İçeriğe Yönlendir

Mondeo Mk 3 Arka Taraftan Gelen Ses

Oğuzhan Tanrıseven

Recommended Posts

Oğuzhan Tanrıseven

Merhabalar.

Şirkette kullandığımız 2006 model Mondeo MK III Ghia-X aracımız var.

Esasında bir önceki aracımız olan 2003 model MK III Ghia'da da benzer bir sorun vardı ama çözmeden satılmıştı...

Özellikle çukurlardan geçince (sağ-sol fark etmiyor) lok-lok,lak-luk şeklinde ses geliyor...

Amortisörlerin bakımı yapıldı, z-rotlar değişti, denge lastikleri değişti... Ses kesilmedi. Gerçi amortisörün bakımını yapan ustadan şüphelerim var ama bilemiyorum. Yolda gezinme, virajlarda savrulma vb. gibi bir sıkıntısı kesinlikle yok. Tren yolunda gidermişçesine gidiyor yolda...

Arka fişekler mi ne demişti bir usta ama oradan yapar mı? Araç 90.000 km'de...

Var mı daha önce başına gelen böyle bir sorun?

Teşekkürler ilginiz için...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oğuzhan Tanrıseven

Bakılmadı sanırım ama ses bariz arka taraftan geliyor zaten?

Özellikle sadece mesela sağ arkayı çukura soktuğumuz vakit, geliyor ses. Önlerde kesinlikle "çıt" yok...

Yorum bağlantısı
Merhabalar.

Şirkette kullandığımız 2006 model Mondeo MK III Ghia-X aracımız var.

Esasında bir önceki aracımız olan 2003 model MK III Ghia'da da benzer bir sorun vardı ama çözmeden satılmıştı...

Özellikle çukurlardan geçince (sağ-sol fark etmiyor) lok-lok,lak-luk şeklinde ses geliyor...

Amortisörlerin bakımı yapıldı, z-rotlar değişti, denge lastikleri değişti... Ses kesilmedi. Gerçi amortisörün bakımını yapan ustadan şüphelerim var ama bilemiyorum. Yolda gezinme, virajlarda savrulma vb. gibi bir sıkıntısı kesinlikle yok. Tren yolunda gidermişçesine gidiyor yolda...

Arka fişekler mi ne demişti bir usta ama oradan yapar mı? Araç 90.000 km'de...

Var mı daha önce başına gelen böyle bir sorun?

Teşekkürler ilginiz için...

Amortisörün mekanizması değil ama Onur Bey'in ifade ettiği gibi bağlantı elemanlarından gelme ihtimali yüksek. Ses konusu nazik bir konu. Bizzat duyanlar bile tam karar veremedikleri için teşhis koymak, deneme yanılma ile oluyor. Siz de yapılabileceklerin çoğunu yapmışsınız zaten. 100.000km civarında amortisör sorunları başgöstermeye başlar. Sizin aracınızın km'sini bilmiyoruz ama şirkette kullandığınızı belirttiğinize göre, normale göre daha çok yol yapıyordur.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Oğuzhan Tanrıseven

Cevaplar için teşekkürler.

Araç 90.000'de. Getir-götür tarzı kullanılmıyor :D

Amortisör için Bosch servisine gittiğimizde bir amortisörcüye yönlendirmişlerdi; içindeki keçelerden falan bahsetmişti usta ama artık sağlıklı bir şekilde yaptı mı, yoksa hiç birşey yapmadı mı bilemiyorum...

Amortisörün görünen kısmına mı gres yağı süreceğim? Sanki amortisörden değil gibi ama bilemiyorum... Gizli sorun oluncada insan kafayı sıyırıyor :D

Yorum bağlantısı
Oğuzhan Tanrıseven

Teşekkürler. Deneyeceğim...

Üst bağlı olduğu takozdan bende şüphelendim ama ustalardan biri ısrarla amortisör derken, diğeri travers'de (yada öyle birşey) suç buldu... Her kafadan bir ses çıkınca, deneme yanılma yönteminden başka bir seçenek yok herhalde :lol2:

Yorum bağlantısı
Teşekkürler. Deneyeceğim...

Üst bağlı olduğu takozdan bende şüphelendim ama ustalardan biri ısrarla amortisör derken, diğeri travers'de (yada öyle birşey) suç buldu... Her kafadan bir ses çıkınca, deneme yanılma yönteminden başka bir seçenek yok herhalde :flowers:

Benimkinde de aynı ses vardı,amortisörün üst takozunu değiştirdiler ses kesildi.

Yorum bağlantısı
Oğuzhan Tanrıseven

Hmm, çok teşekkürler. Bu iyi oldu...

Yorum bağlantısı
Tunç Tunçdemir

El freni telini kontrol edin. Mutlaka ses yapıyordur. Daha bugune kadar ses yapmayanını görmedik :)

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün

El freni telindendir. Söylediklerinde ben de inanmamış ve sesi telin gövdeye vurma sesine benzetememiştim. Ama meğer bu araçların ilginç hastalığıymış. Mutlaka bu ihtimali berteraf etmeden, diğer meşakkatli ve masraflı ihtimallerin üzerine gitmeyin.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Oğuzhan Tanrıseven

Henüz fırsatım olmadı ama değerli önerilerinizi tek tek işleme koyacağım :good1:

İlginç yani...

El freni belki şundan olabilir, sağ tarafın yanı sıra sol taraftanda aynı ses geliyor. Hani amortisör olsa, her 2'side tesadüfen aynı anda bozulmadı heralde :nazar:

Ama ön taraf ne kadar sert girerse girsin ses yok. Madem sarsıntı, el freni teli o zamanda ses yapmaz mı?

Yorum bağlantısı
Alper Koçbıyık

Aynı sorunu ben de yaşadım. Üstelikte 2 defa el freni teli...

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
El freni telini kontrol edin. Mutlaka ses yapıyordur. Daha bugune kadar ses yapmayanını görmedik :wub:

Bu tel yüzünden ben mondeonun arkasını komple değiştirdim..

Şimdi yine ses var.. Yine komple değişeceğiz galiba ;)

Yorum bağlantısı
Oğuzhan Tanrıseven

Daha yoğunluktan gidipte ilgilenemedim araçla.

Yani dediğiniz gibi ustalara kalsa, alt fişek dedikleri (travers?) kısmı falan komple sökeceğiz demişlerdi. Bakalım, inşallah el freni telindendir; uğraşıp durmayalım bir ses için.

En ufak çukurda bile "luk,luk" şeklinde bir ses :good1: Sinir etmeye başladı iyice...

Yorum bağlantısı
Fatih Bayram

yaklaşık 1-1.5 aydır bende de aynı ses vardı,

bakmadık usta kalmadı,z rot,amortisör,bilya vs..vs...herkes kafasına göre bişey söyledi.

En çok da egsoz bağlantılarından falan şüpheleniyorduk,bugün komple söktürüp baktıracaktım,ama gerek kalmadı,çünkü asıl sorunun disk-balatadan olduğu tespit edildi ve balataların durumu da görünürde iyiydi.

yalnız bende birkaç farklı ses vardı,arabadan soğumuştum nerdeyse.

1-el freni telini kontrol

2-arabanın arkasına bastırıp yaylandırın,ses geliyorsa,nitekim benimkinden bi gıcırtı geliyordu,lifte gıcırdayan yer bulundu,sürten yer levyeyle azcık rahatlatıldı,o ses gitti.

3-z rotlar daha önce değişmişti.

4-ve nihayet mutlu son :D ...dün akşam ses-gıcırtı eşliğinde giderken,ferne hafif basmamla lak luk sesler artarak gelmeye başladı,bende asıl sorunun fren sistemiyle ilgili olabileceğine kanaat getirdim,ustaları ona yönlerdirdim,bu arda bu tip şeylerden fazla anlamam,başıma geldikçe yavaş yavaş öğreniyorum...

Uzun lafın kısası,bu sabah önce sürekli gittiğim ustaya durumu anlattım,oda beni direk bu işleri yapan arkadaşlara yönlendirdi,lifte kaldırıp,kontroller yapılınca, o gıcık sesin aşnmış balata ve diskten olduğu kesinleşti.(sol arka)

diskler tornalandı,balata değişti,ses falan kalmadı...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün
Henüz fırsatım olmadı ama değerli önerilerinizi tek tek işleme koyacağım :)

İlginç yani...

El freni belki şundan olabilir, sağ tarafın yanı sıra sol taraftanda aynı ses geliyor. Hani amortisör olsa, her 2'side tesadüfen aynı anda bozulmadı heralde :)

Ama ön taraf ne kadar sert girerse girsin ses yok. Madem sarsıntı, el freni teli o zamanda ses yapmaz mı?

Ne menem bir şeyse yapmıyor. Ben tampon oynuyor zannettim, olmadı arka cama vuran bir şey mi var dedim. Amortisör mü dedim. Z rot mu dedim. Dedim de dedim. sonra bir gün servi,ste bir usta "el freni telindendi, yaptık" dedi. Hiç ihtimal vernedim ve tabii inanmadım. Lakin araca bindiğimde sesin geçmiş olduğunu hayret ve sevinçle müşahade ettim :)

Daha sonra bir kez daha tekrarlayınca bu sefer kendim plastik kelepçeyle işi çözdüm. Bir daha da olmadı.

Aracınızda şimdiye kadar el freni teli kaynaklı ses tespit edilmediğine göre, siz öncelikle bu ihtimal üzerinde durun. Başka bir tıkırtı kaynağınız varsa bile, el freni teli de ses yapıyordur. Çünkü yapmayanı yok.

Yalız bir konuda uyarayım. Teli çok sıkı kelepçelerseniz, kışın donma ihtimali artıyor.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Oğuzhan Tanrıseven

Çok teşekkürler. Forumda yardımlaşma bu işte :)

Bugün kafam attı, yere karton serip aracın altına girmemle birlikte sorunu çözdüm :)

Dediğiniz gibi sağlı sollu el freni telleri boştaydı ve sallanıyordu. İlk başta bu kadar ses buradan nasıl gelir düşünceleri ile birlikte, plastik kelepçelerle sabitledim ve mutlu son! Ses kesildi, ne rahatlıkmış yahu :)

Çok çok teşekkür ederim tüm yardımcı olan arkadaşlardan...

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Hasan Aksüt

Benim de başıma geldi. Yazılarınızı okurken yaşamama rağmen aklıma gelmediği için yazmamış oldum. :seytan:

Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün
Yalız bir konuda uyarayım. Teli çok sıkı kelepçelerseniz, kışın donma ihtimali artıyor.

Gözünüz aydın tıkırtıdan kurtulmuşsunuz. Ama kışa kadar unutursunuz. Bu dediğimi de yabana atmayın :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Benim mondeonun arka sağdan gelen ses, arka sağ amotisör takozundanmış..

Yaşar Usta'nın başını ibikleye ibikleye yaptırdım bugün..

Kalkmış, ses yok diyor bana :bambam:

Sonra bu modeller böyle falan demeye kalkıştı...

Ustaa bura Ford yetkili servisi dedil dedim..

Anlaşıldı senden kurtuluş yok.. Sökeyim bari dedi, söktü ve yaptı :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oğuzhan Tanrıseven
Gözünüz aydın tıkırtıdan kurtulmuşsunuz. Ama kışa kadar unutursunuz. Bu dediğimi de yabana atmayın :D
Teşekkürler. Uyarınızı dikkata alacağım.
Yorum bağlantısı
  • 9 ay sonra...
Serkan Danış

Merhaba değerli mondeocu arkadaşlarım;

forumda yazmış olduğunuz bilgiler gerçekten çok önemli bilgiler. benzer sorun benim mondeo'da da var.arka tampondan dedi kaporta ustası, diğer bir usta amortisörlerdendir lifte kadırıp bakmamız lazım dedi(müsait olunca bakacaktık sözde o da yalan oldu gerçi...) bir egzos vuruyordur dedi baktık salladık vurduk kırdık yok vurmuyor.anlaşılan benim de sorun el freni telinden kaynaklanıyor.Vermiş olduğunuz bilgi ve yönlendirmeler için teşekkür ederim.umarım işime yarar, ki yarayacağından eminim. sorun hallolur hallolmaz tekrar burada paylaşacağım durumu.

TEŞEKKÜRLER hepinize...:)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Merhaba değerli mondeocu arkadaşlarım;

forumda yazmış olduğunuz bilgiler gerçekten çok önemli bilgiler. benzer sorun benim mondeo'da da var.arka tampondan dedi kaporta ustası, diğer bir usta amortisörlerdendir lifte kadırıp bakmamız lazım dedi(müsait olunca bakacaktık sözde o da yalan oldu gerçi...) bir egzos vuruyordur dedi baktık salladık vurduk kırdık yok vurmuyor.anlaşılan benim de sorun el freni telinden kaynaklanıyor.Vermiş olduğunuz bilgi ve yönlendirmeler için teşekkür ederim.umarım işime yarar, ki yarayacağından eminim. sorun hallolur hallolmaz tekrar burada paylaşacağım durumu.

TEŞEKKÜRLER hepinize... :)

Arkadaşlar viraj demir lastiklerini unutmayın. Onlardan çıkan ses patlak Amortisör gibi ses yapıyor. Hele küçük çukur veya kasislerden geçerken. Lok lok ses yapar. Maliyet olarakta çok küçük bir rakam.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Serkan Danış

Arkadaşlar, geç oldu biraz bir türlü sorunumla ilgili geri bildirimi yapamadım sizlere...

Sonunda bende beni rahatsız eden seslerin tamamından kurtuldum çok şükür.Sorun aynen el freni halatından ve viraj denge rotlarından olduğu gördük ustamla.rotları değiştirdik, el freni halatını da güzelce cırt kelepçeler yardımıyla tutturduk ve değecek, sürtecek, vuracak hiç bir yer kalmadı.

paylaşım yapan tüm arkadaşlara teşekkürler. hoşçakalın.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...