İçeriğe Yönlendir

Araba İle Avrupa'ya Gitmek (Bulgaristan, Sırbistan, Macarsitan, Makedonya, Üsküp)

H.Cenk Bayrakçı

Recommended Posts

H.Cenk Bayrakçı

Merhaba forumdaşlar,

Aslında forumda birkaç konu var ama, Ağustos sonu Eylül başında eşimin sempozyumu için ailece Macaristan'a gideceğiz. Rotamız gidişte Bulgaristan (Filipe-Sofya), Sırbistan (Belgrad) ve Macaristan (Budapeşte) olacak. Budapeşte'de 4 gün kalıp orada iken Viyana ve Bratislava'ya geçebiliriz. Dönüşte ise Sırbistan üzerinden Makedonya (Üsküp), Yunanistan (Selanik ve Kavala) üzerinden Türkiye olacak.

Bildiğim kadarıyla yaptırmam gereken yeşil sigorta (Emmi sana danışacağız), yurt dışı kasko klozu ve seyahat/sağlık sigortaları var. Bunun dışında otoyollar için vignet almalıyız. Bir keç arkadaşım, sınırdan geçmenin uzun sürebileceğini ve bunları kameralardan izleyebileceğimizi söyledi. Ayrıca araç ilkyardım çantasına sarı fosforlu yelek eklememi söylediler.  Elektrikli araçla gitmek istiyorum ama gideceğimiz diğer arkadaşlar benzinli ile gidelim derler. 

Bunun dışında önerileriniz, şunu şöyle yapın, şuraya gidin dediğiniz konula var mıdır? Tecrübelerinizden istifade etmek isterim.       

Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı
Doğan Arşiray yazdı:

uluslararası ehliyet lazımmı?

Süre kısa olacağı için değil galiba. 

Yorum bağlantısı
Onur Demir
H.Cenk Bayrakçı yazdı:

Merhaba forumdaşlar,

Aslında forumda birkaç konu var ama, Ağustos sonu Eylül başında eşimin sempozyumu için ailece Macaristan'a gideceğiz. Rotamız gidişte Bulgaristan (Filipe-Sofya), Sırbistan (Belgrad) ve Macaristan (Budapeşte) olacak. Budapeşte'de 4 gün kalıp orada iken Viyana ve Bratislava'ya geçebiliriz. Dönüşte ise Sırbistan üzerinden Makedonya (Üsküp), Yunanistan (Selanik ve Kavala) üzerinden Türkiye olacak.

Bildiğim kadarıyla yaptırmam gereken yeşil sigorta (Emmi sana danışacağız), yurt dışı kasko klozu ve seyahat/sağlık sigortaları var. Bunun dışında otoyollar için vignet almalıyız. Bir keç arkadaşım, sınırdan geçmenin uzun sürebileceğini ve bunları kameralardan izleyebileceğimizi söyledi. Ayrıca araç ilkyardım çantasına sarı fosforlu yelek eklememi söylediler.  Elektrikli araçla gitmek istiyorum ama gideceğimiz diğer arkadaşlar benzinli ile gidelim derler. 

Bunun dışında önerileriniz, şunu şöyle yapın, şuraya gidin dediğiniz konula var mıdır? Tecrübelerinizden istifade etmek isterim.       

id.4 le mi gideceksin Hocam.

Ben elektrikli ile yunan yapacağım 2026 ile birlikte

planım o yani. pasaport ve vize almam lazım önce. 

biraz araştırdım.

Yeşil sigorta araç için. çıkış harcı alınıyor. araç kendi üstüne olması lazım, araç sahibinin araçta olması yada vekaleti lazım.

gitmeme yakın daha da araştıracağım detaylı

• Beğen 1
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Burak Kuşçu
(düzenlendi)

Hocam ben daha önceden 3-4 defa kendi aracımla 1 defa da şirket aracıyla Yunanistan a geçtim. Yeşil sigorta 15 gün süreli yaptırdım. Yurtdışı çıkış harcı ve yeşil sigorta harici girişte ve çıkışta bir şey sormuyorlar. Ruhsat sahibinin araçta olması gerek eğer olmayacak ise vekalet şart. Şirket aracı için ise vekalet ile çıkış yaptım garanti olsun diye imza sirküsü aldım ama gerek kalmadı.   Seyahat sağlık sigortanızı kendinizi güvenceye almak için yaptırabilirsiniz buda kapıda gerekli değil.  Araç girdiği gibi çıkmak zorunda girişte ve çıkışta fotoğrafları çekiliyor. Yeni tip cipli ehliyet var ise touringten belge almaya gerek yok eski ehliyette sorulabiliyor. Yunanistan da otoyollarda nakit ödeme yapılıyor. Rotanızın biraz benzerini ay sonu kısmet olursa planlıyorum sizden önce yola çıkmış olursam daha fazla bilgi paylaşıyor olurum.   

Elektrikli araç konusu ile ilgili ise oldukça fazla elektrikli araç yolda karşıma çıkıyor. Sınırda sıra beklerken bir tesla sürücüsü ile sohbet ettiğimizde oldukça yaygın istasyon olduğundan ve sorun yaşamadığından bahsetmişti.

tarihinde Burak Kuşçu tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
H.Cenk Bayrakçı yazdı:

Süre kısa olacağı için değil galiba. 

portekizde araba kiralayamadım olmadığı için. 

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı
Doğan Arşiray yazdı:

portekizde araba kiralayamadım olmadığı için. 

Ben geçen sene kiralamıştım. Yeni tip ehliyetle.Erasmus için gittiğimizde  Lisbon-Covilha-Averio-Porto yapıp dönmüştük. 

Burak Kuşçu yazdı:

Hocam ben daha önceden 3-4 defa kendi aracımla 1 defa da şirket aracıyla Yunanistan a geçtim. Yeşil sigorta 15 gün süreli yaptırdım. Yurtdışı çıkış harcı ve yeşil sigorta harici girişte ve çıkışta bir şey sormuyorlar. Ruhsat sahibinin araçta olması gerek eğer olmayacak ise vekalet şart. Şirket aracı için ise vekalet ile çıkış yaptım garanti olsun diye imza sirküsü aldım ama gerek kalmadı.   Seyahat sağlık sigortanızı kendinizi güvenceye almak için yaptırabilirsiniz buda kapıda gerekli değil.  Araç girdiği gibi çıkmak zorunda girişte ve çıkışta fotoğrafları çekiliyor. Yeni tip cipli ehliyet var ise touringten belge almaya gerek yok eski ehliyette sorulabiliyor. Yunanistan da otoyollarda nakit ödeme yapılıyor. Rotanızın biraz benzerini ay sonu kısmet olursa planlıyorum sizden önce yola çıkmış olursam daha fazla bilgi paylaşıyor olurum.   

Elektrikli araç konusu ile ilgili ise oldukça fazla elektrikli araç yolda karşıma çıkıyor. Sınırda sıra beklerken bir tesla sürücüsü ile sohbet ettiğimizde oldukça yaygın istasyon olduğundan ve sorun yaşamadığından bahsetmişti.

Teşekkürler Burak. :good1: Tecrübelerini bekleriz.

Onur Demir yazdı:

id.4 le mi gideceksin Hocam.

Ben elektrikli ile yunan yapacağım 2026 ile birlikte

planım o yani. pasaport ve vize almam lazım önce. 

biraz araştırdım.

Yeşil sigorta araç için. çıkış harcı alınıyor. araç kendi üstüne olması lazım, araç sahibinin araçta olması yada vekaleti lazım.

gitmeme yakın daha da araştıracağım detaylı

Teşekkür ederim.:good1:

Aslında ID. 4 ile gitmek istiyorum, konfor ve rahatlık anlamında. Diğer arkadaşta da Grandland elektrikli var. Öte yandan diğer arkadaşta da Citroen C5 Cross var. Ya 2 elektirkli gideceğiz ya da biz benzinliye geçip 2 benzinli ile gidilecek. Biz ailecek, diğer arkadaşlar ise çocuklar hariç 2 çift olacaklar. Toplamda 8 kişiyiz. Minübüs tarzı bir şey olsa iyi ama, araç sahibi olma şartı problem.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
H.Cenk Bayrakçı yazdı:

Ben geçen sene kiralamıştım. Yeni tip ehliyetle.Erasmus için gittiğimizde  Lisbon-Covilha-Averio-Porto yapıp dönmüştük. 

Teşekkürler Burak. :good1: Tecrübelerini bekleriz.

Teşekkür ederim.:good1:

Aslında ID. 4 ile gitmek istiyorum, konfor ve rahatlık anlamında. Diğer arkadaşta da Grandland elektrikli var. Öte yandan diğer arkadaşta da Citroen C5 Cross var. Ya 2 elektirkli gideceğiz ya da biz benzinliye geçip 2 benzinli ile gidilecek. Biz ailecek, diğer arkadaşlar ise çocuklar hariç 2 çift olacaklar. Toplamda 8 kişiyiz. Minübüs tarzı bir şey olsa iyi ama, araç sahibi olma şartı problem.

biz büyük motor dizel vebir de elektrikli ile giderseniz. elektrikliyi çekip şarj edersiniz :) 

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Erdem Doğan

Hocam gumrukten cikis icin yesil sigorta, yeni tip ehliyet, arac sahibi veya vekaleti olmasi yeterli.

Kendi araciniz icin yurtdisi kasko klozu alirsaniz iyi olur.

Sari yelek, ilk yardim cantasi ve yangin tupu zorunlu degil, ama bulundurun. Ariza durumunda aracin icinde beklemek yasak, bu sebeple aractaki herkes fosforlu yelekleri giyip bariyerin arkasina gecmek zorunda. Reflektor u unutmayin.

Gumruklerde kameralar var, internetten anlik bakilabiliyor. Eger rotanizdaki gumruk yogunsa alternatif kapilara gidebilirsiniz.

Vignet ulkeden ulkeye degisiyor. Bazilari online alinabiliyor. Mutlaka kontrol edin, cezalari yuksek.

Hiz sinirlarina dikkat edin, bulgaristan ve sirbistanda polisler rusvet almak icin hizli gittiginizi iddaa ediyor. Hatta pasaportu eline gecirirse, istedigi rusveti alana kadar geri vermiyor. Biz istemelerine ragmen pasaportlari vermedik, hizli gitmemistik, kabul etmedik. 

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Erkan

Cenk hocam hayırlı yoculuklar dilerim. Tavsiye istemişsiniz tecrübelerimi paylaşayım istedim. 

1. Benzinli araba ile giderseniz menzil ve şarj istasyonu gibi ayrintilarla ugraşmazsınız. 

2. Yeni tip ehliyetiniz varsa uluslararası ehliyete ihtiyaç yok. Araç ile ilgili olarak ; ruhsat sahibi araçta olmalı / 15 günlük yeşil sigorta gerekli 48.25 Euro / yeşil pasaport  ( en az 6 aylık son kullanımına süre olmalı)  yada geçerli vize . Yurt dışı çıkış harcı 710 tl ( maliyeye ya da ziraat bankası üzerinden çıkıştan 1 iş günü önce yatırın ) 

3. Vakit varsa ve görmediyseniz iki gün erken çıkıp Rusçuk Bükreş Braşov Sighişoara Sibiu Hunedeora üzerinden macara geçin. Iki avantajınız olacak hem Bran,  Hunedeora kalelerini Braşov Sibiu gibi muhteşem güzel şehirleri göreceksiniz hemde şengen bölgesinden çıkmayacagınız için gümrükle ugraşmayacaksıniz. (Yollarda otoban olmayan yerler var dikkatli gitmek gerekiyor ancak buna değer ) 

4. Eğer 3. Maddeyi uygulamadıysanız bu sefer dönüşte iki gün vakit ayırıp Karadağ ( Kotor Budva) ardından uljin üzerinden Arnavutluk lesh ordan Kosova prizren ( sinan paşa cami ve kaymaklı cevapi köfte molasi )  pristine 1. Murat türbesi ordan Üsküp e inebilirsiniz. Normalde yeşil sigortanız kosovada geçerli degil ancak bu sene ben hem giderken hem gelirken sigorta yaptirmadan geçtim. Kosovanin yollari otoban ücretsiz ve trafik cok hizli akiyor. Bulgaristan/ Romanya /Karadağ / makedonya / Arnavutluk ve Kosovaya kendi aracimla 4 kere bir kerede turla gittim akliniza takilan birsey olursa  sorabilirsiniz.

5. Üsküp te Booking com uzerinden 30 _ 50 euro arasina güzel yerler var. Taşköprüye yakin ve otoparki olan yer tutmanizi tavsiye ederim.  Uskupte mutlaka börek yemelisiz. KINAS MILOS gazli maden suyu ve normal su olarak Izvorska kullanın.  Üsküpten Selanik e kadar hep otoban.  7 veya 8 euro Makedonyada gişelere vereceksiniz. Yunanistan evzoni den girip  ipsala dan cikana kadar 16 Euro otoban parasi vereceksiniz. Yaninizda bozuk 5 lik 10 luk euro mutlaka olsun. 

6. Mümkün oldugu kadar yolunuzu uzatip bol bol gezin . Nede olsa herzaman fırsat olmuyor.

7. Fiyat olarak Bosna Hersek / Kosova ve Makedonya ucuzdur. Karadag ve yunanistan pahali. Benzin Arnavutluk ve Yunan da pahalidir. Bulgar kosova ucuzdur. Kosova candır insanı türk dostudur. 

8. Aracıniz ile şehir içlerinde 50 km yi gecmeyin seyyar radarla aninda ceza yaziyorlar. Kisi sayisi kadar reflektorlu yelek bulundurun. 

Yorum bağlantısı
Fatih Keskin

Buluşmada yanımdaki yeğeni dinleseydin  hocam 6 gün de e Avrupa’yı tavaf etti başından geçenler oldukça komik 2 arkadaş gittiler dil yok çok eğlenmişler 

Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Arabaya gumrukten cikinca onceden yaptirdigin app plakalari tak, orjinalleri bagaja koy. Gerisini arkadaslar yazmis zaten. 

Yorum bağlantısı
Erdem Doğan
Mertol Kip yazdı:

Arabaya gumrukten cikinca onceden yaptirdigin app plakalari tak, orjinalleri bagaja koy. Gerisini arkadaslar yazmis zaten. 

Hatalı park yaparsanız polisler plakaları alıp gidiyor :D

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...