İçeriğe Yönlendir

Yalpa Sesi ?

Mustafa Tüfekçi

Recommended Posts

Mustafa Tüfekçi

Kafaya takacak yeni bir ses buldum :) artık arabada onu dinliyorum :) arabaya binen başka kimse duymuyor.

Bilya vınlaması gibi değil yalpa sesi. bijonlara baktım hepsi yerinde. Lift bulup bakacam. Arabada sağa sola çekme felan yok. Balanstan şüpheleniyorum diyecem direksiyonda titreme yok. hızlanınca çıkarıyor sesi ama benzer sesi bundan 11 bin km önce rot -balanstan sonra duymuştum uzun zamandır dikkat etmiyormuşum galiba ;) yine duymaya başladım. jantın teki sabıkalı aslında ama rot -balansta bir şey gözükmüyor. lastik 40bine geliyor. ama 30 bindeykebnde o sesi duyduğum için ona pek yoramadım. Yani demek isteğdim şu:

Yalpa sesi neden kaynaklanır benim saydıklarım dışında.

lastik tabanı

rot-balans

jant hatası

porya bilyası

aksa pek ihtimal vermiorum titreme yapmıyor.

arabanın alt üst deflektörleri şuan yok rüzgar sesi olabilir mi?

Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Arka teker bilyasına oyumu veriyorum, uzaktan davul sesi gibi gelir..

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

2 defa değişti. aynı taraf mı onu bir türlü hatırlayamıyorum işte :) ama o turbo gibi vınlıyor genelde.

Kimse duymuyorsa, ne içtiysen banada yolla ;)

Yani arabaya binenler duymuyor babam zaten ilgilenmez pek :) bende onun yerine de ilgileniyorum 2 defa ilgili olunca kendimden şüpheleniyorum. :(

Yorum bağlantısı
Salim İmamoğlu

Ses tarifini pek anlayamadım ama sallamam hakkımı kullanıyorum Mustafa :D Jantlar kapak mı??

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

sesi tarif edemiyom ki plap plap gibi bir şey :D araç ghia alaşımlı jantlı :D

Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik

Ya sen bi tane güzel teyp tak şu arabaya da,güzel güzel müzikler dinle. N'apacan hayali yalpa sesi dinleyip. :D İnsan yola odaklanamaz öyle. :D

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi
:) teybim güzel. uzun yol moduna girince seslere takılıyor kafam :D cıstak cıstak gidilmiyorki :D
Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik
:) teybim güzel. uzun yol moduna girince seslere takılıyor kafam :good1: cıstak cıstak gidilmiyorki :)

Aç bi türkü, söyleye söyleye git. :p

Yorum bağlantısı
İbrahim Fındıklı
Arka teker bilyasına oyumu veriyorum, uzaktan davul sesi gibi gelir..

+ :)

Kimse duymuyorsa, ne içtiysen banada yolla :)

:good1:

Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Mustafa Tüfekçi

Sesi bir arkadaşta farketti. hatta ben söylemeden o söyledi.

Hızlandıkça daha belli olan bir yalpa sesi.

lastikten değilmiş günahını aldık. balansta bir şey çıkmıyor. arka bilyadan şüğhelenmeye başlıyorum. Yuvasında sorun mu var acaba.

Ön tarafta yalpa sesi yapacak ne olabilir? ön tker bilyasının kontrolü nasıl oluyor? araçta sallanma titreme yok. birde ön tampon hafif hasarlı alt üst deflektör yok yan deflektör (radyatörün sağı ve solundaki) açıkta. rüzgardan yalpa sesi yapabilir mi acaba?

Yorum bağlantısı
Sesi bir arkadaşta farketti. hatta ben söylemeden o söyledi.

Hızlandıkça daha belli olan bir yalpa sesi.

lastikten değilmiş günahını aldık. balansta bir şey çıkmıyor. arka bilyadan şüğhelenmeye başlıyorum. Yuvasında sorun mu var acaba.

Ön tarafta yalpa sesi yapacak ne olabilir? ön tker bilyasının kontrolü nasıl oluyor? araçta sallanma titreme yok. birde ön tampon hafif hasarlı alt üst deflektör yok yan deflektör (radyatörün sağı ve solundaki) açıkta. rüzgardan yalpa sesi yapabilir mi acaba?

11.000 km önce sesi duyduğunuzda tampon kırık mıydı? Kırıksa ihtimal dahilinde. Ben de oyumu bilyalara veriyorum. Z-Rot vs. değişiminde bir parçanın tekerlekle beraber dönen aksama teması gibi bir sorunda olabilir. Ben z-rotu değiştirdiğimde bisiklet tekerleğine metal temas ettimiş gibi bir ses :) duymuştum mesela. Söküp, takma esnasında bir metal parçası neden olmuştu.

Aracı dışardan dinlemek veya arka tekerlekler için, trafiğe kapalı alanda, arka kapı açık olarak arka tekerlekten sesi dinleyecek bir cengavere ihtiyacınız olacak. Ön taraf için kaputun üstüne oturmayı kabul eden biri olmadıkça hareket halinde sesi anlamak zor tabi :good1:

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

kafamda soru işareti kalmasın diye arka bilyaları sağlı sollu değişeceğim. jantta yamukluk var demişlerdi düzeltiler balansta da birşey çıkmıyor. :blush: araçta sallama titreme olmadığı için çözemiyorum.

radyatör deflektürün bir parçası kırıktı onuda söktüm bu gün ama yok :(

Yorum bağlantısı
İsmail Yazıcı

Yalpa sesi,anlamadım nasıl bir ses ama,focus II lerde jant kapakları,bijonların üzerinde olan küçük kapak,öyle bir durumun varsa,zamanla o kapaklarda boşluk oluşuyor,tıkırtı,yalpa sesi gibi sesler geliyor.

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Bijon atlatma nasıl oluyor ?

Birde arka poryada sorun varsa değişim dışında ne olabilir.(fiyatı ucuz değildi :( ) çünkü bilya dağıttıyorsa yine bilyanın otruduğu yeri ziyan ettiler diye düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Sanayideki bir çok ustama sevgilerle :blush:

yine bilya hırlaması imiş. 3 -4 kişi baktı hep lastiğin günahını aldılar. hatta normal diyenide vardı. bu gün bir rot balanscı ile ( geçen jantı yaptırdığım yer) keşfe çıktık. virajda sesi kesince geri döndük. araç içindeyken teker çevrildi hırlama duyuldu. Ama daha öncekilerdeki gibi olmadığı için ben sorunu başka yerde arıyordum.

Arka akis yamuk olabilir o yüzden bilya dağıtıyor periyodik olarak. bana akis pahalı demişlerdi geçen bilya değişiminde. Yerlisi 30 lira imiş. orjinali pahalı deniliyor ( parçacı fiyat veremiyor ( ilçede) Ama ben bu bilyayı presleme işine de gıcık oluyorum. orada da bir yamukluk yaratıyorlar gibi geliyor bana. Bu parça serviste değişirken de mi bilya sonradan presleniyor. yoksa orjinal parça fabirkasyon presli mi? Parçacıya kalsa ikisi de aynı metalden yapılıyor. Daha önce bu akis-aks-porya her ne ise adı değişen var mı?

Birde aracı kaldırım gibi bir yere vurma durumu olmuş olabilir. bu yamukluk ondan da kaynaklanıyorsa başka nerelerin değişmesi sağlıklı olur.

Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik

Arka aksı ve üzerinde ne varsa değiştiren bi ford kullanıcısı olarak söylüyorum Mustafa;4 bilyayı da değiştir. Sese felan takılma,kaşınma. :blush:

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Orjinal parça fiyatınlarını bir öğreneyim arka iki tekeride değşecem. bilya 50 lira onu analdım da arka aks orjinal kaç lira onu öğrenmem lazım. yerlisine güvenemiyorum. Önleri pek elletmek istemiyorum. onlarda sorun yok. yok presti yok vidaydı bilmemneydi sağlam parçadan olmayalım. ama arka tekeri hafta sonu ne yapıp edip değişmem lazım sinir ediyor :blush:

eğer bir darbe alıpta ondan sorun çıkarıyorsa bu arka aks ( fii tarihinde sert şeklide bir kaldırımla temas vardı geri geri giderken) başka neler değişmeli.

sarsma titretme çekme yapmıyor allah için

Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik
eğer bir darbe alıpta ondan sorun çıkarıyorsa bu arka aks ( fii tarihinde sert şeklide bir kaldırımla temas vardı geri geri giderken) başka neler değişmeli.

Aks,poryalar. Onun dışında arkada sorun olabilecek çok fazla parça olmamakla birlikte kampanalara kadar hasar alabiliyor ama sanmam öyle bir şey oalcağını.

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

arkada porya yok diyor parçacı akis var bilya var diyor.

akis dediği şey şunu gibi

2443_buyuk.jpg

bilyada bildiğimiz bilya.

Yorum bağlantısı
Rıdvan Bakkal

Mustafa TIS CD'sinde okudun mu bilmiyorum ama balata temizliği için kampanayı sökerken göbekteki somundan sökülmemesi gerektiği yazıyor. Bilyaların bozulması bundan. Ben 4 yıldır o somunu söktürmüyorum biya bozulmuyor, daha önce 2 takım bilya değiştirmiştim.

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Görmedim. arka kamapananın diske çevirmesi hakkında bir bülten vardı acaba onda mı?

Forumdan birisi kampananın hasar alması durumunda da bilya yuvasında yamuk yaratıyormuş. kampanada o bilyaya geçiyor ya.

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi
Mustafa TIS CD'sinde okudun mu bilmiyorum ama balata temizliği için kampanayı sökerken göbekteki somundan sökülmemesi gerektiği yazıyor. Bilyaların bozulması bundan. Ben 4 yıldır o somunu söktürmüyorum biya bozulmuyor, daha önce 2 takım bilya değiştirmiştim.

O somun tek kullanımlık mı?

şöyle bir kit var ben sadece bilya alıyordum hep.

http://www.fordburada.com/default.asp?git=9&urun=85800

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...