İçeriğe Yönlendir

Maf Sensörü

Serkan Yazgan

Recommended Posts

Serkan Yazgan

Merhaba Arkadaşlar,

72.000 deki 06 dizel fiestam filtrelerini yeni değiştirdiğim halde 2 depodur 500km yi zor görünce (bundan önce 600-650km idi) daha öncede temizliğini yaptığım MAF sensörünü temizlemek için söktüm. Ama sensörün içinde plastik bir parçanın üzerindeki dört metal bacaktan ikisini bağlayan yassı bir tel varken diğer ikisini bağlayan herhangi bişey yoktu. Temizlerken düşürmediğimi düşünüyorum. Acaba parçanın orjinalimi böyle yoksa orada da bir tel olması mı gerekir. Konuyu bilen arkadaşlar bilgi verirse sevinirim.

Yorum bağlantısı
Serkan Yazgan

kontak sprey ile temizledim. Zaten yakıt tüketimi arttığı için şüphelenip baktım ama daha önce spreyle temizlerken o kadar incelememiştim. sizce o tel kendiliğinden mi düşmüştür.

Yorum bağlantısı
Serkan Yazgan

Daha önceki konularda bir arkadaşın maf sensöründeki tellerden birinin ortadan kırıldığını okumuştum. onun olayında arıza ışığı yakmış ama bende hiç ışık yakmadı.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Elel müdahale etmediyseniz zarar vermiş olamazsınız..

Benim bildiğim maf sensöründe görünen tek sensör vardır..

Yorum bağlantısı
Serkan Yazgan

yani karşılıklı iki metal bacağa tutturulmuş olan bir tane yassı tel var diyorsunuz. yine karşılıklı duran iki metal bacak daha vardı onların birbirine bağlı olmaması beni şüphelendirdi. nette maf sensörü resimleri buldum ama teller anlaşılmıyor. fiestası olup maf temizliği yapan bir arkadaş bilir aslında. sizin bildiğiniz birisi varmı ona sorsak.

Yorum bağlantısı
Serkan Yazgan
Elel müdahale etmediyseniz zarar vermiş olamazsınız..

Benim bildiğim maf sensöründe görünen tek sensör vardır..

En garantisi sanayiye gidip parçacıdan aynı parçaya bakmak galiba. Ama akşam işden geç dönüyorum, bunada fırsat bulamamki, Mehmet Bey sizin tanıdığınız tdci Fiesta sahibi ve bu konulara vakıf olabilecek bir arkadaş var mı?

Yorum bağlantısı
Serkan Yazgan

Teşekkürler, Herkese iyi geceler. Malum yarın iş başı sabah erken kalkılacak.

Yorum bağlantısı
Serkan Yazgan
Merhaba Arkadaşlar,

72.000 deki 06 dizel fiestam filtrelerini yeni değiştirdiğim halde 2 depodur 500km yi zor görünce (bundan önce 600-650km idi) daha öncede temizliğini yaptığım MAF sensörünü temizlemek için söktüm. Ama sensörün içinde plastik bir parçanın üzerindeki dört metal bacaktan ikisini bağlayan yassı bir tel varken diğer ikisini bağlayan herhangi bişey yoktu. Temizlerken düşürmediğimi düşünüyorum. Acaba parçanın orjinalimi böyle yoksa orada da bir tel olması mı gerekir. Konuyu bilen arkadaşlar bilgi verirse sevinirim.

Fiestanın Maf sensörünün içini detaylı olarak incelemiş bir arkadaş bana yardımcı olabilir mi?

Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

aracınız çalışırken maf ın soketini çıkartıp bekleyin aracınızda stop etme durumları yaşanıyor mu ? 4000 deviri aracını hareket halinde iken geçip devam edebiliyor mu ?

Bunların dışında detaylı bir resim görsek çok daha güzel olur.

Yorum bağlantısı
Serkan Yazgan

Bu akşam sanayiye uğradım. Parçacılardan maf sensörünü sordum. Birinde Çin malı vardı, 90TL, içinde 2 tane ama çok uyduruk incecik tel vardı. Hatta telin birinin ortasında bir direnç vardı.

Başka bir Ford parçacıya gittim, orada bir tane kutusuz ama orjinal dedikleri bir parça gösterdiler, onun içindede aynı benimki gibi tek bir tel vardı, burda 375TL fiyat verdiler ama malzeme kutusunda olmadığı için zaten kopmuş olacağından şüphelendim. Zaten adamlar listeden fiyatını 10 dakikada zor buldular. Kesin fiyatıda yanlış verdiler.

1.4 tdci motorları aynı olduğu için Pego parçaçıya gittim. Orada orjinal parçayı buldum ve gerçektende 2 tel varmış, ilk baktığım Çin malının telleri gibi değil, daha düzgün ve yassı iki tel, fiyat 190TL.

Yorum bağlantısı
Serkan Yazgan

Demekki bizim sensörün telinden biri yerinden düşmüş ama ışık falan yakmadı, büyük ihtimalle 1.000km önce düştü çünkü 1.000km dir biraz fazla yakmaya başladı (5-5,5lt/100km den 6-6,5lt/100km ye çıktı.) Bu durumda sizce 190 TL ya yeni bir maf alınır mı yoksa böyle gider mi? Belkide evin kredisini kapatmak için aracı satarım.

Yorum bağlantısı
Gökhan Köse

Serkan bey daha önce maf sensöründen sorun yaşayan konu açan arkadaş demişsin ya o benim.Bende o zaman buradan bir çok bilgi edinmiş ve problemi çözmüştüm.Eğer sormak istediğin birşey olursa bildiğim kadarı ile yardım etmek isterim.

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan
Demekki bizim sensörün telinden biri yerinden düşmüş ama ışık falan yakmadı, büyük ihtimalle 1.000km önce düştü çünkü 1.000km dir biraz fazla yakmaya başladı (5-5,5lt/100km den 6-6,5lt/100km ye çıktı.) Bu durumda sizce 190 TL ya yeni bir maf alınır mı yoksa böyle gider mi? Belkide evin kredisini kapatmak için aracı satarım.

Maf sensörüne vericeğiniz parayı yakıta vericeksiniz, bence değiştirmekte fayda var..

Yorum bağlantısı
Serkan Yazgan
Serkan bey daha önce maf sensöründen sorun yaşayan konu açan arkadaş demişsin ya o benim.Bende o zaman buradan bir çok bilgi edinmiş ve problemi çözmüştüm.Eğer sormak istediğin birşey olursa bildiğim kadarı ile yardım etmek isterim.

Gökhan Bey,

Sence şimdi ne yapmalıyım, araç fazla yakmaya başladı diye maf sensörünü kontrol ettim telin biri kırık çıktı ama senin sorunundaki gibi arıza ışığı yakmadı ama belki arıza kaydı yapmıştır (bilgisayara sokmak lazım). Eğer senin aldığın çıkmacıda parça varsa soralım alırım belki.

Yorum bağlantısı
Serkan Yazgan

İkitellide bir yerde telefonla çıkmasını buldum, arabayı getir dener takarız dedi, fiyat 100 tl dedi ama çingene pazarlığı yaptım 90 tl ye veririm dedi. Cumartesi gidip taktıracağım bakalım.

Ama düşündümde büyük ihtimalle parçayı temizlerken teli düştü, kaş yapalım derken göz çıkardık. Bu tür parçaları ellerken çok bilinçli ve hassas hareket etmek lazım onu öğrendim.

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

1.4 tdci'da maf sensöründe tek sensör var. Yani iki baçağı birleştiren tek tel var.

Yorum bağlantısı
Serkan Yazgan
1.4 tdci'da maf sensöründe tek sensör var. Yani iki baçağı birleştiren tek tel var.

Ayhan Bey,

Siz mafın içine detaylı baktınız mı, sizinki nasıl? Ben fotoğrafda belli olmaz diye çizdim, içine bakınca önde çiftli olarak karşılıklı ayaklar var ve aynı hizada arkasında tekli olarak ayaklar var, benim mafda arkadaki tel hiç yok ve ilk baktığımdan sonra 2km falan gittim arıza yakmamıştı ama bugün aracı eşim kullanmış arıza ışığı yakmış,

Yorum bağlantısı
Gökhan Köse

Serkan bey işlerimden dolayı cevap yazamadım.Ben çıkma parçacılarda bulamamıştım bunun üzerine bir tanıdık vasıtası ile toptan peugeot parçası satan biryerden sıfır olarak almıştım.Sensörü ararken ford maf sensörü diye aramanı kısıtlama çünkü peugeot hava akışmetresi de bizimkilerle aynı.Yani hangisi uygun fiyatlıysa onu al.Bende eski sensör duruyor yarin onun üzerindeki açıklamaları size yazarım.Ben telin kırıldığını biliyordum inanın 4 veya 5 gün sonra ışık yandı.İlginçitirki Hata kodunu bilgisayardan sildirdiğinde aynı gün geri yanıyor.Son olarak sensörü takıp arabayı alıştırdığınızda arıza ışığı hemen sönmüyor.Sensörün sağlamlığından eminseniz birkaç çalıştırmadan sonra söndüğünü göreceksiniz ve sorundan tamaiyle kurtulmuş olursunuz.Ben ilk fiyat sorduğumda 780 lira demişti yetkili servis şok geçirmiştim ama araştırınca yanılmıyorsam 150 tl ye almıştım.Geçmiş olsun

Yorum bağlantısı
Serkan Yazgan
Serkan bey işlerimden dolayı cevap yazamadım.Ben çıkma parçacılarda bulamamıştım bunun üzerine bir tanıdık vasıtası ile toptan peugeot parçası satan biryerden sıfır olarak almıştım.Sensörü ararken ford maf sensörü diye aramanı kısıtlama çünkü peugeot hava akışmetresi de bizimkilerle aynı.Yani hangisi uygun fiyatlıysa onu al.Bende eski sensör duruyor yarin onun üzerindeki açıklamaları size yazarım.Ben telin kırıldığını biliyordum inanın 4 veya 5 gün sonra ışık yandı.İlginçitirki Hata kodunu bilgisayardan sildirdiğinde aynı gün geri yanıyor.Son olarak sensörü takıp arabayı alıştırdığınızda arıza ışığı hemen sönmüyor.Sensörün sağlamlığından eminseniz birkaç çalıştırmadan sonra söndüğünü göreceksiniz ve sorundan tamaiyle kurtulmuş olursunuz.Ben ilk fiyat sorduğumda 780 lira demişti yetkili servis şok geçirmiştim ama araştırınca yanılmıyorsam 150 tl ye almıştım.Geçmiş olsun

Gökhan Bey,

Bende sizin daha önceki açtığınız konuyu okuyunca ararken pego-citroen parçacılarınada sordum, 190TL ye pego parçacıda orjinalini buldum, birde ikitellide bir çıkmacıyla telefonla görüştüm adamlarda 10-15 tane varmış, "getir burada takar deneriz hangisi sağlamsa onu alırsın, zaten hemen ışığı söndürür dedi" parçayı 90 TL'ye verecek oldu.

Yorum bağlantısı
Serkan Yazgan

Ayhan Bey,

Aşağıda çizerek göstermeye çalıştığım gibi iki tel var. Ama herhalde aynı kalınlık ve özelliklerde olan tellerdir. Acaba bir teli kopmuş olan sensöre yine bir teli kopmuş olan diğer sensörün teli alınıp sağlam bir sensör yapılabilirmi? Bu telleri o bacaklara ne ile tutturulmalı, leğim falan olur mu?

Yorum bağlantısı
Serkan Yazgan

Bugün çıkmacıdan parçayı değiştirdim. Hemen ışığı sönmedi, parçacı kutup başını sökelim belki söner dedi ama gene sönmedi. PC ye bağlatıp hatayı sildirdim, sonrada bir daha ışık yakmadı.

Herkese benden tavsiye bu Maf Sensörünü (hava akış metre) basınçlı hava ile, elle, bezle vs. sakın temizlemeyin, sadece yağsız temizleyici bir sprey sıkıp kendi halinde kurutarak temizleyin ve söküp takarkende nazik davranın.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bari bi resim çekseydiniz de görseydik içini..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...