Bekir Çelik 14 saat önce Paylaş 14 saat önce Merhaba abiler. Ev alma durumum var, bugünlerde mavi ekran veriyorum sık sık. Tecrübesine ve finansal okuryazarlığına itimat ettiğim çok arkadaş var burada. Sizlerin de bu hususta fikrinizi almak istiyorum. Örnek üzerinden gidelim müsadenizle. İki alternatif ev var. A evi 4.5 milyon, B evi 5 milyon. İki ev de aynı özelliklerde. * * * A evinde şöyle bir ihtimal var: 2 milyon nakit + 3 milyon kredi/finansman. 96 ay x 96-98 bin lira. Ev toplamda 9,5 milyon (3 milyonun geri ödemesi) + 2 milyon nakit ile 11,5 milyonu buluyor 8 yılda. Aynı özellikteki B evini, sahibi 5 milyon nakit paraya veriyor. Ancak şöyle bir ihtimale de kapı aralıyor, bizim teklifimizle tabi: Evin satış bedelini artırıyor. Takribi 6.250.000 TL. 1.5 milyon peşin. Geriye kalan 4.750.000 TL'yi de ayda 2000 dolar ödemek üzere taksit. 4.750.000 / 39,5 = 120.000 dolar. 120.000 dolar / 2000 dolar = 60 Ay 2000 dolar * 39,5 = 79,000 TL aylık. * * * Kredi oranları çok uçuk. Ama faizler düştüğünde de ev fiyatları uçuyor. Erteleyen pişman oluyor. Yine öyle olacak muhtemelen. Seçimler yaklaştıkça faiz düşecek, evler uçacak. Bu fiyatları mumla arayacağız diye düşünüyorum Dolar orta vadede ne olur bilmiyoruz. En kötü ne olabilir diye düşünüyorum. Dolar bugün 48 TL olsa bile, aylık ödemem bankanın şu an benden istediği miktara denk geliyor. Yanlış mı düşünüyorum? Sizlerin fikri nedir? Yukardaki tercihlerden hangisini seçerdiniz? Not: Hayat felsefem gereği kredi çekmek hiç istemiyorum. Kredi çeksem de finans kuruluşlarından yapılandırma ihtimali olmaksızın finanasman almak zorundayım. Şimdiden teşekkür ederim. Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen 13 saat önce Paylaş 13 saat önce Uzun vade dolar ile borçlanmak büyük risk. 3 sene sonra sabit taksitler size az gelmeye başlar ama dolar borç her geçen yıl ağırlaşır. 5 sene önce dolar 40 TL olacak deseler kimse inanmazdı, 10 TL olacak diyenlere vatan haini diyorlardı. 6 1 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 13 saat önce Paylaş 13 saat önce Döviz ve altın ile borçlanmak risk. Normal şartlarda enflasyonist ortamda yapmamak lazım. Ama Büyük bankalar doların değerinin çok düşeceğini söylüyor. Bu riskli alır mısınız bilmiyorum. 8 yıllık kredi yerine 6 yıllık çekseniz aylık 105 ödersiniz. Aradaki fark oran olarak çok az. 10 bin fark 2 yılda 240.000 kadar fazla ödersiniz ama bu sizi o 2 yılda 2.280.000 lira ödemekten kurtarır. hatta 5 yılık daha iyi. Faiz yüksek olunca ödeme/kalan para dengesi saçmalıyor 1 Yorum bağlantısı
Fırat Önal 13 saat önce Paylaş 13 saat önce Dolar işine hiç girmezdim. O kadar kredi çekerek de ev almazdım. Evet ilerleyen yıllarda taksit az gibi görünecek ama az değil. Ev parasının çoğunu krediyle ödeme devri bitti bence. 1 Yorum bağlantısı
Fikri Keleş 13 saat önce Paylaş 13 saat önce Ben 4500 dolar borç almıştım,32k yapıyordu.kredi çeksem 15k faiz vardi. 6.5 dan 18 e çıktığı dönem.90k olarak ödedim. Kredi çeksem 45k ödeyecektim. Ne kadar artarki dememek lazım.cok artıyor artınca Diğer türlüsü de 2 3 yıla taksit miktarı düşüyor ama o 2 3 yıl bitmek bilmiyor 1 1 Yorum bağlantısı
Serkan Aktay 13 saat önce Paylaş 13 saat önce Dolar bazinda 80 bin aylık ödemek hiç mantıklı değil. Bir sene doların enflasyon kadar arttığını gözlerimizi kapatır hayal edersek, ve enflasyonun en iyi ihtimal %40 olduğunu düşünürsek bu durumda dolar 55 lira olacak ve 2000 dolar 110 bin TL olacak. İkinci yılda aynı olması durumunda, iki yıl içinde zaten aradaki ay farkı çıkacak. En iyisi ne ödeyeceğini bilmek. Ben olsam TL oderdim. Kaldiki doların ne olacağını kimse bilmiyor. Görünen yol en iyi yoldur. Benim tavsiyem sadece. Yatırım tavsiyesi (değildir) 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 12 saat önce Paylaş 12 saat önce Geçmişte bankalar Japon yeni kuru ile kredi veriyordu. Kredi kullananların hepsi battı. Şu anki gördüğün kur sanal. 3 1 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Yeter 12 saat önce Paylaş 12 saat önce Dolar çevremde gördüğüm kadarıyla hiç bir zaman güvenli bir liman olmamış. Altın ise devamlı yükselişte. Kredi ilk sene yüksek olsada geçen yıllar içinde taksit miktarı değişmez ise en makul seçim gibi görünüyor. 1 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 11 saat önce Paylaş 11 saat önce hemen geliyor: kasa hep kazanıyor. çok para yoksa herşey her çaba boş. yapabiliyorken, bu paranın bir bölümünün fon getirisi ile seyahat edip dünyayı gezin derim. 1 Yorum bağlantısı
Nihat Palolu 11 saat önce Paylaş 11 saat önce Bu şartlarda dolar ile alırdım. 500 bin yedekte kalacak. Tapudan satış olacak, borç senet yapılacak. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Zincirkıran 11 saat önce Paylaş 11 saat önce (düzenlendi) Hocam evi dolar borçlanarak güvenliğiniz birinin üstüne alsanız kredisiz, 2 yıla hem krediler hem dolar belli olur, kredi mantıklı olduğunda evi üzerinize alsanız kredi ile. (Bankadan gelen miktarı o gün dolar alıp borcu kapatmak üzere) Katılım bankalarında yeniden yapılandırma olmadığı banka kanalı ile borçlanmak şuan için mantıklı gelmiyo bana, beklerseniz de evler ulaşılamayacak bir noktaya gelebilir, iki kez tapu harcı vereceksiniz ama bu yöntemi de bir değerlendirin isterseniz 11 saat önce tarihinde Mehmet Zincirkıran tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay 3 saat önce Paylaş 3 saat önce Ben ilk evimi alırken dayımdan peşinatın bir kısmını dolar olarak almıştım. O zamanlar ekonomi bugünkü gibi değildi, daha stabildi. Ancak daha borcumun yarısına bile gelmeden devalüasyon oldu ve dolar borcum TL bazında bir günde 2 katına çıktı. O yüzden size tavsiyem, özellikle böyle bir ekonomik ortamda TL harici uzun vadeli borca girmeyin. 1 1 Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal 3 saat önce Paylaş 3 saat önce Döviz işi riskli o kısım net. Hem başlangıçta fiyatı yükseltip hem de bir bilinmezlikle rakamı ciddi katlamış oluyor. 100000 TL taksit ödemek yerine bu rakamı 1 sene elinizdeki para ile vadelide değerlendirseniz bence çok bir kayıbınız olmaz. Son 1 senedir konut satışları ciddi yavaş, rakamlar şişiyor gibi görünüyor ama geçen sene istenen fiyatı bulanların çoğu satma eğilimine giriyor. Kaba bir hesapla 1 sene sonunda çok daha az borçla bu işi çözersiniz bence. 1 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 3 saat önce Paylaş 3 saat önce Ü.Emre Kartal yazdı: Döviz işi riskli o kısım net. Hem başlangıçta fiyatı yükseltip hem de bir bilinmezlikle rakamı ciddi katlamış oluyor. 100000 TL taksit ödemek yerine bu rakamı 1 sene elinizdeki para ile vadelide değerlendirseniz bence çok bir kayıbınız olmaz. Son 1 senedir konut satışları ciddi yavaş, rakamlar şişiyor gibi görünüyor ama geçen sene istenen fiyatı bulanların çoğu satma eğilimine giriyor. Kaba bir hesapla 1 sene sonunda çok daha az borçla bu işi çözersiniz bence. Bugün faizin net getirisi 3-6 aylık %30-35 civarında bu süre içinde ülkede neler yaşanacağını kimse bilemez. Dolayısıyla risk alınmış olur. konut fiyatları aşağı yukarı faizle dövizle beraber gider. İlave olarak il/ilçenin talep görmesine göre etkilenir. Bu ufak hesaplarla da iş yapmak risk almak demektir. Parayı 3 aylık faize koyarsınız. 2.ayda siyasi kriz patlar. Dolar 100 lira olur. Evin fiyatı 2 katına çıkar. hesaptaki parayla mutlu mesut kiraya devam edersiniz 1 Yorum bağlantısı
Ali Gök 2 saat önce Paylaş 2 saat önce dolarla borçlanıp borcunu bitirebileni pek görmedim. yarın dolar 100 lira olursa borcunuz ne olur ona bakın derim 2 1 Yorum bağlantısı
Metin Akbal 2 saat önce Paylaş 2 saat önce Şu anki şartlarda Katılımevim vs gibi girişimlere de bakmak gerek. BDDK ya tabiler. Gün mantığı. 1 Yorum bağlantısı
Mustafa Şahin2 2 saat önce Paylaş 2 saat önce Şu günlerde 1m üstü kredi çekip ev almak hiç mantıklı değil. Paran kadar+1m kredi ile herhangi bir yerde 1+1 olsa dahi ev alıp zamanla büyütmek daha mantıklı. Hele altın ve dolar borcu uykular kaçırır 1 Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Bekir Çelik yazdı: Merhaba abiler. Şu anda kiraya ne kadar ödüyorsunuz ? Bulunduğunuz evin bedeli ne kadar ? (finansal okur yazar değilim) 1 1 Yorum bağlantısı
Bekir Çelik 1 saat önce Yazar Paylaş 1 saat önce Selçuk Keleş yazdı: Şu anda kiraya ne kadar ödüyorsunuz ? Bulunduğunuz evin bedeli ne kadar ? (finansal okur yazar değilim) 8 ödüyorum. 12 olacak muhtemelen. Bana asıl tazyik uygulayan düşünce, almadıkça alma fırsatını kaçırıyorum düşüncesi. Ülkemizin kısır döngüsü malum: Faiz düşer, ev yükselir. Seçim yaklaşır faiz düşer, dolar baskılanır vs vs. Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Dolarla borçlanmayın. (Ben ekonomistim) 1 1 4 1 Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Bekir Çelik yazdı: 8 ödüyorum. 12 olacak muhtemelen. Bana asıl tazyik uygulayan düşünce, almadıkça alma fırsatını kaçırıyorum düşüncesi. Ülkemizin kısır döngüsü malum: Faiz düşer, ev yükselir. Seçim yaklaşır faiz düşer, dolar baskılanır vs vs. Ayda 8-10 ödememek için milyonlarla lira krediye girmek bana hiç de mantıklı gelmiyor. Evin bedelini sormuştum. 1 2 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 1 saat önce Paylaş 1 saat önce 2 milyon tl nin fon getirisi aylık net 68 bin TL. parayı çekmezsen 80 bin tl (stopaj var). evler kredi oranları mantıklı olmadığı sürece ucuz kalmaya devam edecek gibi görünüyor. kimse ev arazi hatta tarla bile almıyor diyordu emlakçı. ev almak için doğru zaman 10 sene kredi verilen zamandı ki o zaman ki koşullarda bile acaip mantıksız görünüyordu. oysa ki gelinen noktada şahane hareketmiş ödeyebilen için. 1 Yorum bağlantısı
Mustafa Resül Kara 1 saat önce Paylaş 1 saat önce 3-4 hafta oldu, 70 gram bilezik borç almıştım. 3725 TL den bozdurdum. Elime 260 750 TL geçti. Şimdi baktım bilezik alış 3942 TL olmuş. 70 gram bilezik 275 940 TL ediyor. Şimdiden 15 190 TL fazla ödeyeceğim. Yıl sonuna kadar borcu kapatırım diye almıştım. Yıl sonuna kadar büyük ihtimalle bir bilezik de bana takabilirler 😊 size söyleyebileceğim bu olur sadece. 3 Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Doğan Arşiray yazdı: 2 milyon tl nin fon getirisi aylık net 68 bin TL. parayı çekmezsen 80 bin tl (stopaj var). evler kredi oranları mantıklı olmadığı sürece ucuz kalmaya devam edecek gibi görünüyor. kimse ev arazi hatta tarla bile almıyor diyordu emlakçı. ev almak için doğru zaman 10 sene kredi verilen zamandı ki o zaman ki koşullarda bile acaip mantıksız görünüyordu. oysa ki gelinen noktada şahane hareketmiş ödeyebilen için. 2019 11.ayda maaşımın tamamına yakın aylık taksitli ev kredisine girdim gözümü karartıp. Şu anki aylık taksit maaşımın 23 te biri. 5 yılım kaldı. Son 2 yılı yatırmayı unutsam banka da aramaz bence.. Evin değeri yaklaşık 15 kat oldu. İnanılır gibi değil.. 2 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts