İçeriğe Yönlendir

Matrixmanialar buraya


Amaç Keskin

Recommended Posts

Amaç Keskin

Böyük bir fan olarak konu açmadan edemedim, reloaded yorumları ile başlayalım

"Matrix Reloaded tıpkı birinci Matrix filmi gibi baştan sona kadar sembollerle donatılmış bir film. Film içinde saklanmış semboller fark edilmeden ve bunların tekabül ettiği şeyler düşünülmeden seyredilirse ancak bir sürü saçmalıkla doldurulmuş Hong Kong malı kung-fu filmlerinden bir tanesi daha seyredilmiş olur. Öte yandan semboller tespit edilip üzerlerinde kafa yorulmaya başlanırsa filmin aslında anlatmaya çalıştığı pek çok şey olduğu fark edilecektir.

Filmi ikinci kez seyrettikten ve internetteki tartışma gruplarındaki yazışmaları biraz takip ettikten sonra tespit edebildiğimiz noktaları paylaşmak istiyoruz. Filmi bu noktaların ışığında tartışmanın bizi daha verimli neticelere ulaştıracağını düşünüyoruz.

Filmin daha ilk karelerinde hemen logodan sonra Matrix kodunun bir noktaya dönüştüğünü görüyoruz. Aklımıza “Big Bang” teorisi geliyor. Yani kainatın genişlemesine bakarak her şeyin tek bir noktadan (ak delik?) başlayan bir patlama ile vücuda geldiğini ileri süren teori! Daha sonra bu noktadan geri doğru çekilmeye başlayan kameranın bize gösterdiği “fraktal” grafikleri görüyoruz.

Fraktallar

Fraktal grafikler matematikçilerin son otuz senedir uğraştıkları bir alan. İnsanların yıllarca çalışsalar yapamayacakları kadar çok sayıda hesaplama gerektiren bu grafikleri görmek ancak bilgisayarların kullanılmaya başlamasıyla mümkün oldu. Bir tarafıyla kaos teorisinin matematiğe yansımalarından biri olan fraktal grafiklerin temel iki hususiyeti şöyle hülasa edilebilir:

1.Fraktal grafikler matematikte “kompleks” denilen sayılarla yapılan bir dizi hesaplamanın sonucunda üretilmiş hiçbir düzen takip etmeyen (kaotik) sayıların bir izdüşümü alınarak elde edilir.

2.Fraktal grafiklerin küçük bir bölümü seçilip büyütülürse asıl resmin çok benzeri olan bir resim elde edilir.

Birinci maddenin filmdeki aksini “determinizm-kaos” ikilemi olarak belirleyebiliriz. Determinizm ilkesi aynı sebep (etki) sağlanabilirse her zaman aynı netice (tepki) elde edileceğini söyler. Peki aynı sebebi oluşturmak mümkün müdür? Kaos teorisyenleri göre mümkün değildir. Zira kontrol edilmesi mümkün olmayan sayısız etken başlangıç şartlarında çok küçük farklılıklar meydana getireceklerdir. Bu farklar ise ilk başta olmasa bile belli bir noktadan sonra önceki tecrübeden çok uzaklaşan gelişmeleri müteakip tamamen al

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Bu yazıyı okuyan oldumu? Eğer olduysa(pek sanmıyorum ama) özetini yazarsa iyi olur :)

Yorum bağlantısı
Vedat Orhan
murat dere, ayhan onaran, başka bezgin bekirler dökülün bakkem ?:)

Poliklinik yapmama rağmen okudum,

Ama bezgin bekirler için özetlemeyeceğim,

Çalış seninde olur:)

Matrix serisini kaç defa izlediğimi hatırlamıyorum bile

dur akşam bir daha gidip izleyeyim

isteyen varsa gelsin

1080p formatta full hd 5.1 sistem de izlenecektir

duyurulur..

Yorum bağlantısı
Taha İlgen
Amaç'çım kısaca şöyle söyliyeyim: bu coğrafya sevilir abi. :good1:

murat hocam süpersin ya :D

Yorum bağlantısı
Ali Tütün

amaç aga bu yazıyı sen okudun mu be

şimdi geç oldu yarın işten gelince söz okurum

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

maşallah...bi kaç defa daha izlerim, zaten anca biter okuması :)

özeti olan?

zaten lisede de hep kopya özetler bulurdum :)

Yorum bağlantısı
Oğuz Yıldırım

Güzelmiş baya...Bazılarıan cidden hiç dikkat etmemiştim , ama isimlere kafayı takmıstım izlerken...Hep aynı isimler , şu an Lost ta da var (john locke , desmond hume ) :)

Yorum bağlantısı
Guest Sinan Akg
(düzenlendi)
kiralık katil nerden bulurum bilen var mı

Var 10bin $ 5 peşin 5 iş bitimi...Adamın kimseside yok :) Sorunuda yok ciddiyim :)

Resim matrix ama :p

tarihinde Sinan Akg tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ali Gürsoy
fotoya bak son sigaran olur inşallahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

(yani bırakırsın demek istedik :) )

hocam resim tam matrix gibi çıkmış hakketten :)

Yorum bağlantısı
Amaç Keskin

neo concon sinan, şu cigaralı avatarı sil , viskili olana razıyım

Yorum bağlantısı
Guest Sinan Akg
(düzenlendi)

Olmaz van munit bi dahada avatar koymam...Benim için avatar işi bitmiştir.

Sildim gitti.

tarihinde Sinan Akg tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ali Tütün
yapma be Ali sende bu iblisemi uydun

aradaki tek fark gözlük rengi başkada fark bulamadım

:i-ih::i-ih::i-ih: :lol2: :lol2: :kutlama::kutlama:

Yorum bağlantısı
Selçuk Baysal

Matrix ilk izleyişimden,tekrar tekrar izleyişlerime kadar her seferinde ilgimi çeken,tekip eden bir kaç gün içinde düşünmekten kafama ağrılar sokan bir seri.O yüzden çok sık izlememeye çalışıyorum :) Yazınızı sonuna kadar okudum,bir kaç noktayı kendi çabalarımla ucundan yakalamışım,ama birçok yeni bağlantıyı yazınızdan keşfettim ilginç...Umarım birgün de bizim senaristlerin düşünce ürünü senaryoları bizi düşünmeye iter.Her türk filmi gösterime girmeden sevişme sahnelerinin tartışılmasından sıkıldım artık :p

Yorum bağlantısı
Amaç Keskin

şimdiye kadar ve ilerde yapılmış ve yapılacak tüm filmler bir yana, matrix serisi bir yanadır, kitapların babası savaş ve barış ise, perdenin hükümdarı matrix üçlemesidir.

lise çağlarımda varoluşçu çizgideyken okuduğum eflatunun devlet kitabını bana tekrar açtıran filmdir

dip not: ilk film 1999 da çekildi, smith neo'yu sorgularken neonun pasaportunda bitiş tarihi 11 eylül 2001 ?

dünyanın en tehlikeli teröristi dediği morpheus, neonun pc de arapça karakterlerle yer alıyor, şu anda en tehlikeli terörist arap olabilirmi??

vs, vs....

Yorum bağlantısı
Amaç Keskin

Matrix’in kronolojisi

Bütün dünyada aynı anda gösterime giren Matrix serisinin 3. ve son filmi “Matrix Revolutions”, şimdiden bütün gişe rekorlarını zorluyor.

Los Angeles

AA

18 Kasım 2003 — İlk filme damgasını vuran “Matrix Nedir?” sorusu, filmin karışık ve uzun hikayesi nedeniyle izleyiciler için “Matrix’de ne olmuştu?” sorusuna dönüştü.

Associated Press ajansı, 3 filmden ve animasyon filmler Animatrix’den derlediği, Matrix’de kurgulanan dünyanın tahmini bir tarihini ve zaman çizelgesini şöyle aktardı:

2010-60 - İnsanlar, işçi ve köle olarak kullanmak üzere yapay zeka sahibi insanımsı asalak robotları yarattı.

2069 - Daha sonra Morpheus’un kaptanlık yapacağı hovercraft nakliye gemisi “Nebukadnezar”, ABD’de inşa edildi.

2075 - Yapay zeka programları gelişti ve bazı robotlar, insan efendilerine öfke duymaya başladı.

2077 - Robotların insanlara karşı ilk isyanı patlak verdi. Uşak robot B166ER’in 2 insanı öldürmesi üzerine, B166ER tipi bütün robotlar yok edildi, robotlara ve yapay zekaya karşı şiddetli bir tepki ortaya çıktı.

2080-85 - Makinelere ve robotlara karşı isyan ve şiddetin artması, robotların büyük şehirlerden kaçmalarıyla ve Ortadoğu’nun ücra bir bölgesinde “Zero One” olarak bilinen kendi şehirlerini kurmalarıyla sonuçlandı.

2085-2095 - “Zero One” üstün nitelikli araçlar, bilgisayarlar ve silahlar üreterek, gelişmeye devam etti. Makinelerin işgücünden yoksun kalan insanların ekonomisi çökmeye başladı.

2096- Birleşmiş Milletler, robot medeniyeti “Zero One”ı egemen bir devlet olarak tanımayı reddetti. Robot ürünlerinin önlenmesi, insanlar ve makineler arasındaki savaşı başlattı.

2097 - “Zero One” ısıya ve radyasyona dayanıklı sakinleriyle nükleer saldırı karşısında ayakta kalmayı başardı, makineler kayıpları hemen telafi etti. İnsanlara yönelik karşı saldırılar başladı.

2098 - İnsan şehirlerinin teker teker düşmesi üzerine, umutsuzluğa kapılan askeri komutanlar, robot şehrinin ana enerji kaynağı olan “Güneş”i, engelleme girişiminde bulundu. Planları atmosferi yok etti, gökyüzü boğucu siyah dumanla kaplandı, ama bu bile makineleri durduramadı.

2099 - Makineler, savaştan sağ kurtulanları ve sivilleri deneyler yapmak için tutsak etmeye başladı. Amaçları, güneş enerjisi yerine insanlardaki biyoenerjiyi kendilerine kaynak olarak kullanmaktı.

2100 - Makineler, 1999 dünyasının benzeri bir rüya olan “Matrix”i yarattı. Matrix, komadaki “pil insanları” yaşatmak için kullanılmaya başladı.

2105 - Matrix’in içindeki insanların arasındaki “Seçilmiş Kişi”, içinde bulunduğu dünyaya düşüncesiyle müdahale edebildiğini keşfetti ve özgür kalmak için onu parçaladı. “Seçilmiş Kişi”, yeraltındaki insan kalesi “Zion”a ulaştı.

2105-2150 - “Seçilmiş Kişi” açıklanmayan bir şekilde ölürken, Zion direniş hareketi doğdu.

2161 - Morpheus, Matrix’de kozada doğdu, çocukken kurtarılarak özgürleştirildi.

2167 - Trinity, Matrix’de kozada doğdu, çocukluk döneminin başında özgürleştirildi.

2175 - K

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...