Hakan Yağlı 16 Ağustos 2010 Paylaş 16 Ağustos 2010 kaynak=habertürk Sıcak havalar insanları bunalttığı gibi otomobilleri de bunaltıyor. Yazın kendini iyice hissettirmesiyle beraber yol kenarlarında, köprü giriş ve çıkışlarında su kaynatmış otomobilleri sıkça görmeye başladık. Otomobillerin su kaynatmasındaki ana neden yoğun trafiktir. Otomobilin su kaynatmasının diğer nedenleri ise soğutma sistemindeki arıza ve sürücü hatasından dolayı kaynaklanır. Yoğun trafikte kalan otomobilin soğutma suyu devridaimi durur. Otomobil yoğun trafikte rüzgar alamadığından suyunu soğutmak için radyatör fanı ile suyunu soğutmaya çalışır. Soğutma sistemi arızalı otomobiller ise aracın fan açmasına rağmen su kaynatırlar. Bundan kurtulmak için soğutma suyunu 10-15 günde bir kontrol edin. Eğer eksilme varsa servisinize veya tamircinize giderek sorunun giderilmesini isteyin. Sağlıklı çalışan sistemde su eksilmesi olmaz. En güzel kontrol yöntemi ise aracınıza yakıt aldığınız zamandır. Hem zemin düzdür hem de yakıt alınan zamanı küçük kontroller yaparak geçirebilirsiniz. HARARET YAPTIRMAMAK İÇİN NASIL OTOMOBİL KULLANILMALI? Öncelikle seyir halinde iken vites boşa alınmamalı, vites boşa alındığında soğutma suyu devridaimi duracaktır. Araç fan açacaktır. Fanın yetişmediği yerde otomobil su kaynatır. Periyodik kontrollerinin zamanında yaptırılmış olması gerekmektedir. Yokuş inişlerinde ayağınızı gazdan çekin. Kompresörde ilerlerken otomobilin motoru rüzgar vasıtası ve motorun içine dolan hava ile soğuyacaktır. Çok sıcak zamanlarda motora fazla yüklenilmemeli ve aşırı devirli otomobil kullanılmamalıdır. Eğer devirli kullanılırsa aracın motoru da zarar görür, hatta keçelerinden yağ kaçırabilir. HARARET YAPMIŞ OTOMOBİLE NASIL MÜDAHALE EDİLİR? Emniyetli bir bölgeye aracınızı çektikten sonra dikkatle kaputunuzu açın. Kesinlikle radyatör kapağını açmayın! Aksi taktirde kaynamış olan su fışkıracaktır ve size zarar verecektir. Aracı çalıştırmadan yarım kontaktayken kaloriferi sıcak konumda açın. Motorun soğumasını bekleyin. Motor soğuduktan sonra su eksilmişse ilave edin ve aracınızı servis veya tamircinize mutlaka kontrol ettirin. HARARET YAPAN ARAÇ NELERE ZARAR VERİR? Ana zarar verilen öğe motordur. Araç hararet yaptığında farkedilmez ve o şekilde kullanılırsa motora büyük zararlar verilir. Hatta motor kitlenebilir. Isınan motorda parçalar genleşmeye başlar. Motor conta yakar. Maddi hasarlara yol açar ve sürücüyü otomobilinden soğutur... Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 16 Ağustos 2010 Paylaş 16 Ağustos 2010 vesile ile, klimayı açık tutun, fan devamlı çalışır, radyatörün soğumasına yararı olur. Yorum bağlantısı
Aziz Türkmen 17 Ağustos 2010 Paylaş 17 Ağustos 2010 Aracı çalıştırmadan yarım kontaktayken kaloriferi sıcak konumda açın. Motorun soğumasını bekleyin. Bilgiler için teşekkurler, bunu bilmiyordum... Kenara çekip çalıştırmaya (rolantide) devam etmek gerekiyor diye biliyordum... Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 17 Ağustos 2010 Paylaş 17 Ağustos 2010 Aracı rolantide çalışır şekilde tutmak yanlış mı? Bu şekilde fanın devreye girmesi beklenmemeli mi? Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 17 Ağustos 2010 Paylaş 17 Ağustos 2010 Aracı rolantide çalışır şekilde tutmak yanlış mı? Bu şekilde fanın devreye girmesi beklenmemeli mi? Ben yıllardır senin dediğin gibi bilirim, hararet yapan motor rölantide çalıştırılır soğuması beklenir.. Bence bu anlatılanlarda hatalı bilgiler var.. Birde çalışmayan motorda kaloriferi açmanın bir manası yokki; devirdaim çalışmayınca hiçbir işe yaramaz.. Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 17 Ağustos 2010 Paylaş 17 Ağustos 2010 Hararete giden motor aslında yavaş yavaş hararet yapacağının işaretini vermeye başlar. Aşırı ısınan motorda silindir içindeki havada çok sıcak olduğu için oksijence az bir havadır ve yanma kötüleşir, performans düşer. Hararete yaklaşan motorda hızlanmak için gaza bastığınızda tepki normale göre düşükse, araba hızlanmak istemiyorsa, normale göre bir üst vitesteymiş gibi hantallaşmışsa hemen hararete bakın. Yeni Fiesta'da hararet göstergesi yoktu, onun yerine hararete yol bilgisayarından bakılabilir. Gage teste girilip motor suyu sıcaklığı açılıp sürüşte veya şüpelenildiğinde takip edilebilir. Yorum bağlantısı
Özay Uçar 17 Ağustos 2010 Paylaş 17 Ağustos 2010 Bence bu anlatılanlarda hatalı bilgiler var..Birde çalışmayan motorda kaloriferi açmanın bir manası yokki; devirdaim çalışmayınca hiçbir işe yaramaz.. +1839 Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 17 Ağustos 2010 Paylaş 17 Ağustos 2010 vesile ile, klimayı açık tutun, fan devamlı çalışır, radyatörün soğumasına yararı olur. Hyundai kitapçığında klimayı kapatın diyor. Yorum bağlantısı
Serkan Toker 17 Ağustos 2010 Paylaş 17 Ağustos 2010 kaynak=habertürk Yoğun trafikte kalan otomobilin soğutma suyu devridaimi durur. Davirdaim nasıl duruyor yoğun trafikte ? Öncelikle seyir halinde iken vites boşa alınmamalı, vites boşa alındığında soğutma suyu devridaimi duracaktır. Devirdaim şanzumandan alıyor galiba hareketini... Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 17 Ağustos 2010 Paylaş 17 Ağustos 2010 Aracın yüksek devirde kullanılması harareti hızlandırır.. Hararet yapmasını önlemek için aracın normal devirde (2000-3000) kullanılması gerekir.. Özellikle şehir içinde klimanın açık tutulması işe yarayacaktır.. Aşırı yükten kaçınılmalı, rampalarda araç zorlanmamalıdır. Rampa aşağı inişlerde vites boşa alınmamlıdır.. Hararet yapan motorda motor durdurulup, kalorifer açmakla motor soğumaz.. Böyle bir durumda yapılması gereken; motorun rolantide çalıştırılması, havalandırmanın sıcak ayarına getirilerek maksimum güçte çalıştırılması faydalı olacaktır.. Daha hızlı bir soğuma isteniyorsa; radyatöre su serpmek faydalı olacaktır.. Kaputu açmak, ısının tahliyesi bakımından işe yarayacaktır.. Asla genleşme kabı açılmamalı, su eksilmişse soğuk su ilavesi motor sıcakken yapılmamalıdır.. Yapılmak zorundaysa, azar azar ve aralarda bekleyerek ilave yapılmalıdır.. Bir aracın hararet yapmasının sebebi, aşınmış parçalar ve düzensiz bakımdır.. Yağ ve su seviyesi düzenli olarak kontrol edilmelidir.. Değişimleri zamanında yapılmalıdır.. Fren ayarları lastik havaları düzgün olmalıdır.. Aşınmış parçalar zamanla değiştirlmelidir.. Yaşlanmış, tıkanmış radyatörler değiştirlmelidir. Devirdaim periyodik olarak değiştirilmelidir.. Termostat kontrol edilmeli, gerekiyorsa değiştirilmelidir.. Mutlaka belirtilen oranda antifiriz kulanılmalıdır.. Radyatör önünü kapatan sonradan yapılmış, aksesuarlar varsa sökülmelidir.. Özellikle oynanmış ön tamponlar bu tür durumlarda risk oluşturmaktadır. Tadilat varsa, bu tadilat radyatörü kapatmayacak şekilde yapılmış olamlıdır. Motor hava girişleri açık tutulmalıdır. Hava filtresi temiz ateşleme sorunsuz olmalıdır.. Lpg'li araçlarda kalibrasyon hatasız olmalıdır.. Bu tür hararet riski taşıyan araçlarda, hararet riskinin oluştuğu durumlarda araç lpg ile değil benzinle kullanılmalıdır.. Doğru yağ, doğru yakıt kullanılmalıdır.. Uzun rampalarda gerekiyorsa mola verilip aracın soğuması beklenmelidir. Yorum bağlantısı
Anil Berke Kavraal 17 Ağustos 2010 Paylaş 17 Ağustos 2010 Özellikle oynanmış ön tamponlar bu tür durumlarda risk oluşturmaktadır. Tadilat varsa, bu tadilat radyatörü kapatmayacak şekilde yapılmış olamlıdır. Motor hava girişleri açık tutulmalıdır. peki şimdi ben dün amerikan panjuru taktım takarkende kafama takıldı bu durum malum içerisinde stopları var ve bir miktarda olsa panjurdan geçen havayı engelliyor. Bu benim için bir sıkıntı oluşturur mu ? Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 17 Ağustos 2010 Paylaş 17 Ağustos 2010 Radyatörü engellemiyor iş zaten parça orjinal yani mühendisliği hesaplanmıştır. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 17 Ağustos 2010 Paylaş 17 Ağustos 2010 peki şimdi ben dün amerikan panjuru taktım takarkende kafama takıldı bu durum malum içerisinde stopları var ve bir miktarda olsa panjurdan geçen havayı engelliyor. Bu benim için bir sıkıntı oluşturur mu ? % kaçtır bilmem ama engeller... Ancak; radyatör genelde alttan soğur.. Tampon üstünden çok fazla bir hava girişi yoktur... Radyatörü engellemiyor iş zaten parça orjinal yani mühendisliği hesaplanmıştır. Amerikalıların o kadar ince hesap yaptığını sanmıyorum Özellikle radyatör kenarlarındaki yönlendiricilerde hasar oluşmuşsa sağlamları ile değiştirilmelidir.. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 17 Ağustos 2010 Paylaş 17 Ağustos 2010 Yönlenidirici dediğin alt panjurun altında kalan plastikler mi? radyatör alt difizör felanda diyoarlar galiba. Üst panjur motor bölümüne hava girsin diye zaten hatta hava filitresi nin girişi o panjurdan alakasız. Kaput ile panjurun birleştiği (yani birleşemediği) yerden hava filitresine hava gidiyor Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 17 Ağustos 2010 Paylaş 17 Ağustos 2010 Yönlenidirici dediğin alt panjurun altında kalan plastikler mi? radyatör alt difizör felanda diyoarlar galiba. Radyatörün sağ ve sol iki kenarında yer alan yönlendiriciler.. Ben bir kaç kez değiştirdim.. Bir şeye çarpınca sis farı ayağı ve yönlendiriciler kırılıyordu.. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 17 Ağustos 2010 Paylaş 17 Ağustos 2010 Bir şey dediğin Tilki galiba O kelimenin geyik potansiyeli çok yüksek.. kullanmak istemedim Yorum bağlantısı
Anil Berke Kavraal 18 Ağustos 2010 Paylaş 18 Ağustos 2010 Bir şey dediğin Tilki galiba euheu tam onu sölicektim bende :crazy: sorun oluşturcakmı bakalım bir miktar şu sıcaklarda kullanayım kokusu çıkar nasıl olsa yakında cuma da uzun yola çıkıcam o zaman daha rahat anlarım sanırım ... Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 18 Ağustos 2010 Paylaş 18 Ağustos 2010 Ben hiç bir etkisini gözlemelemedim. Kaç bin kmdir araç üstünde bir etkisinin olacağıında hiç sanmam Yorum bağlantısı
Misafir 18 Ağustos 2010 Paylaş 18 Ağustos 2010 (düzenlendi) Ben hiç bir etkisini gözlemelemedim. Kaç bin kmdir araç üstünde bir etkisinin olacağıında hiç sanmam etkisi uzun yolda belli oluyor bence şehir içinde anlaşılmıyor.ama radyatör önden ne kadar hava degerse o derece iyi sogutur.bence 1cm açıklıgın bile faydası vardır. benim araçta fanı manuel çalışcak hale getirmöişler işime yarıyor bazen trafikte m ye gelmeden açıyorum beklemiyorum.2 dakka sürmüyo zaten sogutması.kapatıyorum hemen 18 Ağustos 2010 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 18 Ağustos 2010 Paylaş 18 Ağustos 2010 Ben hiç bir etkisini gözlemelemedim. Kaç bin kmdir araç üstünde bir etkisinin olacağıında hiç sanmam Çok ciddi bir etkisi olacağını ben de sanmıyorum.. Radyatör alttan soğuyor. Yorum bağlantısı
Recommended Posts