İçeriğe Yönlendir

Hoparl&#246r Tamiri


Emrah Gökgöl

Recommended Posts

Emrah Gökgöl

slm arkadaşlar

daha öncelerden de eklediğim konulardan anlaşılacağı gibi bende sizler gibi hoparlörlerinden memnun olmayanlardanım. mondimin hoparlörlerini söktüm ve kasnak aracılığı ile başka hoparlör montajımı yaptım. fakat sonucu sormayın çünkü elimde pioner 8 cm lik hoparlörleri taktım ve sonuç hiçde iyi olmadı. neyse mevzu bu değil aslında. çıkarttığım orjinal hoparlörleri evdeki amfime bağladım ve birinden gelen cazırtıların nedenini aradım. nede olsa bozuk diye gözden çıkarttığım hoparlörlerin birinin sesinin güzel diğerinin ise cızırtılı olduğunu fark ettim ve ben bunu tamir ederim dedim. sonuç olarak hoparlörü tamir ettim. şaşırabilirsiniz ama tamir ettim çünkü bi hoparlörden ses çıkıyor fakat cızırtı yapıyorsa hoparlörü sökün alt kısımda kalan ve mılnatısı ustten kapatan körüğün yapışma yerlerini kontrol edin o yapışma yerleri kopmuştur ve çızırtıyı orası yapıyordur. zaten hoparlör sisteminde başka arıza çıkaracak yer yoktur. en kötü ihtimalle içerde bulunan bi bobin vardır onu yakmışsınızdır. zaten o durumdada hiç ses çıkmaz. simdi asağıdaki resimlerle anlatıma geçeyim.

hoparlörün üzerindeki ızgarayı çıkaralım ve hoparlörün ısıtılarak yapıştırılmış olan kenarlarını alttan kaldırarak yırtmadan ayıralım

dikkatlı olun alttaki telleri koparmayın

benim hoparlörün alttaki körüğünün yapışkanı kompla kalkmıştı amaçta ona ulaşıp tekrardan güzelcene yapıştırmak zaten.

bu arada komple kazıma işinden sonra hoparlöre direk asılmayın.

bu tamamen yapışkanı kalkmamış olan iç körüğe ve bağlı olan tellere zarar verebilir

buraya kadar geldikten sonra telleri yavaşça bi kargaburunla sıkıştırıldıkları yerden açarak kurtarın

ve sonrasında alt ve ust parcaları sırayla ve güzelcene yapıştırıp hoparlörünüzü kurtarabilirsiniz

ve son fotoğrafta esas yapıştırılması gereken yeri gösteriyor

Yorum bağlantısı
Emrah Gökgöl

hoparlörleriniz hepsini sökmenize gerek yok teyibinizin balance ayarı sayesinde hoparlörlerinizi tek tek bırakarak hangi hoparlör arızı yapıyorsa sadece onu tamir ederek takabilirsiniz

bu arada sökmüşken birer tanede orjinal çin malı birer tivither takarsanız saz gibi bi sisteminiz olmuş olur.

benim daha önceki yazılarımıda okursanız amaç ille git yenisini al tak yada taktır sorun çözülsün değil yoksa bende biliyorum gidip yap bilader kaç paraysa verecez demeyi. biraz el emeği sadece bakın sonra o aracı evi tekneyi uğraştığınız her neyse nasıl daha çok sever oluyorsunuz.

Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

tebrik ediyorum işinizi görmesi güzel bir çalışma olmuş.

Yorum bağlantısı
Onur Demir

Emrah Bey TEbrikler iyi iş çıkarmışsınız. Hoparlör konusunda daha büyük sıkıntılarınız olursa (İnşallah olmaz) İzmir'de beni bulun her konuda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım...

Yorum bağlantısı
Murat Akaloğlu

diyaframı gövdeye tekrardan nasıl yapıştırdınız...( uhu,bally,japon yapıştırıcısı)

Yorum bağlantısı
Cemal Demirezen

bali esnemesi lazım,diğer yapıştırıcılar esnetmez.

Yorum bağlantısı
Emrah Gökgöl

japon yapıstırıcısı dıye satılan 2 ytl lık yapıstırıcıler varya onunla yapıstırdım. çünkü özellikle alt körükteki yapıştırma işi biraz zahmetli oluyor çünkü bizim hoparlörlerin arkası yapısı gereği parmak girmeyecek bir şekilde olduğu için yapıştırıcıyı sürüp yapışması için uzunca bir süre pres uygulamak imkansız oluyor. bu yüzden japonu sürüp bobin mıknatıstaki yuvaya oturacak şekilde bir kerede ayarlayıp üstüne bıraktım ve öylece yapıştı sonra yerinde çıkarttığım telleride aynı şekilde sıkıştırma usulu yerine taktım. tabi bunun için ust parçayı birazcık yukarıya doğru kıvırmak icap ediyor korkmayın herhangibir zarar gelmiyor. sonrada üst diyaframı yapışacak yüzeyleri iyice temizleyerek yine japonladım ve hoparlörün üst elek parçasını üzerine taktım zaten o parcada tam yapıştırıcı sürdüğünüz yerlerin üzerinden bası uyguluyor. zaten kendi yapıştırıcısıda japon tarzı bi yapıştırıcı olsa gerekki kemik olmuştu.

not: eğer hoparlörlerinizin alt körükleri tamamen ayrılmamış bazı bölgeleri açılmış ve cızırtı az ise üst körüğü sökmeden hoparlörü tekrar bağlayın tesisata baslara tam gaz verip sesede yüklenin açılmayan yapışkanlarda açılacaktır yanı diğer yerlerin sökülmesi nasılsa sökülmeyen yerleride bu şekilde atmasını sağlayın (doğal yolla yani) yoksa siz elinizle sökmeye kalkarsanız iç diyaframın açısını yani ovalliğini bozmuş olursunuz. bu da yapıştırma işlemi yapsanız dahi mıknatısın içinde yukarı aşağı hareket eden bobinin mıknatıs yatağında hareket ederken sürtünmesisine neden olur ve aynı hışırtıları yine duyarsınız.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Burda esneklik lazım.. hızlı yapıştırmak önemli değil..

Onun için bu olmaz..

Yorum bağlantısı
Emrah Gökgöl
Burda esneklik lazım.. hızlı yapıştırmak önemli değil..

Onun için bu olmaz..

benim yapıştırma işlemini uyguladığım yerler hem alttaki parçada hemde üstteki parçada esnemeyle alakası olmayan yerler çünkü esneme görevini görecek körüklerin dışından bi yerden süktüm zaten fabrikasyon yapıştırma yerleride oraları resimleri incelerseniz hem diyaframların kağıt olmadığını plastik olduğunu hemde esneme işinin yapıldığı körüklerin dışından bi yerden sökme ve yapıştırma işlemi yaptığımı görürsünüz. saygılarımla...

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Bally ve ince kesilmiş sargı bezi yada bandaj takviyesiyle sorun kalmıyor, bende evdeki müzik setinin hoparlörünü yapmıştım, sonuç süper olmuştu.

Yorum bağlantısı
  • 7 ay sonra...
(düzenlendi)
Bugün orjinal Bally buldum ve aldım :)

emrah bey el becerini tebrik ederim güzel bir çalışma olmuş.ve zevkli oldugunu iyi biliyorum bende çok tamir etmiştim.bally iyi bir seçim yapıştırmak için kalın sürmeden fırça yardımıyla olursa daha saglıklı olur yoksa bırakır.benim mondiminde orj.hoparlürlerini sökmüşler hepsini hemde güleceksiniz arka kapıya 5 cm lik 2 tane yan yana hoparlör takmışlar tek vidayla tutturup bırakmışlar tangur tungur seslerin sebebiymiş neyse iki arka kapınında döşemesini söktüm ve çıkardım.konya sokakta oval hopalör aradım ve buldum kagıt ve orj.hoparlör tipinde fakat 1 cm küçük delik yerleri denk gelmedi faka aldıgım hoparlörde kenarlıklar var genişletmek için onu takıp uygulucam ama zahmetli olucak çünki hoparlörün her yerinin dış tarafı yani yükseklik verilmiş resimler ekliyecegim ayrıca görülecektir.ön kapılara ise oval ama yuvaya büyük gelen hopalör takılmış 3 yollu olarak ses güzel degil onlarıda degiştiricem en kısa sürede çünki yapıları daha büyük alan için yani örnek olursa arka koltuk arkasına göre yapılmış bagac hacminin büyüklügünü dolduracak şekilde ses olarak yani o yüzden dar yerde boguluyor ses yapısı öyle bunu bilmek gerekir orj.hoparlörün yapısı o yüzden önemli kagıt olması ayrıca önemli ses daha güzel ve tok çıkıyor hoparlör degiştirenler bu farkı iyi bilir.tek kusur ise bu hoparlörlerin watt sorunu yüksek watt olmuyor maalesef.buda eksisi bu tarz kapı hoparlörlerinde.ama yinede ses güzelligi bunu artı ya çeviriyor bence.yüksek ses sagırlık yapıyor biliyorsunuz?

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...