İçeriğe Yönlendir

Citroen C5 2 (2008-) Stop projem

Alperen Erten

Recommended Posts

Alperen Erten

Herkese merhaba. 

Ben Alperen, Antalya'dan. 21 yaşındayım, Akdeniz Üniv. Hukuk Fak. öğrencisiyim.

Aranızda olmama vesile olan şey, engin tecrübelerinizden faydalanmak ve sizlere de katkı sağlayabilmek.

Aracım Citroen C5 2010 model . Uzun yıllardır Citroen kullanıcısıyız. Aramızda da varsa Citroen'ciler, TRCitroen.com forumlarında yöneticilik yapıyorum.

Şimdi sizlere projemden bahsetmek istiyorum.

İşin aslı, şimdi soracağım sorulara çok uzağım ancak çabuk öğrenirim.

Hep beraber bu projeyi hayata geçireceğimize güveniyorum.

Öncelikle mevcut durumum ile ulaşmak istediğim durumu sizlere kısaca göstermek istiyorum:

1.thumb.jpg.f65b88a93c212e382f9df2014e10e97a.jpg

Bu proje plakalardan anlayabileceğiniz üzere bir Türk'ün Rus'a özenmesi sonucu ortaya çıktı fakat Rus çok profesyonel, el birliği ile halletmemiz lazım :D

Şimdi de Rus'un yaptığı çalışmanın detay resimlerini buraya yüklüyorum:

3.thumb.jpg.d2e37b351039fbdf33554b6dcbc9e040.jpg

4.thumb.jpg.1cd849ede6fe565762882429cb38e412.jpg

5.thumb.jpg.b58da3688e041cc1c48b10cafec99d7e.jpg

Üstadlar meseleyi anlamıştır.

Araştırdığım kadarı ile Rus, devre kartının üstünde SMD5050 ufak ledler lehimleyip, sağını solunu da güzelce kapatmış.

Şimdi olay burda benim için kopuyor:

Ben devre kartı bilmem. 

Lehim bilirim.

Dışını kaplamayı bilmem. :)

Bu proje için elimde olan:

Yeterli nakit.

Yeterli vakit.

Yeterli cesaret.

Bir adet de denek stop :D

Sizlerden ricam şudur:

Bu tarz bir görüntü için illa ki Rus'un yaptığı gibi tek tek led lehimlemek yerine , şu şekilde bir hazır şerit led kullanılabilir mi?59fb462738860_EkranAlnts.PNG.e9fcfb15d884ecef5e8a7dd40c2f2dc8.PNG

Bu şerit ledi seçmemin sebebi ledlerin SMD5050'ye benzemesi, ideal genişlikte olması ve en önemlisi her ledde kesim yapılabilmesi.

Bu şerit led sanki benim işimi daha güzel görecek gibi.

Diyelim ki bu meseleyi de hallettik,  Rus bu görüntüyü yakalayabilmek için Ledleri saklamış gördüğünüz gibi, .çevresini kapatmış. Ben bunu nasıl yapabilirim?

Pleksi mi onun adı ? Burda da yardımlarınıza ihtiyaç duyuyorum.

Son olarak, bu stop camını nasıl ayıracağım ? :D

Herkese şimdiden teşekkürler, sanırım herkes anlamıştır derdimi, basit bir biçimde Rus'un görüntüsünü yakalamak. 

Sizlerin de fikirlerini bekliyorum, teşekkür ederim.

2.jpg

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Hoş geldiniz.

camı ayırmak için ince uçlu bir kesici ile kasa kısmından dikkatlice birleşim yeri kesilmeli.Başka çözümü yok.

Eklediğiniz örnekteki çalışma için pleksi çubuklar hazırlamanız şart.Sanayilerde pleksi satan yada pleksilerle reklam tabelaları yapan yerlerde bu ölçülerde kestirmeniz gerekiyor.Bu inceliklerde elde kesmeniz imkansız diyebilirim.Bükmek için fırın ve hazırda kalıp olması gerkeiyor ki ısıtıpğ yumuşayınca anında üzerine koyup bükebilesiniz.

Yada yeni nesil stop far hurdalarındaki gündüz farı ve park çubukları elde edip onlarla keserek bu şekilde bir sürü led yerine 2 baştan led ile aynı ve daha hamojen görselliği alabilirsiniz.Lakin bu orijinal parçaları fırında ısıtıp bükmeniz mümkün değil.

Şerit led direkt kullanılacaksa pleksi ile arasında havuzlu bir bölüm olacak ve led bu bölümün dibine yerleştrip pleksiyi bütün hamojen ışık verebilsin.Resimdeki gibi montaj da derinlik çok olmasada led dizilimi açısı ile orantılı olarak hamojen sayılacak ışık elde edilmiş.Hazır şerit led arası açıklığı olduğu için pleksi önünde kendi noktasal ışık ön planda olarak görselini verir.Bunu önlemek için havuzlu bölüm derinliği en az 7mm ve üzeri olması şart.

Smd5050 yerine yeni nesil smd5630 kırmızı olanı bulup 2pinli lehimi daha kolay yapılabilir.Lakin bu led power led sınıfındadır ve minimal sogutma şart.

Yada hazır tip sarı silikonlu yapaılardan alıp düzeltmeler yapıp kullanabilirsiniz.

;Ledlerde devreden kasıt led sürücü kartları olması gerek.Resimlerde bu görünmüyor,ledlerin ömrü için bu led sürücü iyi olur.YAda siz yaparken şerit led kullanırsanız kendi üzerindeki dirençler olacağından baglantıları düzgün yaptığınızda led sürücüye gerek yok.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Stoptaki görsel şekil akılda kalıpta dikkat çekecek tarzda değil diye ben düşünüyorum.Stop alanı dar olduğu içinde her kesite bir plesksi büküp şekillendirmek amacı var.Sonuç olarak başarılı bunu inkar edemeyiz.

Stoptaki krom ortadaki kısımı en basit şekilde hem park hemde fren aydınlatması olarak degerlendirebilirsiniz.Laguna ve latutide ve yeni kasa toyota avensiz stoplarda reflektörlü led stoplar mevcut.Yine hamojen opleksi ışığı olsun istiyorsanız pleksi kullanmadan yapmak zor.

Yorum bağlantısı
Alperen Erten

Oktay ağabey, ilgili cevapların için teşekkürler. 

Bu led görüntüsünü birebir ben de kopyalamayı düşünmüyorum, işin mantığını kaptıktan sonra herhangi bir proje yapılabilir.

Ben dediğiniz direnç vb. mevzularından dolayı ve bana da kolaylık olacağı için 'şerit led' kullanma kararı aldım.

Yukarıda göndermiştim kullanacağım şerit ledi, her ledde bir kesilebiliyor, 1 metrede tam olarak 144 tane led var. yani istediğim homojenliğe yakın bir iş çıkabilir gibi duruyor.

Anlamadığım birkaç husus var:

Led ile pleksi arasında havuzlu bölge derken neyi kast ettiniz acaba?

Yani boşluk olsun manasında mı, yoksa araya ekstra bir madde mi koymamı tavsiye ettiniz?

Ayrıca led ömrü için soğutma önemliymiş. Bu şerit ledlerden kullandığım takdirde soğutmasını nasıl geliştirebilirim?

Şerit ledi oturtacağım yüzeyin hangi maddeden olması avantajlı olur? (metal,plastik vs.)

Ayrıca pleksiyi bükmekten kasıt, fırında ısıtıp yumuşatıp, ardından bir kalıbın üstüne sererek soğumasını beklemek mi ?

Oldukça zahmetli olacağa benziyor. :(

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Resimdeki şerit ledde direnç göremedim buna dikkat ediniz.Lakin yan yana dizilimi sizin her ledde kesmenizi gerektirmeyecek yakınlıkta işe yarayabilir.

HAvuz tip u şeklinde bir kalıbın dibine ledler dizilecek ve belirli bir yüksekli sonrasında üzerine pleksi parça takılacak.Kullanılacak pleksi önemli ışığı yayan tipte olması gerekir.Bazı lcd panellerin içindeki lcd çok idela oluyor.Led dizilimi aralığı bu şeritteki yeterli aynen sabitleme sonrasında Yada takmayabilirsiniz far camı kırmızı olacağı için bütün ışık olarak görünecektir.Bundada önemli olan led dizilimi vesaire temiz olması.Ledleri dizince led tepesine maskeleme yapıp geri kalanı komple siyaha boyayabilirsiniz.Led tepeleri beyaz görünür lakin cam kırmızı olacağından bence hoş görünür kanısındayım.

Geri kalan sizin hayal gücünüzle işçiliğinizin birleşimi ile gelişir.:good1:

Bu eklediğiniz resimdeki led için sogutmaya gerek yok.Smd5050 demiş lakin tek led var içinde baglantısıda kolay.Bunun yerine yeni nesil güçlü kırmızı 5mm lik flux led kullanılabilir flux ledi epoxi pertinax karta dizmek daha kolay olur.Sadece bir seçenek olabilir sizin için.

Ledleri oturtacağınız yüzey bükmede siz hangisi kolaylık saglayacak ise bu sizin seçiminiz olacak.

Son cümleniz aynen o şekilde olacak.Çabuk sogur  sıcak iken en hızlı şekilde hareket önemli sogumaya yakın bükmeye devam ederseniz kırılabilir.Daha fazla ısıtılınca ya beyaza bürünür yada kabarcıklar oluşur.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hazar Erulusoy

Alperen hoş geldin. Geçen seneden beri LED kas üzerine çok kafa yordum. Rus arkadaşlar aracın farı yada stopuna has devre baskısı yaptırarak ledleri diziyorlar. Bu devre kartları isis yada benzeri elektronik devre elemanı programı ile çiziliyor kartları memlekette bastıran üreten var lakin toplu yapıyorlar. Kartları Alüminyum bir kanal içine koyuyorlar soğutmaya yardımcı olması için akabinde ise ekte fotoğrafını koyduğum yüzeyi şekilli pleksi kesilerek kapatılıyor.

Sözün kısası ben çok araştırdım lakin malzeme ve teknik bazı konularda çıkmaza girdim ve projeden vazgeçtim. Umarım istediğin sonuca ulaşırsın.96dae1d201d88742baaa208afc5ff7dc.jpg192eb28b0baf8339f897a9227f0128d4.jpg86dbc142a27d6b53ea4c15e9a80782ae.jpg

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Mahmut Akbulut
On 03.11.2017 at 13:43, Oktay Toker yazdı:

lcd panellerin içindeki lcd çok idela oluyor

Abi lcd panel pleksi çok sert ve kırılgan sende bilirsin , çok uğraştım ama ne istediğim gibi kesebildim nede şekil verebildim . Çok çabuk kırılıyor çatlıyor .

On 02.11.2017 at 18:24, Alperen Erten yazdı:

Üstadlar meseleyi anlamıştır.

Araştırdığım kadarı ile Rus, devre kartının üstünde SMD5050 ufak ledler lehimleyip, sağını solunu da güzelce kapatmış.

Şimdi olay burda benim için kopuyor:

Ben devre kartı bilmem. 

Lehim bilirim.

Dışını kaplamayı bilmem. :)

On 04.11.2017 at 09:30, Hazar Erulusoy yazdı:

Alperen hoş geldin. Geçen seneden beri LED kas üzerine çok kafa yordum. Rus arkadaşlar aracın farı yada stopuna has devre baskısı yaptırarak ledleri diziyorlar. Bu devre kartları isis yada benzeri elektronik devre elemanı programı ile çiziliyor kartları memlekette bastıran üreten var lakin toplu yapıyorlar. Kartları Alüminyum bir kanal içine koyuyorlar soğutmaya yardımcı olması için akabinde ise ekte fotoğrafını koyduğum yüzeyi şekilli pleksi kesilerek kapatılıyor.

Sözün kısası ben çok araştırdım lakin malzeme ve teknik bazı konularda çıkmaza girdim ve projeden vazgeçtim. Umarım istediğin sonuca ulaşırsın.

Bu rus arkadaşla ismi Efim bu arada , uzun zaman önce çok uğraştım ama ne bir örnek nede bir bilgi alabildim . Farlarınızı gönderin yapayım demişti , bende evdeki bulgurdan da olmayalım diye vazgeçmiştim...

Kısaca bu tarz ürünlerden TR de yok yada var ama biz bulamıyoruz!!! Vereceğim linkte işe yarayacak şekil alabilen bir pleksi var : https://www.alibaba.com/product-detail/Patterned-PS-embossed-prismatic-sheet-for_60200257026.html?spm=a2700.details.maylikehoz.1.7b25b700dgyuBH 

Bunun işe yarayıp yaramadığını görmek için bize bir babayiğit lazım :lol:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hazar Erulusoy

Bende onunla temasa geçtim. Hatta o arkadaştan sonra başkası var yapan Instagram da baya yazmıştık. Hadi pleksiyi aldık PCB kartı nasıl yapacağız?

Yorum bağlantısı
Alperen Erten

Abiler merhaba. 

Stop aldım bir tane çıkma, müsait vaktimde önce içini açıp, devamını getirebilecek miyim bakmak istiyorum.

Bu projem epey uzun sürer, boşluk buldukça yapmayı düşünüyorum, sonucu çıkmaza girecek gibi, bari buna zaman yaratmayalım boşları kullanalım :D

o6pb8k.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hazar Erulusoy
Abiler merhaba. 
Stop aldım bir tane çıkma, müsait vaktimde önce içini açıp, devamını getirebilecek miyim bakmak istiyorum.
Bu projem epey uzun sürer, boşluk buldukça yapmayı düşünüyorum, sonucu çıkmaza girecek gibi, bari buna zaman yaratmayalım boşları kullanalım [emoji3]

o6pb8k.jpg

Şimdiden kolay gelsin. Benim bi xenon dönüşümünü de zamana yayarak neredeyse 1 senede yaptım. Umarım istediğin sonucu alırsın.
Yorum bağlantısı
Erkan Göregen

Umarım başarılı olursun.Kaliteli bir iş yapmayı düşünüyorsun.Süreç uzun olacak gibi ama merakla bekliyorum.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...