İçeriğe Yönlendir

Genleşme Kapağında Beyaz Tortular Var

Mustafa Karahan

Recommended Posts

Mustafa Karahan

Merhaba, cruze aracımda genleşme kabı kapağında beyaz tortular vardı bu şekilde. Antifiriz de yağ yoktu ama kapakta bu şekilde tortu birikmişti. Sebebi ne olabilir? Kontrol ettirmem gereken yer var mı? 

Screenshot_2025-03-10-16-10-51-507_com.whatsapp.jpg

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

bu tortular az miktarda ise sıcak soğuk farkında yoğunlaşan su buharından oluyordur diyebiliriz. ancak sürekli bir artış varsa ve bir noktada su eksiliyorsa kapak contası ömrünü tamamlamış demektir. bunu en kolay gaza basınca irileşen radyatör hortumlarından görebilirsiniz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

her gün kullanılıyor mu bu araba

Yorum bağlantısı
Mustafa Karahan
Doğan Arşiray yazdı:

bu tortular az miktarda ise sıcak soğuk farkında yoğunlaşan su buharından oluyordur diyebiliriz. ancak sürekli bir artış varsa ve bir noktada su eksiliyorsa kapak contası ömrünü tamamlamış demektir. bunu en kolay gaza basınca irileşen radyatör hortumlarından görebilirsiniz.

2 farklı usta ile görüştüm birisi yağ soğutucudur dedi diğeri sizin dediğiniz gibi buhardan olabilir dedi. Su eksiltme var ama onu park ettiğim yerde damlama olarak görüyorum. Kapak contası subapla birlikte değişeli 2 ya da 3 sene oldu sanırım 

Çağlar Bayur yazdı:

her gün kullanılıyor mu bu araba

Evet abi her gün kullanılıyor. Ortalama 160 km kadar hemde 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Cihat

burada yağ buharı olmaması gerek, motor yağ kapağında olsa ve soğuk havalarda az kullanılan bir araç olsaydı normal sayılırdı. Yağ soğutucunuz veya silindir kapak contanız olabilir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hamit inan

Bariz yağ değilse önemli değil. Antifriz içindeki kimyasallar v.s. olabilir zamanla

Yorum bağlantısı
Mustafa Karahan
Mehmet Cihat yazdı:

burada yağ buharı olmaması gerek, motor yağ kapağında olsa ve soğuk havalarda az kullanılan bir araç olsaydı normal sayılırdı. Yağ soğutucunuz veya silindir kapak contanız olabilir.

Teşhisi nasıl koyabiliriz peki ustalar deneme yanılma yoluna gidiyor genellikle. 

Hamit inan yazdı:

Bariz yağ değilse önemli değil. Antifriz içindeki kimyasallar v.s. olabilir zamanla

Temizledim takipteyim bir daha olmaz umarım. 

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Mustafa Karahan yazdı:

2 farklı usta ile görüştüm birisi yağ soğutucudur dedi diğeri sizin dediğiniz gibi buhardan olabilir dedi. Su eksiltme var ama onu park ettiğim yerde damlama olarak görüyorum. Kapak contası subapla birlikte değişeli 2 ya da 3 sene oldu sanırım 

Evet abi her gün kullanılıyor. Ortalama 160 km kadar hemde 

Su eksilmesi en zayif yerden oluyor olabilir, cunku egzos gazi su sistemine basinc yapıyordur. Araba calisirken sogutma sistemi hortumları tas gibi olur. Hepsiburada da gaz kontrolu icin birseyler satıyorlardi. 

Yorum bağlantısı
Ali Gök

su eksilmesi şüphesi varsa kaçak testi yaptırıp bakın . çok basit yapması . kaçak varsa yeri tespit edilip yapılmalı yoksa maliyeti *5000 gibi bişeye dönmesin 

Yorum bağlantısı
Mustafa Karahan
Doğan Arşiray yazdı:

Su eksilmesi en zayif yerden oluyor olabilir, cunku egzos gazi su sistemine basinc yapıyordur. Araba calisirken sogutma sistemi hortumları tas gibi olur. Hepsiburada da gaz kontrolu icin birseyler satıyorlardi. 

Gaz kontrolü derken anlamadım tam olarak nedir? 

Ali Gök yazdı:

su eksilmesi şüphesi varsa kaçak testi yaptırıp bakın . çok basit yapması . kaçak varsa yeri tespit edilip yapılmalı yoksa maliyeti *5000 gibi bişeye dönmesin 

Su kaçağını bir kaç ustaya götürdüm hiç biri tam olarak bulamadı eksilme fazla olana kadar götürmeyeceğim bu yüzden 

Yorum bağlantısı
Çağatay Kılınç

Motor yağ doldurma kapağında da bu kremsi durum varsa motor yağına su karışmıştır. Sadece genleşme kabında varsa muhtemelen yağ soğutucusu kaçırıyordur. Su eksiltme de varsa bana kalırsa silindir kapak contası. Bu durumu fazla ilerletmeden çözerseniz masraf minimumda kurtarırsınız. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Şahin2

Kloasum varken araştırmıştım bende tüm kalosların kapağında vardı. genelde kısa mesafe veya çok soğuk havalarda olduğunu öğrenmiştim

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Karahan
Çağatay Kılınç yazdı:

Motor yağ doldurma kapağında da bu kremsi durum varsa motor yağına su karışmıştır. Sadece genleşme kabında varsa muhtemelen yağ soğutucusu kaçırıyordur. Su eksiltme de varsa bana kalırsa silindir kapak contası. Bu durumu fazla ilerletmeden çözerseniz masraf minimumda kurtarırsınız. 

Motor kapağına bakmamıştım onu kontrol edeyim. Dün temizlemiştim bugün tekrar bakacağım kapağa bakalım durumu nedir. 

Mustafa Şahin2 yazdı:

Kloasum varken araştırmıştım bende tüm kalosların kapağında vardı. genelde kısa mesafe veya çok soğuk havalarda olduğunu öğrenmiştim

Genelde uzun mesafe kullanıyorum aracı ama evet havalar soğuk gitmişti bir süre. Şimdi ısındı o yüzden bir süre takip edeceğim

Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Yağ soğutucusudur bu. Opel de başıma geldi ama bende kapakta yoktu tortu ama yağa su karıştığı belli idi.

Yorum bağlantısı
Mustafa Karahan

Genleşme kabı kapağını şimdi kontrol ettim bir sıkıntı yok. Antifriz de yağ da göremedim. Yağ dolum kapağını açtım o da temiz. Takip ediyorum. Yine de yakın zamanda ustaya göstereceğim. 

Metin Akbal yazdı:

Yağ soğutucusudur bu. Opel de başıma geldi ama bende kapakta yoktu tortu ama yağa su karıştığı belli idi.

Rengi mi değişmişti 

Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Mustafa Karahan yazdı:

Genleşme kabı kapağını şimdi kontrol ettim bir sıkıntı yok. Antifriz de yağ da göremedim. Yağ dolum kapağını açtım o da temiz. Takip ediyorum. Yine de yakın zamanda ustaya göstereceğim. 

Rengi mi değişmişti 

Motor yağında ve genleşme kabında kararma vardı. Hatırlamaya çalışıyorum kapaktada vardı sanırım. Termostat arızası vermişti araç suya bakayım diye usta kapağı açtı sağ soğutucu da gitmiş dedi. Cruze ile ayni motor. GM markadan şaşmayın ve komple değişim yapın. Triger yeni ise sadece kayışı değişmekte iyi olur.

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Mustafa Karahan yazdı:

Rengi mi değişmişti 

hardal rengi tortu olur.

Yorum bağlantısı
Mustafa Karahan
Metin Akbal yazdı:

Motor yağında ve genleşme kabında kararma vardı. Hatırlamaya çalışıyorum kapaktada vardı sanırım. Termostat arızası vermişti araç suya bakayım diye usta kapağı açtı sağ soğutucu da gitmiş dedi. Cruze ile ayni motor. GM markadan şaşmayın ve komple değişim yapın. Triger yeni ise sadece kayışı değişmekte iyi olur.

Şimdilik kapakta o krem rengi maddeyi gördüm sildim henüz bir şey yok. Orjinal parça bulmak çok zor malesef. Triger 2 3 senelik o niye değişiyor ki? 

Doğan Arşiray yazdı:

hardal rengi tortu olur.

Antifiriz rengi aynı hala krem rengi madde var şimdilik ama rengi değişebilir sanırım 

Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Mustafa Karahan yazdı:

Şimdilik kapakta o krem rengi maddeyi gördüm sildim henüz bir şey yok. Orjinal parça bulmak çok zor malesef. Triger 2 3 senelik o niye değişiyor ki? 

Kayış tek takmalık diye bir kaç kişiden teyit ettim. Atma ihtimali olabiliyormuş. Seti demiyorum sadece kayış. Eğer 3 senelikse zaten değişimi de sağlıklı olur.

Yorum bağlantısı
Mustafa Karahan
Metin Akbal yazdı:

Kayış tek takmalık diye bir kaç kişiden teyit ettim. Atma ihtimali olabiliyormuş. Seti demiyorum sadece kayış. Eğer 3 senelikse zaten değişimi de sağlıklı olur.

Yağ soğutucu değişirken kayış çıkıyor mu ki 😊 

Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Mustafa Karahan yazdı:

Yağ soğutucu değişirken kayış çıkıyor mu ki 😊 

İlgili konularımda mevcut detaylar :)

Yorum bağlantısı
Mustafa Karahan
Metin Akbal yazdı:

İlgili konularımda mevcut detaylar :)

Teşekkür ederim, inceleyeceğim 😊

Yorum bağlantısı
Mustafa Karahan

@Metin Akbal konuyu okudum, ilgimi en çok çeken şu cümle oldu:

"Araştırmalarıma göre ya yıl ya da yağın fazla konulmasından kaynaklı bir sorun" 

Genelde her bakımda yağı döken ustalar 4.5 lt koyar kalan yağı da bagaja koy diye verirlerdi. Son bakımda gittiğim yer 5 lt yağın hepsini döktü. Aklıma direkt bu geldi. Sanırım bende sizin geçtiğiniz süreçten geçiyorum yavaş yavaş suya yağ verme sorunu başladı. 

Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Mustafa Karahan yazdı:

@Metin Akbal konuyu okudum, ilgimi en çok çeken şu cümle oldu:

"Araştırmalarıma göre ya yıl ya da yağın fazla konulmasından kaynaklı bir sorun" 

Genelde her bakımda yağı döken ustalar 4.5 lt koyar kalan yağı da bagaja koy diye verirlerdi. Son bakımda gittiğim yer 5 lt yağın hepsini döktü. Aklıma direkt bu geldi. Sanırım bende sizin geçtiğiniz süreçten geçiyorum yavaş yavaş suya yağ verme sorunu başladı. 

Bu kronik bir durum aslında tek başına bir sebep mi inanın bilmiyorum.

Yorum bağlantısı
Mustafa Karahan
Metin Akbal yazdı:

Bu kronik bir durum aslında tek başına bir sebep mi inanın bilmiyorum.

Kronik durumu hızlandırıcı diyebilir miyiz 😊

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...