İçeriğe Yönlendir

Kapı İçlerine Pütür Ve Ses Yalıtımı

Yalçın Yurdakul

Recommended Posts

Yalçın Yurdakul

Serviste aracıma ( 2010 fOCUS HB DİZEL TİTANİUM) yalıtım uygulatmayı düşünüyorum. Yapılacak işlemleri şöyle özetlediler:

1. Aracın altını tümden pütür ile kapama

2. Davlumbazların içini pütürle kaplama

3. Dalumbazların plastiğini önce pütürle sonra ziftli keçe ile kaplama

4. Bagaj bölümü + davlubaz üstlerini önce pütürle sonra ziftli keçe ile kaplama

5. Arka ve ön koltukların sökülmesi. Pedallara kadar taban sacının önce pütürle sonra ziftli keçe ile kaplanması

6. Ön ve arka kapıların (içerden püskürterek) dış sacına pütür uygulaması.

Tecrübelerinizi paylaşmanızı istiyorum. Acaba bu zifli keçe koku yapıyor mu? Ve daha önemlisi kapı içlerine pütür uygulaması sıkıntı çıkarıyor mu?

Toplamda 18 kutu pütür kullanılacakmış. 6 metre kare de ziftli keçe. Toplam maliyet olarak 700 tl verildi. Sizce fiyat nasıl?

Teşekkürler!

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bunları yapınca motoru duymaya başlayacaksınız..

Ayrıca; kapı içlerine zift işi bence yanlış.. Sadece sünger daha mantıklı geliyor..

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Keçe normalde koku yapmaz ama ıslandığında araç içinde zor ve geç kuruduğu için rutubetli ev gibi küf kokusu yapar. Arabanın içine su dökülmemesine dikkat edin. Zift çok fazla ısındığında koku yapabilir.

Ses yalıtım uygulamasına lastik değişiminide ekleyin. Yol sesi lastiklerde başlıyor ve bunu kabine ileten yaylar, süspansiyonlar var. Sesi kesmeye kaynağından başlarsanız çok daha başarılı olur. Ses üretimini kesmek üretilmiş bir sesi kesmekten daha kolay ve etkili.

Yorum bağlantısı
Fotoğraftaki malzemeleri, otomobilinize sokmayın, bagaja bile koymayın.

+1

bu keçe türü zaten kullanılıyor araçta tekrar koymanın anlamı yok ve yalıtımla alakası yok.sesi bire bir iletir.

ayhan şentürk arkadaşımızın detaylı çalışması var inceleyin.

kapı içlerine ince ses yalıtım süngerleri koymalısınız.tabanada aynı türde olanı olur.

Yorum bağlantısı
Yalçın Yurdakul

Hani sorarken içten içe olumlu bir şeyler bekleyerek sormuştum. Oh oh! Çaresiz olmak da rahatlatıyor insanı :party2:

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Malzeme iğrenç bir şey.. Nasıl olumlu yorum yapalımki.. :party2:

Sünger iyidir.. Ses yalıtımı için özel süngerler var.. Kapılara ve araç içine onları kullanın...

Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik
Sünger iyidir.. Ses yalıtımı için özel süngerler var.. Kapılara ve araç içine onları kullanın...

Ya, forda binen müziğin sesini açar aga. :party2:

0.jpg

Yorum bağlantısı
Malzeme iğrenç bir şey.. Nasıl olumlu yorum yapalımki.. :party2:

+1

forumu incelerseniz bu malzemelerin adı olumsuz olarak anılırlar.neler kullanıldıgını neler yapıldıgını daha net kavrarsınız ve bilinçli şekilde yaptırırsınız.tavsiye ederim

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Sadece araç altına 3 kat pütür attırdım.Çok az da olsa etkili oldu.Pütürü davulumbazların içine yaptırılırsa daha da etkili olacaktır.

Ayhanın dediği gibi lastikler iyi değilse gerisi boş.

Ses lastiklerden janta, janttan aksa akstan janzımana ordan motora ve tüm gövdeye yayılıyor..

Duyduğunuz sesin hepsi dışardan gelmiyor..

Yaptıklarınız illaki işe yarar ama.. % 5 geçebilmek için arabayı akvaryuma çevirip, tüm bağlantıları koparmak lazım..

Çok fazla şey beklemek hayal olur... Diyorum..

Yorum bağlantısı
Turkay Enez

Kendim ses yalıtımına kafa yormuş ve uygulamış birisi olarak diyorum ki:

Focusta ses yalıtımı için yapılacak 2 iş var.

1. Motor sesinin kabine girmesini azaltmak için motor bölümüne yalıtım yapılmalı... (Bence en az % 30 daha az motor sesi)

2. Yol sesini azaltmak için sessiz lastiklere geçilmeli... (Bence en az % 20 daha az yol sesi)

Bunların dışında diğer yapılabilecek şeylerin toplamı, sesin azalması anlamında %10 geçmez...

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk
Ses lastiklerden janta, janttan aksa akstan janzımana ordan motora ve tüm gövdeye yayılıyor..

Duyduğunuz sesin hepsi dışardan gelmiyor..

Yaptıklarınız illaki işe yarar ama.. % 5 geçebilmek için arabayı akvaryuma çevirip, tüm bağlantıları koparmak lazım..

Çok fazla şey beklemek hayal olur... Diyorum..

Mehmet abimiz doğru söylüyor.

Arabada ses ve gürültü şu şekilde oluşuyor.

Aslında herşey lastik ile asfalt arasında olan darbeler sonucu oluşan titreşimle başlıyor. Hız arttıkça lastik asfalta temas ederken daha hızlı çarpıyor ve darbeler emilemeyip titreşime dönüşüyor. Bunun sonucu ses ve gürültü oluşuyor.

Lastikten janta, janttan süspansiyona ve oradan araç gövdesine gelen titreşim metal gövdenin ses üretmesine sebep oluyor. Kabin içine aldığımız bir diğer gürültü ise, lastiğin dış ortamda yaptığı sesin araç ile asfalt arasında yankılanarak araç altına çarptığı yerleri titreterek ses ürettirmesi ve açık olan boşluklardan kabin içine sızmasıdır.

Eğer lastiğimiz sest bir lastik ise hem araç altına oluşan ses çok fazla olur hemde lastik çok fazla titreşime sebep olduğu için kabin ses üretir. Sert lastikli bir arabaya kabin içine iyi bir izalasyon yapılsa bile ancak yol sesinin yarısını kesebiliriz. Çünkü Kabin içinde ince sac kısımların titreşimini kesmek kolaydır ama ana etli kısımların titreşimini kesmek zordur. Lastikten gelen titreşimlerden dolayı o kısımlar yine ses üretmeye devam eder. Kalın oldukları için titreşimlerini kesmek zordur.

Bizim Ford'ların sert ve biraz daha farklı karakterdeki süspansiyonundan dolayı lastikte ve sonrasında jantta oluşan titreşim kabine daha fazla iletiliyor. Aslında bu kabinin ağırlığınında derecede lastiğe etki etmesi ve lastiğinde yere o derece sert basması demek. Buda yol tutuşu ve firenlemenin iyi olması demek. Farklı bir süspansiyon ile daha sessiz bir kabin sağlanabilirdi.

Yol sesinin olultuğu nokta lastikler. Yumuşak hamurlu lastiklerde hem daha az titreşim olur hemde asfalta temasında daha az ses üretir. Oluşan bu az miktardaki seside iyi bir ses izalasyonu ile büyük ölçüde keseriz. Hem sert lastik kullanıyorsak vede aracın izalasyonu kötü ise, aracın kabininde kullanılan sac malzemeler ince ve rezonansta fazla ses üretiyorsa çok fazla yol ses alırız.

Ford'larda süspansiyondan dolayı sesi tamamen kesmemiz mümkün olmayabilir ama doğru lastik ve doğru malzemeler kullanarak yol sesini büyük ölçüde azaltabiliriz. Rahatsız edici seviyenin altına indirmek mümkün.

Şuan sıfır bir ford veya başka bir araba alsam, yol sesi eğer rahatsız edici seviyede olsa sırasıyla şunları yapardım.

Yumuşak hamurlu sessiz bir lastik araştırırdım.

Arabanın altına gerekli yerlere pütür sprey sıktırırdım(çamurluk altlarına, geniş saç yüzeylere ve plastik davlumbazlara)

Arabanın yaylarını söktürüp çok yumuşak hortum bulup yayların yayların 3-4 baklasına geçirirdim. Hortumun kesinlikle yayların üzerine bol gelmesi gerekiyor. Sıkı geçirilen hortum rezonansı kesmeyecek ve yay ses üretecek.

Kapı fitillerini kontrol edip boş yer bırakmazdım.

Kabin içinde koltukları ve döşemeyi söküp ince ses emici sünger türü malzeme döşerdim. Aynı zamanda kabin içinde ve dışında ses gelebilecek yerleri kapatırdım. Toplarken tüm malzemelerin aralarına uygun malzeme koyup kabin içindeki tıkırtı seslerini keserdim.

Bu şekilde %70-80 kadar yol sesini kesmek mümkün.

Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...
Hasan Önsoy
Kendim ses yalıtımına kafa yormuş ve uygulamış birisi olarak diyorum ki:

Focusta ses yalıtımı için yapılacak 2 iş var.

1. Motor sesinin kabine girmesini azaltmak için motor bölümüne yalıtım yapılmalı... (Bence en az % 30 daha az motor sesi)

2. Yol sesini azaltmak için sessiz lastiklere geçilmeli... (Bence en az % 20 daha az yol sesi)

Bunların dışında diğer yapılabilecek şeylerin toplamı, sesin azalması anlamında %10 geçmez...

Üstad motor bölümüne yalıtımdan kastın nedir ? Yani motorun iç tarafından mı yapılacak yoksa araç içinden mi ? İkiside külfetli birinde motoru sökeceksin diğerinde iç döşemeyi sökeceksin ? Ne yolla yapılır sizce ?

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Üstad motor bölümüne yalıtımdan kastın nedir ? Yani motorun iç tarafından mı yapılacak yoksa araç içinden mi ? İkiside külfetli birinde motoru sökeceksin diğerinde iç döşemeyi sökeceksin ? Ne yolla yapılır sizce ?

İçtarafta yapman çok zor, konsol falan sökülmeli, zaten o kısımda yeterince malzeme var, sadece motor kısmından yapabilirsin, çok uğraştırır ısıya dayanıklı su almayan özel malzemeler var, ancak onlar azıcık işe yarar, pahalıdırlar üstelik.

Yapman gereken Ayhan beyin dedikleri, öncelikle yumuşak lastik alıcaksın, mümkün olan en küçük jant takılı olucak (mesela fiesta için standart 14" gibi) araç tabanı sökülüp (içten) rezonans önleyici malzeme kaplanacak ve araç altında özellikle davlumbazlarda ve geniş sac yüzeylerde pütür uygulaması yapılacak.

Motor sesinden kurtulmak çok zor, en kolayı 90-100 gibi hızlarda gitmek, hiç motor sesi duymazsın, daha üst hızlarda motor sesini istemem dersen hiç uğraşma, arabayı satıp mercedes alman lazım, onunda üst seviyelerini öyle c180 falan değil yani, anlatmak istediğim bu işin çok zor olduğu.

Ayhan beyin ve benim yaptıklarımı yap daha da fazlasını bekleme, bu seviye zaten yeterli olur, gerisi imkansıza yakın bu araba modelinde.

Not: Denildiği gibi resimdeki malzemeler berbat, kim dediyse birşey bilmiyor, aman diyim uzak dur, hem işe yaramaz hem kokutursun arabayı hemde o pütürleri sökemez arabayı hacamat edersin.

Yorum bağlantısı
Yalçın Yurdakul

Lastiğin önemini şimdi daha iyi anlıyorum. Üzerinde Michalen Energy vardı. Kilometre 20 bine yaklaştı, bir yıldır da kullanılıyor. Sertleştikçe gürültünün arttığını hissediyorum. Gerçi sese taktığım için sürekli dinleyen biriyim.

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

İzalasyon olmadan yol sesi motor sesini bastırdığı için motor sesini duymassınız ama kabin içindeki gürültü sizi çok daha fazla yorar.

İzalasyon sonrası motor sesi gelsede gürültü olmadığı için tatlı motor sesini duyarsınız ve bu ses bass'sız yani gürültüsüz. Oda sadece hızlanmalarda. Sabit hızlarda motor seside çok azalıyor.

Boşa atıncada araba sanki pürüzsüz cam zemin üzerinde gidiyormuş gibi oluyor :D

Yorum bağlantısı
Özkan Yenigün

bu kadar cevaptan anladığım ; Sese katalanacan aga...

Yorum bağlantısı
İbrahim Kayıhan

hiçte katlanacak gibi olmadı dünkü yolculuğumuzda az kaldı inip kaçacaktım :)((

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Ali Cihangiroğlu

Konuyu canlandıralım, bu ses işini halletmek için benim önceden düşündüğüm fakat sonrasında lüks bazı markaların zaten uyguladığını öğrendiğim karşı ses üretme sistemini artık GM araçlarda kullanacakmış, bu bizim derdimize derman olur sanırım, sistem araç içindeki gürültüyü tespit edip yol ve motor sesini bastırmak için arabanın hoparlörlerini kullanarak karşı frekansta ses yayıyor ve böylece hiç ses duymuyormuşuz "low-end frequency boom" bagajda sub-woofer varsa sonuç dahada iyi oluyormuş, yaygınlaşsada hemen uygulasak :D

Yorum bağlantısı
İşimiz Allah'a kaldı, desenize :)

O konu ayrı. :vreka: Teknoloji hallediyor eskiden beri varolan ses osilatöörlerini artık farklı alanlarda kullanabiliyorlar.Mesala bomba etki yaratılabiliyor bu osilatörler ile şimdide sese ses vererek karşıt bir kalkan oluşturulup gelen ses yutuluyor.Buna benzer ses tekniği yıllardır çok profesyonel seslendirme kayıt studyolarında kullanılıyor.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Oktay Servet
(düzenlendi)

ben geçen ay latikleri değiştirdim yaklaşık 60.000 km de.Bridgestone 205 55 16 91 V iken aynı marka,ebat 91H aldım.

kesinlikle konfor ve ses yalıtımı açısından olumlu yönde değişme gözlemledim.

denemenizi tavsiye ederim.herhangi bir ölçüm yapmadım ancak %20 yalıtım sağlanmıştır diye tahmin ediyorum.

tarihinde Oktay Servet tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...