İçeriğe Yönlendir

Chip Tuning

Uğur Koçyiğit

Recommended Posts

Can Çeralp

Afedersiniz cümleyi tam anlayamadım, "devir kesiciden önceki 2000 devirlik bölge) yüklenilmeli ve alt devirler tasarruf için sakin bırakılmalı."

Bu tarz remap mı motoru yıpratıyor?

Şöyle; aracınızı dip gazla azami güçte kullanıp en yüksek ivmeyi ve en yüksek hızı elde etmeye çalıştığınız anı hayal edelim. Bu durumda düşük devirlere sadece 1. viteste işiniz düşecektir. Bir kez devir saatinin sonuna gelince bir üst vitese geçeceksiniz ve devir saati hep mümkün olan en yüksek devirlerde kalacak. Düz hesap bir hayal kuralım; 5000 devre kadar olan bir dizel motorumuz olsun. Diyelim ki 5000 devirdeyken her vites yükselttiğinizde 3000 devre düşüyorsunuz ve aracın en yüksek beygiri de 3600 devire denk düşüyor. Bu durumda 3000'in altındaki devirlerle sadece 1. vitesteyken işiniz var, o da zaten en küçük dişli olduğu için hızınız daha 30'u görmeden yine 3000'devrin üzerine çıkmuş oluyorsunuz. Yani işiniz çoğunlukla 3000 devrin üzerinde.

Bunu bilen bir chip ustası sadece bu bölgedeki devirlere yüklenerek aşırı beygir arttırımında bulunup 3000'in altında kalan bütün devirlere de tasarruf amaçlı bir değişim uygulayabilir. Bu durumda devirleri düşük tuttuğunuzda bilinçli olarak az yakıt püskürten, sakin bir motor karakteristiğiniz olur; tasarruf edersiniz. Vitesi küçültüp devri yükselttiğiniz zaman da yüksek güç veren bir motora sahip olursunuz..

Bu tarz bir modifiyenin iki tane kusuru var:

1) Aracınız zaten süper bir ivme veya çok yüksek beygir vermek için tasarlanmamış olduğundan dolayı 1. vitesi bir yarış arabası gibi küçücük değil, birazcık daha büyüktür. Bu durumda -atıyorum- 0-100 denemizin yaklaşık %25'lik ilk çeyreğini belirleyen 1. vitesteki 3000 devir öncesi bölgenin güçsüzleştirilmesi, hatta güçlendirilMEmesi bile gerçek ivme hissini biraz törpüleyebilir. Sonuçta koltuğa en güzel yapıştıran vites 1. vitestir :) Bu durumda araç izin veriyorsa 1. vitese özel bir modifiye yapılması gerekebilir.

2) Üst devirler zaten aracın zorlandığı devirlerdir. Bİr de tüm devir bandına yayılması gereken fazladan beygirlerin hepsini sadece en üst devirlerin olduğu bölgeye sıkıştırınca, düşük devirlerin halsizliğini telafi etmek için (biraz da göz boyamak için) azami güç bölgesine çok yüklenilirse motorda ısınma ya da aşınma sorunları ortaya çıkabilir. Tabi ki gereken önlemler alınıp güvenli bölgenin dışına çıkılmadıysa hiç bir şey olmaz..

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ümit Mutlu BAĞIRAN

...

Güzel açıklamalarınız için çoook teşekkür ederim. Gayet Aydınlatıcı..

Bu arada, bu iş ile uğraşıyorsanız özel'den iletişime geçmemiz mümkün mü?

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Biraz ekonomi sağlayım diye yazılımı servisden güncelleyerek remapı iptal ettiricekdim ki güncel versiyonmuş :biggrin: Yapamadılar servisdeki usta da hiçbir arıza kodu yok araç stabil dedi yakıt 7.5 dedim oo iyisin dedi 8 yakanlar varmış içim çok rahat şuanda yazılımda soft olunca bir problem yok tatlı tatlı gidiyoruz şuan :nazar:

Kaçtı, kaç hp oldu?

Yorum bağlantısı
Ersin Ulupınar

aracıma bende tork tuning firmasında yazılım yaptırdım orjinali 110 ps suan 143 ps oldu yapılan ölçümlerde de 143 ps ölçüm değeri aldık tork olarak da 280'den 360 torka çıktı firma olarak gerçekten çok profesiyoneller çok memnunum iyiki yaptırmışım araç kendine geldi yolda araca sahip olamıyorum yeri geliyor :)

Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Bünyamin Dedeoğlu

Merhaba Ford Fiesta 2010 model 1.25i modeline performans için yazılım atılıyormu acaba chip. Teşekkürler

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Merhaba Ford Fiesta 2010 model 1.25i modeline performans için yazılım atılıyormu acaba chip. Teşekkürler

Konunuz birleştirildi.

Benzinli araçlarda sadece yazılımla en iyi ihtimalle %10'luk bir performans artışı yaşayabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman

Konunuz birleştirildi.

Benzinli araçlarda sadece yazılımla en iyi ihtimalle %10'luk bir performans artışı yaşayabilirsiniz.

Ufak hacimli, atmosferik motor için %10 güç artışı cok ciddi bir değerdir..

2.0cc bir motordan bile bu kadar güç alınamazzz

Vesile ile Atmosferik motor için güç artışı yazılımla olmaz..

Verilen paranın karşılığını alamazsınız..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Serhat Özbulut
(düzenlendi)

Öncelikle herkese iyi akşamlar siteye yeni üye oldum forumda açılan konular ve verilen cevaplardan ne kadar samimi olduğunuz anlaşılıyo bu ford ailesinden biri olarak mutlu edici onu belirtmek isterim :) Konu şu li 1.6 Tdci titanium x paket hastası olduğum arabama CHİP uygulaması yaptırmak istiyorum bu konuda bana yardımcı olabilicek üstadlar bilgi sahibi olan dostların bilgilerine ihtiyacım var yaptırmak mantıklımı ! yoksa zararlımı ! amaç sadece ani ataklarda kullanmak için düz yolda uzama gibi bi niyetm yok bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim :) bu arada aracımın resimlerini yazın siteye ekliycem şimdi yapım aşamsında :)

tarihinde Ayça Şimşek tarafından düzenlendi
font
Yorum bağlantısı
Misafir

hoşgeldiniz :bravo: merak ettim aracınızın yapım aşamasında olan durumu nedir acaba :)

Yorum bağlantısı
Serhat Özbulut

hoşbulduk :) valla bu konuda biraz titizim bittiği zaman çalışmalar yani hayal ettiğim gibi bitince pofesyonel çekilmiş fotolarını paylaşıcam :)

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Öncelikle herkese iyi akşamlar siteye yeni üye oldum forumda açılan konular ve verilen cevaplardan ne kadar samimi olduğunuz anlaşılıyo bu ford ailesinden biri olarak mutlu edici onu belirtmek isterim :) Konu şu li 1.6 Tdci titanium x paket hastası olduğum arabama CHİP uygulaması yaptırmak istiyorum bu konuda bana yardımcı olabilicek üstadlar bilgi sahibi olan dostların bilgilerine ihtiyacım var yaptırmak mantıklımı ! yoksa zararlımı ! amaç sadece ani ataklarda kullanmak için düz yolda uzama gibi bi niyetm yok bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim :) bu arada aracımın resimlerini yazın siteye ekliycem şimdi yapım aşamsında :)

Konunuz birleştirilmiştir.

Lütfen vurgu gibi durumlar hariç yazınızın fontu ile oynamayınız.

Yorum bağlantısı
Misafir

Bu konuda üstad Süha Demirtaş ve Göksel Yaman abilerimdir ancak ben de fiestami Suha abiden aldigimdan az cok bilgim var.

1.6 TDCi 90ps aracım yazılım ile suan 120hp civarında. Sadece yazılım motor yorar turbo ömrünü azaltabilir elbet ancak daha rahat nefes alması açısından downpipe uygulamasi ile ömrünü uzatabilirsiniz. Daha fazla performans için de bir takim modifikasyonlar mevcut.

Yazılım işin ehli olan yerlerde yapılmalidir mutlaka. Box chip pek sağlıklı değil mesela.

Pasaoglu ve dr.ecu tercih edebilirsiniz yazılım konusunda

Yorum bağlantısı
Serhat Özbulut

üstadların yardımlarını bekliyorum. Yani öğrenmek istediğim ne kadar sağlıklı olabilir dizel araçta ne gibi durumlarla karşılaşabilirim yani zorlanmadan kullanıldığında araç bi sıkıntı çıkarırmı acaba dediğim gibi düz yolda basma gibi yani arabayı sıkıştırma gibi niyetim yok sadece ani ataklarda geçişlerde kullanmak için 

Yorum bağlantısı
Mehmet Salih Kan

Merhaba arkadaşlar aracim bu aralar 2013 Linea 1.3 95 hp. Bu cihazı aldım fakat ayar kısmı kafamı karıştırdı daha önce kullanmış olan var mi

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Nedir bu aldığınız? Foto imkanı veya ürün tanıtım linki falan var mı? Ben anlamadım maalesef.

Yorum bağlantısı
Mehmet Salih Kan

Hocam sözde power box güç ve tork arttırıcı bir cihaz ama üzerindeki ayarlar anlaşılmıyor race chipin pro versiyonu gibi yapmışlar

Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman

Fabrikasyon ayarı ile olduğu gibi kullanmak en faydalısıdır

Yorum bağlantısı
Mustafa Çiçek

Araç kısmında Aveo. Sorduğunuz araç Linea  :)

Dejavu :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Gökhan Tongay

ben böyle şeylere inanmıyorum profesyonel yapılmadığı sürece araca zarar vereceğini düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Mehmet Salih Kan

Hocam sıfır aldım ilk gelen ayar Power E tork 2 şeklinde ama pek etkisi yok power ve tork kısımlarını kendiniz ayarlayın diyorlar biraz saçma birşey olmuş. Aveodan sonra forda geçtim ondan sonra da linea ya geçtim aveo yazısı duruyor hala haklısınız düzelteyim.

Yorum bağlantısı
Mustafa Çiçek

Hocam sıfır aldım ilk gelen ayar Power E tork 2 şeklinde ama pek etkisi yok power ve tork kısımlarını kendiniz ayarlayın diyorlar biraz saçma birşey olmuş. Aveodan sonra forda geçtim ondan sonra da linea ya geçtim aveo yazısı duruyor hala haklısınız düzelteyim.

Forumda Aveo'su olan ve Linea ya hayran bir arkadaşımız vardı da ona ithafen yazmıştım  :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...