Çağatay Demir 1 Ekim 2009 Paylaş 1 Ekim 2009 Yeni aklıma gelen bir husus: İkinci el araç alsak, ilk sahibi yazılım değişikliği yapmış mı diye nasıl anlarız? Benimde bir süredir aklımda bu soru. İkinci el araba almak zaten zordu , daha da zorlaştı.. Yorum bağlantısı
Cemal Arslan 1 Ekim 2009 Paylaş 1 Ekim 2009 ilk sahibi yazılım değişikliği yaptıysa...sanırım unutacak değil ya elbet söyler..birkaç kez bende araba pazarında görmüştüm...kağıda yazmışlar...chipli diye... ancak en doğrusu eğer içinizde şüphe varsa yada emin olmak istiyorsanız..aracın yazılımını bizim gibi remap edenler tarafından orj yazılım ile kıyaslanarak chipli veya değil diye sonuç alınır. aklıma gelen bir tek çözüm var. ufak bir sticker sanırım en doğru çözüm olsa gerek. keşke tuningciler bir araya gelse bir çatı altında toplansa herkes tuninglediği araç bilgisini bir veritabanında tutsa...ve tüm tuningciler online olarak oradan araçları takip edebilseler süper olurdu... Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 1 Ekim 2009 Paylaş 1 Ekim 2009 Bu konu şaka gibi olmuş. İşin teorisinden başlayalım. HP nasıl hesaplanır? HP=fLOW / (AFR x (BSFC/60)) AFR=FLOW/[HP*(BSFC/60)] Tipik bir intercoolersız aşırı beslemeli dizel araçta BSFC 0.40 civarındadır. Bu araç standart hali ile 68 hp verebildiğine göre öncelikle flow u hesaplamanız lazım. Araç ortalama 100 cfm, 8.2 lbs, 62 gr/s civarında bir hava flowuna sahip olmalı ki siz 68 hp alabilin. Peki şimdi standart halindeyi gücünü formulize edelim ve AFR mizi hesaplayalım 68=8.2 / (AFR x (0.40/60)) AFR=FLOW/[HP*(BSFC/60)] AFR=8,2/68*0,0066 AFR=18,2 Yani standart bir fiesta TDCi nin hava yakıt karışım oranı 18/1 miş. Başka deyişle 18 birim hava giriyormuş, bir birim yakıt püskürtülüyormuş ve sonuçta 68 hp güç alabiliyormuş... Şimdi gelelim çiplenmiş fiestaya.. Herşeyden önce 108 hp alabilmeniz için motora yaklaşık 12 lb hava girmesi lazım. Aynı formulü kullanırsanız 12/108*0,0066= 16.8 / 1 AFR oranını görürsünüz. Yani fiestadan 108 hp alabilmeniz için basıncı %50 oranında arttırmanız ve aynı zamanda da yakıtı %8.3 oranında arttırmanız lazım. Yani standart hali ile turbonun kompresör mapinde 1 PR ile yürüyorsanız, yeni durumda 1.5 PR da yürümeniz ve fındık kadar KP35 in 1.5 kat flow oluşturabilecek flow u verebilmesi lazım. KP35 in standart hali 20 psi üretecek şekilde çıkıyor. Siz bunu 30 psi a arttırmanız lazım ki o bahsi geçen 12 lb flow u karşılayabilsin. 30 Psi çok büyük değer. Deniz seviyesinde atmosfer basıncı 14.7 psi. Yani fındık kadar turbonun fiestanın motorunda 1 bar boost yaratmasından bahsediyoruz burada.. Ve bu KP35 in IAT yi abuk subuk bir değere taşımaması lazım. Malum fiestada intercooler falan yok. Yani hem boost u arttıracaksınız, hem AFR yi düşüreceksiniz ki bu güce çıkabilin. IAT nin yükselmemesi imkansız. Dolayısı ile arabanızın içine deli gibi sıcak hava basıyorsunuz. Bu yukarıda yaptığım çok kaba bir hesap. Eğer isterseniz tam değerlerle detaylandırıp abartabilirim. Bu arada 1.4 lt hacmindeki motor 1 bar basarsanız içine 10 lb hava alabilirsiniz. Yani sizin 1 bardan daha yüksek bir boost basıncınız var. Temel formüller; MAPa=[FLOW*639.6 *IAT+460]/[VE*(RPM/2)*DISP. FLOW=HP*AFR*(BSFC/60) Not: Fiestanın motorunun 4bin devirdeki VE (volumetric effiency değeri) 82 falan. 5 psi boost altında 112 ... Kişisel öneri : Eğer o dinamometre sonucunun doğruluğundan eminseniz ve arabanızın motorundan sıkılmadıysanız bu güce ulaşmayı denemekten vazgeçin. Connectin 115 lik motorunun turbosu değişken geometrili olması lazım. Hadi flanş falan uydurdunuz ve Fiestaya o turboyu taktınız. Dolacak diye çok beklersiniz. Muhtemelen 3 binde falan lag biter. 4 bine kadar yürüseniz ne olur? yürümeseniz ne olur ? Teorisi olmayan hiçbir iş başarılı sonuçlanmaz. Yaparım diyen adamdan da mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Apaçi tuning takımı yüzünden bu ülkenin yüzmilyonlarca doları dışarıya akıyor. Lütfen bu çağda bu tip oluşumlara prim vermeyiniz. Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 1 Ekim 2009 Paylaş 1 Ekim 2009 benzinli araçlata tork limitörü ve enjektör mapleri var...tork limitör artırılı enjektör değerleri artırılır...bunlardan güç alınır...güç alındığı için gaza daha az basarız bu da ekonomi olarak bize geri döner... mehmet bey burada biz hangi mapi ne kadar artırıyor hangilerine müdahale ediyoruz diye açıklayamayız ancak kısaca benzinli araçlarda yukarıdaki işlemler yapılır enjektör maplerinde neler var ? 3 tane ejeksiyon mapi 2 tane enjeksiyon boost rpm mapi 1 enjeksiyon fazı mapi 1 hızlanmadaki enjeksiyon mapi tork limitöründe ise 3 adet tork limitörü var dizellerde ayrıca turbo maplari var bu araca göre değişir turbo basıncı ve ani hızlanma bazılarında farklı maplerde çıkabiliyor fiestalarda turbo mapi yok...ona müdahale edilmiyor...sadece enjektör ve tork ile güç veriliyor aslında sorularınıza daha net cevap alabilmeniz için bizzat siz aracınızı chipleyip denemeniz lazım... Cemal bey 100 hp focusta boost map i olduğunu söylemişsiniz. Benim kafam karıştı. 100 hp focusta boost u nasıl ölçüyorsunuz? Malum araçta MAP yok. Focuslar MAF ile yürüyorlar. E turbo flanda yok. Dolayısı ile ortada boostta yok. Bu bahsettiğiniz boost map i nedir ne işe yarar? Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 1 Ekim 2009 Paylaş 1 Ekim 2009 ısınma problemi motorda olmaz...sadece turboda olur...turbo nar gibi kızarır Yani diyorsunuzki; turbo nar gibi kızarır ama IAT yükselmez... IAT yükselmediği içinde motorun harareti artmaz... Hımmm... Hemen sökelim intercoolerları... lütfen kulaktan dolma bilgilere itibar etmeyin.... Bencede... Yorum bağlantısı
Kemal Murat İnce 1 Ekim 2009 Paylaş 1 Ekim 2009 Cemal bey 100 hp focusta boost map i olduğunu söylemişsiniz. Benim kafam karıştı. 100 hp focusta boost u nasıl ölçüyorsunuz? Malum araçta MAP yok. Focuslar MAF ile yürüyorlar. E turbo flanda yok. Dolayısı ile ortada boostta yok. Bu bahsettiğiniz boost map i nedir ne işe yarar? Hakkaten bende merak ettim şimdi, 1,6Lt benzinli focus için, MAP sensörü olmayan bir araba MAP/RPM ve Boost/RPM haritalarını nasıl ve neye göre kullanıyor acaba? Bir de tek enjeksiyon grubu kullanan (tek nokta değil yanlış okumayın) bir ECU neden 2,3,4 yakıt haritası kullanıyor ki lambda ne işe yarıyor bu arabada? Yorum bağlantısı
Çağatay Demir 1 Ekim 2009 Paylaş 1 Ekim 2009 Hoşgeldin Mertol Abi, özlemiştik +1 Bilgi ve formülle konuşan insanları özlemiştik... ilk sahibi yazılım değişikliği yaptıysa...sanırım unutacak değil ya elbet söyler. . Emin misiniz? arabasının yaptığı yüzbinlerce kilometreyi UNUTAN insanlar , onu mu unutmayacak? Yorum bağlantısı
Cemal Arslan 1 Ekim 2009 Paylaş 1 Ekim 2009 fiesta da turbo mapi olmadığı için turbo ayarlarına dokunamıyoruz...tork limitörü ve enjektör ayarları ile oynama şansımız var... işlem sonrası gördüğümüz genelde turbo ve katalizatörün ısısının arttığıdır...hatta geceleri karanlıkta bazı turbolar ve kat lar nar gibi kızardığı görülür. Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 1 Ekim 2009 Paylaş 1 Ekim 2009 (düzenlendi) Cemal bey benim sorduğum o değildi ki... 1- Fiestada boost selenoidi var. Dolayısı ile ECU da onu kontrol eden bir satırda var. Sizin turbo mapinden kastettiğiniz nedir onu çözemedim henüz ama basıncın kontrol edilip müdahale edilmesi ise eğer fiestada kullanılan ECU larda bunu yapabilirsiniz. 2- Eğer turbo kızaracak kadar ısınıyorsa motorun EGT si artmış demektir. Aracın içindeki göstergeden okumaksa kastınız orada ne gördüğünüzün hiçbir önemi yok zaten. EGT takıp baktınızmı ısısına? 1000 derecelere ne kadar yaklaşıyor? IAT takıp turbo sonrasında manifoltta sıkışan havanın ısısına baktınızmı? Kaç derece? Çip öncesi kaç dereceydi? Karşılaştırma imkanınız oldumu hiç? Sanırım sizinle literatürel bir sorunumuz var. Tork limitöründen neyi kastettiğinizi çözemedim bir türlü.. Güç ve tork zaten birbirine bağlıdır. Torku kısıtlamanızın tek yolu motorun içine giren havayı kısıtlamaktır. Bu nedenle 2007 sonrası fiesta TDCi lerde gaz kelebeği kullanılmaya başlandı zaten. Eğer tork limitöründen kastettiğiniz Drive by wire olan o kelebeği kontrol eden bölüm ise eyvallah. Yok değilse ne olduğunu açıklarsanız sevinirim. 2007 öncesinde bu kelebek olmadığına göre tork limitörü yokta denilebilir gerçi.. Eski nesil TDCi lerde torku düşürmenizin tek yolu yakıtı kısmak... İş exhaust u bu şekle sokmak değil, bu şekle sokmaksızın güç elde etmek.. 1 Ekim 2009 tarihinde Mertol Kip tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Cemal Arslan 2 Ekim 2009 Paylaş 2 Ekim 2009 (düzenlendi) Cemal bey benim sorduğum o değildi ki... 1- Fiestada boost selenoidi var. Dolayısı ile ECU da onu kontrol eden bir satırda var. Sizin turbo mapinden kastettiğiniz nedir onu çözemedim henüz ama basıncın kontrol edilip müdahale edilmesi ise eğer fiestada kullanılan ECU larda bunu yapabilirsiniz. 2- Eğer turbo kızaracak kadar ısınıyorsa motorun EGT si artmış demektir. Aracın içindeki göstergeden okumaksa kastınız orada ne gördüğünüzün hiçbir önemi yok zaten. EGT takıp baktınızmı ısısına? 1000 derecelere ne kadar yaklaşıyor? IAT takıp turbo sonrasında manifoltta sıkışan havanın ısısına baktınızmı? Kaç derece? Çip öncesi kaç dereceydi? Karşılaştırma imkanınız oldumu hiç? Sanırım sizinle literatürel bir sorunumuz var. Tork limitöründen neyi kastettiğinizi çözemedim bir türlü.. Güç ve tork zaten birbirine bağlıdır. Torku kısıtlamanızın tek yolu motorun içine giren havayı kısıtlamaktır. Bu nedenle 2007 sonrası fiesta TDCi lerde gaz kelebeği kullanılmaya başlandı zaten. Eğer tork limitöründen kastettiğiniz Drive by wire olan o kelebeği kontrol eden bölüm ise eyvallah. Yok değilse ne olduğunu açıklarsanız sevinirim. 2007 öncesinde bu kelebek olmadığına göre tork limitörü yokta denilebilir gerçi.. Eski nesil TDCi lerde torku düşürmenizin tek yolu yakıtı kısmak... İş exhaust u bu şekle sokmak değil, bu şekle sokmaksızın güç elde etmek.. 1. yazılımlarda biz ancak bizim görebildiklerimize müdahale edebiliriz. fiesta 1.4 tdci larde gördüklerimiz daha doğrusu yazılımın bize değiştirme imkanı verdği sadece 2 map var. biri enjektör ayarları diğeri tork limitörü... kelebeği kontrol eden enjektör mapleri... 2. ısınma zaten fiesta için geçerli değil...passatlarda özellikle biraz fazla yüklenince turbonun geceleri yada karanlıkta ısındığını aynı zamanda kat'ında kızardığını bir kaç kez gördük ısı karşılaştırması yapmadık. sanırım yapanda yoktur. bu araçta yapılabilen tek şey tork limitörünü açmak enjektör mapinden kelebek ve yakıt oranlarını artırmaktır.... 2 Ekim 2009 tarihinde Cemal Arslan tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Cemal Arslan 2 Ekim 2009 Paylaş 2 Ekim 2009 Cemal bey 100 hp focusta boost map i olduğunu söylemişsiniz. Benim kafam karıştı. 100 hp focusta boost u nasıl ölçüyorsunuz? Malum araçta MAP yok. Focuslar MAF ile yürüyorlar. E turbo flanda yok. Dolayısı ile ortada boostta yok. Bu bahsettiğiniz boost map i nedir ne işe yarar? 100hp focusta boost mapi yok...varsa öyle biz yazım yanlış yazmış olabilirim yada başka bir aracı kastetmişimdir. her zaman diyorum geniş geniş yazmıyoruz. bu yüzden yanlış anlama olabiliyor. boost map ne iş yarar siz daha iyi biliyorsunuz...ne dersiniz ?? Hakkaten bende merak ettim şimdi, 1,6Lt benzinli focus için, MAP sensörü olmayan bir araba MAP/RPM ve Boost/RPM haritalarını nasıl ve neye göre kullanıyor acaba?Bir de tek enjeksiyon grubu kullanan (tek nokta değil yanlış okumayın) bir ECU neden 2,3,4 yakıt haritası kullanıyor ki lambda ne işe yarıyor bu arabada? ecu da neden 2-4 yakıt mapi var bunun açıklamak zorunda değiliz ancak kısaca durağan kalkış seyir ve ani gazda ki yakıtlar için desem kafi... zaten sizde bunları biliyorsunuz...öyle değil mi ? Cemal bey benim araca yapsak nasıl olur acaba ? 2000 e46 3.20i 150 beygir. birde fiyat yazarmısınız? kardeş senin aracın 920 lira dan yaparız...%10 güç alır ...üzgünüm mertol kip ve kemal murat ince beyler yeni üye olmuşlar ve doğrudan teknik olarak bu konuya girmişler...biri marangoz biri mermerci... tuhaf... sanırım bizim teknik bilgimizi ölçmeye geldiniz ....ne dersiniz....??? Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 2 Ekim 2009 Paylaş 2 Ekim 2009 boost map ne iş yarar siz daha iyi biliyorsunuz...ne dersiniz ?? Ben boosttan anlamam. Ama odundan anlarım. ecu da neden 2-4 yakıt mapi var bunun açıklamak zorunda değiliz ancak kısaca durağan kalkış seyir ve ani gazda ki yakıtlar için desem kafi...zaten sizde bunları biliyorsunuz...öyle değil mi ? Olmayan birşeyi açıklayamazsınız zaten. Ama isterseniz Murat eğer boş zamanı varsa size acceleration enrichment nedir? nasıl hesaplanır, nerede ayarlanır diye falan açıklar belki.. mertol kip ve kemal murat ince beyleryeni üye olmuşlar ve doğrudan teknik olarak bu konuya girmişler...biri marangoz biri mermerci... Cemal bey, özel isimlerin başharfleri büyük yazılır. Bunun için edebiyatcı olmaya gerek yok mesela. Marangozlarda ilkokulda aldıkları temel eğitimleri sayesinde bu bilgiye sahiptirler. Eminim sizde sahipsiniz. Lütfen benim adımı yazarken en azından bu kurala dikkat ediniz. Yeni üyeler teknik bölüme yazamazlarmı? Ya da bilişim yazılımcıları bu işlerden anlarda odundan anlayan marangoz ile taştan anlayan mermercimi anlayamaz? sanırım bizim teknik bilgimizi ölçmeye geldiniz ....ne dersiniz....??? Estağfirullah. Biz haddimizi biliriz. O nedenle bilmediğimiz konuda yorum yapmayıp sadece birşeyler öğrenmek için çaba sarfediyoruz. Sağol Hakan. Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 2 Ekim 2009 Paylaş 2 Ekim 2009 1. yazılımlarda biz ancak bizim görebildiklerimize müdahale edebiliriz. fiesta 1.4 tdci larde gördüklerimiz daha doğrusu yazılımın bize değiştirme imkanı verdği sadece 2 map var. biri enjektör ayarları diğeri tork limitörü... kelebeği kontrol eden enjektör mapleri... Göremediğiniz verilerde durum ne oluyor? Kalp gözünüzlemi karar veriyorsunuz? Tork limitörü diye bir map yok. Terminolojiye yeni bir kelime katmak için uğraşmıyorsanız o kelimeleri map kelimesi ile beraber kullanmasanız iyi olur. Selenoidin açılıp kapanması için pulse e ihtiyacı var. Bu da MAP sensöründen gelen veri ışığında motorun o anki yükü hesaplanarak RPM ile matrixlenip boost selenoidinin açılma süresi ve zamanları hakkında referans kabul edilecek kayıt tutulur. Ama bu bir map değildir. 2. ısınma zaten fiesta için geçerli değil...passatlarda özellikle biraz fazla yüklenince turbonun geceleri yada karanlıkta ısındığını aynı zamanda kat'ında kızardığını bir kaç kez gördük Bence fiesta konusunda emin olmayın. Eğer o motor gerçekten 108 hp veriyorsa EGT sinin yükselmemesine imkan yok. ısı karşılaştırması yapmadık. sanırım yapanda yoktur. Onun için sanayide "beyinci" diye tanımlanan elektronikciler türedi ya zaten.. Eline anahtar alan usta, notebook alan mapci (ne demekse bu da) oluyor. bu araçta yapılabilen tek şey tork limitörünü açmak enjektör mapinden kelebek ve yakıt oranlarını artırmaktır.... Boost selenoid i adından da anlaşılabileceği gibi boost u yani basıncı kontrol eder. Tork limitörü diye birşey yok. Basıncı kontrol ederek aracın mümkün olduğunca lineer çalışmasını sağlayarak drivebility ve sürüş konforu arttırılması hedeflenmiştir. Amaç torku sınırlandırmak falan değil. Sonuç torkun düşmesi. Kimse 2000 devirde 160 nm verip 2500 de 140 nm ye düştükten sonra 3000 devirde 180 nm veren bir araba istemez. Kelebek ve yakıt oranlarını arttırmak diye de birşey yok. Gaza basarsanız kelebek açılır, ayağınızı gaz pedalından çekerseniz kelebek kapanır. Bu zaten basit bir kurgu. Drive by wire arabalarda dahi bununla fazla oynayamazsınız. Aksi halde sürüş güvenliğini tehlikeye sokarsınız. Yorum bağlantısı
Guest Mert Yeldan 2 Ekim 2009 Paylaş 2 Ekim 2009 Diğer konuyu görmedim, nerde bilen varmı? Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 2 Ekim 2009 Paylaş 2 Ekim 2009 Ben kimseye sizi kandır kandırmadı bu şekilde güç alınmaz falan demedim. Yazdıklarım gayet açık. Olayı kişiselleştirmek istemediğim için Cemal beyin yazdıklarına birşey demedim zaten. Tanımam etmem. Yoksa yazılıp çizilecek o kadar çok şey varki.. Ancak ortada olan gerçek şu. Chip tuning ile güç artışında yakıt tüketimi düşmez. Aynı devirde ve aynı rotada daha fazla yakıt tüketirsiniz. Bu tekniğin gerçeği. Güç üretebilmeniz için daha fazla yakıta ihtiyacınız var. Amiyane tabirle arpa olmadan at kişnemez. Yakıt tüketimini düşürebilmeniz için aracın VE sini yani volumetrik verimliliğini iyileştirmeniz lazım. O da çiple yazılımla falan değil hardware ile olur. Çiple daha fazla güç alırmısınız? Evet. Daha yüksek tork değerlerine ulaşırmısınız? Evet. Ama tüketimi düşüremezsiniz. Bunun tek istisnası güçsüz ağır araçlardaki güç artışlarıdır. Aracın zaten normal şartlarda motor gücü mevcut araç ağırlığına yetmiyordur, siz o yada bu şekilde gücü arttırdığınızda aynı devirde daha fazla tork ve güç elde etmeye başladığınız için akselerasyon yani hızlanma aşamasında daha kısa süreli olarak gaza basarsınız. Bu durumda tüketiminiz bir miktar düşebilir. Bakın düşer değil düşebilir. Bir noktaya dikkatinizi çekerim. Cruise yani sabit hızda giderken falan değil. Sadece ve sadece hızlanma aşamasında bu gerçekleşir. O da kısa bir süre zaten.. Fiesta konusu bambaşka bir konu. Aslında Cemal bey ile doğrudan ilintili değildi. Sonuçta uygulamayı başkası yapmış ve yanlış yapmış. Onu dile getirdim sadece. Bu arada beni tanımak isteyen arkadaşlar, profilime girip kişisel web sitemden gerekli ve yeterli bilgiyi alabilirler zaten. Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 2 Ekim 2009 Paylaş 2 Ekim 2009 Sonuç itibari ile Mertol Bey'in yazılarından anladığım Cemal abinin bizi kandırdığımı?Öyle şekle girdi ki karşılıkli ithamlar anlamadım cidden. Ama orta olan birşey yaptıracak olanın cidden kafası karışıp uzaklaşmasıdır. Olayı kişiselleştirmeyin lütfen. İthamda yok aslında.. İşin profesyonellerinden bilgi alamaya çalışıyoruz ama bilgide yok. Neden kafası karışsınki? Yaptıracaksa yaptırsın. Ama neye para verdiğini bilsin. 68 hp arabadan kalkıpta hiçbir mekanik iyileştirmeye gitmeden 100 ve üstü beygir almaya kalkan adam göze aldığı çok ciddi riski bilsin istiyorum sadece. Denilirki biz bu araca intercooler ilave ediyoruz, turbosunuda td025 ile değiştiriyoruz, mappinginide buna uygun olacak şekilde yeniden yazıp müşteriye teslim ediyoruz, bu da fiyatıdır. Amenna. Başım gözüm üstüne. Ama sadece çiple arabanın mekaniğinde hiçbir iyileştirme yapılmaksızın teorik olarak bile sınırların ötesinde bir düzenlemeye gidiliyorsa bu konuda forum üyelerini aydınlatmak ve uyarmak tüm forum üyelerinin görevidir. Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay 2 Ekim 2009 Paylaş 2 Ekim 2009 ... ben diesel den hoşlanmam benim için araba delikanlı atmosferik olmalı ... Hele bir de M3 olursa dadından yinmez değil mi? Yorum bağlantısı
Cemil Çınar 2 Ekim 2009 Paylaş 2 Ekim 2009 Ben kimseye sizi kandır kandırmadı bu şekilde güç alınmaz falan demedim. Yazdıklarım gayet açık. Olayı kişiselleştirmek istemediğim için Cemal beyin yazdıklarına birşey demedim zaten. Tanımam etmem. Yoksa yazılıp çizilecek o kadar çok şey varki.. Ancak ortada olan gerçek şu. Chip tuning ile güç artışında yakıt tüketimi düşmez. Aynı devirde ve aynı rotada daha fazla yakıt tüketirsiniz. Bu tekniğin gerçeği. Güç üretebilmeniz için daha fazla yakıta ihtiyacınız var. Amiyane tabirle arpa olmadan at kişnemez. Yakıt tüketimini düşürebilmeniz için aracın VE sini yani volumetrik verimliliğini iyileştirmeniz lazım. O da çiple yazılımla falan değil hardware ile olur. Çiple daha fazla güç alırmısınız? Evet. Daha yüksek tork değerlerine ulaşırmısınız? Evet. Ama tüketimi düşüremezsiniz. Bunun tek istisnası güçsüz ağır araçlardaki güç artışlarıdır. Aracın zaten normal şartlarda motor gücü mevcut araç ağırlığına yetmiyordur, siz o yada bu şekilde gücü arttırdığınızda aynı devirde daha fazla tork ve güç elde etmeye başladığınız için akselerasyon yani hızlanma aşamasında daha kısa süreli olarak gaza basarsınız. Bu durumda tüketiminiz bir miktar düşebilir. Bakın düşer değil düşebilir. Bir noktaya dikkatinizi çekerim. Cruise yani sabit hızda giderken falan değil. Sadece ve sadece hızlanma aşamasında bu gerçekleşir. O da kısa bir süre zaten.. Fiesta konusu bambaşka bir konu. Aslında Cemal bey ile doğrudan ilintili değildi. Sonuçta uygulamayı başkası yapmış ve yanlış yapmış. Onu dile getirdim sadece. Bu arada beni tanımak isteyen arkadaşlar, profilime girip kişisel web sitemden gerekli ve yeterli bilgiyi alabilirler zaten. Hoşgeldiniz... Özlemiştik.. Ben çok karşı olmama rağmen ikna olup yaptırdım; ve gerçekten 1325 kg bir araca gücün az geldiğini de düşünüyordum. Tasarruf ta oldu gibi, amam aynen dediğiniz sebebpten sanırım. Yorum bağlantısı
Guest Mert Yeldan 2 Ekim 2009 Paylaş 2 Ekim 2009 (düzenlendi) Mertol Bey, Şimdi neden beni hedef aldınız anlamadım. Kafamdaki soru işaretlerini gidermek adına gözlemlerimi yazıyorum. Çok fazla tekniğe giriyorsunuz, herkes sizin kadar bilmek ve anlamak zorunda değil.Doğruyu bulmak adına bunları bu kadar irdeliyorsunuz ama dediğim gibi kimse sizin kadar teknik bilgiye sahip değil, okuyuculardan.Dolayısıyla benim kafamın karışmasına, daha dolaylı yoldan da, Cemal Bey'in müşteri kaybetmesine nedendir.O zaman bu foruma, bu insanlar neden reklam vererek tanıtım yapıyorlar? Buda bir tezatlıktır. Yanlış anlaşılmasın kimsenın ekmeğine bal sürmüyorum. Ama olay çok karıştı. Sadece üyelerine açık bir forum olmadığı için burası, inanın bir çok insan okuyor burayı. Hatta benim tavsiyemle yazılım yaptırmayı düşünen arkadaşlarım okuyor, leyla oldu ikisi de. E bu adam yalan söylüyor o zaman bak bilen yazdı olmazmış deniyor. Anlamadığım için konuştuklarınızdan tavsiye ettiğim şeyi açıklıyamıyorum. Şu tartışmayı bir yere vardırın artık. Ak mı Kara mı belli olsun da ona göre yaptıralım yaptırmayalım, davranalım davranmayalım. Buna ek olarak forumdan yaptırmış bir sürü arkadaş var bence önemli olan onların yorumu, gözlemleri. Çünkü kağıttaki veriden çok fiiliyata dökülmüş hali daha gerçekçi ve kesindir. Dediğim gibi teknik bilgi araştırmalarınızı sorularınızı daha derli toplu, başka şekilde yaparsanız burayı okuyan insanların kafası karışmaz. Benim düşüncem bu yönde. Ayrılca yukarda yazdıklarımdan olayı kişiselleştirdiğim sonucuna nasıl varılabildiğini anlayamamaktayım. 2 Ekim 2009 tarihinde Mert Yeldan tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 2 Ekim 2009 Paylaş 2 Ekim 2009 Bana göre yorumlardaki teorik anlatımlar karışık gelmese de, başındaki formülasyonlar ile kafası karışan çok olacaktır bu doğru, ama formülasyonları görmeden, bunlar dolayısı ile yazılanlar da fiziksel gerçekler. Var olanı ellemeden, en az değişim ile, beygiri artırmayı veya tüketimi azaltmayı Ford T modeli sahipleri bile istemiştir, ileride de olacak. Zamane şartlarında yazılım ile değişiklikler yapmak ta hedefe varmak için en basit, hızlı çözüm, tabi ki mekanik aynı kalarak yapılan her işlem riski artıracaktır bu da fizik kanunu. Her tasarım, değişim öncesi, teorik hesaplar mutlaka yapılır, yorumlardaki, teoride bile zor ulaşılan rakamlara, pratikte kolay ve arıza risksiz ulaşılması da mümkün olmayacaktır. Yazılım ile yapılan değişimleri kesin sonuca vardırmak için de, laboratuvar testleri gerekecektir ki, sanırım bunu yapabilecek bütçe hiçbir firmada yoktur. Referans-deneme-şans faktörleri lazım. Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 2 Ekim 2009 Paylaş 2 Ekim 2009 (düzenlendi) Mertol Bey,Şimdi neden beni hedef aldınız anlamadım. Kafamdaki soru işaretlerini gidermek adına gözlemlerimi yazıyorum. Çok fazla tekniğe giriyorsunuz, herkes sizin kadar bilmek ve anlamak zorunda değil.Doğruyu bulmak adına bunları bu kadar irdeliyorsunuz ama dediğim gibi kimse sizin kadar teknik bilgiye sahip değil, okuyuculardan.Dolayısıyla benim kafamın karışmasına, daha dolaylı yoldan da, Cemal Bey'in müşteri kaybetmesine nedendir.O zaman bu foruma, bu insanlar neden reklam vererek tanıtım yapıyorlar? Buda bir tezatlıktır. Yanlış anlaşılmasın kimsenın ekmeğine bal sürmüyorum. Ama olay çok karıştı. Sadece üyelerine açık bir forum olmadığı için burası, inanın bir çok insan okuyor burayı. Hatta benim tavsiyemle yazılım yaptırmayı düşünen arkadaşlarım okuyor, leyla oldu ikisi de. E bu adam yalan söylüyor o zaman bak bilen yazdı olmazmış deniyor. Anlamadığım için konuştuklarınızdan tavsiye ettiğim şeyi açıklıyamıyorum. Şu tartışmayı bir yere vardırın artık. Ak mı Kara mı belli olsun da ona göre yaptıralım yaptırmayalım, davranalım davranmayalım. Buna ek olarak forumdan yaptırmış bir sürü arkadaş var bence önemli olan onların yorumu, gözlemleri. Çünkü kağıttaki veriden çok fiiliyata dökülmüş hali daha gerçekçi ve kesindir. Dediğim gibi teknik bilgi araştırmalarınızı sorularınızı daha derli toplu, başka şekilde yaparsanız burayı okuyan insanların kafası karışmaz. Benim düşüncem bu yönde. Ayrılca yukarda yazdıklarımdan olayı kişiselleştirdiğim sonucuna nasıl varılabildiğini anlayamamaktayım. Sizi hedef aldığımı nereden çıkarttınızki? Ben kişileri hedef almam. Boşuna alınmışsınız. Kişiselleştirdiğiniz nokta da tam burası. Cemal beyin müşteri kazanması yada kaybetmesi benim sorunum değil. İşini doğru yapan herkese ekmek var bu sektörde. Cemal beyde doğru yapıyorsa işlerine birşey olmaz. Yapmıyorsa o da piyasadan silinir gider.. Kapitalizmin gerçekleri bunlar. Ben Cemal bey yada bir başkasını düşünerekte yazmıyorum o satırları. Ne tanırım ne de görmüşlüğüm var. Foruma reklam vermesi ise beni hiçmi hiç ilgilendirmiyor. Orada yazdıklarımda kafa karıştıracak kadar karmaşık hiçbir şey yok. Ben Cemal beyin ne yaptığını anlamaya çalışıyorum. Bunun içinde kendisine kafama takılan bazı şeyleri sordum. Takdir edersiniz ki o bu işi profesyonel olarak yaptığı için yazdıklarımı gayet iyi anlama yetisine sahip olmalı zaten. Eminimki anlamıştırda... Chip tuning kötü birşey falan değil. İşe yaramaz diyende yok. Tukaka değil. Ama ne ekonomi anlamında ne de performans anlamında hisseli harikalar kumpanyasının perdesini açmaya gücü yetmez. Kazanımınız olurmu? Elbette olur. Kaybınız olurmu? Elbette olur. Eğer bunların hepsini göze alıp yaptırıyorsanız yaptırın tabiiki. İster Cemal bey yardımcı olsun isterse başka bir firma. Tekki işini bilen birisi olsun. Ama bir adam map yazıyorum deyipte teknik gerçeklerle farklı şeyler yazıp çizen birisi olmasın. Eğer copy paste yapıyorum diyorsa ona da eyvallah. Hatta bu daha bile iyi benim gözümde.. Hiç değilse profesyonel olarak bu işe eğilmiş birilerinden yardım alıyor demektir. Çok gerekirse kaynağını bulup ona sorabiliriz. Ama olmadık şeyler ticari sırlar kisvesinin arkasına saklanmasın.. İşin teorisi olmadan pratiği olmaz. Dolayısı ile kağıtta yazılıp çizileni öyle hafife almayın. Bu iş mutfakta yemek yapmaya benzemiyor. Her eline yemek kitabını alan yemek yapmayı becerebilmiş olsa en güzel pilavı benim bundan 20 sene önce yapmış olmam gerekirdi.. Dolayısı ile un koy keloğlan su koy keloğlan yöntemi ile sadece ve sadece arabanıza zarar verirsiniz. 2 Ekim 2009 tarihinde Mertol Kip tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 2 Ekim 2009 Paylaş 2 Ekim 2009 Bana göre yorumlardaki teorik anlatımlar karışık gelmese de, başındaki formülasyonlar ile kafası karışan çok olacaktır bu doğru, ama formülasyonları görmeden, bunlar dolayısı ile yazılanlar da fiziksel gerçekler.Var olanı ellemeden, en az değişim ile, beygiri artırmayı veya tüketimi azaltmayı Ford T modeli sahipleri bile istemiştir, ileride de olacak. Zamane şartlarında yazılım ile değişiklikler yapmak ta hedefe varmak için en basit, hızlı çözüm, tabi ki mekanik aynı kalarak yapılan her işlem riski artıracaktır bu da fizik kanunu. Her tasarım, değişim öncesi, teorik hesaplar mutlaka yapılır, yorumlardaki, teoride bile zor ulaşılan rakamlara, pratikte kolay ve arıza risksiz ulaşılması da mümkün olmayacaktır. Yazılım ile yapılan değişimleri kesin sonuca vardırmak için de, laboratuvar testleri gerekecektir ki, sanırım bunu yapabilecek bütçe hiçbir firmada yoktur. Referans-deneme-şans faktörleri lazım. Yok be usta o kadarda karışık işler değil bunlar. Cidden değil. Terminoloji bilgisine sahip olan herkes az yada çok birşeyler yapabilir. Ama arabada bir EGT (exhaust gas tempereture = egzost gazı ısısı) sensörü takmadan, IAT (intake air temperature= motora giren havanın ısısı) nedir bilmeden, AFR (air fuel ratio = hava yakıt karışım oranı) için bir wideband lambda sensörü bile takmadan, MAP ( manifault absolute pressure: emme manifoltu kesin basıncı) sensörünü takmayıp adam gibi uzun süreli log tutmadan kalkıpta arabanın mappingleri ile oynarsanız o motor er yada geç elinizde kalır. Acemi nalbat gavur eşşeğinde öğrenir söylemi ters geldiği için biz kendi arabamızda yapıyoruz bu işleri. Ama önce teorisini öğreniyoruz, sonra hesap kitap yapıyoruz, sonra bir daha kontrol edip bir daha hesap kitap yapıp işi projelendirmeye çalışıyoruz. O halde bile kafamızda bir sürü acaba olduğu halde, bu verilerin hiçbirisine sahip olmayan birisinin kara düzen onu arttırdım böyle oldu şunu açtım bunu kıstım böyle oldu demesi hem bilimsel gerçeklere ters hemde hayatın gerçeklerine. Üreticiler onlarca hatta yüzlerce kişilik uzmanlardan oluşan ekipleri ile yıllarca çalışarak ARGE sini hazırlayıp ortaya koydukları ürünü bu şekilde kör uçuşu mıncıklayan adamları gördükçe kahroluyordur herhalde. Yorum bağlantısı
Guest Mert Yeldan 2 Ekim 2009 Paylaş 2 Ekim 2009 Mertol Bey, İletimi alıntılarsanız dolayısıyla bana cevap vermiş olursunuz. Bunu benim size ithafen bir yazım olmadan yaparsanız beni hedef almış olursunuz. Siz alıntılama ihtiyacı duymuşsunuz, yanınada kişiselleştirme gibi yuvarlak bir laf atıp bırakmışsınız. Yazımda gayet açıktı halbüki, konusu da sizin sorularınız üzerindeydi. Bir önceki mesajımda yazılımın tü kaka ya da ulvi yönlerini sormadım. Kapitalist düzenle alakalı bir kelimemde geçmedi. Cemal Bey'i tanıyormusunuz gibi soru imlecimde olmadı. Siz Cemal Bey'in ne yaptığını anlamaya çalışırken farkında değilsiniz ama ne yapmadığını insanların bilinç altına sokuyorsunuz. Bu noktada daha da kafa karışıklığı yaratıyor, zaten anlamadığımız birşeyler. İki tarafında artık net bir sonuca ulaşmasını ve konunun toparlanmasını rica ediyorum. Yorum bağlantısı
Ahmet_Yılmaz 2 Ekim 2009 Paylaş 2 Ekim 2009 Cemal bey selamlar, dün arabayı dinamometreye soktum, şuan görünen aracın 125.3 hp oldugu ve alt devirlerde iyileşme var, ekteki raporda göründügü üzre torkdada baya iyileşme var ancak agresif kullanmama ragmen yakıt baya bir fazlalaştı gibi geldi bana böyle giderse lpg şart olacak bana ... Yorum bağlantısı
Recommended Posts