Emre Aytan 4 Ekim 2010 Paylaş 4 Ekim 2010 Sayın fordclubtr üyeleri, Öncelikle herkese ilgi ve yorumlarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ederek cümlelerime başlamak istiyorum. Benim 2001 model Ford Focus 1.6 16v otomatik vites Brc Lpg kitli aracım var. Aracım yokuşlarda ve de 3ncü vitese kadar çıkabilecek çok dur kalklı yollarda giderken bir süre sonra arıza ışığı yakıp 3ncü viteste kalıyor, 2ye atmıyor ve yığılma yapıyordu. Kontağı kapatmadan durduğumda da 1nci vitese alıyor ve 1'den 2nci vitese geçerken 4bin - 5bin devir aralığına kadar çıkıp sonra vites değiştiriyordu. Aracı durdurup kontağı kapatırsam arıza ışığı sönüyor ve normale dönüyordu. Daha sonra da istenmeyen şartlar esnasında tekrar arıza ışığını süpriz olmayan bir şekilde tekrar yakıyordu. Ford yetkili servisinde ışık yanık haldeyken aracı arıza kodu için makinaya bağlattığımda da PO732 hatası çıktı ve 2nci vites selenoidinden kaynaklanabileceğini belirtti. Masraf olarakta 1500-2000 ytl için şanzıman açmaktan başlar, daha yukarı doğruda arızaya bağlı olarak 4000 tl'ye kadar çıkar çıkar dedi. Yine aynı yetkili servis götürdüğümde şanzımanı söküp Ford Otosan'a göndereceğiz demişlerdi. Fakat Ankara'da bir yetkili servisi telefonla aradığımda biz şanzıman tamiri yapmıyoruz. Fakat müşteri talep ederse yönlendiriyoruz demişti. Bende acaba Ford Otosan satış sonrası tamir desteği vermiyor mu diyerek aracımı sanayide tamir ettirmeye karar vermiştim. Biliyoruz ki sanayide işlerinin ehli, yılların ustaları bu bakım, tamir işini daha uygun ve de güvenilir bir şekilde yapabilecek olanları mevcut. Sakarya'da bu işin ordinaryus profesörüyüm diyen bu büyük ustalardan birini bulup arabayı kendisine teslim etmiştim. Öncelikle şanzıman açıldığında 2nci vites balatasının üstündeki çentiklerin bitmiş vede değişmesi gerektiğini gördük. Balata takımı, yağı Mobil Atf 320 ve filtre de değişti. Test sürüşüne çıkıldı ve yine arıza lambasını yakan PO732 karşımıza çıktı. Daha sonra selenoidlerden mi kaynaklanıyor şüphesiyle komple çalışır bir valf body kiti bulundu ve montajlandı. Fakat yine sonuç aynı, PO732. Sonraki aşamada ise araca eş zamanlı ecu okuyucu bir cihaz bağlandı ve test sürüşüne çıkıldı. Şanzıman 85 santigrat dereceye gelince hata vermeye başlıyor dedi. Daha önce yaptığı ve sonuç aldığı bir uygulamadan bahsetti ve sıcaklık sensörünün önüne bir direnç bağlayıp sıcaklığı düşük algılatacak bir devre kurdu. Fakat uygulama sonrası yine aynı hata, PO732. Sonunda bu arıza ECU'dan kaynaklanıyor dedi çıktı. 2 hafta boyunca 4 bi yana muayyer ECU sordu fakat, nafile. Madem bunun sebebi bu, ben bu ECU'yu size bulup getiricem dedim. ECU'nun kodunun alıp çıktım ve ingiltere'den buldum. ECU'yu ve arabayı teslim ettikten sonra usta ford yetkili servisine gidip ECU'yu kodlatmış. Hata düzeldi dedi. Bende arabayı alıp rampaya doğru fakat yine aynı hata, PO732. Bundan sonra da usta son sözü söyledi. Bu arıza LPG'den kaynaklanıyor. Daha nediyim. Oraya 1300 TL bırakıp helalleşerek ayrıldım. Bu arada araba aynı sorunu benzinde de yapıyor. Fakat değişen birşey vardı ki, önceden aracım 3'te takılıp kalırken şehir içinde uygun hıza indiğimde 1nci vitese düşüyor ve tekrar 1-2-3-4 şeklinde çıkış yapabiliyordu. Fakat araba yine 2nci vitese düşmede sorunlu. Araba düşük hızda 3'ten 1'e rokete düşse de, mesela 60 ile giderken kamyon sollamaya çıksam 2'ye düşmüyor ve yığılıyor. Hep dip gaz zorlarsamda bi süre sonra PO732'ye merhaba. Bayram için uzun yol gittiğimde de Denizli'de meşhur bir ustada 3 gün yattı araba. Tesisat kablolarını kontrol etmiş, selenoid değiştirmiş, bir kaç elektriksel müdahale yapmış. Neyse ki o usta da ben bunu yapamadım ve de bu nedenle para almayacağım dedi. Artık bu iş nasıl olacak bilmiyorum. Biliyorum uzun uzadıya yazdım. Sizleri okurken yorduğum için özür diliyorum. Yardımı dokunan forum üyelerine şimdiden teşekkürü bir borç bilirim. Herkese hayırlı sürüşler dilerim. Saygılarımla. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 4 Ekim 2010 Paylaş 4 Ekim 2010 Maalesef sıkça duyduğumz hadiseler: 1. Hemen hemen aynısını, geçtiğimiz yıllardabir üyemiz yaşamıştı 2. Sorun maalesef, Ordinaryusum diyen ustada çıkmıştı, en sonunda, zaten ben Opel ustasıyım demişti 3. Şanzımanınız rektifye edilmeli Otomatik şanzımanı açınca, zaten tamir kiti denen ve komple paket olarak gelen parçalar standart olarak değişir, balata-conta takımı vs., Esas ustalık taslardaki çizikleri yorumlamaktır, muhtemelen şanzımandaki taslardan birinde çatlak-çizik mevcut Ankara da yer bilmem ama, hazır rektifiye edilmiş sağlam şanzımanı verip, sizdeki arızalı şanzımanı alan firmalar mevcut olmalı, takriben de 1500-2000 TL arasında tüm harcamalar biter. Otomatik şanzıman revizyonu, işi bildikten sonra en zevkli- en kolat tamirlerdendir, biz yetkili serviste, zekvine, gece kalıp şanzıman toplardık. Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci 4 Ekim 2010 Paylaş 4 Ekim 2010 olası nedenler • ATF seviyesi düşük • Deteriorated ATF • ATF Bozulmuş • Shift solenoid C, or F malfunction • Shift arıza solenoid C veya F • Pressure control solenoid malfunction • Basınç kontrol solenoid arıza • Line pressure low • Hat basıncı düşük • Low clutch slipping • Düşük kayıp debriyaj • 2-4 brake slipping 2-4 fren kaymasını • • Control valve malfunction • Kontrol valf arızası • Oil pump malfunction • Yağ pompası arıza • TCM malfunction • TCM arıza Yorum bağlantısı
Emre Aytan 4 Ekim 2010 Yazar Paylaş 4 Ekim 2010 Değerli forum üyeleri, Geri dönüşlerin bu denli hızlı olacağı aklıma gelmezdi. Herbirinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Bu arada ustaya bir ara 2-4 bantlarından da kaynaklanabilirmiş dediğimde bana baya bi sert çıkışmıştı. Bu işin ordinaryus profesörüyüm diyerekten. Şanzımanın tork konvertörüde dahil hiç bir sorunu olmadığını vurgulamıştı. Bu arada belki fikir yürütmeniz açısından şu bilgiyide vermek istiyorum. Mesela arabayı çalışırdım. Sonra gayet güzel gidiyorum. Araç 2'ye alması gereken yerde alıyor. Hatta D'den 2'ye manuel olarak alıyorum ve de cevay veriyor. Daha sonra bir yerde roket yapmam gerekiyor. İşte orada bir kez bi roket yaptı yaa... Daha sonra 2nci vitese 2nci bir roket hayal oluyor. Manuel olarak D'den 2'ye de almak istesem mümkünü yok olmuyor, 2'ye de geçmiyor. Ama kırmızı ışıklara gelince fren yaptım diyelim, o sırada araç kendi kendine 1'e düşüyor. Zaman zaman ford yetkili servisine götürsem mi diyorum... Ama zaten aracın kasko bedeli 15500 TL. birde çıkıp 4000 TL masraf çıkarsa işte ozaman kaynar sular başımdan iner. Zaten şimdiden ECU dahil 1800 boşa gitti. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 4 Ekim 2010 Paylaş 4 Ekim 2010 Vites 3 te kalıyor gibi bir yol izliyor ise, taslardan şüphelenmek yerinde olur. Yorum bağlantısı
Emre Aytan 5 Ekim 2010 Yazar Paylaş 5 Ekim 2010 Artık canım yandıya bi kere, o kadar paraya halen arıza devam ediyor. İşim dolayısıyla hergün ford yetkili servisinin önünden geçiyorum. Acaba diyorum arabayı versem mi? Ama yetemeyeceğim faturalardan korkuyorum. Gerçekten Ford Otosan'a mı gönderiyorlar acaba şanzımanı? Sanayideki ustaya götürüp üzerine kar marjı koyuyorlarsa, zaten 2 yere götürdüm düzelmedi. Ki sadece bi tanesi için 1800 TL masraf yaptım bile Yorum bağlantısı
Emre Aytan 10 Aralık 2010 Yazar Paylaş 10 Aralık 2010 (düzenlendi) Evet arkadaşlar sonunda sorunum düzeldi. PO732 arızasının kaynağını bulduk. Öncelikle otomatik şanzıman konusuyla ilgili olarak şunu söyleyeceğim. Sanayide kime sorsanız herkes profesör, hatta herkes ordinaryus profesör. Sonunda işinin erbabı gerçek ustayı buldum. İsterseniz reklam kokan hareket deyin ne derseniz deyin ama işin özü şu ki; - Eğer bir ustanın adı gerçekten iyi diye anılıyorsa ve de siz fazla para alır diye korkuyorsanız sakın ama sakın korkmayın direkt o adamı gidin bulun!! Ben bu korkuyla 2000 TL'ye yakın boş yere para harcadım. Meğerse sorunum 200 TL ama sana 170 TL olur cinsten ve de üstüne değil aylarca yatmalık sadece 13:00-17:00 arasında test dahil herşeyin tamamlandığı bir arızaymış. Değişen parçada resimdeki gibi servo adında bir parça. Sağolsunlar gittiğim zaman öğle yemeğine rastladığı için beni orada bir lokantada yemeğe bile aldılar. Bu kadar sıcak kanlı çalışanları var. Resimde ki parçanın komplesi 3 adet parçadan oluşuyor. 1- alttaki tabak 2- tabağın çevresindeki fitting sızdırmaz conta 3- sap gibi duran mil Sorunun kaynağı ise; 3 nolu mil ile 1 nolu tabak birbirine kafa şişirme şeklinde çakılı. Fakat benim komplede bu mil tabaktan çıkmış. Bu kadar basit bir sorun. Çalışma mantığı ise şu; bu parça tabağın altından gelen basınç ile 2nci vitesin çalışması için 2-4 bantına mil ile baskı yapıyor ve 2nci vitesi aktif hale getiriyor. Fakat benim parçada mil yerinden çıktığı için basınç için gelen hidrolik sıvı milin oturduğu yerden sızıp çıkıyor ve basınç oluşmuyor. Parça değişti ve tüm sorunlarım bitti. Yaptırdığım yerin web adresi www.otomatiksanzuman.net Avni gün sahibidir, gerek kendi gerekse yetirdiği personel açısından profesyonel olarak çalışıyor ve her markaya yanıt verebilecek bir çokta çıkma şanzıman var elinde. Şanzıman konusunda sorun yaşayan varsa hiç düşünmeden buraya uğrasın. Bir önceki şanzımancıda 2000 TL gibi harcamayla rezil de oldum, arabamdan da soğumuştum. Beyindendir deyip arabaya ECU bile aldırdılar. Ama sorun sadece herşey dahil 170 TL'ye bir parçadaymış. Avni Bey'e ve personellerinden Veli Bey'e buradan teşekkürlerimi bir borç bilirim. Saygılarımla. 10 Aralık 2010 tarihinde Mehmet tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 10 Aralık 2010 Paylaş 10 Aralık 2010 Emre Bey geçmiş olsun.. Reklam kokan hareket daha foruma yazılırken kokmaya başlar.. Genelde biliriz.. İyi usta ie illaki tavsiye edilecektir.. Yorum bağlantısı
Burak İşler 5 Şubat 2011 Paylaş 5 Şubat 2011 çok geçmiş olsun şanzuman problemlerini gözlerim dolarak okuyorum benim başıma ne zaman gelecek diye Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 5 Şubat 2011 Paylaş 5 Şubat 2011 çok geçmiş olsun şanzuman problemlerini gözlerim dolarak okuyorum benim başıma ne zaman gelecek diye O korkuyu atın üzerinizden. Yoksa araçtan zevk alamazsınız. Olacağı varsa zaten olur. Felsefeniz nerde tırak orda bırak olsun Yorum bağlantısı
Ruhi Gökhan 5 Şubat 2011 Paylaş 5 Şubat 2011 Geçmiş olsun sorunun çözülmesine sevindim. çok geçmiş olsun şanzuman problemlerini gözlerim dolarak okuyorum benim başıma ne zaman gelecek diye İçinizde bir korku olmasın, önceki 2001 model A/T Focusum 3. eli olmama rağmen okadar zorlamama rağmen birkere hayal kırıklığı yaratmadı. Aracı 100.000 deyken sattım. Zamanında yağ değiştirdiğiniz sürece bir sıkıntı yaratmaz. Tabi bozulmazda demiyorum ama sağlam olduğunu bilmeniz yeterli. Yorum bağlantısı
Akın şimşek 14 Mayıs 2019 Paylaş 14 Mayıs 2019 On 11.12.2010 at 00:22, Emre Aytan yazdı: Evet arkadaşlar sonunda sorunum düzeldi. PO732 arızasının kaynağını bulduk. Öncelikle otomatik şanzıman konusuyla ilgili olarak şunu söyleyeceğim. Sanayide kime sorsanız herkes profesör, hatta herkes ordinaryus profesör. Sonunda işinin erbabı gerçek ustayı buldum. İsterseniz reklam kokan hareket deyin ne derseniz deyin ama işin özü şu ki; - Eğer bir ustanın adı gerçekten iyi diye anılıyorsa ve de siz fazla para alır diye korkuyorsanız sakın ama sakın korkmayın direkt o adamı gidin bulun!! Ben bu korkuyla 2000 TL'ye yakın boş yere para harcadım. Meğerse sorunum 200 TL ama sana 170 TL olur cinsten ve de üstüne değil aylarca yatmalık sadece 13:00-17:00 arasında test dahil herşeyin tamamlandığı bir arızaymış. Değişen parçada resimdeki gibi servo adında bir parça. Sağolsunlar gittiğim zaman öğle yemeğine rastladığı için beni orada bir lokantada yemeğe bile aldılar. Bu kadar sıcak kanlı çalışanları var. Resimde ki parçanın komplesi 3 adet parçadan oluşuyor. 1- alttaki tabak 2- tabağın çevresindeki fitting sızdırmaz conta 3- sap gibi duran mil Sorunun kaynağı ise; 3 nolu mil ile 1 nolu tabak birbirine kafa şişirme şeklinde çakılı. Fakat benim komplede bu mil tabaktan çıkmış. Bu kadar basit bir sorun. Çalışma mantığı ise şu; bu parça tabağın altından gelen basınç ile 2nci vitesin çalışması için 2-4 bantına mil ile baskı yapıyor ve 2nci vitesi aktif hale getiriyor. Fakat benim parçada mil yerinden çıktığı için basınç için gelen hidrolik sıvı milin oturduğu yerden sızıp çıkıyor ve basınç oluşmuyor. Parça değişti ve tüm sorunlarım bitti. Yaptırdığım yerin web adresi www.otomatiksanzuman.net Avni gün sahibidir, gerek kendi gerekse yetirdiği personel açısından profesyonel olarak çalışıyor ve her markaya yanıt verebilecek bir çokta çıkma şanzıman var elinde. Şanzıman konusunda sorun yaşayan varsa hiç düşünmeden buraya uğrasın. Bir önceki şanzımancıda 2000 TL gibi harcamayla rezil de oldum, arabamdan da soğumuştum. Beyindendir deyip arabaya ECU bile aldırdılar. Ama sorun sadece herşey dahil 170 TL'ye bir parçadaymış. Avni Bey'e ve personellerinden Veli Bey'e buradan teşekkürlerimi bir borç bilirim. Saygılarımla. benim aracım 2004 ford focus 1.6 comfort otomatik,benzin+lpg 1 haftadır sarı dişli içinde ünlem olan gösterge lambası yanmaya başladı ve araç vites geçişlerinde vurarak geçiş yapmaya başladı tekleyerek yani,adanada ergün otoya götürdüm aracı ,sorunu anlattım ustaya bana direk bu tarz sorunlarla çok karşılaştığını ve sorunun şanzıman beyninin değişmesi ile giderileceğini söyledi,cihazı makinayada bağladı,çıkma beyin istanbuldan geldi takıldı araç ilk 3 gün çok kıvrak tı kalkışı manevraları gayet iyiydi sevinmiştik ama dün akşam tekrar ışığımız yandı malesef ,tekrar çıkma parçanın gelmesini bekliyoruz,kime sorsak farklı bişi soylüyor,yardım edecek sorunu çözecek arkadaşalrın desteğini bekliyorum gösterge uyarısı linkini ekliyorum https://hizliresim.com/AD4L8Q Yorum bağlantısı
Recommended Posts