Ali Cihangiroğlu 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 ben chip in öyle aham şaham motor ömründen yediğine inanmıyorum zaten dizel araçların toleransları benzinliye göre çok fazla yapıları daha sağlam biyel koluymuş krank ıymış mesela bizim passat 1.9 tdı 110 l uk motoru bir görseniz gülmekten çatlarsınız ama 130 luk tan mekaniği daha sağlam bir araç o yüzden dizelde chip e sıcak bakıyorum Dizel araç benzinliye göre daha yüksek basınca sahip olduğundan elbette daha sağlam olacak, fakat bu dayanma limitine yakın bir sağlamlık, yani chipliyince sağlam dizele binen yükte o sağlamlık oranında artıyor arada daha sağlam olmasının farkı kalmaz yani, araca yüklenirsen fazla dayanmaz boşuna riske girersiniz dayanacağınıda kanıtlayamazsınız, çünki üretici bile bunu bilemiyor. Tolerans dahilinde??????? +9000 hangi tolerans veri varmı, motoru her an indirmek zorunda kalabilirsiniz o kadar. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 2.0 tdci alın derim, Türkiye yol şartlarında, yazılım mıncıklatmaya da gerek yok Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 (düzenlendi) Ah bi gümrükten çıkma 2.0 TDCI bir focus olacaktı bende varyaaa, eyvah eyvah... Trend ama motora hürmet. Satılmış sonunda. 4 Ekim 2009 tarihinde Cihan Tiftik tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 2.0 litre motorun vergisini verince, Mondeo ya binerdim. Yorum bağlantısı
Rıdvan Bakkal 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 Selamlar,Ford'un tasarım ve üretim sırasındaki garip huylarını bildiğimden biraz araştırma yaptım. Bazı kimselerin dediği gibi, halıdan 5cm kesebiliyorlar, lambadan tasarruf yapıyorlar. Ancak aracın güvenlik parçası olarak adlandırdıkları parçalarını da çarpışma sırasında oluşabilecek yüksek güçlere dayanacak şekilde üretiyorlar. Dolayısıyla gözle görünmese de, güvenlik gerektiren parçalarının üst dayanım limitleri bazen fantazi diyebileceğimiz seviyelere çıkabiliyor. Mesela Connect koltuklarının 46G'ye dayanıklı olarak tasarlandığını ve üretildiğini biliyorum. Buradaki kuvvetin yüksekliğini bu işlerle uğraşan arkadaşlar bilir. Ben aracımın üst rev'lerini zorlamadan 1500-3000 rpm arasında kullanmayı severim. Ancak bir ay önce ikinci el aldığım standart araçta 1500-2000 rpm arası motor zorlanıyordu. Bu nedenle 114,000 Km deki 2007 model Fiesta 1.4 TDCI aracımın Turbo ve enjektörlerini kontrol ettirdikten sonra chip tuning yaptırdım. Standart araç 68hp (4000 rpm) güç ve 160nm (200rpm) torka sahipti. Arkadan siyah duman atmayacak şekilde ayar yapıldı ve chip tuning sonunda araç 116hp (4010 rpm) güce ve 235nm (2360 rpm) torka ulaştı. Şimdi aracımı 1500-3000 rpm arasında çok rahat kullanabiliyorum. Araç 1500-2000 rpm arasında kendisini yokuş yukarı bile çok rahat topluyor. Bu şekilde daha üst vites kullanıp yakıt tüketimini azaltmayı düşünüyorum. Azalmasa, aynısını yaksa da farketmez. Çünkü zaten sürüşünü sevdiğim aracımın sürüş zevki ikiye üçe katlandı. Bildiğim kadarıyla IB5 şanzımanın maksimum giriş torku 160nm. Yani şanzımanınız 235nm tork için zayıf kalıyor. Yorum bağlantısı
Mustafa Özer Gelişli 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 Marangozları hor görmeyin. Hazreti İsa'da marangozdu.. Abdülhamitte.. Yorum bağlantısı
Akif Özkan 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 (düzenlendi) Zaten iyileştiriliyorki. Arabanızın hem gaz pedalının altında hemde gaz kelebeğinin miline bağlı olarak iki ayrı potansiyometre ile pedala verdiğiniz tepki sürekli kontrol ediliyor. Ve buna uygun olacak şekilde güvenliğide sıkıntıya sokmaksızın en uygun ve konforlu sürüşü gerçekleştirebileceğiniz mümkün olan en ekonomik şekilde motorunuzu çalışması için gerekli hesaplamalar yapılıp buna binaen yakıt püskürtülüyor. Ve pek tabii daha birçok sensörden gelen veriler ışığında düzeltmelerde yapılıyor. Belki siz benim soruma cevap verdiniz ama konuya hakim olmadığım için emin olamadım.O yüzden en kolay anlatım biçimimle sayısal örnek ile anlatayım. Gaza hiç basmadığımız noktayı referans alıp ve pedalın 90 derece hareket ettiğini kabul edip 90 derecelik pedal hareketini de 90 ohm luk bir direnç ile aracın ecusuna bağlamış olalım.Ecu bunu analog olarak okuyor olmalı.Ecunun içinde hex'eye çevrilen direnç değerinin programla oynayarak farklı açılarda farklı hex değerlerine (önceden her açıda 1 ohm luk değişimler olurken ilk 40 derece için 40 ohm'dan daha küçük direnç değerlerine)(tabi gaz pedalı potanbsiyometresi lineer ise) dönüştürebilirsek kabaca aracın pedalına daha yavaş basılmasıyla elde edilen yakıt ekonomisine yaklaşmış yani olabilirmiyiz? Yani malum ayakdaki hafif titremenin bile cüzzi bir oranda bile olsa tüketime olumsuz etkisi var ise bunu minimuma indirmiş olurmuyuz? 4 Ekim 2009 tarihinde Misafir tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Hakan Yavaş 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 (düzenlendi) Şimdi bide chip li TDCİ araç kullanan arkadaşların yorumlarındanda anladıım asıl amacın güç olduğu fakat usturuplu kullanımdada yakır ekonomisi sağladığı yada en azından eskisenden fazla olmadığı izlenimi edindim. Sefa bey, Nuri bey yanlışmı anladım acaba? 4 Ekim 2009 tarihinde Hakan Yava? tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Hakan Yavaş 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 Benim yorumum; Üsturublu kullanınca evet ekonomi yapıyor ama bu ekonumi öyle ahım şahım cepte para bırakacak bir ekonomi değil. 1 depoda ortalama yakıt 1 litre düşse (mesela 6.5 lt/100 den 5.5 lt/100e), yani 700-800 km'de 20 TL civarına denk gelir ki, sadece bir öğle yemeği parası. Ama yol bilgisayarına göre yapılan ekonomi çok ciddi oluyor, orası ayrı Bence ekonomi düşünen chip yaptırmasın, performans düşünen yaptırsın. Performanstan sıkılıp sakin sakin kullanınca, depo başına yapılan 3-5 litre kazanç ta sakin kullanımın bonusu olur. Benimde asıl amacım altımdaki arabanın üst modelmiş gibi davranması Performans istediğim için yaptırıcam zaten. Ama genelde uzun yol yaptığımdan dolayı çeşitli sebeblerden usturuplu kullanmak zorunda kaldığımdada ekonomi olmasını istiyordum. Mertol beyi dinleyince bunun normal haline göre aynı şartlarda daha fazla yakıcağına ikna olmuşken şimdi siz bu sakin kullanımda en kötü ihtimalle yakıtın eski değerlerinde olcağını söylüyorsunuz? Ne yalan söyliyim kafam iyicene karıştı.... Yorum bağlantısı
Nuri Başer 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 Şimdi bide chip li TDCİ araç kullanan arkadaşların yorumlarındanda anladıım asıl amacın güç olduğu fakat usturuplu kullanımdada yakır ekonomisi sağladığı yada en azından eskisenden fazla olmadığı izlenimi edindim. Sefa bey, Nuri bey yanlışmı anladım acaba? Kesinlikle doğru anlamışsınız.. çipten %80 beklenti performans %20 de tasarruftur kanımca.. mesela benim yaptırma amacım %100 performans beklentisiydi.. tasarruf için çip yaptırmayın derim, zaten ahım şahım bir tasarruf olayı da yok.. hee yol b.syrı beni kandırsın koftiden mutlu olayım derseniz o başka Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 Şimdi varsayıyorum benim arabam 120 km hızı 5 vites 2300 devirde yapıyo.Sanırım bu mekanik bir müdahale olmadığı sürece kesinlikle değişmez? Değişmez. Arabanız o vites kutusu ve o lastiklere sahip olduğu sürece aynı motor devrinde aynı hıza sahip olursunuz. Chipsiz durumu düşünürsek 120 km hız ve 2300 devirde ürettiği güç benim o yolda o hızda gitmeme yetiyo? Chipli durumda aynı şartlarda yani aynı hız ve devirde üretiği güç artığı içinde yakıtı artıyo? Doğru. Velhasıl bu konuda baştan beridir konuşulan euro normları nediniyle motordan çıkan zararlı gazların engellenmesi sebebiyle motorda her hangi bir güç engellemesi yok ve bu engelleme olmadığı içinde kaldırmak söz konusu diil yani? Motorda emisyon düzenlemeleri nedeni ile ve daha birçok etken nedeni ile üreticilerin koymak zorunda kaldıkları engellemeler var. Karışım şeklini değiştirip yakıt aynı kalarak herhangi bir mekanik müdahale olmadanda daha fazla güç almanın imkanı yok? Yoo öyle birşey demedim. Karışım oranını değiştirirseniz aynı motordan alacağınız güçte değişir. Ama bunun bir bedeli var. Ve bu bedel yakıt ekonomisinden geçmiyor. Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 Belki siz benim soruma cevap verdiniz ama konuya hakim olmadığım için emin olamadım.O yüzden en kolay anlatım biçimimle sayısal örnek ile anlatayım.Gaza hiç basmadığımız noktayı referans alıp ve pedalın 90 derece hareket ettiğini kabul edip 90 derecelik pedal hareketini de 90 ohm luk bir direnç ile aracın ecusuna bağlamış olalım.Ecu bunu analog olarak okuyor olmalı.Ecunun içinde hex'eye çevrilen direnç değerinin programla oynayarak farklı açılarda farklı hex değerlerine (önceden her açıda 1 ohm luk değişimler olurken ilk 40 derece için 40 ohm'dan daha küçük direnç değerlerine)(tabi gaz pedalı potanbsiyometresi lineer ise) dönüştürebilirsek kabaca aracın pedalına daha yavaş basılmasıyla elde edilen yakıt ekonomisine yaklaşmış yani olabilirmiyiz? Yani malum ayakdaki hafif titremenin bile cüzzi bir oranda bile olsa tüketime olumsuz etkisi var ise bunu minimuma indirmiş olurmuyuz? Ömer bey, o yaptığınız ile sadece ve sadece ECU yu daha az gaza bastığınızı düşündürürsünüz. Ve dolayısı ile araç daha az yakıt püskürtür. Ama performansıda düşer. O kadar uğraşacağınıza gaz pedalının altına yükselti koyun olsun bitsin. Dizel araçlarda klasik olarak algıladığınız şekli ile kelebek olmadığı için gaz pedalından gelen verinin üzerindeki oynamalar size ölümcül olabilecek sonuçlar ile karşı karşıya bırakabilir. Düşünsenize arabanızı hiçbir zaman tam gaz kullanmayacaksınız. E gerçekten tam gaz yapmanızı gereken bir durum ortaya çıkarsa? Gene yapamayacaksınız. Cenazenize gelmem.. Bu arada o potans lineer değil logaritmik. Mertol beyi dinleyince bunun normal haline göre aynı şartlarda daha fazla yakıcağına ikna olmuşken şimdi siz bu sakin kullanımda en kötü ihtimalle yakıtın eski değerlerinde olcağını söylüyorsunuz? Öyle bir opsiyon yok. Aynı vites ve aynı motor devrinde her şartta daha fazla yakıt tüketeceksiniz. Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 Ben onun önünde ceketimi iliklemezdim ama.. Yorum bağlantısı
Hakan Yavaş 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 Öyle bir opsiyon yok. Aynı vites ve aynı motor devrinde her şartta daha fazla yakıt tüketeceksiniz. Sefa ve Nuri beylerin ölçümleri pek doğru deil o zaman:( Yorum bağlantısı
Nuri Başer 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 Sefa ve Nuri beylerin ölçümleri pek doğru deil o zaman:( araç Bursada.. isteyen alıp götürsün 1 hafta denesin ölçsün biçsin.. vursun kırsın helali hoş olsun.. hedi ben yanlış ölçtüm, Sefa da mı yanlış ölçtü?? hadi ben yalancıyım Sefa da mı yalancı Hep demişimdir.. evdeki hesap çarşıya, kağıttaki teori pratiğe uymaaaazzzz.. uymaz.. Ben sadece deneyimlerimi paylaştım.. Yaptırsanız da yaptırmasanızda bana "in" yada "out" yok Bu başlığın suyu çıktı... Çip savaşları adı altında hikaye kitabı bile çıkar... artık yazmayacağım... daha sonra hortlarsa düşünürüz .. kalın sağlıcakla.. Yorum bağlantısı
Akif Özkan 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 araç Bursada.. isteyen alıp götürsün 1 hafta denesin ölçsün biçsin.. vursun kırsın helali hoş olsun.. hedi ben yanlış ölçtüm, Sefa da mı yanlış ölçtü?? hadi ben yalancıyım Sefa da mı yalancı Hep demişimdir.. evdeki hesap çarşıya, kağıttaki teori pratiğe uymaaaazzzz.. uymaz.. Ben sadece deneyimlerimi paylaştım.. Yaptırsanız da yaptırmasanızda bana "in" yada "out" yok Bu başlığın suyu çıktı... Çip savaşları adı altında hikaye kitabı bile çıkar... artık yazmayacağım... daha sonra hortlarsa düşünürüz .. kalın sağlıcakla.. İzmir'e gelirse seve seve Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 Hep demişimdir.. evdeki hesap çarşıya, kağıttaki teori pratiğe uymaaaazzzz.. uymaz.. Nuri bey kimin neyi nasıl ölçtüğü ile değil fiziğin gerçekleri ile konuşursak artar. Ben 1.6 SW focus ile daha aldığım ilk gün çanakkale izmir rotası üzerinden İstanbuldan çıkıp Bodrum'a gitmiştim. Tam olarak bir depo benzin harcamıştım. Tarih temmuz 2001. Tam 1012 km yol yapmıştım. Rodajı tamamlanmamış araçla 5 litre gibi ortalama "benzin" tüketiminden bahsediyoruz. Dönekende aynı yolu iki depoyla dönmüştüm. Kullanım şartları tüketimi o kadar değiştiriyorki. İnanamazsınız. He giderken güneye gidiyorum aşağı doğru nasılsa diye boşa falanda atmamıştım yani. Benden sonra aynı menzili Cansel Kansu çipli (superchips) 2002 model 1.6 focus HB ile yapmıştı. Yapılamaz birşey değil. Bana has birşeyde değil. Ama genelleme yapılamayacak kadar sübjektif birşeyden bahsediyorsunuz. Ben ise fizik kurallarından bahsediyorum. Elma nasıl ki yerden ağaca çıkamaz, bu yazdıklarımın tersi de olamaz. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 Araba ciplenir ve cipsiz gibi kullanılırsa az yakar diyorum ben.. Benzer bir olayı yıllardır yaşıyor, dikkat ettiğim zaman 2,0 motor ile 1,6 motordan daha az yakıyorum... Buna benzetiyorum chip olayını... Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 Onu nasıl yapacaksın Mehmet? Cipten önce kullandığın gibi kullanmayı kasdetmiştim Mertol... Bu şekilde kullandığımızda Kaybımızın sadece motor ömrü ve egzoz emisyonu olacağını düşünüyorum... Kendim cipli bir aracı uzun süre test etmedim ama, kullananların ortak görüşü, yakıtın düştüğü yönünde.. Üstüne basa basa pompa testimi diye sorduğumda, evet diyorlar.. Buna dayanarak, söylenenlere inandığım için bu kanıdayım.. Zaten yol bilgisayarı aşırı derecede düşük gösteriyor.. Bunun sebebi de seninle de konuşmuştuk; enjektör açık kalma süresinin kısaltılıp, basıncın artırılıyor olması.. Sefa çok yaktığını söylüyor, ama şunu da ekliyor; kesinlikle eskisi gibi kullanmıyorum, dip gaz gidiyorum hep diyor.. Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 5 Ekim 2009 Paylaş 5 Ekim 2009 Yakıtın düştünü söyleyenler şehiriçi tüketimi gözlemliyordur. Zira şehiriçinde sürekli dur kalk yapıldığı için akselerasyon hali daha çok ve uzun süreli oluyor. Ancak bu yakıt tüketiminin düştüğüne değil kullanım tarzının değişmesine bağlıdır. Bahsettiğin şey tam olarak o. Siz aynı şekilde kullandığınızı sanıyorsunuz ama aslında hızlanmak için gaza daha az basıyorsunuz. Dolayısı ile tüketim düşüşü değil kullanım tarzı değişimi sözkonusu. Kullanım tarzı değiştiği için tüketim düşüyor. Yorum bağlantısı
Eray Yılmaz 5 Ekim 2009 Paylaş 5 Ekim 2009 İlk sayfada zaten şaşkınlığımı belirttim 68likten o beygir çıkmaz çıkarsa da en kısa zamanda problem de çıkar :lol2: Ben bu işi yapmıyorum ne deneyler yaptım ne de fabrika verilerini araştırdım ama araştırdığım kadarıyla max%30 toleransımız mevcut. Saygılar.. Yorum bağlantısı
Melih Uyar 5 Ekim 2009 Paylaş 5 Ekim 2009 demek ki chip kullanım alışkanlıklarımızı değiştiriyor ve az da olsa tasarruf yaptırıyor Yorum bağlantısı
Mustafa Özer Gelişli 5 Ekim 2009 Paylaş 5 Ekim 2009 Ben onun önünde ceketimi iliklemezdim ama.. Hımmm.. Bundan sonrası siyasete v.s. ye girer.. Yorum bağlantısı
Recommended Posts