Eser Atalas 6 Nisan 2010 Paylaş 6 Nisan 2010 Merhaba; Umarım herkes Fiesta'larını uzuuun yıllar sorunsuzca kullanır demek istiyorum öncelikle... Aracım 200.000km de 2005 model Tdci Fiesta. Araç 120-130 km/saat hızdan sonra hafif sallanma yapıyor, direksiyon titriyor, normal midir? Bir de, 80 - 110 km/ saat hızlar arasında giderken frene basınca direksiyonda farkedilir bir titreme oluyor, araç biraz yavaşlayınca, mesela 70'lerin altına inince frene basılı da tutsan titreme azalıyor. Daha yeni yazlık lastiklere geçtim ve sözde rot balans yaptılar. Ön iki jant yamulmuş biraz dedi, onları düzgün çıkmalarla değiştirdi usta. Ama yine dediğim gibi frene basınca direksiyonda titreme var. Rot balans yaptırıp da düzelmeyince acaba fren balatası gibi baskı yapan parçalarda bir aşınma-sorun var da o yüzden mi titriyor dedim kendi kendime. Nedendir acaba...? Yorum bağlantısı
Barkın Kayaoğlu 6 Nisan 2010 Paylaş 6 Nisan 2010 Frenleme yaparken gelen titreme nedenleri; disk, balata Frenleme yokken gelen titreme nedenleri; jant eğriliği, balanssızlık, lastik sorunları. 1 Yorum bağlantısı
Musa Yüzbaşıoğlu 6 Nisan 2010 Paylaş 6 Nisan 2010 Merhaba;Umarım herkes Fiesta'larını uzuuun yıllar sorunsuzca kullanır demek istiyorum öncelikle... Aracım 200.000km de 2005 model Tdci Fiesta. Araç 120-130 km/saat hızdan sonra hafif sallanma yapıyor, direksiyon titriyor, normal midir? Bir de, 80 - 110 km/ saat hızlar arasında giderken frene basınca direksiyonda farkedilir bir titreme oluyor, araç biraz yavaşlayınca, mesela 70'lerin altına inince frene basılı da tutsan titreme azalıyor. Daha yeni yazlık lastiklere geçtim ve sözde rot balans yaptılar. Ön iki jant yamulmuş biraz dedi, onları düzgün çıkmalarla değiştirdi usta. Ama yine dediğim gibi frene basınca direksiyonda titreme var. Rot balans yaptırıp da düzelmeyince acaba fren balatası gibi baskı yapan parçalarda bir aşınma-sorun var da o yüzden mi titriyor dedim kendi kendime. Nedendir acaba...? aracın ön fren disklerini değiştir sorun hallolur disklerle beraber balatalarıda yenilersen daha güzel olur... 1 Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 6 Nisan 2010 Paylaş 6 Nisan 2010 Eğer lastik değişiminden sonra böyle bir sorun oluşmuşsa ona göre yol izleyin.Balans ve jantlardan şüphelenin.Ancak daha önce titremenin olup olmadığından emin değilseniz disk ve balata değişimine gidin. Yorum bağlantısı
Eser Atalas 6 Nisan 2010 Yazar Paylaş 6 Nisan 2010 Teşekkür ederim yorumlarınıza. Disk ve balata değiştirtirken kandırılmamak için bilmem gereken önemli şeyler, ipuçları var mı? Çok ortalama bir fiyat bilen, tahmin eden olur mu? Yorum bağlantısı
Caner Candemir 14 Nisan 2010 Paylaş 14 Nisan 2010 Eser bey merhabalar, Öncelikle benim de böyle bir şikayetim var. Geçenlerde yaklaşık 2200 km' lik yapmış olduğum mesafenin ardından (özellikle de otobanda denem fırsatım oldu) 2006 model Fiesta TDCi aracımda da aynı sorunla karşılaştım. Bunun üzerine eğrilmiş jantlarımı çelik jantlarla değiştirerek işe başladım ancak nafile. Yine 110-120 km hıza ulaştığımda direksiyonda titreme söz konusu. Frene basınca da aynı şekilde titreme mevcut. Bunun için yapılması gereken işlemlerden birkaçı ise disk ve balataları değiştirmek olacaktır. Fiyat konusunda biraz araştırma yaptım. Sizinle de bu durumu paylaşmak istiyorum. Disklerin Yaklaşık Maliyeti = 77 TL Ön Balata Takımı Maliyeti = 30 YL gibi bir durum söz konusu. Üzerine de işçilik konulduğunu hesap ederseniz ödeyeceğiniz tutar yaklaşık 130-140 civarında olacaktır. Bilgilerinize. Selam ve saygılar... Yorum bağlantısı
Melih Özlem 14 Nisan 2010 Paylaş 14 Nisan 2010 Disklerdendir frene bastığınızda yaparsa. Bendede aynı sorunvar tornaya sokucam tornayla kurtarılırmış. Kurtarılamazsa sıfır disk alınması gerekmekte. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 14 Nisan 2010 Paylaş 14 Nisan 2010 (düzenlendi) Merhaba;Umarım herkes Fiesta'larını uzuuun yıllar sorunsuzca kullanır demek istiyorum öncelikle... Aracım 200.000km de 2005 model Tdci Fiesta. Araç 120-130 km/saat hızdan sonra hafif sallanma yapıyor, direksiyon titriyor, normal midir? tabii ki değil. balans ayarı yaptırın. düzelmezse lastik eski/hatalı. Bir de, 80 - 110 km/ saat hızlar arasında giderken frene basınca direksiyonda farkedilir bir titreme oluyor, araç biraz yavaşlayınca, mesela 70'lerin altına inince frene basılı da tutsan titreme azalıyor. Daha yeni yazlık lastiklere geçtim ve sözde rot balans yaptılar. Ön iki jant yamulmuş biraz dedi, onları düzgün çıkmalarla değiştirdi usta. Ama yine dediğim gibi frene basınca direksiyonda titreme var. Rot balans yaptırıp da düzelmeyince acaba fren balatası gibi baskı yapan parçalarda bir aşınma-sorun var da o yüzden mi titriyor dedim kendi kendime. Nedendir acaba...? Gerek yok ellemeyin. zamanla düzelebilir. Frenler değişirken gündeme getirin. Diskleriniz eğrilmiş. Çok frene basılmış yokuş inerken felan aşırı ısıtılmış. ve belki arkadan su yemiş. 14 Nisan 2010 tarihinde Mehmet G tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Caner Candemir 16 Nisan 2010 Paylaş 16 Nisan 2010 Evet! Sonuç itibariyle kısaca şöyle söyleyebiliriz : - Eğer ki belirli bir hıza ulaştığınızda direksiyonunuzda titreme durumu varsa ya balans yoktur ya da lastiklerinizden kaynaklanmaktadır. - Frene bastığınızda arabanızda titreme varsa disk ve balatalarınızda eğrilme durumu söz konusudur. Selamlar, saygılar... Yorum bağlantısı
Eser Atalas 19 Nisan 2010 Yazar Paylaş 19 Nisan 2010 Merhaba; Yanıt veren herkese teşekkürler. Bir frenciye gittim. Ön fren diskleri yamulmuş dedi. Tornaya soktu ikisini de ve toplam 15-20 dakikada mükemmel oldu diskler. Ön balataları da değiştirdim hazır açmışken çünkü iyice eriyip yok olmuşlardı. Zaten frene basınca hafif bir metal-metal sürtme sesi geliyordu son zamanlarda. Toplam maliyetim 30 TL disk torna işçiliği + 40 TL ön balatalar = 70 TL oldu... Saygılarımla Eser Atalas Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 19 Nisan 2010 Paylaş 19 Nisan 2010 Geçmiş olsun..Ancak tornaya giren diskler daha sonra yine sorun yaratacaktır.Torna geçici çözüm sağlar.Kesin çözüm balata+diskin aynı anda değişimidir. Yorum bağlantısı
Halil Yakut 22 Nisan 2010 Paylaş 22 Nisan 2010 Merhaba;Yanıt veren herkese teşekkürler. Bir frenciye gittim. Ön fren diskleri yamulmuş dedi. Tornaya soktu ikisini de ve toplam 15-20 dakikada mükemmel oldu diskler. Ön balataları orda değiştirdim hazır açmışken çünkü iyice eriyip yok olmuşlardı. Zaten frene basınca hafif bir metal-metal sürtme sesi geliyordu son zamanlarda. Toplam maliyetim 30 TL disk torna işçiliği + 40 TL ön balatalar = 70 TL oldu... Saygılarımla Eser Atalas Eser bey, Sorunun düzeldiyse söylediklerimin bir önemi yok. Ancak aynı olay benimde başıma geldiği ve çözüme ulaştığım için acaba faydalı olabilirmi diye yazıyorum. Benimde hızım 100 km/h i geçtiği zaman aynı şekilde direksiyonda rahatsız edici derecede bir titreme meydana geliyordu. Bir kez balans ayarı yaptırdım sorun devam etti. Başka bir balanscı jantları sökmeden arabanın üzerindeyken balans ayarı yaptı. Bende adama güvenip ertesi günü uzun yolculuğa çıktım yolculuk hiç içime sinmedi. Direksiyondaki titreme eskisinden de fazla oluyordu. Benim lastiklerim eskimiştir dedim 4 lastiği birden yeniledim balans ayarı da yapıldı titreme yine devam ediyordu. En sonunda başka bir rot balansçıya gittim. Hem rot hemde balans ayarı yaptırdım. O günden beri sorunum halloldu. Şimdi yazlık kışlık değişimlerinde aynı ustaya giderim. Ve durumu ona anlattım sizden once 3 kez balans ayarı yaptırdım sorun düzelmedide nasıl oldu da siz düzelttiniz. Onlarda da bilgisayarlı balans makinesi var sizde de var diye sorduğumda. Balans makinelerinin de zamanla ayarlarının bozulduğundan bana bahsetti. Demek istediğim aynı durum benimde başıma geldi ve iyi bir rot balans ayarıyla bu sorun giderildi. Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün 22 Nisan 2010 Paylaş 22 Nisan 2010 Geçmiş olsun..Ancak tornaya giren diskler daha sonra yine sorun yaratacaktır.Torna geçici çözüm sağlar.Kesin çözüm balata+diskin aynı anda değişimidir. Evet, tornaya giren diskler bana 3 ay dayanmadı, Yine titretmeye başladılar Yorum bağlantısı
Hasan Kadir Karaahmetli 24 Haziran 2010 Paylaş 24 Haziran 2010 ilk olarak lastiklere bakmak lazım lastiklerin yeniyse balans ayarlarına baktırın. eğer sırasıyla bu saydıklarımda sorun yoksa kesin fren disklerindendir.. Yorum bağlantısı
Engin Murat Ünal 10 Ocak 2013 Paylaş 10 Ocak 2013 (düzenlendi) İki yıl önce titreme yaptığı ve yamuk olduğu için değiştirdiğim ön disk+yeni balata yine sorun çıkarmaya başladı. Yüksek hızda fren yaptığımda aracı titretiyor. Balansı kontrol ettirdim düzgün. Diske yine değişim yolu göründü ama bunun altında başka bir şey olmalı. Porya olabilir mi? Aracı sakin kullanan biriyim, hırpalamam bu nedir anlamadım. Değişimde Deplhi disk ve otosan balata takmışlardı, kalitesiz malzemeler de değil. Edit : Proya = Porya 10 Ocak 2013 tarihinde Engin Murat Ünal tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mustafa Güney 10 Ocak 2013 Paylaş 10 Ocak 2013 öncelikle şunu söyleyeyim size; frene basıldığında titreme yapıyorsa disklerden kaynaklıdır. tornaya sokarsanız düzelir diskler yada yenisini alabilirsiniz, sonrada balataları değiştirin diskleri kötü yapmasın yine. Düz yolda giderken titreme yapması janttan kaynaklı bende de aynı sorun var malesef tek çözümü çelik cant almak başka yolu yok. Kaç kere düzelttirdim titreme azalıyor fakat geçmiyor hiç bir şekilde. düzgün jantlar da 2. el olduğu için düzeltilip size verilmiştir muhtemelen ondan dolayı titreme devam etmektedir aracınızda. benden tavsiye titreme için çelik jant alın ama 2. el almayın ikinci eli tavsiye etmem sorun düzelmeye bilir. Yorum bağlantısı
Engin Murat Ünal 10 Ocak 2013 Paylaş 10 Ocak 2013 Evet sorun disklerden kaynaklı zaten iki yıl önce bu diskleri yamuk olduğu için değiştirmiştim ama şimdi yine yamuldu. Bu diskleri yamultan nedeni bulmam lazım yoksa her iki yılda bir diske ve balataya para vermem gerekecek. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 10 Ocak 2013 Paylaş 10 Ocak 2013 Sebep kesin disk.. 2 yıllık diske de değişimden başka yapacak bir şey yok bence.. Geçmiş olsun.. Yorum bağlantısı
Zafer Ofli 10 Ocak 2013 Paylaş 10 Ocak 2013 Disk eğilmesinin en büyük sebeplerinden biri özellikle uzun yolda mola yerlerinde arabayı(bilakis başıma geldi) yıkatmaktır. Zira yıkayan kişi suyu direkt olarak jantlara tutar ve ani sıcaklık değişiminden dolayı diskler eğrilir. Yorum bağlantısı
Engin Murat Ünal 10 Ocak 2013 Paylaş 10 Ocak 2013 Mehmet bey, yapacak bir şey yok maalesef bunları değiştireceğim inşallah bu seferki daha uzun gider. Zafer bey, özellikle yıkama işleminde disklere su tutulmamasına dikkat ediyorum malum daha önce diskler değiştiği için bu konuya hassasım. Ayrıca diski değişen tamirciye de disk ve balata uyumuna dikkat etmesini söyledim artık ne kadar dinlediyse. İstanbul'da iyi bir fren ustası bulmam lazım bunun bir çözümü vardır da ben bilmiyorum. Para vere vere öğreneceğim Yorum bağlantısı
Mustafa Güney 10 Ocak 2013 Paylaş 10 Ocak 2013 belki kışın yağmurda suyun birikintisine girmeklede alakalı olabilir sadece bi ihtimal ama benim düşüncem. Yorum bağlantısı
Şahin Acar 12 Ocak 2013 Paylaş 12 Ocak 2013 benimde 2005 108binde dizel fiestam var benim aracımda 110 dan sonra direksiyon titreme yapıyordu balanscıya götürdüm jantlar söküldüğünde jantın takıldığı yerde plastik bilezik var onlar gevşek olduğu için balans yapar dediler bilezikleri değiştirip balans yaptırdım ve şuan titreme yok direksiyonda Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 12 Ocak 2013 Paylaş 12 Ocak 2013 sürekli yokuş aşağı kesintisiz fren de yapmayın. Yorum bağlantısı
Samet Demirbaş 18 Ocak 2013 Paylaş 18 Ocak 2013 aynı sıkıntı bendede var. disklerimi ve balatalırımı değiştirdim fakat 200 - 300 km sonra sıkıntı tekrar başladı. Yaklaşık 1000 km gezdıkten sonra disklerimi garantiden yenilettirdim fakat sıkıntı 200 - 300 km sonra tekrar başladı. aracımda yuksek hızda titreme oluyor fakat frende değiştirdiğim için olmaması lazım. ustamında aklına başka bişey gelmiyor. ne yapacağım bilmiyorum. çok rahatsız edici bişey yüksek hızlarda frene yuklendığınızde frenler bana hiç güven vermıyor bu yuzden. Yorum bağlantısı
Mahmut Kızılot 4 Mart 2013 Paylaş 4 Mart 2013 firene basınca direksiyon titreme sıkıntısı bende de var, daha bir ustaya götürme imkanım olmadı. umarım fazla masraf açmadan hallolur Yorum bağlantısı
Recommended Posts