İçeriğe Yönlendir

EGR Valfi Temizliği


Efe Serhan Oğuz

Recommended Posts

Efe Serhan Oğuz

EGR Valfi Ne İşe Yarar?

 

Emme manifoldunun üzerine monte edilmiş bulunan EGR elektrovalfi (vites kutusu tarafı) motor kontrol ünitesinden verilen kumanda bazında emme manifolduna gönderilen egzoz gazı geçişini kontrol etme görevini yapmaktadır.Egzoz gazı geri dönüşüm sistemi kullanılarak egzoz gazındaki azot oksitler azaltılır. Egzoz gazının bir kısmı emilen havaya karıştırılır. Böylece yanma odasındaki yanma reaksiyon hızı azalır ve yanma sıcaklığı düşer. Düşük yanma sıcaklığı, nitrojen oksit emisyonunun azaltılmasını sağlamaktadır. Motor tam yükte çalışırken egzoz gazı devirdaimi gerçekleştirilmez, çünkü iyi bir güç kazancı için yanma odasında fazla miktarda oksijen bulunması gerekir.

 

EGR Valfi Arızası Nasıl Anlaşılır?

 

  • Sürüş sırasında araç motorunda olağandışı olarak beklenmedik sarsıntılar yaşanması ya da motorun hiç çalışmaması, aracın EGR valfinde bir problem olduğunun habercisi olabilir.
  • Aracınızın daha öncekinin aksine, beklediğinizden daha fazla yakıt tükettiğinden şüpheleniyorsanız yine EGR valfinde bir problem olduğunu düşünebilirsiniz.
  • Seyir halindeyken aracın çekiş gücünün düşmesi veya egzozdan siyah duman gelmeye başlaması gibi durumlar da EGR valfinin doğru çalışmadığının göstergesi olabilir.
  • Yanma odalarında yanmamış oksjieni kullanılabilir hale getirmesi nedeniyle araç performansını yükselten EGR valfi, kirlenmesi ya da arızalanması halinde, sürüş sırasında araç gaz pedalından ayağın çekilmesiyle birlikte motorda teklemeye neden olabilir.
  •  

Çekiş düşüklüğü, hareket halindeyken titreme veya zıplama,tekleme gibi belirtiler göstermesi EGR Valfinin kirlendiğinin bir göstergesi olabilir. Eğer zamanında müdahale edilmez ise başka sorunların çıkması olasıdır. Bu nedenle en kısa zamanda EGR valfinin temizletilmesi gerekmektedir.

 

Nasıl Temizlenebilir?

 

1) EGR valfinin sökümü için özel takımlara ihtiyaç duyulmaktadır. EGR valfi vidalarının doğru bir şekilde sökümü yapıldıktan sonra, temizlik işlemine geçilmektedir. İlk olarak ufak bir fırça yardımıyla EGR valfinde biriken kurum ve kirin genel bir temizliği yapılır. Daha sonrasında özel sıvılarda bekletilerek, biriken kurumun tamamen temizlenmesi  sağlanır. Bütün bu temizleme işlemlerinin ardından son olarak da EGR valfi motora doğru bir şekilde takılır.

 

2) Çeşitli kimyasal maddelerle sökmeden temizlik yapmak. ( würth egr temizleyicisi )

 

3) Düşük vites yüksek devirde 30 dakikaya yakın turlamak. ( 4. vites 4 5 bin devir arası dizeller için )

 

KİRLİ EGR

138597240_6311237f4f_b.jpg

 

 

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...