H.Cenk Bayrakçı 2 Nisan 2009 Paylaş 2 Nisan 2009 Biliyorsunuz ki ülkemizde araçlara, uzun yıllar ve kilometrelerce biliniyor. Benim merak ettiğim birkaç husus var. Bir makineci olarak araçlarda ekonomik ömrünü nasıl tamamlandığını bilmekle beraber size soruyorum, bir araç için ekonomik ömür nedir? Hangi kriterlere bakarsınız? Fikirlerinizi bekliyorum. Yorum bağlantısı
Bayram Bekman 2 Nisan 2009 Paylaş 2 Nisan 2009 kredisi bıten arac atıl dır, ekonomık ömrü biter. bu kredı 24 aydan fazla olmamalıdır:) Yorum bağlantısı
Uğur Yumak 2 Nisan 2009 Paylaş 2 Nisan 2009 1. Kullanıcı 2.Kullanım şartları 3. Kullanıldığı yer ( şehir, denize yakınlık uzaklık) 4.bakım şekli 5. Biraz daha derine inersek yakıt, kullanılan yağ vs vs 10 yaşında arabalar var arkadaşlarımda. İlk olarak galeriden alındığında gemi ile İngiltereye gönderip aracın değerinin 3 katı kadar masraf edilmiş araçlar bunlar. Şu anda hala 40 bin km yi geçmemişlerdir mesela. Şu an piston basınçlarını ölçseniz ilk günkü gibi çıkacağına eminim. Tüm bunların aksi yönündede babasının aldığı sıfır arabayı 6 ay da bitiren adamlarda var ! Kullanıcının bilncine göre değişir. Yorum bağlantısı
Cem Boneval 2 Nisan 2009 Paylaş 2 Nisan 2009 Ekonomik ömrü biten araç bir tarafını onarmayı başardığında başka bir tarafı arızalanan araçtır, ben bittim der zaten... Yorum bağlantısı
A. Harun Özdikiş 2 Nisan 2009 Paylaş 2 Nisan 2009 İktisadi bir yaklaşımla (belki Hakan Gürsoy itiraz edebilir) ekonomik ömür, araçtan elde edilen toplam faydanın araç için katlanılan toplam maliyete eşit olduğu ömürdür. Detaylandırılabilir ama detaya girmiyim. Yapılan kilometre önemli bir ölçüt. Ancak aracın parçalarında sadece zamanın geçmesinden kaynaklanan eskimeler de söz konusu. Yani kullanma nedeniyle değil de zamanın, yılların geçmesi nedeniyle. Yorum bağlantısı
A. Harun Özdikiş 2 Nisan 2009 Paylaş 2 Nisan 2009 İkinci kısım doğru ama ilk kısımı biraz açmak gerekmez mi??? Aracın maliyeti nedir mesela? Veya elde ettiğin faydayı ne ile ölçeceksin? Pek kardinal gördüm seni Evet kardinal oldu Hem faydayı hem maliyeti maddi ve psikolojik (beklentiler ve tatmin) açıdan ele almak mümkün. Ancak maliyet kısmı biraz daha maddi, fayda kısmı daha psikolojik. Araca verilen para ve aracın masraf çıkarması olayın maddi boyutu. Aracı kullanırken duyulan tatmin ve aracın beklentilerine cevap vermesi ise daha çok psikolojik boyutu. Ne zaman ki toplam maliyet toplam faydanı geçti, arabanın ekonomik ömrü bitti. Çok sallamışsam uzmanları kusura bakmasın. Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik 2 Nisan 2009 Paylaş 2 Nisan 2009 Sürpriz maliyet genellemede kullanılacak bişey midir? Yorum bağlantısı
Barkın Kayaoğlu 2 Nisan 2009 Paylaş 2 Nisan 2009 Aracın ekonomik ömrü kullanıcısın zekası ve mentali ile doğru orantılıdır. Zeka ve mental soyut kavramlar olup rakamsal olarak ifade edemeyeceğimiz için, ekonomik ömür için de rakam belirtmek imkansızdır. Yorum bağlantısı
Cavit Doğan 2 Nisan 2009 Paylaş 2 Nisan 2009 Bir aracı sıfır alıp sadece basit bakımlarını yaptırmak şartı ile ve yıllık 15 bin km kullanırsak bence 5-7 yıl sonra ömrü biter. Bu süreden sonraki dönem ekonomik açıdan sıkıntıların başlayacağı dönemdir.. Yorum bağlantısı
A. Harun Özdikiş 2 Nisan 2009 Paylaş 2 Nisan 2009 Zamanında bu kadar açıklama yapsaydın sen de burda olurdun Ama alternatif maliyetleri es geçmişsin Bir daha düşün bakalım Es geçmedim de, alternatif maliyetler girmek istemediğim detaylarda yer alıyor Yorum bağlantısı
A. Harun Özdikiş 2 Nisan 2009 Paylaş 2 Nisan 2009 Biliyorsunuz ki ülkemizde araçlara, uzun yıllar ve kilometrelerce biliniyor. Benim merak ettiğim birkaç husus var. Bir makineci olarak araçlarda ekonomik ömrünü nasıl tamamlandığını bilmekle beraber size soruyorum, bir araç için ekonomik ömür nedir? Hangi kriterlere bakarsınız? Fikirlerinizi bekliyorum. Cenk Bey, Mühendis yaklaşımıyla ekonomik ömür konusunu bizimle özet olarak paylaşabilir misiniz? Teşekkürler. Yorum bağlantısı
V.Ceyhun Emir 2 Nisan 2009 Paylaş 2 Nisan 2009 Değiştirecek param olduğu ve arabadan sıkıldığım zaman benim için ömrü tamamlanmış demektir. Yorum bağlantısı
Fırat Tarman 2 Nisan 2009 Paylaş 2 Nisan 2009 Aracın el kitabında kullanım ömrü olarak 10 yıl veriliyor. Ama tabii bu ekonomik ömre tam olarak denk gelmeyebilir Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 2 Nisan 2009 Paylaş 2 Nisan 2009 10 yıl olarak yazılan ömür, sanayi mamülü olarak yasada tarif edilen ömür olabilir. Bence 10 yıl geçse de kompresyon değerleri yerinde ise henüz ekonomik ömrünü tamamlamamıştır ancak plastik borusal sürprize hazır olunmalıdır. Yorum bağlantısı
Abdülkerim Demir 2 Nisan 2009 Paylaş 2 Nisan 2009 ömür herkese göre görecelidir bence. kimi vardır arabasının sağından solundan hafif sesler gelmeye başlayınca "benim hurda" demeye başlar, kimisininki de dökülse bile kafaya takmaz. ama bizim buralardaki ustalara bakılırsa motor haddinden fazla yağ yakmaya; hele hele egzozdan mavi duman gelmeye başladığında ömür nakavttır. Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı 3 Nisan 2009 Yazar Paylaş 3 Nisan 2009 Cenk Bey,Mühendis yaklaşımıyla ekonomik ömür konusunu bizimle özet olarak paylaşabilir misiniz? Teşekkürler. Harun Bey, Gittiğim bilirkişiliklerde ilk baktığım kilometre ve aracın kaportasıdır.Sonra da son yapılan bakım ve tamirleri sorarım. Aracın o günün şartlarındaki piyasa değer, yapılan masraflar ve sahibine maliyetini kıyaslarayak, fayda maliyet mukayesesini yapar ve aracın ekonmik ömrünün tamamladıüını ya da tamamlamadığını söylerim. Kilometre yanıltıcı olabilir, ancak kaporta, mekanik aksam ve bunların bakım masrafları ipucu verir. Ya da çok yeni olup da motor yakan, tüm sistemleri zarar görmüş araçların da ekonomik ömrü tamamlamışlığı olabilir, astarı yüzünden pahalıya gelecekse. Zaten çoğu da "pert" sayılır. 2-3 gün önce arkadaşlarla konuşurken lafı geçti ben de forumdan fikir almak istedim. Aklımıza gelmeyen değişik bir düşünce var mı acaba diye? Hemen hemen tüm arkadaşlar nenzer düşüncede. Tabi işe kendi mali güçleri ve zevkleri açısından bakan da yok değil. Cenk, ekonomik ömür derken, fiziksel ömrünü değil başka birşey kastetmiş sanırım... Evet sadece fiziksel durum değil ..Maliyet ve fiziksel durum beraber... 2004-2005 fusion'ların özellikle lux donanımlı olanların ömrü birkaç sene önce bitti. Ama sahipleri yenisini alamıyor zannedersem Henüz bitmedi. Sahipleri 5 senedir kullanıyor, siz de gördünüz, hala ömrü var. Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı 3 Nisan 2009 Yazar Paylaş 3 Nisan 2009 Biz göreli 2 sene oldu (12 mayıs 2007). 2 senede çoook yaşlanmıştır. Doğru, yenisi nasip bakalım sayın maliyeci... Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 6 Nisan 2009 Paylaş 6 Nisan 2009 bizimkinin ömrü daha iyisini alana kadar Yorum bağlantısı
Engin Özarı 6 Nisan 2009 Paylaş 6 Nisan 2009 Biliyorsunuz ki ülkemizde araçlara, uzun yıllar ve kilometrelerce biliniyor. Benim merak ettiğim birkaç husus var. Bir makineci olarak araçlarda ekonomik ömrünü nasıl tamamlandığını bilmekle beraber size soruyorum, bir araç için ekonomik ömür nedir? Hangi kriterlere bakarsınız? Fikirlerinizi bekliyorum. Bende bir makineci ve bu işin icinde biri olarak yorum yapmak istiyorum. Bir aracın gövdesi birbirine puntalanmış , gövde parçalarından oluşan komplelerin bir bütün olarak birleştirilmesiyle oluşmaktadır. Bazı ön düzen parçaları ufak kazalarda kolayca değişebilsin diye bağlantı elemanları (Cıvata somun, perçin gibi ) ile montajlanır. Ön ve arka çamurluklar gibi. Bu malzeme grupları aracın yapısı ve kullanımı gereği sürekli vibrasyon altında çalışmaktadır. Araca binersiniz. Bir yere gidersiniz. çurura giresiniz Frene basarsınız . Araça yük ve insan taşırsınız. bu gibi durumlarda parçalar sürekli gerilimle karşı karşıyadır. tabiki bu parçalar secilirken tasarımı aşamasında bu şartlar göz önüne alınarak malzeme ve parça seçimi yapılmıştır. Size bir örnek açıklıyayım. Benim çalıştığım firma Otomotiv yan sanayisidir. Örnek olarak araçta oturduğunuz şoför koltuğunu gövdeye bağlayan koltuk kızak traversini yapıyoruz. Yüksek hızla giderken aniden frene bastığınızda hız monenti ve sizin ağırlığınızla bu parçaya, siz koltukla beraber 2500 kglık bir kuvvet veriyorsunuz. yani bu parça en azından x2 katı bir kuvveti taşıyabilecek şekilde tasarlanmış ve sac malzemesi buna göre seçilmiştir. Sonuç itibariyle Malzeme kimyasında bir metal yorgunluğu oluşmaktadır. Bazı eskimiş araçlarda görürsünüz. Arabanın koltuğuna oturduğunuzda koltuk sizle beraber geriye doğru kaçar veya kapı kullanıla kullanıla esneme yapmıştır. çamurluklar bir taraftan açılmaya başlamıştır. bagaj kapağı kullanıla kullanıla ayarı kaçmaya başlamıştır. araç hareket halindeyken çalışan sistemlerinden ses gelmeye başlamıştır.. Bu gibiş durumlar araçtaki malzemelerin deformasyona uğramaya başladığının işaretidir. Yorumlarda bir arkadaş. kullanıma şartlara yola göre değişir demiş katılıyorum... Bizin firmada 3 seneye kalmaz araçlar yenilenir. tamir ve amortisman giderleri fazlalşmaya başladımı şirketler araçlarını yenileme yoluna giderler. yani sanayiye çok gitmeye başladınız mı aracınızda eskimeye başlamış diyebiliriz... Yorum bağlantısı
Serkan Öz 6 Nisan 2009 Paylaş 6 Nisan 2009 Aracın ekonomik ömrü=Sahibinin ekonomik gücü Yorum bağlantısı
Tansel Yavuz 6 Nisan 2009 Paylaş 6 Nisan 2009 Ekonomik ömür,kullanım şekline,hava ve yol şartlarına göre değişir,eğer 2 sene zarfında araca yaptığımız masraf ile 2 yaş yenisini alabiliyorsak ömrü bitmiş demektir.Benimki 9 yaşında periyodik bakım masrafı dışında ufak tefek masraflar dışında gideri yok yani hala benim için ekonomik bir araç. Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik 6 Nisan 2009 Paylaş 6 Nisan 2009 Sizin eskortu daha gömmediniz mi Bu gidişle o beni gömecek. Yorum bağlantısı
Mehmet Gürcüoglu 7 Mayıs 2013 Paylaş 7 Mayıs 2013 fiestanın kataloğunda aracın ömrü on yıldır ifadesi var. Yorum bağlantısı
Recommended Posts