Mehmet Gürer 1 Şubat 2010 Paylaş 1 Şubat 2010 herkese merhaba.geçenlerde bir yerde bi konuşmaya kulak misafiri oldum,konu arabayı yere şöle yaklaştırdım böle yaklaştırdım olayı.birisi tabladan açtır 3 cm kadar düşüyor araba diyordu.acaba bu tabladan açtırma olayı nedir bizim arabalarda var mı tabla?nasıl yapılıyor acaba bilen varsa yorumları bekliyorum! Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 1 Şubat 2010 Paylaş 1 Şubat 2010 Teknik açıdan uygun olmayan işe yaramayan görsellikten ibaret şeylerdir diye düşünüyorum... Yorum bağlantısı
Mehmet Can Çimir 1 Şubat 2010 Paylaş 1 Şubat 2010 amortisör tablasını yerinden kesip, daha aşağı kaynatıyorlar böylece aracın helezonları daha aşağıya bastığı için araç da alçalmış oluyor, tam şahinci işi spor helezon (en fazla 40 mm'ye kadar, üzerinde spor amortisör de gerekir) ya da coilover alın eğer sağlıklı bir şekilde alçaltmak istiyorsanız. Yorum bağlantısı
Onur Demir 1 Şubat 2010 Paylaş 1 Şubat 2010 Aracı alçaltmanın güvenilir yolları; Spor yay veya Coilover dır. Bunun haricinde yapılacak herhangibir uygulama sağlıklı olmaz. Yorum bağlantısı
Melih Özlem 1 Şubat 2010 Paylaş 1 Şubat 2010 (düzenlendi) Amortisör milinin kesilerek kısaltılması sonucu araç yere yakınlaşır. Yaylarıda kesilir ve amortisörler sertleştirilerek spor amortisöre çevrilir. Bu şekilde basılmış birkaç arkadaşımın aracı var. Sağlıklı bir işlem değil tabikide ama onlar ne kadar sert kullanmalarına rağmen bir sorun yaşamadılar. Allahda yaşatmasında. Şubat sonunda aynı işlemi fiestaya yapıcam. Herşey hazır sadece havaların düzelmesini bekliyorum. Kendimde aracımı yumuşak kullandığım için bir sorun çıkartıcağını sanmıyorum ki tekrardan söylüyorum önermem Önermediğin halde sen niye yapıyorsun derseniz amortisörlerim patlak banada bahane oldu. Önceki aracımda coilover vardı ama el yapımıydı. Açıckası gülü seven dikenine katlanır diyebilirim. Aşırı basmak istiyorsanız sağlıklı şekilde basmak çok zor. Ki bende aşırı basma hastasıyım nerden bulaştı bilmiyorum ama kurtulamıyorum bundan basıklık üzerinede bir forum sitemiz bulunmakta hatta. Önce 3.5 cm spor yay alırsınız. İlk takıldığında muhteşem görünür sonra yüksek gelmee başlar size En sağlıklısı 2.000 tl verip marka coilover almaktır. Ama malesef fiyatı çok olduğundan imkanlar el vermiyor ve bu tür işlemlere yöneliyoruz. 1 Şubat 2010 tarihinde Melih tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Fatih Tan 7 Mart 2010 Paylaş 7 Mart 2010 Eğer anlattığınız gibi bir işlem yapıcaksanız yapmayın lütfen. Ne kadar sağlıksız bir işlem olduğunu bile bile yapmakta ne kadar doğru onuda bilemiyorum Eğer elinde imkanın varsa 300-400tl gibi gidip spor yaylarını al derim. Ama böyle bir işlem yapmanı istemem. Ne kadar yumuşak kullanan bir sürücü olsanda, ani tepki vermen gereken yerde o tepkinin karşılığını alamamanı istemem. Yorum bağlantısı
Can Karacaer 7 Mart 2010 Paylaş 7 Mart 2010 Amortisör milinin kesilerek kısaltılması sonucu araç yere yakınlaşır. Yaylarıda kesilir ve amortisörler sertleştirilerek spor amortisöre çevrilir. Bu şekilde basılmış birkaç arkadaşımın aracı var. Sağlıklı bir işlem değil tabikide ama onlar ne kadar sert kullanmalarına rağmen bir sorun yaşamadılar. Allahda yaşatmasında. Şubat sonunda aynı işlemi fiestaya yapıcam. Herşey hazır sadece havaların düzelmesini bekliyorum. Kendimde aracımı yumuşak kullandığım için bir sorun çıkartıcağını sanmıyorum ki tekrardan söylüyorum önermem :lol2: Önermediğin halde sen niye yapıyorsun derseniz amortisörlerim patlak banada bahane oldu. Önceki aracımda coilover vardı ama el yapımıydı. Açıckası gülü seven dikenine katlanır diyebilirim. Aşırı basmak istiyorsanız sağlıklı şekilde basmak çok zor. Ki bende aşırı basma hastasıyım nerden bulaştı bilmiyorum ama kurtulamıyorum bundan basıklık üzerinede bir forum sitemiz bulunmakta hatta. Önce 3.5 cm spor yay alırsınız. İlk takıldığında muhteşem görünür sonra yüksek gelmee başlar size En sağlıklısı 2.000 tl verip marka coilover almaktır. Ama malesef fiyatı çok olduğundan imkanlar el vermiyor ve bu tür işlemlere yöneliyoruz. Arabayı Küçük Hüsamettin gibi yapınca nasıl beğeniyorsunuz anlayamıyorum... Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 7 Mart 2010 Paylaş 7 Mart 2010 Vesile ile: 1. yaylar ile oynanmış, ısıtma vs. bir aracın arkasından gidin, 50-70 km/h hız ile çukurdan geçerken, lastiğin havada asılı kaldığını %90 ihtimal ile görürsünüz, işte buna yol tutuş kaybı denmektedir 2. 2 aynı model araç çarpışsa, yere yakın olan daha vahim hasar alır, yolcusunu daha az korur, sebep: darbeyi emecek şase aşağıda kalmıştır. Yorum bağlantısı
Ahmet Büyükbeşe 7 Mart 2010 Paylaş 7 Mart 2010 Arabayı Küçük Hüsamettin gibi yapınca nasıl beğeniyorsunuz anlayamıyorum... +1 Yorum bağlantısı
Melih Özlem 8 Mart 2010 Paylaş 8 Mart 2010 Arabayı Küçük Hüsamettin gibi yapınca nasıl beğeniyorsunuz anlayamıyorum... Kişsel zevkler ve renkle diye birşey vardır bildiğinizi ümit ediyorum. Gelecek aya resimlerini paylaşırım. Eğer anlattığınız gibi bir işlem yapıcaksanız yapmayın lütfen.Ne kadar sağlıksız bir işlem olduğunu bile bile yapmakta ne kadar doğru onuda bilemiyorum Eğer elinde imkanın varsa 300-400tl gibi gidip spor yaylarını al derim. Ama böyle bir işlem yapmanı istemem. Ne kadar yumuşak kullanan bir sürücü olsanda, ani tepki vermen gereken yerde o tepkinin karşılığını alamamanı istemem. Ben küçük Hüsamettin tarszı araçları kullanmaya alşkın olduğum için ister istemez ani birşeyden kaçma imkanınız olmuyor. Çünkü zaten çok dikkatli gittiğiniz için kaçtığınız yerlerden kaçıyorsunuz. Önceki aracım benim için tam küçük hüsamettin değildi ama Fiestam tam küçük Hüsamettin olacak. Aysonu jantları ve basık hali ile seyrinize sunucam allahın izniyle. Yorum bağlantısı
Kıvanç Altınbay 8 Mart 2010 Paylaş 8 Mart 2010 Vesile ile:1. yaylar ile oynanmış, ısıtma vs. bir aracın arkasından gidin, 50-70 km/h hız ile çukurdan geçerken, lastiğin havada asılı kaldığını %90 ihtimal ile görürsünüz, işte buna yol tutuş kaybı denmektedir 2. 2 aynı model araç çarpışsa, yere yakın olan daha vahim hasar alır, yolcusunu daha az korur, sebep: darbeyi emecek şase aşağıda kalmıştır. caglar bey dedıgınız durum kasıslerden gecerken yay ve amortısorlerı spor araclar dada oluyor kasıslı yollarda bır bagımsız lık kaybı yasansa da aracı gerek vırajlarda gerek anı serıt degıstırme gerekliliklerinde(cukurdan kacma vs) yerınde daha saglam tutuyor cunku aracın tepkı yukseklıgını dusurmus oluyoruz ve arac lastıklere daha az karsı tepkı verıyor daha az esnıyor ve daha az esnedıgı ıcın savrulma kopma noktası daha ılerı lere cıkıyor ancak bunu şahin varı sekılde yapan lara karsıyım yay kestırmek bakla kestırmek torsıyon ayarları ıle oynamak mantıklı ve guvenlı gelmıyor Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 8 Mart 2010 Paylaş 8 Mart 2010 Esneme denince, suspansiyon gurubunda sönümleme önemlidir ki bunu da amortisör yapar. Fiziksel mesafe olarak yere daha yakın olunması, tek başına yol tutuş sağlamaz. Doğru ayarlanmış bir suspansiyon gurubunda, hiçbir lastiğin , hiçbir şartta yer ile teması kesilmez, zira lastiğin havada kaldığı her saniye, sürücünün kontrolü dışında kalınan saniyedir, 90km/h hız (az ve düşük gibi gelir ama) da bir araç 1 saniyede 90km/h hızda 25 metre yol diger, yani 5-6 araba boyu! Suspansiyon gurubu, ülkemizde fazla arştırılmaz, o yüzden biraz üzerinde dururum, yanlış anlaşılmasın. gündelik kullanım açısından bahsediyoruz tabii. Yorum bağlantısı
Cenk Kaya 21 Nisan 2010 Paylaş 21 Nisan 2010 Vesile ile:1. yaylar ile oynanmış, ısıtma vs. bir aracın arkasından gidin, 50-70 km/h hız ile çukurdan geçerken, lastiğin havada asılı kaldığını %90 ihtimal ile görürsünüz, işte buna yol tutuş kaybı denmektedir 2. 2 aynı model araç çarpışsa, yere yakın olan daha vahim hasar alır, yolcusunu daha az korur, sebep: darbeyi emecek şase aşağıda kalmıştır. Çok mantıklı alçaltma fikrimi biraz daha düşünmeme neden oldunuz .. mantıklı spor yay hakkında ne denebilir biraz olsun tatmin edici olurmu yol tutusu açısından Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 22 Nisan 2010 Paylaş 22 Nisan 2010 suspansiyon a odaklanırsak, sırası ile: 1. Güzel lastik 2. İyi veya daha kabiliyetli amortisör 3. Yeni kısa yay 4. Hafif jant Harcama yapılmalı. En az paraya an fazla teknik fayda için. Otoparkta ki görünüm için tabi ki tam tersi, yani başkasının gözüne iyi görünsün diye sokağa para saçmak. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 22 Nisan 2010 Paylaş 22 Nisan 2010 Yaptırın yaptırın ekonomi kazansın esnaf kazansın kaynakçı kazansın. lastikçi kazansın. siz de eğlenin sonuçta siz de kazanın. Yorum bağlantısı
Caner Kardeşseven 3 Nisan 2011 Paylaş 3 Nisan 2011 Bir otomobil, belirli yükseklikte yapılmasının sebebi, onlarca test , aşama , plan projeden sonra belirlenir. Ki bu işler için firmalar gerçekten ciddi paralar harcarlar ve ar- geler yıllarca sürer. motor ağırlığı ağırlık dağılımları vs hepsi vardır bu işin içinde. Arabaların yayları amatisörleriyle uğraşmak, ciddi bilgi birikimi gerektirir. Ben Orjinal otomobil kullanımı tarafındayım. Kazasız belasız günler dilerim. Ha ama alçaltılmış arabanın görüntüsü daha güzel, hiç şüphesiz. Ama onunla 120 -130 yapacam? Ailemi taşıyacam? bana göre değil. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 4 Nisan 2011 Paylaş 4 Nisan 2011 Ne gençler var, nerede ise, asfaltın altından gidecekler, köstebek bunlar.... Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman 4 Nisan 2011 Paylaş 4 Nisan 2011 çağlar abi spor yay için bu söylediklerinde geçerlimi mesela vogtlant 3.5mm Yorum bağlantısı
Cavit Doğan 4 Nisan 2011 Paylaş 4 Nisan 2011 Ha ama alçaltılmış arabanın görüntüsü daha güzel, hiç şüphesiz. Ama onunla 120 -130 yapacam? Ailemi taşıyacam? bana göre değil. Bana görede değil.. "Alçak" arabaya güvenilmez.. Yorum bağlantısı
Caner Kardeşseven 4 Nisan 2011 Paylaş 4 Nisan 2011 Ar-ge ile ilgisi yok bu olayın Caner bey beklentiler ile ilgisi var. Firmalar yeri geliyor anlamsızca kalitesiz malzemede kullanabiliyor. Aynı araçın bir üst versiyonunda farklı bir süspansiyon da kullanılabiliyor. Sizin araçınızdaki en iyi diye bir şey yok. Standart bir aracın yol tutuşu fazlasıyla artırılabilir sınırları yükseltilebilir. Şunu hep diyorum X firma bunu yapmış daha iyisi olamaz daha iyisi olsa yaparlardı o kadar çalışma Ar-Ge var bunlarda diye düşünmeyin en büyük yanılgıdır. Ayrıca yay , süspansiyon üretimi yapan firmalar TÜV ve benzeri onaylıdır kısacası üstünde fazlasıyla çalışılmış yol tutuşu ve güvenliği düşünülerek yapılmış ürünlerdir. Şaseyi yüksek tutmak kaza anında güvenliği düşürür demek başlıca hata , sınırlandırılması gerekir olayın ; şöyleki kafadan karşılıklı çarpmalarda hadi diyelim ama genel olarak olaya bakarsak bir çok yönden yol tutuşu daha zayıf arabadan daha güvenli çünkü kaza riski daha az Kısacası kazalarda diye genellersek yol tutuşu artıtılmış araba daha şanslı. Trafikte tek kaza iki arabanın kafa kafa çarpışmasıyla olmuyor Can kardeşim, Tamam biz evlerimizde beton kum ve demirden yapıyoruz. eminim çelikten olsa daha sağlam olurdu ama sanırım evime verdiğim paranın miktarı yüzünden kum çimento ve demirden olan evde oturuyorum. Ama evden olan beklentimi karşılıyor. Şimdi daha kaliteli amotisör, yaylar vs elbette farklılık yaratacaktır hiç şüphesiz. Nihayetinde siz, standart olan bir ürünü, kişiselleştiriyorsun. Banttan çıkan seri üretimi kendi bilgilerinize göre değiştiriyorsunuz. Eğer aynı boyda bir amotisörü değiştirip daha kalitelisini koyuyorsanız, buna nasıl itiraz ederim ki? Ama otomobilin yüksekliğini değiştirmek, takdir edersiniz, çok şeyleri değiştirir. Daha iyi birtakım değerleri de elde edersiniz ama mutlaka riske düşürdüğünüz başka değerler vardır. Çünkü o otomobil , optimize edilmiş haliyle sunulmuştur size. Yanılıyor olabilirim, biraz korkarım bu işlerden ama: O Otomobil eğer daha engin olduğu için sizin başınıza bir zarar gelse ve farz-ı misal siz dava açsanız , ve de bu bilirkişlerce onaylansa, sözkonusu firma ne duruma düşer? 1- size ve sizin gibi binlerce insana tazminat ödemekle ( yüklüce hemde ) karşı karşıya kalır. 2- otomobilleri geri çağırmak zorunda kalır( prestij kaybı + maliyet ) Haydı diyelim ki ben yanılıyorum ve siz gerçekten işi bilerek yaptınız. Yine zararda olursunuz. Alçaltılmış araba ile kaza yapsanız, ve zarar görseniz, açacağınız davada haklı çıkamazsınız. Çünkü siz fabrika değerleriyle oynadınız. Yani üstlendiniz. Bu da haklarınız dan vazgeçeceğiniz anlamını taşır. istediğiniz kadar kaliteli ve tüv onaylı ürün olsun... Mahkeme de haklı cümlenizi ( üst versiyonlarda kalitesiz malzeme kullanımı vs) kimse dinlemez. Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 4 Nisan 2011 Paylaş 4 Nisan 2011 Ar-ge vs ile ilgisi yok demek biraz iddalı olur. Kesinlikle var. Bu test arabaya uygulanan en ciddi testlerden birisi ve olayın içinde arabanın yerden yükseklik konumu büyük önem taşıyor. Titizlikle ayarlanıyor. Ayarlanırken nekadar çok önemli kriter olduğunu görseniz şaşırırsınız. Bu testi yere çok yakın bir arabayla yapsalardı birçok noktada kötü sonuçlarla karşılaşılırdı ve böyle yollarla hepimiz karşılaşıyoruz. Özellikle kışın. Unutmayalım, arabalar sadece yol tutsun, gazlansın, güzel gözüksün diye yapılmıyor. 3 Yorum bağlantısı
Faruk Erkan 30 Kasım 2015 Paylaş 30 Kasım 2015 Merhaba Aranıza yeni katıldım bende arabayı alcatmak istiyorum ama mevzuya tam hakim değilim sadece spor yay olayı ile alçalta biliyormuyuz spor yay takımı aldık diyelim başka ne gibi ekipman almamız gerekiyor Araç 2003 fiesta 1.3 Yorum bağlantısı
Recommended Posts