Mehmet Mercan 19 Haziran 2006 Paylaş 19 Haziran 2006 Bu sabah Adapazarından dönerken Kocaeli civarında Motor Sistem Arızası mesajını aldım. Daha sonra Gaz kesmeye başladı. 120 Km/Hız kadar düştü ve artık o seviyeden yukarı çıkamadım. Motor koruma moduna geçti. 3K Devir'e gelmeden gaz otomatikmen kesiliyor. Sanırım yakıt kaynaklı bir problem çıkacak. OPET Euro Dizel kesinlikle alınmamalı artık. C-MAX'lere zararlı kesinlikle. Bugün numune alacağım. Yokuşlarda bayağı bir zorlandı çıkmaya. 3. Vites 70-80 den sonra kesme yapıyor. Şimdi Servise gidip Problemin kaynağını öğrenmeye gidiyorum. Dönünce detay bilgileri geçerim. Kanımca yakıt kaynaklı yada EGR ile MAF sensörüm değişmişti yeni. Onlarla ilgili bir problemde olabilir. Ya MAF sensörü kirlendi yada MAF Sensörü arızalı çıktı. Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan 19 Haziran 2006 Yazar Paylaş 19 Haziran 2006 Gerekli kontroller yapıldı. Hata mesajı için ekranda yazılı uzunca bir metin vardı. Aklımda kaldığı kadarı ile aşağıda aktarıyorum. Turbo şarj'a aşırı yük binmesi veya hava tribünlerinde olaşan hava rezonans oluşum problemi sonucu ısınmaya dayalı Turbo şarjın devre dışı kalması gibi birşeydi. Bana hatanın olduğu andaki paramatreleri sordular. 140 ile yarım saat boyunca devam ediyordum. Kocaeli'ye giriş rampasına girdiğimde 130 KM düşen hızla devam ettim. Arkasından bu hata mesajını aldım dedim. Ve sonrası korumalı modda Rampa bitiminde sağa çekip 1-2 dk. belki anlık bir mesajdır diye bekledim. Ancak değişen birşey olmadı yoluma devam ettim. İşlem olarak Turbo kanatlarını dinleme yöntemi ile kontrol ettiler. Bir problem olmadığını gördüklerinde MAF sensörü ve Hava Filtresi temizlendi ve hata kodu resetlendi. Sonra tekrar teste çıkıldı herhangi bir hata kodu ile karşılaşılmadı. Yani kısacası %80 yakıt kaynaklı %20'de MAF sensörünün Turbo motor ile bağlantılı olan T şeklindeki borunun dizaynından kaynaklı bir hata oluştuğunu düşünüyorum. MAF Sensörüne zaman zaman Turbo motordan yada motordan gelen yakıt-yağ sızıntıları oluşduğu zaten bilinen bir konu. MAF sensörüde bu yüzden çok baskı altında kalıyor görevini yerine getiriyor. ancak kirli hava moduna geçip motor arızası oluşturabiliyor. MOTOR SİSTEM ARIZASI kırmızı ışıklı uyarı. Yolda kalmadım ama aklım arabada kalmsadı değil. Neyse ki küçük bir işlem sonucu 1 saat sonunda problem giderilmiş oldu. Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan 19 Haziran 2006 Yazar Paylaş 19 Haziran 2006 Bu MAF sensörü nerede Mehmet? Anladığım kadarı ile arada bir temizlemek lazım. Neyle temizliyorlar onu?Turgay MAF Sensörünü sökmek kolay temizlemesi içiinde özel bir sprey lazım. Ama tavsiye etmem. Servislerden rica edersen zaten temizlerler. Çünkü çok hassas bir parçaymış. Fiyatıda 250 YTL Ben düzenli olarak 1.5 ayda bir temizletiyorum.Mehmet Bey siz opete devam ediyorsunuz değilmi ?Maalesef OPET'e devam. Kredi ve garanti bitene kadar devam edeceğim mecburen. Yada BP'ye yazı yazacağım beni bu çileden kurtarın nasıl bir yol bulabiliriz hesabı Yorum bağlantısı
Aykut Gürkan 19 Haziran 2006 Paylaş 19 Haziran 2006 Bu MAF sensörü nerede Mehmet? Anladığım kadarı ile arada bir temizlemek lazım. Neyle temizliyorlar onu?Hava filtresi bağlantı borusu üzerinde yanlış hatırlamıyorsam kibrit kutusundan biraz büyükçe bir parça. Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan 19 Haziran 2006 Yazar Paylaş 19 Haziran 2006 Deniz ozaman paylaşalım bilgileri. Ben araca o cihazı montaj ettirmek istemiyorum açıkcası. Başka ne gibi çözümler olabilir bakmak lazım. Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan 19 Haziran 2006 Yazar Paylaş 19 Haziran 2006 Bakım yapıldığı zaman mutlaka temizleniyordur. MAF Sensörünün yeri kırmızı ile işaretlediğim yerin içinde. O parça komple sökülüyor ve Temizleyici Spreyle sıvı bir şey sonra siyah siyah akıyor. Devre temizleme spreyleri gibi birşey. Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan 19 Haziran 2006 Yazar Paylaş 19 Haziran 2006 Çok gördüm. Hatta artık kendim bile temizlerim demiştim ustaya aman ha sen yapma dedi. Parçayı yerine oturturamazsan Turbo Motor zarar görebilir demişti. Hava kaçağı yüzünden. Ben o gün bugün madem kursağımda kaldı düzenli olarak temizletiyorum. Araç çekişden düştüğü zaman genelde MAF sensöründen kaynaklı oluyordu. Temizliyorlar sonra bir süre herşey iyi oluyor. Bu arada C-MAX'i olanlar bu bölgey iyi bilir. Gerçi Motor kapağı olanları bilemem Bazen aşırı yük yada ısınma olayı gerçekleşmeden önce Turbo motordan sıçrayan yada motor'a giden hava borusu tarafından yakıt-yağ karışımı kaçırma olayı mevcutmuş. Biliyorsunuzdur belki ama 2004-2005 arasında bu boru servis çağrısı ile değiştirildi. Ancak yeni nesil olan biraz daha iyileştirilmiş hali tam çözüm üretmiyor demekki. Böylece MAF Sensörü Hava bazlı kirlenmeye maruz kalmıyor sadece. Ayrıca yakıt-yağ kaynaklı yağlanıyor gelen tozlarda onun üzerine iyice yapışarak sensörün hata mesajı üretmesine sebep oluyor. Ayrıca bazen hava filtresini kontrol ederseniz yağlandığını göreceksiniz. Bu sebepten dolayı yağlanıyor. Aşağıda ilgili parçaların görüntüsü mevcut. Bundan fazla bilgi benide aşar. Uğur üzülme o parça zaten elinle çek çıkıyor. Bir gün Serivse gittiğinde sıfırlardan al çek birtane Mertol maşallah Allah nazardan saklasın demekki senin Otosan'a c-MAX alacağın bilgisi gidince sana el yapımı özel üretim gönderildi aman ne olur olmaz diye:) Bu arada benim arka kapını ses yalıtımını gördünmü Buna uygun bir ata sözü var ama forumdaşlara yıp olur Birde bir forum gurubu var bizim forum dışında Turgay da biliyor inşallah o arkdaşalr bu yazıalrı okurda utanır Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan 21 Haziran 2006 Yazar Paylaş 21 Haziran 2006 Bugün OPET'ten aradılar. Yarın sabah Doğan Oto'da buluşup araçtan yakıt numunesi alacaklar . Bu arada Altunizade OPET'in Euro Dizel Görünür Kalite filtreleri değiştirilmiş. Baskı yaradı ama yakıt kalitesizse ne yapabiliriz ki ! Yorum bağlantısı
Sinan Uzundumlu 7 Mart 2008 Paylaş 7 Mart 2008 Arkadaşlar cümleten merhaba, Focus II veya C-max ların yol bilgisayarında "motor sistem arızası" tabiri ile hangi durumlarda uyarılabiliriz? Bi kaç defa başıma geldi. Örneğin bu sabah. Hava gayet güzel, +3 derece. Aracı sabah ilk çalıştırdım, 2 km boyunca 2500 deviri geçmeyecek şeklide kullandım. Işıklarda kalkışta motora biraz fazla yüklendiğimde (yüklenmekten kastım max 3500 devir ama dip gaz ile) daha 1. vitesteyken "motor sistem arızası" diye bi uyarı geldi. Uyarıya gayet alışkanım derhal aracı kenara çekip stop edip tekrardan çalıştırdım.Ve yoluma devam ettim. Sizce bunun sebebi ne olabilir? yakıt: PO(eurodiesel V-max mı ne) Deponun 1/4 ü dolu ayrıca. Bu arada Kışın da aynı şey -30 derecelerde ilk çalıştırmamda yürür haldeyken gaza ufacık basmam sonucunda bile başıma geliyordu. "motor sistem arızası" uyarısının yanında araç kendiliğinden stop ta ediyordu. Hatta birkere bu uyarı sonrasında 80-90 km/h süratte yolun ortasında aracımın stop ettiğini hatırlıyorum. öylece yolun ortasında kaldım. sağımdan arabalar vızır vızır geçiyordu. Bu olayın soğuk memleketlerde sadece benim başıma gelmediğini biliyorum ama havalar az çok ısındı burda da. Tekrardan aynı uyarıyı görmek canımı epey bi sıktı açıkçası.. Yardımlarınız ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler. Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci 7 Mart 2008 Paylaş 7 Mart 2008 test cihazı ile kontrol ettirin. sabaharı problem oluyorsa muhtemelen yakıt geri kaçıyordur. Yorum bağlantısı
Ömer Yüce 8 Mart 2008 Paylaş 8 Mart 2008 Aynı hata Trabzonda bi arkadaşımın aracını kullandığımda başıma geldi. Gündüz hava 5-6 derece Depoyu fulledik çıktık yola yaklaşık yarım saat bi saat 90-100 km hızla giderken bi düzlükte deneme yaptım. 120, 14o derken motor sistem arızası dedi. Aracın motoru yaklaşık 1 saatten fazladır çalışıyo. Normal dizel var. Dip gaz yapmadım. Sorun yakıtta mı acaba? Yorum bağlantısı
Sinan Uzundumlu 8 Mart 2008 Paylaş 8 Mart 2008 Olay başıma ocak şubat aylarında (zemheri soğukları ) geldiğinde bende yakıttan kaynaklandığını düşünmüştüm. Çünkü o zamanlar servisin içi yakıttan kaynaklanan arızalı araçlarla doluydu. Çoğu, sabahları çalışmadığından servise giriş yapmıştı. Ne yalan söyliyim kışın o soğuklarda opetten normal motorin aldığım çok oldu. Çünkü eurodiesel alan bir çok araçta donma yapıyordu. Normal motorin almama rağmen aracım sabahları -20 -30 larda daime tek marş ile çalışabiliyordu. Fakat tek marş ile çalışmasına karşılık motor soğukken motora yüklendiğimde "motor sistem arızası" uyarısıyla karşılaşıyodum. Ondan sonrada motorin almaya tövbe ettim zaten Benim derdim havalar ısınmasına rağmen bu uyarıyla tekrardan karşılaşmak. Pazartesi müsait bir zamanda aracı servise götüreceğim bakalım.. Yorum bağlantısı
Ömer Yüce 9 Mart 2008 Paylaş 9 Mart 2008 Olay başıma ocak şubat aylarında (zemheri soğukları ) geldiğinde bende yakıttan kaynaklandığını düşünmüştüm. Çünkü o zamanlar servisin içi yakıttan kaynaklanan arızalı araçlarla doluydu. Çoğu, sabahları çalışmadığından servise giriş yapmıştı. Ne yalan söyliyim kışın o soğuklarda opetten normal motorin aldığım çok oldu. Çünkü eurodiesel alan bir çok araçta donma yapıyordu. Normal motorin almama rağmen aracım sabahları -20 -30 larda daime tek marş ile çalışabiliyordu. Fakat tek marş ile çalışmasına karşılık motor soğukken motora yüklendiğimde "motor sistem arızası" uyarısıyla karşılaşıyodum. Ondan sonrada motorin almaya tövbe ettim zaten Benim derdim havalar ısınmasına rağmen bu uyarıyla tekrardan karşılaşmak. Pazartesi müsait bir zamanda aracı servise götüreceğim bakalım.. Çok soğukta arabayı çalıştırıp bi 5 dakka beklemeden gitmek arabaya çok zarar veriyor. Erzurumda bilinçli araba kullanmaya özen göstermek lazım. Çalıştırıp birden gitmek çok vahim durumlar gerektiriyo. Neyse ki daha soğuk ülkelerde değiliz Kanada vs.. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 9 Mart 2008 Paylaş 9 Mart 2008 Çok soğukta arabayı çalıştırıp bi 5 dakka beklemeden gitmek arabaya çok zarar veriyor. Erzurumda bilinçli araba kullanmaya özen göstermek lazım. Çalıştırıp birden gitmek çok vahim durumlar gerektiriyo. Neyse ki daha soğuk ülkelerde değiliz Kanada vs.. O zaman uzaktan kumanda ile araç çalıştırma yapmak şart Yorum bağlantısı
Sinan Uzundumlu 9 Mart 2008 Paylaş 9 Mart 2008 Çok soğukta arabayı çalıştırıp bi 5 dakka beklemeden gitmek arabaya çok zarar veriyor. Erzurumda bilinçli araba kullanmaya özen göstermek lazım. Çalıştırıp birden gitmek çok vahim durumlar gerektiriyo. Neyse ki daha soğuk ülkelerde değiliz Kanada vs.. Soğuk havalarda elbette aracı çalıştırır çalıştırmaz hareket edilmez. Motoru rolantide en az 5-10 dk çalıştırmama rağmen uyarı geliyordu zaten. Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan 9 Mart 2008 Paylaş 9 Mart 2008 O zaman uzaktan kumanda ile araç çalıştırma yapmak şart Zamanlayıcı Yapsak Şu Saatte Çalışmaya Başla....Şu Satte Dur..(Bu Olmaz Herhalde..) Yorum bağlantısı
Ömer Yüce 10 Mart 2008 Paylaş 10 Mart 2008 Soğuk havalarda elbette aracı çalıştırır çalıştırmaz hareket edilmez. Motoru rolantide en az 5-10 dk çalıştırmama rağmen uyarı geliyordu zaten. kronik bi sorun göstergesi olabilir mi? Yorum bağlantısı
Mert Can Üzger 10 Mart 2008 Paylaş 10 Mart 2008 Zamanlayıcı YapsakŞu Saatte Çalışmaya Başla....Şu Satte Dur..(Bu Olmaz Herhalde..) 89 Model Mercedes 500 Sel aracımızda vardı. Sabah kliması deniyordu. Araç belli bir saatte çalışıyor. Motor ısınıyor ve sonra klima çalışıyor. Aracın içi de ısınıyor vs vs... Yorum bağlantısı
Sinan Uzundumlu 10 Mart 2008 Paylaş 10 Mart 2008 kronik bi sorun göstergesi olabilir mi? "Kronik bir gösterge sorunu" mu demek istedin yoksa benmi anlayamadım Ömer? Yorum bağlantısı
Murat Cerit 10 Mart 2008 Paylaş 10 Mart 2008 slm.. bende de hava sıcaklığı eksi olduğu gecelerde ilk aldığımdan itibaren de aynı problem oldu: http://www.otoclubturkiye.com/forum/index.php?showtopic=151937 http://www.otoclubturkiye.com/forum/index.php?showtopic=154181 en son tesisat değişiminden sonra bir müddet problemsiz gitti. Ancak bi sonraki kış kendini bir iki kez hatırlattı. Sanırım süregelen bi arıza. galiba hala bulamadılar aslında... Ve sanıyorum sizinkiyle aynı problem. Eğer arızayı verirse rölantideyken stop ediyor. Ama tekrar çalıştırdığında hemen gaz verirsen bida etmiyor.. motor biraz ısındımı bida problem olmuyor: isterse -20 derece olsun. Bilmiyorum en azından benimki böyle.. İşinize yararsa... Yorum bağlantısı
Sinan Uzundumlu 10 Mart 2008 Paylaş 10 Mart 2008 Murat bey verdiğiniz linkler için çok teşekkürederim. Linkleri inceledim. Teknik olarak pek bilgim olmadığından fazla anlayamadım açıkçası. En son sorununuzun giderilmesini sağlayan tesisat değişikliğinden bahsetmişsiniz. Bu tesisattan kastınız ne? Yorum bağlantısı
Murat Cerit 10 Mart 2008 Paylaş 10 Mart 2008 valla bana söylenen elektirik tesisatı ama garantiden yaptıkları için herhangi fatura vermediler. Zaten bu konuda çok hassaslar.. O işlemi yaptırana kadar aynı arızadan aracımı üç kez ford euroservise çektirmiştim. Daha sonra bi avukat arkadaşa arattırıp tüketici hakları gereği, garanti süresince aynı arızayı üç kez tekrarladığından mahkemeye vericez demiştik te aracı hemen getirin dediler, tesisat değişikliğini işte o zaman söylediler.... Yorum bağlantısı
Ömer Yüce 11 Mart 2008 Paylaş 11 Mart 2008 "Kronik bir gösterge sorunu" mu demek istedin yoksa benmi anlayamadım Ömer? Valla olay stop edip çalıştırıldığında düzeliyo bende aynısını yaptım düzeldi. Gösterge sorunu desek içimiz rahat olur mu ? Zamanlayıcı YapsakŞu Saatte Çalışmaya Başla....Şu Satte Dur..(Bu Olmaz Herhalde..) Transporter termaller var. Ama onlar motoru ısıtıyo muydu? Yorum bağlantısı
Hüseyin Gülcü 12 Mart 2008 Paylaş 12 Mart 2008 Maf sensörünün yerini gösteren resmi açamıyorum.Hata mesajı veriyor.Aramızda yerini tam olarak tarif edecek usta varmı? Arasıra biz de temizleyelim. Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan 19 Mart 2008 Yazar Paylaş 19 Mart 2008 Kendiniz temizleyebilirsinzi ama tavsiy etmem. Çabuk arıza yapacak bir parça. 2500 KM bir hava filtresi değiştirmeye gidin servisie MAF sensörünüde temizletirsiniz orda. Yorum bağlantısı
Recommended Posts