İçeriğe Yönlendir

Radyoların Gizli &#246zellikleri


Mustafa Tüfekçi

Recommended Posts

Mustafa Tüfekçi

Ford radyolarında da bulunan bazı özelliklerin anlamları Mesela "5000 rds eon" daki "rds" ve "eon" nedir ?

RDS Nedir ve Nasıl Çalışır?

Radyo sinyalleri üzerinden sayısal (dijital) bilgi aktarma sistemidir.57 kHz frekansına modüle edilmiş sayısal bilgiler analog olarak iletilen radyo sinyalleri ile birleştirilerek vericiden kesintisiz yayınlanır.

RDS - Program Servis Adı

Yayın yapan radyo istasyonunun tanımlayıcı adının kullanıcılara iletilmesi amacı ile kullanılır.Radyo alıcılarının dijital ekranında görünen yazıdır. RDS sinyalinde 00A veya 00B grubu ile taşınır.Program Servis Adı en fazla 8 harfli bir yazı olabilir. İngilizce harfler, rakamlar ve sistem tarafından kabul edilebilen bazı özel karakterler kullanılabilir. Küçük harf kullanılabilir, ancak küçük harf gösterimine uygun olmayan alıcılarda yazılar büyük harf olarak görüntülenir.

RDS - PI Kodu Nedir?

PI Kod numarası, RDS kullanıcı radyo istasyonunun ve vericisinin kimlik numarası anlamındadır.Her ülkede Radyo Frekansı tahsisi ile yetkili birimlerce, Uluslararası RDS Organizasyonu bilgilendirilerek radyo istasyonlarına bir Program (Yayın) Referans Numarası ( b7-b0) verilir.Ülke Kod Numarası + Yayın Kapsam Alanı + Program Referans Numarası bilgilerinin binary birleşimi sonucunda PI Kod Numarası ortaya çıkar.

Binary: 0000000000000000 - 1111111111111111Hexadecimal: 0000 - FFFFDecimal: 0 - 65535

PI Kod numarası binary sisteme göre açılım ile kullanılır ve 16 bit uzunluğunda bir numaradır.

PI Kod Numarası

B15 - B12 B11 - B8 B7 - B0

Ülke Kodu Kap. Aln Prg. Ref. No

Bir ülkedeki radyo yayınlarında PI Kod Numaralarının düzenli olmaması, özellikle Alternatif Frekans gibi birçok RDS uygulamalarının sağlıklı kullanılamamasına sebebiyet verir.

RDS - Alternatif Frekans

Yayın yapan radyo istasyonu kapsama alanı bitişik birden fazla vericiye sahip olması durumunda, mobil radyo dinleyicilerinin geçiş noktalarını hissetmeden alıcının kendiliğinden frekans değiştirmesini RDS Alternatif Frekans özelliği ile sağlayabilirler. Bu uygulama alıcılarda AF özelliğinin devreye alınması durumunda geçerli olur.

AF Örneği - Radyo X Vericileri

ve Kapsama Alanları Şeması

Verici A 88.8 Mhz

Verici B 90.2 Mhz

Verici C 103.4 Mhz

Radyo X istasyonu RDS AF yayınını yapması durumunda, AF özelliği devrede olan ve seyir halindeki araç Radyo X dinleyicileri frekans değişikliği gerekmeden kesintisiz olarak bu yayını dinleyebileceklerdir. RDS li radyo alıcıları, verici seviyesi en yüksek olan Radyo X frekansına kendiliğinden kilitlenir.

AF özelliği uzun yolda seyir halindeki araç alıcıları için kesintisiz radyo istasyonunu dinlemeye yönelik ideal bir sistemdir.

RDS 0A grubu ile aktarılan AF A metodu ile aynı radyo istasyonuna ait 7 verici frekansına kadar tanımlama yapılabilinir.

RDS - TA & TP Özelliği

RDS uydulamalarının en önemlilerinden biridir. Otoban gibi yollarda seyir halindeki araçlara trafik yoğunğu, kaza haberleri gibi bilgileri iletmek üzere yayın yapan radyo istasyonlarınca kullanılır.

RDS sinyali içinde TP sinyali yayınlanması, bu istasyonca Trafik Anonsları yapıldığı anlamına gelir. TP yayınlanmadan TA yayınlanması EON üzerinden başka bir istasyonun TA yayını yaptığı anlamını taşır.

Vericiden TA sinyalinin devreye sokulması durumunda, dinleyici bu istasyonu dinliyor ise ve TA özelliği aktif olan RDS alıcılarında;

A: Teyp ve/veya CD player faal ise devre dışı kalır,

B: Radyo alıcısı ses tonu kendiliğinden yükselir.

Böylece dinleyicinin radyo istasyonundan yapılan Trafik Anonsunu mutlaka dinlemesi sağlanır.

RDS - PTY / Program Type Nedir ?

Radyo İstasyonu yayınının özelliğini ifade eder. RDS Sinyali ile alıcılara iletilir. Radyo alıcılarında istasyon taraması yapılırken bu grup tanımı seçiletek otomatik arama imkanı dinleyiciye sağlanır.Toplam 31 adet standart grup belirlenmiştir. Bunlardan 1-15 arasındakiler temel gruplardır ve tüm alıcılar tarafından algılanır. 16-31 arası tanımlamalar teferruatlı ve yeni model radyo alıcıları için geçerlidir. Nitelikli program yayını yapan radyo istasyonlarınca kullanılır.

Kod No Orjinal Kod Adı Açıklaması

1 News Haberler

2 Information Güncel Konular

3 Sport Spor

4 Talk Talk Show

5 Rock Rock Müzik

6 Classic Rock Klasik Rock Müzik

7 ***** Hit Gençlik Hit Müzik

8 Soft Rock Soft Rock

9 Top 40 Top 40

10 Country Country Müzik

11 Oldies Eski Hit Müzikler

12 Soft Hafif Müzik

13 Nostalgia Nostalji Müzik

14 Cazz Jazz Müzik

15 Classical Klasik Müzik

16 Rhythm and Blues Ritimsel Müzik

17 Soft Rhythm and Blues Hafif Ritimsel Müzik

18 Foreign Language Yabancı müzik

19 Religious Music Dini Müzik

20 Religious Talk Dini Konuşma

21 Personality Radyo Show

22 Public Halk Yayını

23 College Akademik Kuruluş Yayını

24 Unassigned Tanımlanmamış

25 Unassigned Tanımlanmamış

26 Unassigned Tanımlanmamış

27 Unassigned Tanımlanmamış

28 Unassigned Tanımlanmamış

29 Weather Hava Bilgileri

30 Emergency Test Acil Test

31 Emergency Acil Durum

NOT: Alıntıdır.

Yorum bağlantısı
Erhan Doruk

Güzel paylaşım, ancak Türkiye"de TA yad TP yayını yapan bir frekansa rastlamadım. en fazla tünelden geçerken " yavaş gidin" diyen bi bayan var o da başka bi sistem kullanıyo ;)

Yorum bağlantısı
Özdemir Erten
Güzel paylaşım, ancak Türkiye"de TA yad TP yayını yapan bir frekansa rastlamadım. en fazla tünelden geçerken " yavaş gidin" diyen bi bayan var o da başka bi sistem kullanıyo :)

Uzun yolda bazen radyo ekranında TP yanıp sönüyor.Ne anlama geliyor acaba?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...