Ekrem Alp 17 Mayıs 2018 Paylaş 17 Mayıs 2018 (düzenlendi) Merhaba değerli büyüklerim, kardeşlerim, Benim scooterda 12V 6A Varta akü var. Gidonun sağ tarafına doğru giden kabloların soketinde daha önceden temassızlık var diye soket iptal edilip kablolar birleştirilmiş. Farda yeşil,siyah ve kahverengi , marşta yeşil, sarı (kırmızı çizgili) olmak üzere toplam 5 kablo var. Bu kabloların bağlı olduğu sokette 6 adet kablo var. 1)Sarı kırmızı çizgili sarı kırmızı çizgili olana bağlı,(Marştan gelen) 2)yeşil olan yeşil beyaz çizgili ile bağlı,(Marştan gelen) 3)siyah olan düz sarıya bağlı, (Fardan gelen) 4) kahverengi kahverengiye bağlı,(Fardan gelen) 5) koyu yeşil kahverengi beyaz çizgiliye bağlı,(Fardan gelen) 6)düz siyah kablo boşta kalıyor. (Motordan kablo demeti ile gelen) Yani kablo demetinden sokete 6 kablo geliyor ama 5 tanesi bağlı, multimetre ile bağladığımda boşta olan kablo demetinden gelen siyah kabloda artı 12v olduğunu gördüm. Kafamı karıştıran bu oldu. Soru 1: Farın anahtarı artı mı olur eksi mi? Şimdi gelelim diğer olaya normalde far direkt statöre bağlı sanırım, çünkü gaz verdikçe farlar kuvvetli yanıyor. Yalnız ben şöyle bir şey yaptım. Far geceleri çok az aydınlattığı için fardan gelen siyah kabloyu kontaktan gelen artıya bağladım. Farlar gayet güzel anahtardan açınca yandı. Fakat bu durumda da aküm zayıfladı. Eski sisteme geri çevireyim derken şunu fark ettim. Motordan gelen kablo demetinde iki kablo boşta kaldı biri eksi(sarı kablo) diğeri artı(siyah kablo).Burada kafam iyice karıştı çünkü sokete baktığımda motordan gelen siyah kablo(artı olan) boşta kalması gerekiyordu ama sarı kabloyu multimetreye takınca elektrik gelmiyor görünüyor. Acaba akü varken o kablo artıya dönüyor olabilir mi? Çok saçma geliyor. Kafam çok karıştı, siyah kabloya bağlayınca yine gaza bağlı oluyor farlar kısıktan güçlüye doğru gaz verdikçe artıyor. Aküyü söktüm. Motoru ayak marşı ile çalıştırdım. Akü kablolarına baktığımda, 12v ile gaz verince 20v 'a kadar çıkan bir değer gördüm. Bu durumda da aklıma konjektör arızalı olma ihtimali geldi. Soru 2 : Motorda akü yokken çalıştığında akü kablosunda 14.5v gibi bir değer görmem gerekmez miydi? Aküyü şarj etmesi açısından fazla volt verince akü deşarj olmuş olabilir mi? Konjektörün arızalı olduğundan dolayı.. Konjektörü söktüm. Multimetreden diyot testini açtım. Ancak herhangi bir değer elde edemedim. Konjektör kablosuz olan tipte.. Soru 3 : Konjektörü nasıl test edebilirim? Soru 4 : Farın bu soketinden kaynaklı deşarj olabilir mi akü? Orijinal sökette siyah kablonun(artı) çıkışı yok. Sarı kablonun(eksi) fara bağlantısı var. Anlamadım gitti. 17 Mayıs 2018 tarihinde Ekrem Alp tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ekrem Alp 17 Mayıs 2018 Yazar Paylaş 17 Mayıs 2018 Eklemeyi unuttum aküm 8.70 gibi bir değer verdi. Bir önceki aküm şiştiğinden dolayı değiştirmiştim. Konjektörde bir arıza var kesin ama far olayımı etkiliyor yoksa başka bir şey mi bilemedim. Statör çalışmasa gerekli voltajı veremez diye düşünüyorum. Akümü evde akü şarj aleti ile şarj ettim. Ancak takmaya korkuyorum. Yorum bağlantısı
Oktay Toker 17 Mayıs 2018 Paylaş 17 Mayıs 2018 (düzenlendi) Hoş geldiniz. Kablo renklerine vesaire yorumum olmaz.Siz baglantı değişikliği sonrası aynı şekilde ilk baglantı renklerini biliyorsanız aynen baglayınız.Boşta olan kablo karşılığı tesisatındada yoksa boştur.Lakin iptal gibi bir durum var ise bunun tespiti oynanmamış bir tesisatla karşılaştırma olacaktır.bu şekilde size net yorum yapılması zor. Boşta olan kablo neyi açınca voltaj veriyor bunun tespiti önemli siz sadece ölçüm notu vermişsiniz.Şunu yaptım voltaj geldi diye bir not okumadım yada atlıyorum.Normal şekilde kısa ve uzun anahtarla düzgün çalışıyorsa bu ucu es geçiniz kafanızı kurcalamayınız derim. Far anahtarı eksi yada artı aracın tesisatı ile alakalıdır.ampule gelen kablolarda eksi ve artı uçları direkt ölçü alati ile tespiti yapılabilabilir en basit normal çift flaman tesisatta genelde eksi anahtaralama yapılır.Dogu blok ülke araçlarında artı anahtarlama yapılır.Bunun tesipitide şaseyi direkt akü şasesi ile ölçümde kısa devre ise artı anahtarlama diyebiliriz.Akü eksi ucu ile ampul soketinde direkt artı görülürse eksi anahtarlama diyeceğiz. Akü yok iken ölçüm o voltajlarda görülmesi normal olabilir,aküye baglanıncada o voltajı görüyorsanız bu sıkıntı olabilir.Son gazda aküde baglı iken 15 ler görülebilir lakin 20 olmaması gerekir.Diod ölçümünü biraz zordur en saglamı diodların değişimidir lakin başka yan elemanlar var ise sistemin prensibini bilmek şart yoksa sadece ölçüm yapmak hatalı olabilir.Akü baglkı ikende bu voltaj varsa aküye zarar verme ihtimali çok yüksek.Akünün ölçüm degeri yazdığınız gibi ise şarj olmuyor denilebilir.Önceki akünün şişmeside aynen bu hataya yönelik dogrulama gibi algılayabiliriz. Soket iptali sonrası baglantıda iken siz oynamadan sistem düzgün çalışıyorsa aynen bırakın.Aynı versiyon ellenmemiş ve kesin aynı model ise netleştirip ona göre baglantı yapılması iyi olur.Bu soket iptali sonrası far tesisatında değişim oldu ise bu parçaya zararı ne kadar etkilidir bilmem lakin bu araçlarda farlar direkt bu parçaların çıkışı ile çalışıyor diye biliyorum ve hatalı baglantı yapıldı ise düzeltilmeli. Şema bu araca ait gerçek şema ise zaten başka bir şeye ihtiyacınız yok demektir. Bu hatayıda bizler burdan bilmemiz zor bu yazdıklarımın hepsi mantıksal prensibe dayalı arıza tespite yönelik yazıyorum. 17 Mayıs 2018 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Ekrem Alp 18 Mayıs 2018 Yazar Paylaş 18 Mayıs 2018 Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim Oktay Bey, o zaman ilk önce eski soketini baz alarak bağlıyorum tekrar kabloları, aküyü takıp tekrar değer ölçüyorum. Bir sıkıntı varsa dediğiniz gibi konjektörü birisine göstereyim. Kibrit kutusu kadar bir şey ve aliminyuma entegre olduğu için ancak kırarak açabilirim. Multimetremde çok kaliteli bir şey değil. Boşta duran kablo motor demetinden gelen, akü yokken ayak marşı ile motoru çalıştırınca direkt 12v enerji geliyor. Bir anahtara bağlı değil. Açık kablonun ucunu multimetreye bağlayıp multimetrenin diğer ayağını motorun şasesine değdirince 12v görünüyor. Sizleri takip ederek ve deneme yanılma yöntemi ile yavaş yavaş kendimi ilerletiyorum. Yine bir deneme yanılma yöntemi deneyelim bakalım.. İnşallah kaçak falan yoktur başka yerde Teşekkür ederim. Yorum bağlantısı
Ekrem Alp 18 Mayıs 2018 Yazar Paylaş 18 Mayıs 2018 (düzenlendi) Sokette olduğu gibi kabloların montajını yaptım, aküyü bağladım. Aküm tam dolu, evde şarj ettim. Motora bağladıktan sonra, tam gaz versem dahi 14.8 voltun üzerine çıkmadı. Bu sevindirici haber demek ki konjektör sağlam. İki farklı durum var. Hem artı kablo hem eksi kablo farı aydınlatıyor. Eksi(-) kablo bağlı iken kırmızı probu kabloya, siyah probu şaseye dokundurduğumda, kontak kapalı iken 0 değerini, kontak açık far kapalıyken -8,07, motor ve far çalışırken gaz verdiğimde ise -8.00 değerinde sabitlendiğini gördüm. Gaz verme ile doğru orantılı farın kuvveti azalıp, artıyor. Şimdi burada kafamı karıştıran multimetrede eksi göstermesi, bu fara gelen eksi oluyor o zaman şasede artı mı var? Öbür türlü bağladığımda ise farı artı kabloya bağladığımda ise kontak açık far anahtarı kapalı elektrik yok(normal) kontak açık farı açınca akü ile aynı doğrultuda elektrik geliyor stabil rölantideyken 12.5, gaz verdiğimde max 14.5. Ancak far stabil aynı güçte yanıyor. Şasede artı olup olmadığını akü bağlı iken,(kontak kapalı ve açık durumda fark etmiyor) multimetreden bip sesi çıkaran pozisyona getirip kırmızı probu akünün artısına siyah probu şaseye değdirince hiç ses çıkmıyor, akünün eksi kutubuna değdirince ses çıkarıyor. Ancak multimetre aynı konumdayken kırmızı probu akünün artısına ve siyah probu akünün eksinine değdirince de ses çıkmadığını gördüm. Sokete göre gidersem eğer far eksi güç alıp gaz ile orantılı yükselip artıyor, sanırım orijinali bu yapacak bir şey yok. Bir kaç gün bu şekilde kullanıp akünün durumunu kontrol edeceğim. Bir tek far acaba etkiliyor olabilir mi bu denli? Fara da baktım orijinal far ampülü 35w. Bir ara dedimki iki kabloyu birbirine bağlamalı Hangisinin gücü yeterse farı aydınlatsın Motora bi voltmetre almak farz oldu.. Sonuç : Şu an için far eksi olan kabloya bağlı gaz verdikçe aydınlatması artıyor, sokete göre bu şekilde bağlı. Bir kaç gün işe git gel sonrası aküyü tekrar ölçücem. Bakalım ne olacak? 18 Mayıs 2018 tarihinde Ekrem Alp tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Oktay Toker 18 Mayıs 2018 Paylaş 18 Mayıs 2018 (düzenlendi) Ampuldeki dalgalı voltaj 8 li olan deilde diğeri şu an iyi görünüyor.Sen buna çok takılma bu tip motorlu araçlardaki olması gereken prensip bu,Yapabileceğin tek şey akün iyi olsun. Aküden direkt çalıştırman hata.Olurda bir gün led serisi orijinal bir mercekli yapı takarsan o zaman aküden çalıştırman seni çok üzmez. Sayın Motorcu ustamızda yeni değiştirdiği akü ile yakında konuya bilğilerini aktarır. Sonucu yazarsıın,bilğileniriz. 18 Mayıs 2018 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ekrem Alp 19 Mayıs 2018 Yazar Paylaş 19 Mayıs 2018 Motosiklet kullanan bir arkadaşım şunu belirtti, minimum 10km veya 15 dakika rolantide çalışsın yoksa akü şarj olmaz dedi. Benim evim işim arası 6km belki kısa süre kullandığım için akü zayıflamış olabilir. Hafta içi gidip basit bir voltmetre alacağım akünün gidişatına göre son durumu yazarım. Motoru topladım. Esasen bi-led teknolojisini takip ediyorum. Ancak far tasım çok küçük ve hemen arkasında devir saati var. O yüzden yeri çok dar. Şöyle sığabilecek bir şey olsa hemen takacağım hem görüntüsü çok güzel hemde dediğiniz gibi akü zorlanmaz. Motosiklet için üretilen model var ise tavsiyelerinize açığım.. Yorum bağlantısı
Oktay Toker 19 Mayıs 2018 Paylaş 19 Mayıs 2018 Farın ön görselini eklerseniz fikir verecektir. Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 20 Mayıs 2018 Paylaş 20 Mayıs 2018 Yok değişen akü motorun değil arabanınkiydi Rölantideyken arabada da, motorda akü şarj olmaz, 15 dakkada da şarj olmaz. Bitik aküyü doldurmak için saatlerce gezmek gerekebilir. Bu arada motor çalışırken 13.6V ölçmüştüm diye hatırlıyorum ben, 14V biraz fazla değil mi ? Şasenin + olacağını sanmıyorum ama belli olmaz. V göstergeli usb şarj cihazları işinizi görebilir. Ampulü değiştirmeyin Yorum bağlantısı
Ekrem Alp 20 Mayıs 2018 Yazar Paylaş 20 Mayıs 2018 Far bu şekilde.. Kullanma kılavuzunu dün okudum orada da akü şarjı bu şekilde yazıyor. Bugün aküyü tekrar ölçtüm 12.81v kontak kapalıyken verdi. Sinyalleri ve stop lambasını cob led olarak yapılan ampüller ile değiştirmeyi düşünüyorum. Bu durumda sanırım flaşörleride değiştirmem gerekicek hızlı yanıp sönmemeleri için.. Sanıyorum ki bir önceki bağlantıda bir yerde kaçak vardı, eski kesik kabloların hepsini daralan makaron ile uçlarına dişi erkek pabuçlar takarak tekrardan bağlayıp monte ettim. Voltmetre aldıktan sonra daha sağlıklı neticeler alacağımı düşünüyorum. İlerleyen günlerde yazarım. Yorum bağlantısı
Oktay Toker 20 Mayıs 2018 Paylaş 20 Mayıs 2018 (düzenlendi) Far camı düzgünce sökülerbilirse bence çözümsüz değil,ön cam ilave bir aparat ile öne alınabilir lakin maliyet oranı biraz yüksek olacaktır.Koito bi-led mercek ucuzlarsa en ideal şekilde tertemiz montajı yapılabilr. Ledleri cree serisi bulup takın.Konu mevcut inceleyiniz. Sinyal için direnç mecburen kullanılacak. 20 Mayıs 2018 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Recommended Posts