İçeriğe Yönlendir

Sıfır Ve İkinci El Araçların Fiyat Tutarsızlığı


Sergen Yigit Topaloglu

Recommended Posts

Sergen Yigit Topaloglu

Öncelikle hepinize iyi akşamlar.
Uzun zamandır sağlık sorunlarım nedeniyle uzak kaldım buralardan. Konunun açıldığı bölümde hata yaptıysam özür dileyerek moderatörler tarafından ilgili bölüme sevk edilmesini arz ediyorum. 
Gelelim son 2 aydır aklımı sık sık karıştıran araç fiyatlarındaki tutarsızlıklara;
Araç satışlarının yapıldığı malum siteden sık sık araç fiyatlarını takip ediyorum, yetkili satış servisleriyle sürekli görüşmeye gidiyorum ve hem fiyatlar hakkında hem de araç performansı ve sunulan opsiyonlar hakkında bilgi alıyorum.
Geçtiğimiz hafta Ford servisine gidip yeni bir araç alacağımı söyledim ve bana sıfır km, 64.700 TL fiyat verdikleri Ford Fiesta 1.0 Ecoboost Titanium X Paket'i tavsiye ettiler. Tabii ki yanına bile yaklaşmadım. 
1-2 gün sonra Volkswagen servisine de aynı şekilde gittiğimde bana 89.000 TL başlangıç fiyatıyla 1.2 TSI Comfortline benzinli yarı otomatik aracı tavsiye ettiler. Düşündüm ama haydi alayım diyemedim. Demeyeceğim. 
Bu fiyatlar hem servis hem de sıfır olmasıyla alakalı olduğu için böyle yüksek olabilir, buna lafım yok.
Benim asıl derdim sıfır araçların fiyatları bu kadar uçmuşken, ikinci el araç fiyatlarının neredeyse sıfır fiyatlarla aynı olmasının sebebi öğrenmek.
Örneğin yeni kasa Kia Sportage almayı düşünüyorum. Serviste 84.000 liradan başlıyor dediler. Eski kasa ikinci el almayı da düşündüm, hem estetiksel hem de konfor olarak yeni kasasından kat be kat daha iyi olduğunu düşünüyorum. (kişisel görüşüm) Ama malum siteden fiyatlara bakıyorum, gelip 75.000 km'de 1000-2000 civarı da hasar kaydı olan Fiesta 40.000 TL'den başlıyor, Golf 65.000 TL'den, işin en tuhafı da eski kasa Sportage'ler 85.000 TL'den başlıyor. Ben fiyat politikalarını çözemiyorum bu servislerin de insanların da. Yahu 85.000 TL eski kasa ikinci el alacağıma 84.000 TL'ye yeni kasasını alıyorum zaten. Ama bu ikinci el satışlarındaki özgüven nereden geliyor hala çözemedim.
Sıfır araç alsam ayrı bir dert, ikinci el araç alsam apayrı bir dert. 
Bu çelişkiyi çözebilen ve böyle dertten muzdarip olan forum üyelerinin fikirlerini çok merak ediyorum. 
Herkese tekrar iyi akşamlar. 

Yorum bağlantısı
Özgen Acar

ikinci elde bence  en mantıklısı aracı sıfır alıp durum değişikliğinden dolayı daha 500 1000 kmde iken satmak isteyenlerden almak ,en az 3000 4000 tl ucuza alırsınız hem de sıfır gibi araç binmiş olursunuz

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

noter rakamı esastır. internet satış sitesinde rakam serbesttir ne isterse yazar..

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Erdem Çağla

Sıfır fiyatı 84.000 olan araba benzinli ve baz donanımdır.

 

eski kasası 85.000 olan vergisi ve fiyatı yüksek 2.0 Dizel 180ps otm. olanıdır. Sportagelerin benzinlileri 55-60 arası dizelleri 80-90 bin arası gidiyor. Yani eski kasa ama vergiden dolayı sıfır alım fiyatı yüksek 2.0dizel 1.6 baz yeni kasadan pahalı olabilir.

 

Geçen sahibinden.comda epica gördüm adam vitrin ilan yapmış 400TL'yi basmış maşallah. Benim epica aynısı aynı yıl hatta 1 sene eski aynı km'de 50.000TL istiyor. Yahu dedim pm attım geçen ay aynı arabayı 32 bine mal ettim sen nasıl 50 istersin dedim.

 

Gelen cevap : üzerine 10.000 koydum dedi. Demek ki asıl fiyatı 50 değil 40. 40'ın da aşağısına verecek. Sitede fiyatlar uçunca, bir adam sıkışıp gerçekten temiz arabayı aklındaki fiyata satmak isterse kimse yine almıyor. Çünkü bu ilan ucuz kesin araba perttir vardır bişi diyorlar.

 

Allah sonumuzu hayır etsin.

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Sergen Yigit Topaloglu

ilginizden dolayı teşekkür ederim.
Sıfır almayı ben istemiyorum fakat ailem de ikinci el araca yanaşmıyor. 
25.000 TL peşinat vereceğimi söylediğim halde, almak istediğim araçların (fiesta hariç) hepsinin boş paketlerini öneriyorlar. İkinci el için zaten krediler kolay kolay çıkmıyor. Bence satıcılar da bu kredi işini pek bilmiyorlar galiba. Özellikle elden satış yapanlar.
Bildiğim kadarıyla ikinci el araç kredilerinin onaylanması daha zor.
Ben 85.000 lira civarında ikinci el bir aracı 25.000 peşinatla alamıyorum. Kredi vermiyor bankalar. Ama bütün servislerde, sıfır alacağım için kredi verilme ihtimalinin daha yüksek olduğunu söylediler. Peki bu, elden araç satanlar bunun farkında değiller mi ki fiyatları bu kadar yüksek tutuyorlar.? Mantıken düşününce ikinci el piyasasının daha düşük olması gerekir. Çoğunuz bu konuda tecrübelisiniz eminim. 
Tekrardan teşekkür ederim. 

Yorum bağlantısı

Bankalar genelde ikinc el aracin degerinin yarisi kadar kredi verirler. Pesinatiniz yeterli degilse kredi cok anlamli olmaz. Bu arada aeac kredisi arac ruhsagi uzerine rehin islenmesi de demektir. Ihtiyac kredisi kullanarak rehinsiz arac alahilirsiniz.

Ikinci el piyasasinin su anda saglikli islemedigi sizin de yazdiginiz uzere ortada. Hatta son derece mantikli olarak acikladiginiz sebepleri kendine dert etmeyen, cunku aracini kullanirken sirf bedava oldugu icin ilana koyanlari kendine ornek alan gercek saticilar asil piyasayi aracin satis acliyeti ole beraber daha iyi anliyorlar.

Saygilarimla.

Yorum bağlantısı
Ufuk Aydın

Şimdi haşat olmuş araçlara pek lafım yok. Ancak sıfır ile nerdeyse aynı fiyatta olabilecek araçlarda mevcut piyasada.

 

Ben 58bin TL'ye aldım Fiestamı. Şu anda 63 civarlarında 2015 ağustosta aldım neredeyse 1 sene olacak. Ve şuan araç 6 Bin KM'de.

Ve araçtaki ekstaraları saymakla bitmez abartı extra yok imzamdan bakabilirsiniz araca.

Bu aracın sıfırdan tek farkı 6 bin kmcik yapmış olması. üzernde 3-4 bin TL'lik ekstra var.

Siz olsanız  60'dan aşağı satarmısınız bu aracı :)

 

Ki temizliği konusunda inanın bayideki bu kadar temiz değildir bu laf değil.  Su bile içirmem aracımın içerisinde.

Kendimden daha çok aracıma bakarım :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Coşkun

Boş paket benzinli jettanın sıfırı ile, full paket dizel bir jetta sıfır fiyatları arasında yanlış hatırlamıyorsam 20 bin tl kadar fark vardı. Dolayısıyla ikinci elde full paket olan aracın fiyatı sıfır km boş olan aracın fiyatından yuksek bile olabilir. Tabi bide fırsatçılar bayram ve yaz derken ikinci el fiyatlarını uçurabiliyor.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Bence ülkemizde 2. el piyasasında çok gevşeklik var. Bu sadece otomobil için değil cep telefonundan tutun da aklınıza ne gelirse aynı.. Sıfır fiyatı misal 100 tl ise bir malın 2. eli bence 50 tl olmalı.. Hadi çok temizse ve çok az kullanılmışsa 60-70 tl olabilir. Ancak bizde sıfırı 100 tl ise adam doğrudan 80 tl diyor. Az biraz üzerine koyarım sıfır alırım denildiğinde git al 20 tl yi beğenmiyor musun cevabı geliyor. Ha bu durum düzelir mi ? Bence düzelmez. Çünkü arz talebe bağlı olarak gelişiyor ve serbest piyasa da herkes tutturabildiğine alıp satıyor.. 

 

Yalnız ben hep şunu söylüyorum.. 2. el otomobil piyasasına aracınız yok ve sonradan dahil olacaksanız her şey pahalı geliyor.. Ancak bir defa içine girdikten sonra iyi kötü bir araç aldıktan sonra sizde yüksek satıp yüksekten alıyorsunuz ve eskisi kadar bu durumdan rahatsızlık duymuyorsunuz.. Önemli olan bir kere çarkın içine girebilmek..

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı

O yüzden ne yapıyoruz imkanımız varsa sıfır araç alıyoruz kafamız da rahat etmiş oluyor. :)

Yorum bağlantısı
Sami Demirpaz

Bu durumun ana kaynağı, beleş ilan verilen Sahibinden.com'dur. İşi gücü olmayan satmaya niyeti olmayan 40 lık arabaya 50 yazalım bakalım deyip ilan açmasıdır. Sonradan ipin ucu koptu artık. 

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

O yüzden ne yapıyoruz imkanımız varsa sıfır araç alıyoruz kafamız da rahat etmiş oluyor. :)

 

Sonra yetkili servis öpüyor bu seferde :)  3 yıl 5 yıl hem de az da değil :D

Yorum bağlantısı

Sonra yetkili servis öpüyor bu seferde :)  3 yıl 5 yıl hem de az da değil :D

 

Orası öyle abi de 2.el fiyatları uçtu gitti birde çakal, dolandırıcı, sahtekarlarla uğraşmakta cabası  :) Alırım sıfır kafam rahat eder.

Yorum bağlantısı
Erdem Çağla
(düzenlendi)

sıfır alalım da arabanın yarısı vergi olarak gidiyor. içim acıyor.

 

misal, sıfır düşük segment sıfır arabaya 100 bin vermektense 2.el temiz yüksek segment almayı tercih ederim.

 

misal 2, 60 bine sıfır fiesta alacağıma 60 bine ikinci el mondeo, daha eski audi a6 düz vites, superb, yakıtına katlanırsak captiva vs. gibi daha prestijli araba almayı tercih ederim.

 

Sıfır arabayı lineanın 27 bin, symbolün 25 bin olduğu dönemde almak lazımdı. Şimdi boş 1.2 clio olmuş 45 bin. 45'e mondeo alırım :) edit: clio en düşük 50 bin olmuş yuhannes diyorum.

tarihinde Erdem Çağla tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Sayar

Son 4 yılda, ikisi sıfır km 5 araç alıp 3'ünü sattım, birini babama verdim. Sıfır aldıklarım 1 hafta içinde değer koyarak satıldı, hiç birinde zarar etmedim fakat her sene piyasa yükseldi, 40 bine sattığım dizel Tit-x Focus 2,5 dursa 47-48 ederdi, geçen sene Cenk Hoca'dan aldığım C-Max 4-5 bin prim yapmış durumda fakat satsam, alacağım herhangi bir araçta aynı yükselişi göstermiş durumda. Otomobillerde son yıllarda artı enflasyon mevcut. Aracının değerlendiğini düşünenler, araç almaya kalkınca piyasadan dem vuruyor. :) 4 yıl önce sattığım aracı keşke satmasaydım diyorum bazen, yine de piyasa canlı olduğu için pek çok aracın tadına bakma imkanım oldu bu da güzel.

Bence alacağınız araç için kullanacağınız kredi aracın üçte birini geçmesin, fazlası her zaman zarar demektir.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Sonra yetkili servis öpüyor bu seferde :) 3 yıl 5 yıl hem de az da değil :D

Yılda bir defa öperler bir şey olmaz,
Yorum bağlantısı

sıfır alalım da arabanın yarısı vergi olarak gidiyor. içim acıyor.

 

misal, sıfır düşük segment sıfır arabaya 100 bin vermektense 2.el temiz yüksek segment almayı tercih ederim.

 

misal 2, 60 bine sıfır fiesta alacağıma 60 bine ikinci el mondeo, daha eski audi a6 düz vites, superb, yakıtına katlanırsak captiva vs. gibi daha prestijli araba almayı tercih ederim.

 

Sıfır arabayı lineanın 27 bin, symbolün 25 bin olduğu dönemde almak lazımdı. Şimdi boş 1.2 clio olmuş 45 bin. 45'e mondeo alırım :) edit: clio en düşük 50 bin olmuş yuhannes diyorum.

 

2.el alırken verdiğin fiyatın içinde dolaylı olarak vergi de var 

 

sıfır km dizel otomatik icon paket clio 74 bin düşünür müsün? :)

Yorum bağlantısı
Sergen Yigit Topaloglu

Bence ülkemizde 2. el piyasasında çok gevşeklik var. Bu sadece otomobil için değil cep telefonundan tutun da aklınıza ne gelirse aynı.. Sıfır fiyatı misal 100 tl ise bir malın 2. eli bence 50 tl olmalı.. Hadi çok temizse ve çok az kullanılmışsa 60-70 tl olabilir. Ancak bizde sıfırı 100 tl ise adam doğrudan 80 tl diyor. Az biraz üzerine koyarım sıfır alırım denildiğinde git al 20 tl yi beğenmiyor musun cevabı geliyor. Ha bu durum düzelir mi ? Bence düzelmez. Çünkü arz talebe bağlı olarak gelişiyor ve serbest piyasa da herkes tutturabildiğine alıp satıyor.. 

 

Yalnız ben hep şunu söylüyorum.. 2. el otomobil piyasasına aracınız yok ve sonradan dahil olacaksanız her şey pahalı geliyor.. Ancak bir defa içine girdikten sonra iyi kötü bir araç aldıktan sonra sizde yüksek satıp yüksekten alıyorsunuz ve eskisi kadar bu durumdan rahatsızlık duymuyorsunuz.. Önemli olan bir kere çarkın içine girebilmek..

Ayhan hocam ben fiesta 1.25i Trend paket aracımı 32.000 liradan satışa koydum.. 4000 lira hasar kaydı vardı yan tarafı bel altı kısmını pirketlere vurmuştum. Serviste yaptırınca bayağı masraf çıktı tabii. Mahkemeye de verdim  kendilerini sağ kapılarımı komple boyadıkları için. Dedim ki anca 32.000 eder ve pazarlıkla 31.000 olsun falan. Yemin ediyorum 3-4 kişi arayıp hakaret etti. Sen ne yapıyorsun diye. neden.? Çünkü adam 120.000 km'de eski kasa fiesta'yı 38.000'e satıyor. Hayır üzülüyorum gerçekten. Ne sıfır alabiliyoruz, ne de elimizdekini satabiliyoruz. 

Yorum bağlantısı
Erdem Çağla

2.el alırken verdiğin fiyatın içinde dolaylı olarak vergi de var 

 

sıfır km dizel otomatik icon paket clio 74 bin düşünür müsün? :)

 

allah korusun düdük gibi arabaya 74 vermek... 74-75'e audi a6 otomatik, bmw 520d joystick, 2013 captiva, çok daha ucuza 163ps mondeo, volvo s80 D2, honda accord, jaguar s-type, sportage, qashqai, insignia, 2 tane epica 2 tane fluence :) daha çook sayabilirim.

Yorum bağlantısı
  • 10 ay sonra...
Ali Gök

konuyu görünce yaziyim dedim. 2016 da piyasa çok yüksek vs diye eleştirirken biz o gün fiyatların üzerine 15 20 kağıt daha koyduk nerdeyse 1 senede.

 

2019 da okurken ne yazacağız bilmiyorum. clio 150 bin TL konusunda iddalıyım

Yorum bağlantısı
Recep Demirci

Nereye gidecek tam bir muamma. Civicler başı çekiyor adeta yüksek fiyat yazma yarışı oynuyor ilan sahipleri :) Civic olsun da çamurdan olsun.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...