Alp Bulut 16 Haziran 2009 Paylaş 16 Haziran 2009 (düzenlendi) Ersen Bey, İsmail Bey ve diğer mağdur arkadaşlar.Yaklaşık bir yıl önce bu konuyu açmıştık fakat gerekli çalışmaları yapmadığımız için ortada kaldı.Ben derim ki gelin ortak hareket edeim ve şikayetimizi ortak bir platformda paylaşalım.Yoksa çözüm üretmeyecekler.Ne diye bozuk arabaya binelim. Size tavsiyem hafif iniş şağı bir yolda 2. viteste iken klima açık durumdayken ayağınızı gazdan tamamen çekip aracın kendi kendine ağırlığıyla gitmesine izin verin.Klima devreye girdiği zaman ne kadar kastığını bir de öyle test edin.daha sonra mutlaka görüşelim. Bu arada şifremi unuttuğum için yeni kullanıcı adı oluşturdum. '' Alp Bulut '' 16 Haziran 2009 tarihinde Batu Dar?c? tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Haluk Gümüş 16 Haziran 2009 Paylaş 16 Haziran 2009 Sorun tam olarak nedir ben anlamadim. Yorum bağlantısı
Alp Bulut 16 Haziran 2009 Yazar Paylaş 16 Haziran 2009 Sorun tam olarak nedir ben anlamadim. Klima çok sık devreyegirip çıkıyor.Aynı motora sahip 2006 model fiesta kullandım hiç mi hiç farkedemedi.Benim araçta ise acayip belli oluyor.Sürüş keyfi resmen sıfıra iniyor.4-5 saniyede bir acayip kasıyor. hafif iniş şağı bir yolda 2. viteste iken klima açık durumdayken ayağınızı gazdan tamamen çekip aracın kendi kendine ağırlığıyla gitmesine izin verin.Klima devreye girdiği zaman ne kadar kastığını bir de öyle test edin. Bizimkini çözmek dahi istemediler.Dava açacağız. Yorum bağlantısı
Haluk Gümüş 16 Haziran 2009 Paylaş 16 Haziran 2009 Anladim dediginiz gibi bende de 2006 model var oyle bir sorunla karsilasmadim. Umarim sorununuz hallolur. Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 26 Temmuz 2009 Paylaş 26 Temmuz 2009 Sorunu merak ettim. 90 km hız ile giderken klima 1 dakika içinde kaç defa devreden çıkıp giriyor. Çokmu sık yoksa 2-3 defamı. Sabit gazda aracın hızında değişme oluyormu. Örneğin klimada sorun yoksa kendimiz açıp kapatsak 95 iken hızımızın 90'a düşmesi gerek. Kapattığımızda hızımızın tekrar 95'e çıkması gerek. Şöyle bir durumda var. 1.4i 90 hp civarı motorlarda tork 120nm civarındadır. Tork düşük olduğu için klima motordan güç çektiğinde motorun çekişi bir miktar düşer. Bu gibi durumda klima kendini otomatik kapatır ve çekiş etkilenmez. Örneğin rampalarda gaza yüklenilmesi durumunda klima kapanabilir. Bu gibi sistemler olmayan araclarda çekişin yeterli olmamasından dolayı klima açık iken vites düşürülür. Tam net olarak hangi durumlarda klima açılıp kapanıyor. Motor fireni ile yokuş inişlerde oluyormu? Klimanın devreden çıkıp devreye gireceğine karar veren sistemden kaynaklanıyor olabilir. Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 26 Temmuz 2009 Paylaş 26 Temmuz 2009 Sorunu merak ettim. 90 km hız ile giderken klima 1 dakika içinde kaç defa devreden çıkıp giriyor. Çokmu sık yoksa 2-3 defamı. Sabit gazda aracın hızında değişme oluyormu. Örneğin klimada sorun yoksa kendimiz açıp kapatsak 95 iken hızımızın 90'a düşmesi gerek. Kapattığımızda hızımızın tekrar 95'e çıkması gerek. Şöyle bir durumda var. 1.4i 90 hp civarı motorlarda tork 120nm civarındadır. Tork düşük olduğu için klima motordan güç çektiğinde motorun çekişi bir miktar düşer. Bu gibi durumda klima kendini otomatik kapatır ve çekiş etkilenmez. Örneğin rampalarda gaza yüklenilmesi durumunda klima kapanabilir. Bu gibi sistemler olmayan araclarda çekişin yeterli olmamasından dolayı klima açık iken vites düşürülür. Tam net olarak hangi durumlarda klima açılıp kapanıyor. Motor fireni ile yokuş inişlerde oluyormu? Klimanın devreden çıkıp devreye gireceğine karar veren sistemden kaynaklanıyor olabilir. Ayhan sabit hızdada, yokuş aşağı inerkende sürekli oluyor. sıcak havalarda biraz daha az sıklıkta oluyor ama sürekli devreye girip çıkıyor yanlız 3. ve 4. kademede çok daha az devreye girip çıkıyor.. bende soğutma problemi yok ama devre girip çıkması normal değil.. Otasanın verdiği cevap biz bu arabaların klimasını böyle tasarladık Bence problem; klima gazının belli bir soğukluğa geldiğinde devreden çıkaran sistemde( sensörde) arıza var.. 1 dakikada yaklaşık 3-4 kez çıkıp giriyor.. Yorum bağlantısı
Guest Mert Yeldan 27 Temmuz 2009 Paylaş 27 Temmuz 2009 Bende ki sorun klima devreye girip çıkması değil.Ayrıca hiç farketmiyorum giriyormu çııkıyormu, Havayı kırıyor ılık oluyor ama diğer araçlarda gordugum gıbı usutmuyor benı Yorum bağlantısı
Tamer Cevher 27 Temmuz 2009 Paylaş 27 Temmuz 2009 bendede öyle bir sorun oldu ama aynı sorunmu bilmiyorum yanlız benim araçta normal seyir halindede comprasör dedidgin gibi sık aralıklarla girip çıkıyordu bu da arabayı çok kasıyordu yanlız bu olay araç boşta çalışır vaziyettede devam ediyordu sürekli belli aralıklarla girip çıkıyordu tabi dolayısıyla tam sogutma yapamıyordu bu durumu ustama gösterdim o da makinayı getirp içindeki gazı çekip yeni gaz doldurdu ve sorun şu anda düzeldi hatta memlekettden gelirken klimadan çoçugu bile hasta ettik )) Yorum bağlantısı
Özgür Güre 27 Temmuz 2009 Paylaş 27 Temmuz 2009 kesinlikle 2008 benzinlilerin kliması sorunlu. benim fiestada da aynı sorun var ve defalarca servise gitmeme rağmen devreye girip çıkma olayını çözemediler. bu sorun sürüş keyfinin içine ediyor.. otosan ı aradığımda benden başka bu şikayetle ilgili başvuran olmadığı için bunu genel bir sorun olarak görmedikleri yalanını uydurdular, burada ki yazılanlardan anlıyorum ki birçok kişi bu sorundan dolayı otosan a başvurmuş.otosan ve ford servisler bizleri avutmaktan başka bir şey yapmıyorlar... toplu hareket edersek olumlu sonuca ulaşıcağımızı düşünüyorum. Yorum bağlantısı
Ali Takımcı 29 Temmuz 2009 Paylaş 29 Temmuz 2009 kesinlikle 2008 benzinlilerin kliması sorunlu. benim fiestada da aynı sorun var ve defalarca servise gitmeme rağmen devreye girip çıkma olayını çözemediler. bu sorun sürüş keyfinin içine ediyor.. otosan ı aradığımda benden başka bu şikayetle ilgili başvuran olmadığı için bunu genel bir sorun olarak görmedikleri yalanını uydurdular, burada ki yazılanlardan anlıyorum ki birçok kişi bu sorundan dolayı otosan a başvurmuş.otosan ve ford servisler bizleri avutmaktan başka bir şey yapmıyorlar... toplu hareket edersek olumlu sonuca ulaşıcağımızı düşünüyorum. Merhabalar Özgür bey, aynı sorun birçok arkadaşta olduğu gibi bende de var.Bence bir tarih belirleyelim.Bir dilekçe yazarak sorunu çözmelerini isteyelim.Ve bu dilekçeyi iadeli taahütlü göndererek ileride kendi lehimize kullanalım. Aynı günde aynı sorunla ilgili bu şikayetler akıllarını başlarına getirebilir bence. teşekkürler Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 29 Temmuz 2009 Paylaş 29 Temmuz 2009 Merhabalar Özgür bey, aynı sorun birçok arkadaşta olduğu gibi bende de var.Bence bir tarih belirleyelim.Bir dilekçe yazarak sorunu çözmelerini isteyelim.Ve bu dilekçeyi iadeli taahütlü göndererek ileride kendi lehimize kullanalım. Aynı günde aynı sorunla ilgili bu şikayetler akıllarını başlarına getirebilir bence. teşekkürler Yararı olucağını düşünüyorsanız yazıp gönderelim tarih belirlerseniz ben katılırım, ama onlar zaten kabullenmiyorlar hatayı..Biz bu arabayı böyle imal ettik diyip duruyorlar Yorum bağlantısı
Ali Takımcı 2 Ağustos 2009 Paylaş 2 Ağustos 2009 Yararı olucağını düşünüyorsanız yazıp gönderelim tarih belirlerseniz ben katılırım, ama onlar zaten kabullenmiyorlar hatayı..Biz bu arabayı böyle imal ettik diyip duruyorlar Evet Ersen bey.geçen hafta beni yine aradılar.Didem diye bir müşt.temsilcisi kendinden emin bir şekilde '' istediğiniz yere şikayetinizi iletin fakat bu araçlar bu şekilde imal edildi.herhangi bir sonuç elde edemezsiniz '' dedi. benim de kafam bozuldu tabii ki. Çünkü davayı kaybedersek avukat,bilirkişi,damga vs. gibi tüm masraflar bize patlayacak.ne yapmalıyız. Avukat tanıdığı olan varsa bu konuyu araştırabilir mi acaba? ben bu kadar biliyorum. teşekkürler Yorum bağlantısı
Mehmet Taner Kadak 2 Eylül 2009 Paylaş 2 Eylül 2009 Benim arabada da var bu sorun. Arac hareket halindeyken hangi devir olursa olsun 3. kademe haric 30 sn icinde durmadan devreye cikiyor. 3.kademede yapmamasi neden onu hala cozmus degilim. Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 30 Mart 2010 Paylaş 30 Mart 2010 Arkadaşlar arabayı aldığımdan bu yana uğraştığım klima problemim sonunda çözüme ulaştı. Problemim, klima kompresörünün sürekli devreye girip çıkmasıydı (10 saniye çalışma 10 saniye durma gibi) Bu sorun 2008 model Fiesta Collection model araçların çoğunda mevcut ama birçok kullanıcı farkında değil.. Bu arada arıza tespiti yaparken gözümüze çarpan hata, klima sisteminde yüksek basınç oluşmasıydı. ( Klima cıhazına bağlanıp, çalışırken ölçüm yapıldı) Normal çalışan bir sistemde basınç 4- 4.5 civarında oluyorken benim sistemde kompresör dervredeyken 7 ye kadar çıkıp kompresor devre dışı kalıyor 5 e düşüyor ve tekrar çalışıyordu. Gelelim sonuca ulaşana kadar yapılan çalışmalara.. Bugüne kadar defalarca gaz basıldı çekildi , çeşitli gramajlarda denendi ama bir sonuca ulaşılmadı.. Daha sonra klima sistemi üzerideki bütün sensörler tek tek sağlamları ile değiştirildi ama yine sonuca ulaşılamadı. Klima sistemi üzerindeki filtre tarzı parçalar yenileri ile değiştirildi sonuca ulaşılamadı.. Daha sonra klima radyatörü sökülüp tıkkanıklık varmı diye kontrol edildi, buda işe yaramadı.. Sonra kurutucu diye tabir edilen bir parça var kompresöre yakın duran aliminyum görünümlü bir parça, onu değiştirmek için söktüğümüzde içinde olması gerekenden çok çok fazla yağ olduğu görüldü ve yenisi ile değiştirildi ancak oda bir işe yaramadı.. Bir sonraki aşamada arabada güç kaybı olabilir ve bu yüzden beyin devre dışı bırakıyordur düşüncesiyle gaz kelebeğide temizlendi, sonuç yine değişmedi.. Ve geriye 2 şeçeneğimiz kaldı. Birincisi kompresör arızalıydı diğeride beyinde problem vardı.. Birinci seçenekten başladık.Kompresör söküldü emsal bir aractan deneme amaçlı kompresör takıldı ve bingoo... Benim arabamdan çıkan kompresör elle çok zor çevrilebiliyorken diğeri çok daha rahattı; Sisteme tekrar gaz basıldı yaklaşık yarım saat rölantide denendi sorun çıkmadı; ardından 10 - 15 km kadar deneme sürüşü yaptık ( soğuk havada zor oldu ) ve hiçbir sorun yoktu.. Buda demek oluyorki belli bir seride kompresörlerin hepsi arızalı.. Bu arada aracımın garantisinin dolmasına 1 gün kala arızam çözüldü gerekli siparişler verildi, değişen ve değişicek parçalar ücretsiz temin edildi. Kompresörün gelmesini bekliyorum yenisi geldiğindede tekrar bilgilendirme yaparım.. Darısı diğer arkadaşların başına inşallah sizlerde sorununuzu çözersiniz.. Bu sorunu çözmeme vesile olan üyelerimizden İmam SULUDERE beye beni Canip ustayla tanıştırdığı için çok teşekkür ederim.. İmam beyin tavsiyesiyle tanıştığım Bursa Arkas otomotivde görev yapan Canip KOPTAGEL ustamızın büyük çabalarıyla sonunda arızayı giderdik.. İki ustamızada teşekkürler.. Fordclubtr nin dayanışma ve paylaşım amacı birkez daha yerini bulmuş oldu.. Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 30 Mart 2010 Paylaş 30 Mart 2010 Azimli çalışmanın sonuçu.. Problemin cözülmesine sevindim. Uğraşlarınız sonunda ciddi bir arızanın çözüm yoluda bulunmuş oldu. Keşke daha erken bulunsaydı ve garantisi bitmeyen araclardada problem çözülseydi. Klima kompresörü pahalıdır. Ortak çalışma ile genel problem olduğu ortaya konursa kopmresörler üçretsiz değiştirilebilir. Sonradan oluşan bir arıza değil sonuçta. Arızalı geldi. Kompresör basıncının yüksek olması demek kompresörün motordan daha fazla güç çekmesi ve yakıt tüketiminin artması demek. Artık yakıt tüketiminizde düşer. Zaten önceki mesajlarda arkadaşlar 2. viteste klimanın aracı nekadar tuttuğundan bağsetmiş. Aslında sorun orda kendini biraz göstermiş. Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 30 Mart 2010 Paylaş 30 Mart 2010 Azimli çalışmanın sonuçu..Problemin cözülmesine sevindim. Uğraşlarınız sonunda ciddi bir arızanın çözüm yoluda bulunmuş oldu. Keşke daha erken bulunsaydı ve garantisi bitmeyen araclardada problem çözülseydi. Klima kompresörü pahalıdır. Ortak çalışma ile genel problem olduğu ortaya konursa kopmresörler üçretsiz değiştirilebilir. Sonradan oluşan bir arıza değil sonuçta. Arızalı geldi. Kompresör basıncının yüksek olması demek kompresörün motordan daha fazla güç çekmesi ve yakıt tüketiminin artması demek. Artık yakıt tüketiminizde düşer. Zaten önceki mesajlarda arkadaşlar 2. viteste klimanın aracı nekadar tuttuğundan bağsetmiş. Aslında sorun orda kendini biraz göstermiş. Ben sorunu garantinin bitmesine 1 gün kala hallettim inşallah diğer arkadaşlarda faydalanabilir.. Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 30 Mart 2010 Paylaş 30 Mart 2010 Soğutma performansıda artacaktır. Klima basıncı yükseldikçe sistemin ısısı artar ve sistem içindeki gazın soğutma performansı düşer. Basınc aşırı azaldığında ise klima gazı sıvıya daha zor dönüştürülür ve soğutma performansı yine düşer. Ben sorunu garantinin bitmesine 1 gün kala hallettim inşallah diğer arkadaşlarda faydalanabilir.. Bence en büyük başarı sorunun kaynağının bulunması Garantisi biten araclarında sorunları çözülür diye düşünüyorum. Şimdi sorun yaşayan herkes bir bir servise gittiğinde serviste çözüm yoluna gider. Problem ortak. Ben iç sıcaklık sensöründen ve klima gaz seviyesinden şüpelenmiştim. Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 30 Mart 2010 Paylaş 30 Mart 2010 (düzenlendi) Soğutma performansıda artacaktır. Klima basıncı yükseldikçe sistemin ısısı artar ve sistem içindeki gazın soğutma performansı düşer. Basınc aşırı azaldığında ise klima gazı sıvıya daha zor dönüştürülür ve soğutma performansı yine düşer. Bakalım Ayhan yenisi gelsin takılsın havalarda ısınmaya başladı sonucu görücez.. Bu arada kayışın halini görmeliydin, lime lime olmuş devreye girip çıkmasından birde sıkılıktan 30 Mart 2010 tarihinde Ersen Tapan tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 30 Mart 2010 Paylaş 30 Mart 2010 ( soğuk havada zor oldu biggrin.gif ) Sıcak kısma getirip a/c ye basınca da klima devreye girer normalde boşuna üşümesaydınız . Arızayı o zamnda vermesi lazımdı. Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 30 Mart 2010 Paylaş 30 Mart 2010 Sıcak kısma getirip a/c ye basınca da klima devreye girer normalde boşuna üşümesaydınız . Arızayı o zamnda vermesi lazımdı. Aynı zamanda soğutma performansınıda denememiz gerekiyordu Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 30 Mart 2010 Paylaş 30 Mart 2010 Bakalım Ayhan yenisi gelsin takılsın havalarda ısınmaya başladı sonucu görücez..Bu arada kayışın halini görmeliydin, lime lime olmuş devreye girip çıkmasından birde sıkılıktan Devreye girip çıkmaktan bir süre sonra klima kompresörü üzerindeki manyetik kavramada sıyırırdı. Klima kompresörü devamlı motordn hareket alır ama klima kompresörü mili devamlı dönmez. Klimayı açtığımızda şaakk diye duyduğumuz ses manyetik kavramanın sesi. Açıla kapana mahvolur zaten. Birde o kavramanın sağlığı açısından motor düşük devirdeyken klimayı açmak gerekiyor. Boşa alınıp rolantide açılırsa daha iyi ama 3000-4000 devirlerdeyken açmamaya çalışın. Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 30 Mart 2010 Paylaş 30 Mart 2010 Devreye girip çıkmaktan bir süre sonra klima kompresörü üzerindeki manyetik kavramada sıyırırdı.Klima kompresörü devamlı motordn hareket alır ama klima kompresörü mili devamlı dönmez. Klimayı açtığımızda şaakk diye duyduğumuz ses manyetik kavramanın sesi. Açıla kapana mahvolur zaten. Birde o kavramanın sağlığı açısından motor düşük devirdeyken klimayı açmak gerekiyor. Boşa alınıp rolantide açılırsa daha iyi ama 3000-4000 devirlerdeyken açmamaya çalışın. Benimde şaşırdığım konu bu oldu kompesörü epey inceledik kavramada hiç bozulma gözlemlemedik.. Bu arada makyajlı kasanın kompresörleri eskilerden farklıymış.. Yorum bağlantısı
Engin Karadayan 30 Mart 2010 Paylaş 30 Mart 2010 Hadi hayırlı olsun.Tam azmin zaferi olmuş Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 30 Mart 2010 Paylaş 30 Mart 2010 Benimde şaşırdığım konu bu oldu kompesörü epey inceledik kavramada hiç bozulma gözlemlemedik..Bu arada makyajlı kasanın kompresörleri eskilerden farklıymış.. Klima kompresörlerinde iyileştirme yapmaya çalışıyorlar. Klima kompresörünün basıncını nekadar düşürürlerse motordan okadar az güç çeker. Hem basıncı düşürüp hemde soğutma performansını aynı tutabilirlerse olur. Böyle bir çalışma sonucumu sorunlu kompresörler takıldı acaba. Bir yerde eksik birşey olabilir. Yada maliyeti düşürmek için olabilir, sonucta klima motorları pahalı parçalar:) Birde bizim fiestalarda varmı yokmu bilmiyorum ama manuel iç sıcaklığı ayarladığımız düğmeden en soğuğa getirdğimizde klima devamlı maksimum soğutmaya çalışıyor. Soğutma düğmesini biraz daha düşürdüğümüzde iç sıcaklık atıyorum 25 dereceye ayarlanmış olmalı ve 25 dereceye geldiğinde klima kompresörü kapanmalı. Atıyorum biraz daha sıcağa aldığımızda 27 dereceye karşılık geliyorsa 27 dereceye geldiğinde yine kapanmalı. Klima açık kalıp sıcak hava ile soğuk hava karışımıyla manuel ayarlanmamalı. Bazı araclarda düğme konumuna göre klima kapanıyor diye biliyorum. Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 30 Mart 2010 Paylaş 30 Mart 2010 Klima kompresörlerinde iyileştirme yapmaya çalışıyorlar. Klima kompresörünün basıncını nekadar düşürürlerse motordan okadar az güç çeker. Hem basıncı düşürüp hemde soğutma performansını aynı tutabilirlerse olur. Böyle bir çalışma sonucumu sorunlu kompresörler takıldı acaba. Bir yerde eksik birşey olabilir. Yada maliyeti düşürmek için olabilir, sonucta klima motorları pahalı parçalar:)Birde bizim fiestalarda varmı yokmu bilmiyorum ama manuel iç sıcaklığı ayarladığımız düğmeden en soğuğa getirdğimizde klima devamlı maksimum soğutmaya çalışıyor. Soğutma düğmesini biraz daha düşürdüğümüzde iç sıcaklık atıyorum 25 dereceye ayarlanmış olmalı ve 25 dereceye geldiğinde klima kompresörü kapanmalı. Atıyorum biraz daha sıcağa aldığımızda 27 dereceye karşılık geliyorsa 27 dereceye geldiğinde yine kapanmalı. Klima açık kalıp sıcak hava ile soğuk hava karışımıyla manuel ayarlanmamalı. Bazı araclarda düğme konumuna göre klima kapanıyor diye biliyorum. Volkswagen grubu kullanıyor bunu benim bildiğim, klimatronik ( yarı otomatik klima ) dedikleri senin tarif ettiğin gibi çalışıyor diye biliyorum.. Yorum bağlantısı
Recommended Posts