İçeriğe Yönlendir

Tırnak batması


Fatih Çalıkuşu

Recommended Posts

Fatih Çalıkuşu
(düzenlendi)

Tırnak batması neden kaynaklanıyor?Güzel ve parıldayan ayakkabıların içinde çekilen işkence Tırmak batması. Nedir bu rahatsızlık ve tedavisi mümkün mü?

Küçük bir sorun olarak başlayan ancak tedavi edilmediğinde cerrahi müdahaleye kadar gidebilen tırnak batmalarına günlük hayatta yaptığımız bazı hatalar neden oluyor. Tırnak kesiminde dikkat edilecek birkaç önemli nokta, sorununun önüne geçebilir.

Genetik eğilim, aşırı terleme, sentetik, solumayan, dar ve darbe oluşturan ayakkabılar nedeniyle oluşan tırnak batmaları tedavi edilmezse cerrahi müdahaleye gerek duyulabiliyor. Tırnak kesiminde dikkat edilecek birkaç önemli nokta, küçük bir sorun olarak başlayan tırnak batmalarının önüne geçebilir.

Anadolu Sağlık Merkezi'nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, tırnak batmaları ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Tırnak batması neden kaynaklanıyor?

Ayak tırnakları pek çok nedenle batabiliyor. Her yaşta olabilen ağrı, şişlik ve ikincil enfeksiyon gibi tablolara yol açabilen bu durum, en sık ayak birinci parmak tırnaklarında görülüyor.

Genetik eğilim, aşırı terleme, terlemeyi artıran faktörler, sentetik, solumayan ayakkabılar, dar ve darbe oluşturan ayakkabılar tırnak batmasının en sık rastlanan nedenleri arasında yer alıyor.

Uygunsuz, kadınlarda topuklu ve sivri burunlu, erkeklerde sert ve sivri burunlu ayakkabılar ile yapılan uzun yürüyüşler ve spor, tırnakların yanlış kesilmesi ve pedikür de sık rastlanan nedenler.

Tırnakların düz yerine U şeklinde, içe doğru kesilmesi, yan kenarlarının testere şeklinde düzensiz kesilmesi, kısa kesilmesi, tırnak kenarlarının koparılması tırnak batmasına yol açabiliyor.

Nasıl bir tedavi süreci yaşanıyor? Tedavi yöntemleri neler?

Kısa süreli vakalarda, öncelikle bölgesel kurutucular, antibiyotikli kremler, gerektiğinde ağızdan antibiyotik gibi ilaçla tedavi yöntemleri deneniyor.

Bazı tırnak mantarı olgularında da tırnakta batma olabiliyor. Bu durum farklı ilaç kullanımı gerektirebiliyor. Bu tedavilerle yanıt alınamadığında, oluşan rahatsızlığın boyutuna göre, kimyasal koterizasyon, elektrokoterizasyon, krioterapi, tırnak yatağı cerrahisi (tırnak yatağı revizyonu, kısmi tırnak cerrahisi) uygulanabiliyor. Uzun süreli vakalarda cerrahi yöntemler öncelikle tercih ediliyor.

Tırnak batması rahatsızlığı olanlar neye dikkat etmeli? Ne yapmalı?

Ayak tırnaklarında batmayı engellemek için, oluşturucu etkenlerden sakınmak, tedavinin temel prensibini oluşturuyor.

Tırnak batmasını engellemek için yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

? Uygun ayakkabı seçimi : Ayağı sıkmayan, darbe oluşturmayan, alçak topuklu, olabildiğince yumuşak, hava döngüsüne izin veren ayakkabılar seçilmeli.

? Tırnakların doğru kesilmesi: Tırnak uçları düz, yan kenarlara aşırı girmeden, hafifçe ovalleştirerek kesilmeli. Bu yolla yan kenarların düzensizleşmesine izin verilmemeli.

? Tırnak kenarları kesinlikle koparılmamalı.

? Aşırı terlemeye yol açacak faktörlerden kaçınma: Sentetik olmayan, hava döngüsüne izin veren ayakkabılar seçilmeli. Pamuklu çorap giyilmeli, ayak yıkandıktan ve uzun su içi aktivitelerden sonra iyi kurulanmalı.

? Temiz , steril şartlarda pedikür uygulanmalı.

? Tırnak çevresinde hafif bir kızarma, hassasiyet olduğunda, basit bir nemlendirici kullanılmalı. Yakınmalar artınca bir deri hastalıkları uzmanı ile görüşülmeli.

Tırnak batması sorunu olanlar hastanelerde hangi bölüme gitmeli? Hangi bölümler bu alanla ilgili?

Öncelikle bir deri hastalıkları uzmanına başvurulması gerekiyor. İlk olarak kesin tanının konmasının ardından, gerekli tedavi yöntemi (İlaç ve cerrahi tedaviler) uygulanmalı.

Türkiye'de yaygın bir rahatsızlık mı?

Oldukça sık rastlanılan bir hastalık. Artırıcı etkenlerden uzak durmak ve erken evrede planlanan tedaviler hastayı cerrahi tedavilerden koruyabilir.

Kaynak: (e-kolay)

tarihinde Fatih tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci

ben çözüm olarak batan tırnak ile etin arasına pamuk sıkıştırırdım. bu yöntem tırnak'ın yukarı dogru büyümesini saglıyor.

Yorum bağlantısı
Abdülkerim Demir

benim de sıkça olurdu. ya tırnağı uzun bıraktığımda kırılmasıyla içerde kalan kısmın ete batması ya da normalinden kısa kestiğimde yine içerde kalan kısmın ete batmasıyla olurdu. her iki durumda da büyümesini beklemekten başka çarem olmadı şimdiye kadar.

Yorum bağlantısı
Fatih Çalıkuşu

ben askerdeyken böyle bir şey oldu bende,şimdilerde bu sıkıntı yok ama tırnaklarımı düz kesmeye ve rahat ayakkabılar giymeye özen gösteriyorum

Yorum bağlantısı
Ruhi Gökhan

Bende öncelerden çok çekerdim ama TIRIM ' ın sadece ayak tırnakları için olan özel makasını aldıktan sonra hiç başıma gelmedi, özelliği el tırnak makasları gibi değil düz ve tersine çıkıntısı

Yorum bağlantısı
Görkem Azizoğlu

Bende yeni kurtuldum bu sıkıntıdan çok şükür. Tırnağın batan kısmına doğru alttan pamuk sıkıştırarak zamanla yukarı kaldırdım. 2-3 yıl kadar çektim küçük bi ameliyat ta geçirdim. Ameliyat sonrası hiçbirşey değişmedi. Zamanla geçti. Irsi olabileceğini duymuştum bir tanıdıktan.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...