Ahmet Özdemir 26 Aralık 2008 Paylaş 26 Aralık 2008 Kola içtikten sonra vücudumuzda ne gibi değişiklikler oluyor? Kolayı çoğumuz düşünmeden tüketiyoruz. Peki kola içtikten sonra vücudumuzda ne gibi değişiklikler olur? Prof. Dr. Ayşe Akın bir bardak Kola içtikten sonra vücudumuzda meydana gelen sürecin sağlığımıza etkilerini anlattı. İlk 10 dakika: 10 çay kaşığı şeker vücudunuza girer (Günlük almanız gereken şeker miktarının tamamı kadar). Fosforik asit tat alma duyunuzu keser ve aşırı şeker yüklemesinden dolayı kusmanızı engeller. 20 dakika: Kan şekerinizde ani bir yükselme olur yüksek miktarda insulin patlamasına neden olur. Karaciğeriniz vücudunuzdaki şekeri yağa çevirerek buna bir yanıt verir. Bu sadece bir kaç dakika içinde olur. 40 dakika: Kafein emilimi tamamlanır. Göz Bebekleriniz büyür kan basıncınız yükselir karaciğeriniz kana daha fazla şeker pompalamaya başlar. Beyninizdeki adenozin reseptörleri rehaveti önlemek için bloke olur. 45 dakika: Beyninizde dopamin salgısı artar.Bu tıpkı oooooin vücuta yaptığı tepkimelere benzer. 60 dakika: Kafeinin diüretik özellikleri baş gösterir (tuvalet ihtiyacı). Bu da vücutta depolanmış kalsiyum magnezyum ve çinko'nun da beraberce dışarı atılması demek. Bir süre sonra şeker ihtiyacını tekrar duymaya başlayacaksınız kendinizi halsiz ve bitkin hissedeceksiniz. Vücudunuzda kola ile aldığınız bütün su tekrar dışarı atıldığı için susuzluğunuzu tekrar hissedeceksiniz. Şeker ihtiyacını takiben kafein isteği de başlayacak (sigaradaki gibi) Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 26 Aralık 2008 Paylaş 26 Aralık 2008 İçmiyorum diyecek kadar az içiyorum... Yorum bağlantısı
Ersin Karaca 26 Aralık 2008 Paylaş 26 Aralık 2008 Düşünüyüromda, kolasız bi gün düşünemiyorum Yorum bağlantısı
Ahmet Özdemir 26 Aralık 2008 Yazar Paylaş 26 Aralık 2008 Teknik kısmını bilmem ama kolanın bağımlılık yaptığının canlı birebir kanıtıyım. Bir zamanlar duyanların şaşırıp "hadi canım" diyeceği kadar içiyordum. Hatta kilomda da büyük katkısı vardır muhtemelen. Zorla azalttım ve haftada bir bardak anca içiyorum şu anda. Çay için ayran için meyve suyu (meyve aromalı şekerli su değil ) için ama kola içmeyin. Hatta çok enteresan bir zamanlarda çamlıca için aynı durum söz konusuydu. Akşamları bir küçük şişe (camşişe) çamlıca içmeden yatamıyordum Her akşam bir çamlıca deviriyordum desene Yorum bağlantısı
Guest Sinan Akg 26 Aralık 2008 Paylaş 26 Aralık 2008 Bu başlığı açmayı düşünmüştüm...Benim gastirt gibi mide hastalığıma sebebim kola...23 yasında mide hastası oldum bunun yüzünden şimdi asla içmiyorum onun yerine soda içiyorum... Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 26 Aralık 2008 Paylaş 26 Aralık 2008 Alıntı snaırım bu yazı. Kaynağına cidden sormayı isterdim, 2 bardak çay - türk kahvesi içince farklı şeyler oluyor mu diye. Cola yüzünden geçici rahatsızlık yaşayanları da gördüm. İçilmese de yaşanabiliyor. Yorum bağlantısı
İsmet Oruç 26 Aralık 2008 Paylaş 26 Aralık 2008 İçmiyorum diyecek kadar az içiyorum... +1907 Yorum bağlantısı
Guest Sinan Akg 26 Aralık 2008 Paylaş 26 Aralık 2008 Damar tıkanıklığınada yıllardır sölenen kolestrol değil şekerdir baş sebebi.... Yorum bağlantısı
Emrah Musalli 26 Aralık 2008 Paylaş 26 Aralık 2008 ben iki ay öncesine kadar hergün içiyodum. hem de içmediğim gün kendimi eksik hissediyordum. baktım bu işin sonu iyi değil. artık şimdi yok denecek kadar az içiyorum. sadece memlekete gittiğim de niğde gazozuna hayır diyemiyorum. şimdi de canım çekti Yorum bağlantısı
Can Karacaer 26 Aralık 2008 Paylaş 26 Aralık 2008 Şekerli ve sütlü kahve içenleri anlayamamışımdır zaten. Kahvenin sadeyken ki tadı muhteşem, onu bastıracaksam niye kahve içeyim ki? Yorum bağlantısı
Guest Sinan Akg 26 Aralık 2008 Paylaş 26 Aralık 2008 Şekerli ve sütlü kahve içenleri anlayamamışımdır zaten. Kahvenin sadeyken ki tadı muhteşem, onu bastıracaksam niye kahve içeyim ki? +1 Yorum bağlantısı
Okan Yeşim 26 Aralık 2008 Paylaş 26 Aralık 2008 Bu başlığı açmayı düşünmüştüm...Benim gastirt gibi mide hastalığıma sebebim kola...23 yasında mide hastası oldum bunun yüzünden şimdi asla içmiyorum onun yerine soda içiyorum... +100 sabah düzensiz beslenme yani sık kahvaltı etmeme fazla asitli şeyler içme kola fanta vs.. ve sigaradan dolayı banada oldu hala cekiyorum sinir stres yapınca midem agrıyor yanma meydana geliyor kusma istegide olabiliyor bu arada 21 yaşındayım Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 26 Aralık 2008 Paylaş 26 Aralık 2008 Şimdi ben kilo almak için kola içeyimmiii içmeyeyimmi... Yorum bağlantısı
Emrah Musalli 26 Aralık 2008 Paylaş 26 Aralık 2008 tabi ki içme mehmet abi. kilo alma işini menüde karbonhidrat ve yağ içeren besinleri artırarak yapmaya çalışman lazım. yani bol tahıl, tatlı ve yağ türevlerini tüketmen lazım. kola da ki asit mide de başka sorunlara yol açarak hem sağlık sorunlarına neden olabilir hem de kilo almana bi yerden sonra engel olabilir. Yorum bağlantısı
Guest Sinan Akg 26 Aralık 2008 Paylaş 26 Aralık 2008 Şimdi ben kilo almak için kola içeyimmiii içmeyeyimmi... Abi mercimek ve hamburger şinitzel bol yaglı yiyicekler öneriyorum...Hamburger ekmeği sosisli veya ben bu taktikle uyguladım 2 haftada 3.5 kilo aldım Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 26 Aralık 2008 Paylaş 26 Aralık 2008 Senin önce kanındaki serbest T4 miktarını düşürmemiz lazım zaten ondan sonra su içsen yarayacak Len Baytar.. Beni tavuklarla karıştırmıyorsun demi.. Nedir bu T4 niye düşmesi lazım... Anlat hamburger şinitzel sosis Türkçe yemeklerle olmaz mı bu iş Yorum bağlantısı
Guest Sinan Akg 26 Aralık 2008 Paylaş 26 Aralık 2008 Kara şimşek mercimek vede mercimek çorbası ama zor abi...Sen taktiği uygula alırsın bende aynı dertten muzdaripim Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 26 Aralık 2008 Paylaş 26 Aralık 2008 Anladım şimdi... Ben bazen kamyonla yiyorum... Ama kilo almıyorum... Sorun galiba T4 İlk fırsatta baktıracağım buna... peki ben nasıl kilo alcam abi. Git T4'e baktır gel.. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 27 Aralık 2008 Paylaş 27 Aralık 2008 murat abi beni gördü bi baksaydın abi t4 üme Olm o baytar... Onlarda bakmanın tek yolu vardır... Yorum bağlantısı
Erhan Bulut 27 Aralık 2008 Paylaş 27 Aralık 2008 Ayrıca çayı da kahveyi de şekersiz içmeye başlayınca daha önce çay veya kahve değil şerbet içtiğimi anladım. Kesinlikle tadını çok bozuyor. Bir kere şekersiz alışırsanız şekerli içemezsiniz zaten. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 27 Aralık 2008 Paylaş 27 Aralık 2008 İyisimi ben biraz daha tatlı aşırayım mutfaktan.. Ama aklım T4'de kaldı.. Yorum bağlantısı
Abdussamed Acar 27 Aralık 2008 Paylaş 27 Aralık 2008 Kola içince 10 çay kaşığı şeker vücüda giriyormuş... Çok bilimsel ve objektif bir açıklama olmuş Böyle açıklamaları açıkçası saçma buluyorum. Çamur atmaktan öteye gitmiyor. Aşırıya kaçılmadığı sürece de tarım ve sağlık bakanlığından gerekli izinleri alabilmiş ürünlerin anlatıldığı kadar zararlı şeyler olmadıklarını düşünüyorum. Bu tür konulara bu kadar magazinsel yaklaşmamakta yarar var. Yorum bağlantısı
Şükrü Yıldızdal 27 Aralık 2008 Paylaş 27 Aralık 2008 Birde pe.... ve c...c... paralarının nerelere gittiğini bilseniz hiç içmezsiniz.Benim çocukların canı bazen isteyince alıyorlar,yüreğim cız diyor. :angry2: Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay 27 Aralık 2008 Paylaş 27 Aralık 2008 Şimdi ben kilo almak için kola içeyimmiii içmeyeyimmi... Kilonuzun yaşam kalitenize olumsuz bir etkisi yoksa eğer, kilo almak için hiç uğraşmayın bence Yorum bağlantısı
Cem Boneval 27 Aralık 2008 Paylaş 27 Aralık 2008 Kola içince 10 çay kaşığı şeker vücüda giriyormuş... Çok bilimsel ve objektif bir açıklama olmuş Böyle açıklamaları açıkçası saçma buluyorum. Çamur atmaktan öteye gitmiyor. Aşırıya kaçılmadığı sürece de tarım ve sağlık bakanlığından gerekli izinleri alabilmiş ürünlerin anlatıldığı kadar zararlı şeyler olmadıklarını düşünüyorum. Bu tür konulara bu kadar magazinsel yaklaşmamakta yarar var. +1 Acayip abartılı yazılmış... 1 kutu kolada kabaca 10-12 küp şeker var. Etrafınızda hiç mi 3 şekerli çay içen yok. 4 çay içse aynı miktar... Ya da baklavaya ne demeli, şeker açısından 1 porsiyon baklava (ya da geleneksel şekerli hamur tatlılarımız) 1 litre kolaya eş değerdir muhtemelen, yağı da cabası. Aşırıya kaçılmadıkça bu tür içecekler zararlı kabul edilmemeli. Günde 1 koladan kimseye zarar gelmez. Şeker metabolizması konusunda anlatılanlar her yemekten sonra vücutta oluşan reaksiyonlar. Kolanın ilginç yanı orijinal formülde önemli iki stimülanı içermesi İlki erythroxylum coca yapraklarından elde edilen koka alkaloidleri (halk arasında kokain diye de bilinir ), diğeri de yine doğada en yoğun kahve çekirdeğinde bulunan kafein. Elbetteki kola tarifinde bu maddeler zararsız düzeylerde ve sadece hafif uyarıcı etki sağlayacak şekilde kullanılıyor ve yapılan araştırmalar ile güvenilirliği kanıtlanmış durumda. Hafif bir bağımlılık yapma nedeni de olasıdır ki bu maddeler. Tabii şeker almanın keyfii de buna eklemek lazım. Sözün kısası içilen kolanın tüketilen şekerıi bi kahve, güzel bir baklava, ya da birkaç bardak çaydan zararlı olduğunu söylemek yanlış olur, yeter ki tüketim ölçülü miktarda olsun. Magazine ve hamasete de itibar etmeyelim... Yorum bağlantısı
Recommended Posts