İçeriğe Yönlendir

Kola içtikten sonra neler oluyor bize...?

Ahmet Özdemir

Recommended Posts

Tayfun Yeşil
+1

Acayip abartılı yazılmış...

1 kutu kolada kabaca 10-12 küp şeker var.

Etrafınızda hiç mi 3 şekerli çay içen yok. 4 çay içse aynı miktar...

Ya da baklavaya ne demeli, şeker açısından 1 porsiyon baklava (ya da geleneksel şekerli hamur tatlılarımız) 1 litre kolaya eş değerdir muhtemelen, yağı da cabası.

Aşırıya kaçılmadıkça bu tür içecekler zararlı kabul edilmemeli. Günde 1 koladan kimseye zarar gelmez.

Şeker metabolizması konusunda anlatılanlar her yemekten sonra vücutta oluşan reaksiyonlar.

Kolanın ilginç yanı orijinal formülde önemli iki stimülanı içermesi

İlki erythroxylum coca yapraklarından elde edilen koka alkaloidleri (halk arasında kokain diye de bilinir :)), diğeri de yine doğada en yoğun kahve çekirdeğinde bulunan kafein.

Elbetteki kola tarifinde bu maddeler zararsız düzeylerde ve sadece hafif uyarıcı etki sağlayacak şekilde kullanılıyor ve yapılan araştırmalar ile güvenilirliği kanıtlanmış durumda.

Hafif bir bağımlılık yapma nedeni de olasıdır ki bu maddeler. Tabii şeker almanın keyfii de buna eklemek lazım.

Sözün kısası içilen kolanın tüketilen şekerıi bi kahve, güzel bir baklava, ya da birkaç bardak çaydan zararlı olduğunu söylemek yanlış olur, yeter ki tüketim ölçülü miktarda olsun.

Magazine ve hamasete de itibar etmeyelim...

bu kadar teorik bilgim yok ama okudum ve mantıklı geldi.

+1903.

bu arada bende fazla kullananlardan değilim.ama çayı günde 22 bardak gibi bir rakamda tüketiyorum,ama şekersiz olarak.tek rahatsızlığı sürekli wc yolu.

Yorum bağlantısı
Amaç Keskin

bizde çaycıyıh gadaaaş, serde Erzurumluluk var, mesela hakanla bir otursak 3 demlik çay içeriz kıtlama

ntv de epeyce bilimsel bir belgeselde izlemiştim emmi, çok yiyorum ama çok zayıfım diyen bir bayanın test sonuçlarında günlük yemesi gereken miktarın yarısını aldığı sonucu çıkmıştı

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Kilonuzun yaşam kalitenize olumsuz bir etkisi yoksa eğer, kilo almak için hiç uğraşmayın bence :)

Yok şükür.. hiç bir sıkıntım yok.. rahatım...

Durumum tamamen psikolojik :)

Yorum bağlantısı
Sina Güran
(düzenlendi)

Kola eskiden uyuşturucu ilaç olarak kullanılırmış. Bu ilaçta bağımlılık yaparmış. Bağımlılık yapmadığını yazmak bence düpedüz yalancılık. Bunun yanında paslanmış bir vida - çivi vs yi kolanın içine atıp izleyin. Tertemiz oluyor paslı olan şey. Midemizi ne yapıyor siz düşünün. Ayrıca vücudun asit düzenini bozmasından dolayı midenin asit dengesini de bozduğunu bu nedenlede hazımsızlık sıkıntısı yaptığını duymuştum.

Bu arada kola ve kahve hariç herşeyi içiyorum desem yeridir.

Şalgam, ayran, meyve suları, soda, buzlu çay vs vs vs.

tarihinde Sina G tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sina Güran
Kola bağımlılık yapıyor ve faydalı bir şey olduğunu da iddia etmiyorum ama tuvalet temizlemesi yok tarladaki fare tersten bak şu yazıyor pas söküyor lavabo açıyor türü şeylerin iki açıklaması var.

1-Rakip firma propagandası

2-Spam mail üretim bu maillerden topladıkları adresleri satanlar. Merak eden varsa "Bunu 10 kişiye göndermeyen Türk değil" "Allah'ını seviyorsan bunu 15 kişiye gönder" türü mailleri her "forward" ettiğinizde kimlere gelir sağlamış oluyorsunuz http://www.toplumail.com/ adresinden görebilirsiniz. Ayrıca bununla ilgili buraya tıklayarak çok güzel bir video izleyebilirsiniz.

3-Asit konusuna gelince doktor değilim biyolojiyi de hiç sevmezdim ama midemizdeki asitlerin yanında kolanın asidi hiç kalır. Mesela HCl(hidroklorik asit) veya bildiğimiz tuz ruhu.

4-Kolanın zararları kesinlikle doğrudur. İçmemek lazım. Ama okuduğumuz bazı şeylere de hemen inanmamak lazım.

Yorum bağlantısı
Erhan Bulut

Kolayı savunmak gibi olmasın ama pası temizleyen kola değil, içindeki sitrik asittir. Bütün turunçgillerde az veya çok bulunur. Yani, vidanın üzerine limon sıkınca da pas temizlenir. Hatta, limonun mermere neler yapabileceğini de biliyorsunuzdur. Bu mantığa göre limon da zararlı o zaman.

Yorum bağlantısı
Sina Güran
Kolayı savunmak gibi olmasın ama pası temizleyen kola değil, içindeki sitrik asittir. Bütün turunçgillerde az veya çok bulunur. Yani, vidanın üzerine limon sıkınca da pas temizlenir. Hatta, limonun mermere neler yapabileceğini de biliyorsunuzdur. Bu mantığa göre limon da zararlı o zaman.

Kolanın birleşim ve oransal olarak zararlı hale geliyor en önemlisi. Bunun yanında kola organik bir ürün değil, oysa limon tabiatın bir ürünü o yüzden de organik.

Yorum bağlantısı
Aykut Aydoğdu
(düzenlendi)

peki ya digerleri?

tarihinde Aykut Aydo?du tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Cochineal;Kanarya Adaları ve Meksika'da yaşayan bir böcektir..Doğal ortamda çoğaldığı gibi,kültürel olarak da yetiştirilmektedir....

Kaktüs bitkisine,kene gibi yapışarak,hayatını sürdürür.......

Bu böcekler ve larvaları,Meksikalı köylüler tarafından toplanır.....

Kurutulup dövülür...

Aztekler ve Latinler,böcekten elde edilen bu boyayı,ip boyamada kullandılar....

Aslında,bu böceğe ve renge hiç de yabancı sayılmayız...Pek aşinayız.....Susadıkça....Aç bir Cola... :(

bunun gerçek olmadığına dair bi mail almıştım.

zaten reflümden dolayı haftada bi bardak ya içerim ya içmem...

Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

Eskiden severdim, ama artık pek içmiyorum. Yemekte genelde ayranı tercih ediyorum, illa birşey içilecekse...

Yorum bağlantısı
Cem Boneval
Cochineal;Kanarya Adaları ve Meksika'da yaşayan bir böcektir..Doğal ortamda çoğaldığı gibi,kültürel olarak da yetiştirilmektedir....

Kaktüs bitkisine,kene gibi yapışarak,hayatını sürdürür.......

Bu böcekler ve larvaları,Meksikalı köylüler tarafından toplanır.....

Kurutulup dövülür...

Aztekler ve Latinler,böcekten elde edilen bu boyayı,ip boyamada kullandılar....

Aslında,bu böceğe ve renge hiç de yabancı sayılmayız...Pek aşinayız.....Susadıkça....Aç bir Cola... :)

1. Kolalı içeceklerin açıklanmış benim ulaşabildiğim hiçbir formülünde koşinil boyası (karmen ya da karmin kırmızısı) bulunmamaktadır. Kaldı ki bu içecekler kırmızı değil kahverengidir ve rengini karamelden (yanık şeker) almaktadır

2. Karmen kırmızısı hala yiyecek ve kozmetik sanayiinde boya maddesi olarak kullanılmaktadır, doğal kaynaklı olduğu için aşırı duyarlık dışında (ki bu her maddeye karşı gelişebilir) bilinen bir zararlı etkisi yoktur.

3. Olay böcek içiyorsunuza indirgeniyor ise kerevitten kokoreçe, mideyeden salyangoza neleri yiyecek olarak tükettiğimiz ortadadır.

Yorum bağlantısı
Timuçin Ülver

Kolanın zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz zaten.

Bu durumda ya daha az içmeli yada en iyisi ayran gibi doğal içeceklere yönlenilmeli.

Birde Türk toplumu; sigara zararlı diye kullanmayı bıraksa ne güzel olur. Sokakta sigara kokusundan yürüyemez oldum.

Artık tiksiniyorum bu iğrenç kokudan...

Yorum bağlantısı
Levent Ayhan

var mı ayran ve çay gibisi........... kola da neymiş? kola nın içindekileri okudukça koladan tiksiniyorum

Yorum bağlantısı
Tansel Yavuz

Yıllardır günde 1 litre cola, 5-6 bardak çay,kahve(bol şekerli) içerim,kilo sorunum yok,şimdiye kadar bana verdiği zarar diş çürümesi oldu,bugün sanırım yılın son kolasını aldım ve zararlı olduğu için değil ama yeni yıl ile birlikte cola tüketimini minimum seviyeye indireceğim mümkün olduğunca içmeyeceğim.Bundan sonra bitki çayları ve meyve suları ile devam.

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Orhan Zengin

Kolanın içinde bulunupta zararlı olmayan ne var ki ?

Şeker üzerinde çok durulmuş ama karbon dioksiti ne yapacağız sentetik sitrik asidi ne yapacağız...

Sadece kolada değil bütün gazlı içeceklerde karbondioksit sitrik asit vardır.

Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Aklıma geldi yazayım yeri değil ama,

İki ayyaş mezarlık kenarında içiyormuş.Pat bir cenaze gelmiş.Biri demişki git sor bakalım neciymiş niye ölmüş.Adam gitmiş, sormuş kimdir?Demişler çok içerdi, kumar, alkol, herşey vardı.Pat diye gitti.Ayyaş arkadaşının yanına geri dönmüş, anlatmış duyduklarını.Yarım saat sonra bir cenaze daha gelmezmi.Ayyaş demiş git bak. Kimmiş neden ölmüş.Diğeri gitmiş sormuş, kimdir neden öldü diye.Demişler çok mülayım adamdı, ne içki ne sigara kullanmazdı.İyi bir adamdı, pat diye gitti.Ayyaş dönmüş diğerinin yanına anlatmış durumu.Arkadaşı da, iç kardeşim demiş.İçenle içmeyen arasında yarım saat var.

Umarım beğenmişsinizdir.

Yorum bağlantısı
Sina Güran
Aklıma geldi yazayım yeri değil ama,

İki ayyaş mezarlık kenarında içiyormuş.Pat bir cenaze gelmiş.Biri demişki git sor bakalım neciymiş niye ölmüş.Adam gitmiş, sormuş kimdir?Demişler çok içerdi, kumar, alkol, herşey vardı.Pat diye gitti.Ayyaş arkadaşının yanına geri dönmüş, anlatmış duyduklarını.Yarım saat sonra bir cenaze daha gelmezmi.Ayyaş demiş git bak. Kimmiş neden ölmüş.Diğeri gitmiş sormuş, kimdir neden öldü diye.Demişler çok mülayım adamdı, ne içki ne sigara kullanmazdı.İyi bir adamdı, pat diye gitti.Ayyaş dönmüş diğerinin yanına anlatmış durumu.Arkadaşı da, iç kardeşim demiş.İçenle içmeyen arasında yarım saat var.

Umarım beğenmişsinizdir.

Atın ölümü arpadan olsun mantığı var bu fıkrada tabi...

Buna rağmen kendimiz için yapabileceğimiz birşeyler varken onları göz ardı etmemek lazım. :)

Yorum bağlantısı
Harun Ceyhan

10-11 yıldır günde ortalama yarım litre içerim. kolasız yemek düşünemiyorum. alkol almam- çay içmem.

bu durumun şimdilik bir zararını görmedim şükür. inşallah da görmem. kilom yerinde. fiziksel görünüşte de bir sıkıntı yapmadı kola. yukarda arkadaşımızın dediği gibi elbette zararları olabilir ama o maillerde dolaşan safsatalara da inanmıyorum... meyve suyu, meyve suyu paketi ve soda şirketlerinin bir oyunu o mailler :)

Yorum bağlantısı
Tayyar Karahan

yıllar öncesi 1980 lerde cam şişede aile boyu cola lar vardı bende sıcakta inşaat işi ile uğraşırdım günde birkaç kerre 1,5 litrelik şişeyi bir dikişte içerdim çok da hoşuma giderdi bu 10 yıl kadar sürdü sonra midem rahatsızlandı ekşime gastrit vs sebebi cola idi zihnimle yendim inanın ben sigara kullanmam amma cola bağımlısı olmuştum çok şükür o rahatsızlıktan sonra bıraktım şu an içsem bile sarısını az içiyorum .acısı 30-35 li yaşlarda başlıyor.

Yorum bağlantısı
Mehmet Barın

Geçen ocak ayında sigarayı bıraktım,kolayı da 4-5 aydır içmiyorum,

artık eskisi gibi çay kahve de çekmiyor canım,

Suya devam en kalitelisinden.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...