oktay Toker 11 Haziran 2017 Paylaş 11 Haziran 2017 (düzenlendi) Role geri vites içinde baglanacaksa şart.Role tetiğini geri vites artısına baglayınca park ucunu kesecek ve geri vitese aktaracak.5 bacaklı role alman gerekiyor minik role yada 20 fazlası ile yeterli.Lakin bunu her kapıya yapman şart.Yada her kapıdan ortak uç yapıp ortada bir yerde birleşimi şart.Her kapıya yaparsan minik role kullan. 11 Haziran 2017 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Aydın Akın 11 Haziran 2017 Yazar Paylaş 11 Haziran 2017 4 kapıyı tek kabloda birlestirmistim abi daha önce. Ucuna sigorta takıp ic aydınlatmaya bağladım. Tek tek kapılarla uğraşmaya gerek yok neyse ki. Peki geri vitese taktığımızda kapi ledleri ilebirlikte içerideki lambalar yanmasın diye ne yapacağız Yorum bağlantısı
Ali Saruhan 11 Haziran 2017 Paylaş 11 Haziran 2017 çok kolay 4 adet 4001 diyot alacaksın ledlere gelen 4 kabloya bağlayacsksın olay biter geri besleme yapmaz birbirine maliyet 25kr Yorum bağlantısı
Aydın Akın 11 Haziran 2017 Yazar Paylaş 11 Haziran 2017 4 kapıya elektriği tek kablodan dağıttım. Tek diyot koysam olur o halde sanırım. Yorum bağlantısı
Oktay Toker 11 Haziran 2017 Paylaş 11 Haziran 2017 Diod olmaz.Tamam geriye akım vermez lakin park açık değil ve geri vitesle gidilecek direkt olarak parklarada akım gidecek hepsi çalışır diod aşırı ısınır. Role şart bu işlemde.Tek 5 pinli role ile ortak uç ledlerin ucuna baglanacak,diğer uçlar park ve gerivitesRole tetik ucuda gerivites ucu olacak. Yorum bağlantısı
Aydın Akın 11 Haziran 2017 Yazar Paylaş 11 Haziran 2017 Ben once bi role alayım ondan sonra sorayım, iki direnç iki ledden oluşan devrem var o da yanmasın ?? Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 15 Haziran 2017 Paylaş 15 Haziran 2017 Güzel olmuş güle güle kullan. O kolun içi su almıyordur umarım. Yorum bağlantısı
Aydın Akın 16 Haziran 2017 Yazar Paylaş 16 Haziran 2017 Eyvallah abi, sağol. Delikleri bilerek kolun aşağı kısmına yaptım su girmesin diye Uygulamayı yaptıktan sonra oldukça fazla yağmur yedi ama Henüz herhangi bir cıvıma olmadı. En azindan sigortası atmadı ama deliklere kapak şart. 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts