Rahim Sarı 15 Aralık 2008 Paylaş 15 Aralık 2008 Arkadaşlar, bayramda 2000 km yol yaptım. Bu arada garip bir ses arkadaşım oldu. Özellikle soğuk havalarda aracı bir setten indirirken, pürüzsüz asfaltta viraj alırken, bazen de kasislere girip çıkarken ön taraftan sanki kaportaya çekiçle vuruyorlarmış gibi bir "tak" sesi gelmeye başladı. Biraz yol aldıktan ve araç ısındıktan sonra bu ses kesiliyor. Ankarada "rot eks" e götürdüm komple kontrol edildi. "Alt takım ve ön düzen beton gibi hiç bir problem yok" dendi. Amortisör şüphesiyle tamircime gittim. Ustayla beraber defalarca kasisten geçtik araba korkudan olacak hiç ses çıkarmadı. Amortisörleri kontrol ettik gevşeme ve yağ kaçırma bulamadık. Şimdi yine bir kasise (yollardaki asfalt bariyere) yavaşça girerken bile hem girişte hem çıkışta bu ses çok güçlü olarak geldi. Sesin hem sağ hem de soldan geldiğini fark ettim. Benzer problem yaşayan var mı? Boş yere deneme yanılma masrafı yapmak istemiyorum. Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci 15 Aralık 2008 Paylaş 15 Aralık 2008 daha cok metale vurma sesimi davula vurma sesimi Yorum bağlantısı
Rahim Sarı 15 Aralık 2008 Yazar Paylaş 15 Aralık 2008 daha cok metale vurma sesimi davula vurma sesimi metale vurma sesi. Yorum bağlantısı
Necat Ertan 15 Aralık 2008 Paylaş 15 Aralık 2008 Bu sorun eski aracımda vardı. Serviste test sürüşüne çıktığımızda hiçbirzaman duyamadık o sesi. Otobüs kamyon lastiklerini çekiçle kontrol ederler ya, işte ona benzer bir ses geliyordu. Sebebini bulamadık. Sonra da kesildi o ses. Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci 15 Aralık 2008 Paylaş 15 Aralık 2008 ön düzende bir problem yoksa o ses davula vurma sesidir. sesin kaynagı ön gögüs sacının esnemesi çözümü fren pedalına baglı kaza esnasında pedalların kırılmasını saglayan parça bu parçanın ön gögüs sacına baglanan kısımdaki civata sökülerek alt kısmına geniş pul konup tekrar sıkılacak 1 Yorum bağlantısı
Rahim Sarı 15 Aralık 2008 Yazar Paylaş 15 Aralık 2008 (düzenlendi) Bu sorun eski aracımda vardı. Serviste test sürüşüne çıktığımızda hiçbirzaman duyamadık o sesi. Otobüs kamyon lastiklerini çekiçle kontrol ederler ya, işte ona benzer bir ses geliyordu. Sebebini bulamadık. Sonra da kesildi o ses. 20 yıl kadar önce 1976 taunusta benzer bir ses arkadan araç ilk kalkış anında geliyordu. Arka salıncak bağlantısı çok hafif gevşemiş, somunu sıkıştırınca düzelmişti. Bu aracta sıkıştırılacak bir yer de göremiyorum. Görünürdeki tüm somunları kontrol ettim. 15 Aralık 2008 tarihinde Rahim Sar? tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Rahim Sarı 15 Aralık 2008 Yazar Paylaş 15 Aralık 2008 ön düzende bir problem yoksa o ses davula vurma sesidir. sesin kaynagı ön gögüs sacının esnemesi çözümü fren pedalına baglı kaza esnasında pedalların kırılmasını saglayan parça bu parçanın ön gögüs sacına baglanan kısımdaki civata sökülerek alt kısmına geniş pul konup tekrar sıkılacak Hafta sonu dediğiniz yeri bir kontrol edeyim. Fakat bu parça o kadar güçlü ses yapar mı? merak ettim. Ayrıca viraj alırken farklı yönlerde sesin sağ ve sol olarak yer değiştirdiğini de fark ettim. Yine aklıma denge çubuklarının bağlantı yerleri esneme esnasında takılması gibi fikirler geliyor. Özellikle araç kasisten sonra gevşeme moduna geçtiğinde sanki önden bir şey kuvvetlice vuruyor. Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan 16 Aralık 2008 Paylaş 16 Aralık 2008 Yaşar Usta Aynı Olmasada Bir sesde bende oluştu ilk kalkış esnesında yada durup geri gittiğimde, geri gittikten sonra tkrar ileri gitmeye başladığımda ön taraftan bir ses geliyor. doktora gideimmi yoksa hastalık hastasımıyım.. Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci 16 Aralık 2008 Paylaş 16 Aralık 2008 (düzenlendi) doktora git motor ve şanzıman kulaklarını kontrol etsinler. 16 Aralık 2008 tarihinde Ya?ar Demirci tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Rahim Sarı 16 Aralık 2008 Yazar Paylaş 16 Aralık 2008 ön düzende bir problem yoksa o ses davula vurma sesidir. sesin kaynagı ön gögüs sacının esnemesi çözümü fren pedalına baglı kaza esnasında pedalların kırılmasını saglayan parça bu parçanın ön gögüs sacına baglanan kısımdaki civata sökülerek alt kısmına geniş pul konup tekrar sıkılacak Bu işlemi içerden mi yoksa dışarıdan mı yapacağım? Ayaklı kirko vs. her türlü yerden emniyetli yükseltme aletlerim var. Malesef focusun içinden müdahale oldukça zor. Yorum bağlantısı
Kemal Kısakürek 16 Aralık 2008 Paylaş 16 Aralık 2008 aynı ses benden de geliyordu özellikle soğuk havalarda ön taraftan,zamanla geçti bence önemli bir şey değil. Yorum bağlantısı
Burak Karadeniz 17 Aralık 2008 Paylaş 17 Aralık 2008 yaşar usta benimkide arada benzer bi ses çıkartıyor ama çok değişik, yokuş veya eğimli bir yerde yokuş yukarı geri geri kalkarken sanki trak diye arabanın birşeyi kırılıyormuş, yada sağlam bir plastiğin üstünden geçipde kırıyormuş gibi bir ses çıkıyor. çok güçlü bir ses çıkıyor. fakat her zaman olmuyor bu ses. bakım zamanı gelince servise söyliycem 2000 km gibi birşey kaldı bakımına. yoksa önemli midir? bakımı beklemiyim mi? Yorum bağlantısı
Murat Akaloğlu 19 Aralık 2008 Paylaş 19 Aralık 2008 aynı ses bizim f2 dende geliyordu.amortisor takozlarını değiştirdiler ses falan kalmadı... Yorum bağlantısı
Rahim Sarı 19 Aralık 2008 Yazar Paylaş 19 Aralık 2008 (düzenlendi) aynı ses bizim f2 dende geliyordu.amortisor takozlarını değiştirdiler ses falan kalmadı... Şimdilik ses kesildi. Yarın fren pedalı bölgesine wd40 sıkacağım. Olmazsa takoz işine girişeceğiz gibi gözüküyor. 19 Aralık 2008 tarihinde Rahim Sar? tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci 21 Aralık 2008 Paylaş 21 Aralık 2008 basit bir işlem civatayı sökeceksiniz geniş pul koyacaksınız altına sıkacaksınız bu kadar basit Yorum bağlantısı
Sezgin Geridönmez 21 Aralık 2008 Paylaş 21 Aralık 2008 Amortisör sistemi (tüm aksamlar), z rot kontrolü yaptırmalısınız. Yorum bağlantısı
Rahim Sarı 4 Ocak 2009 Yazar Paylaş 4 Ocak 2009 Maaalesef!... bu hafta fren pedalının oradaki tüm vidaları tek tek sıkıştırdım kalın pul koydum hatta debriyaj pedalının arkasındaki şaseye bağlı kısımları sabitleyen somunları da sıkıştırdım. Sonuç malesef değişmedi. Soğuk havalarda yola çıktıktan itibaren 15- 20 dakika boyunca olur olmaz yerde bazen hafif esnemelerde, bazen çukura girerken, bazen setten geçerken, viraj esnemelerinde rahatsız edici "dump" sesi -başlardaki keskin "tak" sesi zaman içinde "dump"a dönüştü-. "sönmez koç"a götürdüm. Yine tüm alt takım kontrol edildi tüm vidalar sıkıştırıldı. Tecrübeye çıktık ralli performansında bile hiç ses duyamadık ertesi sabah aynı sese devam. Bir şey, esnemlerde arabanın kasasına, şase veya kaporta aksamına vurma yapıyor. Yanımda oturanlar dahi sesin anormalliğini fark ediyor. Bakalım ne olacak? Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci 4 Ocak 2009 Paylaş 4 Ocak 2009 viraj demiride bu sesi yapabilir. demir yana kaymış yada lastikleri bozulmuş olabilir. Yorum bağlantısı
Rahim Sarı 4 Ocak 2009 Yazar Paylaş 4 Ocak 2009 viraj demiride bu sesi yapabilir. demir yana kaymış yada lastikleri bozulmuş olabilir. Yaşar bey, serviste ve rot balansçıda ilk bakmaları (bakmış olduklarını düşündüğüm) gereken yerlerden biri orasıdır sanırım. Şimdi kasislerde debriyaja basmayı veya boşta geçmeyi bir deneyeceğim. Vites kolunun sert hareketlerde dayanma noktasında verdiği ses ile debrijaj pedalını elimle iki yana oynattığımda (dayanma noktasında) gelen dump sesi bu sese benziyor. Kasaya yansıyan ses yani. Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci 4 Ocak 2009 Paylaş 4 Ocak 2009 o zaman pedalların ordaki işlemi yapamamışsınız Yorum bağlantısı
Rahim Sarı 4 Ocak 2009 Yazar Paylaş 4 Ocak 2009 o zaman pedalların ordaki işlemi yapamamışsınız yapmayın yaşar bey, keşke dediğiniz yerden olsa. üşenmem bir daha söker bir daha yaparım fakat o somunları kalın ve uzun kollu lokma (büyük boy) anahtarıyla sıkıştırdım biraz daha zorlarsam yalama olacaklar. Sesin aracın içinden değil de ön veya alt taraftan geldiğinden hemen hemen eminim. O örnekleri sesin kasaya temastan kaynaklandığını belirtmek için verdim. Yani tampon, aksesuar, lastik vs. sesi değil. Çekiçle veya yumrukla aşağıdan kasaya vurunca da aynı ses geliyor onu dahi denedim. Sesin kaynağı ve iletim yolunu tahmin edebilmek için. Havalar iyi olsaydı aracı kaldırıp motorun arka bölümüne bakacak, ayrıca amortisör üst vidalarını söküp içerde aşınma temas izi görebilecek miyim diye bakacaktım. Başka benzer problem pek yaşanmadığına göre sıradışı bir durumla karşı karşıyayım sanırım. Yorum bağlantısı
Bahadır Urhan 4 Ocak 2009 Paylaş 4 Ocak 2009 Rahim, Ocak sonunda Bursa'da olursan gelip ben işi çözeyim birader:) Senin gibi tamir işine anormal yatkın biri de bu sesi çözemediyse, ustalar ne yapsın Rahim ? çözebilen ustaya madalya vermek lazım :lol2: Yorum bağlantısı
Rahim Sarı 4 Ocak 2009 Yazar Paylaş 4 Ocak 2009 Rahim, Ocak sonunda Bursa'da olursan gelip ben işi çözeyim birader:)Senin gibi tamir işine anormal yatkın biri de bu sesi çözemediyse, ustalar ne yapsın Rahim ? çözebilen ustaya madalya vermek lazım :lol2: abi merhaba, o sesi bulma şerefini sana seve seve veririm. ustalardan kendini gizlediği için çaresiz kaldık. Ocak sonunda serviste buluşur biz çayımızı içip sohbet ederken bir iki saat dışarıda aracı bırakırız belki ondan sonra bu iş çözülür. Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci 4 Ocak 2009 Paylaş 4 Ocak 2009 yapmayın yaşar bey, keşke dediğiniz yerden olsa. üşenmem bir daha söker bir daha yaparım fakat o somunları kalın ve uzun kollu lokma (büyük boy) anahtarıyla sıkıştırdım biraz daha zorlarsam yalama olacaklar. Sesin aracın içinden değil de ön veya alt taraftan geldiğinden hemen hemen eminim. O örnekleri sesin kasaya temastan kaynaklandığını belirtmek için verdim. Yani tampon, aksesuar, lastik vs. sesi değil. Çekiçle veya yumrukla aşağıdan kasaya vurunca da aynı ses geliyor onu dahi denedim. Sesin kaynağı ve iletim yolunu tahmin edebilmek için. Havalar iyi olsaydı aracı kaldırıp motorun arka bölümüne bakacak, ayrıca amortisör üst vidalarını söküp içerde aşınma temas izi görebilecek miyim diye bakacaktım. Başka benzer problem pek yaşanmadığına göre sıradışı bir durumla karşı karşıyayım sanırım. araç hasarlı yapılmış ise sıradışı sesler oluşabilir. orjinal araçta sıradışı ses olmaz. eger aracınız orjinalse Yorum bağlantısı
Recommended Posts