Ersen Tapan 25 Ağustos 2011 Paylaş 25 Ağustos 2011 İbrahim Maden yazdı: Öncelikle geçmiş olsun,abs firen sistemi hiç bana göre değil desem yeridir ayarını kaçırıp firene asılırsam abs devreye girdiğinde tak tak tak araba gidiyor İşte o yüzden sert fren yapılacaksa freni kıracakmışcasına sert basmalısınızki; kısa mesafede durabilin.. Yorum bağlantısı
Erdem Özyücel 25 Ağustos 2011 Paylaş 25 Ağustos 2011 Bir çok kişi farklı yorumlarda bulunmuş. Çok deneyimli kişilerde bulunabilir. Nacizane fikrim arabanın ABS sini denemeniz yönünde. Düz boş bir yolda 60 ile giderken frene sonuna kadar bir anda basın. ABS doğru çalışıyor ise tekerler kızaklama yapacağı zaman devreye girer ve takırtı sesi oluşturur birazda titreşim hissedersiniz. ABS çalışmıyorsa tekerlekleriniz kızaklamaya düşer. O zaman servis yolu görünür. ABS normal fren sistemlerinden daha kısa sürede durmanızı sağlar. NAsıl ? Frene bastığınızda tekerlekler tutunamama noktasına gelince ABS niz yoksa tekerlekler kızklamaya başlar. Kızaklayan tekerin yere sürtünmesi azalır ve durma mesafeniz artar. Bunu çok ağır bir kutuyu sürükleyerek hareket ettirmeye benzetebiliriz. Kutuya ilk hareketi vermek çok zordur ama bir kere hareket eden kutuyu daha az eforla harekete devam ettirebiliriz. ABS olan arabalarda tekerleklerin hiç kızaklamaya düşmemesi sağlanır. Bu şekilde kısa mesafede durabilirsiniz. Yorum bağlantısı
Misafir 26 Ağustos 2011 Paylaş 26 Ağustos 2011 Abs'siz bir aracı panik olmayan durumda kızaklamaya geçmeyecek şekilde frenajla daha kısa sürede durdurabilirsiniz. Pompalayarak fren yapmak aracı patinaja düşmekten kurtarmanın basit yoludur ancak fren mesafesini uzatır. Abs'nin mantığıda freni pompalamaktır. Bu yüzden fren mesafesi uzar. ABS'siz araçta önce debriyaja basıp, frene sonra basmak da fren mesafesini uzatacaktır. Önce freni kullanıp, sonra yarım debriyaj ile destek vermek doğru olacaktır. Ancak gerçek hayatta kaç kişi panik veya ani bir frenajda aracı patinajsız durdurabilir? Bu nedenle ABS'nin bizden daha iyi frenleme yaptığını kabullenmekte yarar var. Fakat, ABS kullanımında sürücü hataları çok fazla olduğu için fren mesafesi haddinden fazla uzayabiliyor. Tam basınçlı frenleme esnasında ABS devreye girip freni yukarı itince uygulanan basıncı çoğu sürücü ayağını frenden çekmek sureti ile azaltıp, doğru frenleme yapamıyor. Bu yüzden gereksiz kazalar olabiliyor. Ayrıca Çağlar Bey'in belirttiği gibi, ABS ile aracın direksiyon kontrolü sağlanabileceği halde, bir nevi patinaja düştüğü varsayımı ile, müsait olduğu halde aracı boş şeride atmaya çoğu kişi çaba bile göstermiyor. Mustafa Bey'in belirttiği gibi, 100-0 km/h durma mesafesi 38-40m arası referans olarak kabul ediliyor. Yani, gerekli takip mesafesi olmazsa ABS devrede olsa bile araç duramaz. Saygılarımla. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 26 Ağustos 2011 Paylaş 26 Ağustos 2011 Servet ile bir projemiz var... Abs'yi 30 km üstünde çalışacak şekilde modifiye edeceğiz.. Gözlemlerimize göre bu hızlarda fren yapıldığında araç geç duruyor.. Bu hızın altında fren yapınca lastikler kilitlesin istiyoruz.. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 26 Ağustos 2011 Paylaş 26 Ağustos 2011 Kış şartlarında bence 30 km altında da abs şart. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 26 Ağustos 2011 Paylaş 26 Ağustos 2011 Manuel yaparız... kışın devrede olur.. Yorum bağlantısı
Serhat Çerçi 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 Bildiğimiz gibi frene bastığımızda tekerleklerden biri kızaklamaya başlayıncaya kadar abs devreye girmiyor. Yani bu noktaya kadar abs ile klasik fren sisteminin farkı yok diyebiliriz. abs farkını panik frende ortaya koyar. Panik frende kızaklayan tekerler , abs fren sistemine sahip tekerlere göre hıza bağlı olarak daha uzun mesafede dururlar, abs de tekerlere hala yön verilebilmesi de cabası. Kuru yolda abs devreye giren bir araçla , abs çalışma frekansının alt eşiğine kadar (yani abs devreye girmeden hemen öncesi) fren yapılabilen ama abs devreye girmeyen ya da tekerleri kızaklamayan araç arasında fark olacaktır, ikincisi daha çabuk durur. Özellikle zemini iyi yolda lastikleriniz de iyiyse abs devreye girmeden hemen önceki en yüksek fren basıncına frenleri ayarlayabilirseniz daha kısa mesafede durursunuz. Fren basıncını arttırıp abs devreye girdigi anda araçtaki küçük rahatlamayı hissedersiniz, durma mesafesi uzadığından kabinde hissettiğiniz basınç azalır. Bozuk zeminli yollarda, tümsek ya da çukurlarda, frene basılması halinde abs çok erken devreye girerek fren mesafesini uzatır. Vesileyle, lastik seçiminin fren mesafesine etkisi yadsınamayacak kadar büyük. ADAC testlerinde görüleceği üzere, aynı araçlarda aynı hızlarda bazı marka lastiklerin kuru asfaltta durduğundan daha kısa mesafede ıslak yolda durabilen lastik markaları var, bu fark neredeyse 20 metreye kadar çıkabilmekte, bu da yeri geldiğinde yaşamla ölüm arasındaki fark gibi ince bir çizgi olabilir Allah korusun... Saygılarımla... Yorum bağlantısı
Lemi Sam 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 (düzenlendi) Ersen Tapan yazdı: İşte o yüzden sert fren yapılacaksa freni kıracakmışcasına sert basmalısınızki; kısa mesafede durabilin.. Değerli arkadaşlar şunları sormak istiyorum? 1.ABS nin çalışması için fren pedalına çok fazla mı basmak gerekiyor? Acaba hızım biraz yüksek olursa freni fazla basmasam da ABS devreye giriyor mudur? Yani ABS nin devreye girmesi gereken şartlardan biri de belli bir hızın üstünde mi seyretmek. Böyle bir limit hız varsa, bu limitin üstünde seyahat ederken frene biraz basılsa bile ABS devreye girer mi? Hız ve tekerlerin kitlenmeye yaklaşması arasında hangisi öncelikli? 2.ABS devreye girerse saniyede 18 defa çalışıyor deniyor genel olarak. Bu sabit midir? Hiç değişmiyor mu? 3.Bir keresinde 20 km /saat hızla giderken karşıma aniden bir araç çıkınca frene iyice asıldım? Tam dururken araçtan gıvış gıvış ses geldi. Bu ABS nin devreye girdiğini mi gösteriyor? 27 Ağustos 2011 tarihinde Lemi Sam tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 ABS= Anti blokaj sistemi Yani tekerleklerin kilitlenmesini engeller.. Sizin ne kadar frene bastığınızın bir önemi yoktur abs nin çalışması için.. Siz frene bastığınız anda tekerlekler yere tutunamıyorsa abs işlevini yerine getirmeye başlar.. Örneğin buz üstünde az bir dokunmada bile abs devreye girerken Kuru asvaltta %80 bastığınızda bile devreye girmeyebilir.. ABS 6 km ve üstü hızlarda devreye girer ( 4 de olabilir tam hatırlayamadım ) ABS olan araçlarda en kısa mesafede durmaya ihtiyacımız olduğunda frene sonuna kadar basmalısınız.. Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 Mehmet Özyürek yazdı: Servet ile bir projemiz var... Abs'yi 30 km üstünde çalışacak şekilde modifiye edeceğiz.. Gözlemlerimize göre bu hızlarda fren yapıldığında araç geç duruyor.. Bu hızın altında fren yapınca lastikler kilitlesin istiyoruz.. Karlı buzlu yollarda sistem aracın dış sıcaklık verisinden bilgi alıp devre dışı kalmalıdır.. Aracın hiz sensörünün bozulmaması gerekir.. Ayrıca 100 km hızda frene bastık 30 km hıza düşünce abs devam edecekmi? yoksa devreden çıkacakmı? Yorum bağlantısı
Lemi Sam 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 Sadık Taşyürek yazdı: sorun abs de değildir; bu tip ani durumlarda en kısa sürede durabilmek için debriyaja+frene aynı anda basmak gerekir. muhtemelen siz frene yeterli baskı uygulanmamış olabilirsiniz. ayrıca unutmamak gerekir ki; ABS durma mesafesi kısaltmaz. bilhakis abs sisteminin süratinize göre bu mesafeyi 1-2 mt.kadarda uzatır. Sadık bey söylediğiniz nokta çok ilginç ve önemli geldi. ABS nin en verimli şekilde devreye girmesini istiyorsak yeteri kadar frene basmak ve debriyaja da aynı anda basmak anlamında söylediniz sanıyorum. ABS olmayan frenlerle ilgili değil söyledikleriniz, doğru mu anlamışım? Yorum bağlantısı
Servet Aydın 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 Mehmet Özyürek yazdı: Servet ile bir projemiz var... Abs'yi 30 km üstünde çalışacak şekilde modifiye edeceğiz.. Gözlemlerimize göre bu hızlarda fren yapıldığında araç geç duruyor.. Bu hızın altında fren yapınca lastikler kilitlesin istiyoruz.. Mustafa Tüfekçi yazdı: Kış şartlarında bence 30 km altında da abs şart. Yanlış.. Kar-Buz üzerinde 10 km hızla fren yapalım eğer abs devreye girerse dahada durmaz araç. Her türlü yol şartlarında abs'yi denedim, bir çok araçta abs'yi denedim, tüm ticari ve hususi araçlarımızın önden vurmalı hasarları hep 20-30 km hızlarda abs'nin durma mesafesini uzatması nedeni ile olmuştur. Merak edenler için bir gün 30 km fren testi yaparız. Abs pompa motoru fişini çıkarınca frenler kızaklıyor ve daha erken araç duruyor. Hatta Focus 3'teki aktif fren sistemi devreye girince abs çalışmıyor. Nedeni ise çok açık.... Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 Lemi Sam yazdı: Değerli arkadaşlar şunları sormak istiyorum?1.ABS nin çalışması için fren pedalına çok fazla mı basmak gerekiyor? Acaba hızım biraz yüksek olursa freni fazla basmasam da ABS devreye giriyor mudur? Yani ABS nin devreye girmesi gereken şartlardan biri de belli bir hızın üstünde mi seyretmek. Böyle bir limit hız varsa, bu limitin üstünde seyahat ederken frene biraz basılsa bile ABS devreye girer mi? Hız ve tekerlerin kitlenmeye yaklaşması arasında hangisi öncelikli? 2.ABS devreye girerse saniyede 18 defa çalışıyor deniyor genel olarak. Bu sabit midir? Hiç değişmiyor mu? 3.Bir keresinde 20 km /saat hızla giderken karşıma aniden bir araç çıkınca frene iyice asıldım? Tam dururken araçtan gıvış gıvış ses geldi. Bu ABS nin devreye girdiğini mi gösteriyor? abs nin çalışma presnsibi şudur. frene basıldığı anda 4 teker arasında aşırı bir hız farkı varsa ( bunu abs sensörü 4 tekeri sürekli kontrol ederek anlar) abs hız farkının çok olduğu tekerde abs yi devreye sokar. isterse hızınız 200 km olsun isterse 20. en güzel öreneğini buz üzerinde hissedersiniz. çok düşük hızda bile abs devreye girer. yine tekerin teki kuru tekeri ıslak zemine düştüğünde de abs çalışır. abs 10 kere bas çek yamış 100 kere bas çek yapmış siz onu düşünmeyin. kaliteli lastiklerle lastik kızaklaması az olduğu için araç çoğu zaman abs devreye sokma ihtiyacı duymaz. lastik testlerinde zaten fren testi yapılıyor o testlerin "güvenilir" olanları referans olabilir lastik seçiminde. kendi aracımızda 2 set lastiktirdir gözlemlediğim şey. ilk 7 bin km civarında lastik o kadar iyi performans veriyor ki abs nerdeyse hiç devreye girmiyor frenajda. ( bir takım michelin energy saver ve bir takım goodyear effienciel grip ile tecrübemiz) benim kullandığım lastikler tüketim düşürme odaklı olduğu için bu tip fren ve yol tutuş konusunda daha zayiflar. zaten testlerde de bu çok açık blirtiliyor. bu arada ABS si olan bir arabanın ABS si iptal olduğunda sürücü için bir avantaj olacağını sanmam. hani ESP için nasıl belki de bir anlık gerekli olduğunu düşünüyorsak ABS de aynı şekilde anlık bir ihtiyaç olabilir. Kullanma klauzunda ABS için fren anında tüm gücünüzle frene basın herangi bir pedal titremesi yada ses yüzünden frenden ayağınız çekmeyim ve Engelin etrafından dönmeyi deneyin der. Zaten duvara doğru yada kaçacak bir yeri olmayan durumlarda abs olmasada kızaklayıp kontrolsüz bir frenaj olcağı açık ki abs kızaklama durduğu an devreden çıkıyor. Servet Aydın yazdı: Yanlış.. Kar-Buz üzerinde 10 km hızla fren yapalım eğer abs devreye girerse dahada durmaz araç. buz üzerinde kızaklamaya başladığında ABS olsun olmasın farketmez, ABS hiç olmazsa tekerleri kitlmediği için az da olsa aracın yönlendirilmesine yardımcı olur. Yorum bağlantısı
Servet Aydın 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 Mercedes bazı serilerinde düşük hızlarda abs'yi çalıştırmıyor. Yorum bağlantısı
Serkan Toker 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 Yıllarca abs fren mesafesini uzatır dedim ama artık yandaşlarımın olması beni sevindirdi... Yorum bağlantısı
Servet Aydın 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 Mustafa Tüfekçi yazdı: buz üzerinde kızaklamaya başladığında ABS olsun olmasın farketmez, ABS hiç olmazsa tekerleri kitlmediği için az da olsa aracın yönlendirilmesine yardımcı olur. Mustafa önünde duvar var nereye kaçacaksın ? Her engel kaçılacak şekilde önümüzde olamaz. Eğer abs olmazsa idi geçen kış iki önden vurmalı hasarım olmayacaktı. Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 Servet Aydın yazdı: Yanlış.. Kar-Buz üzerinde 10 km hızla fren yapalım eğer abs devreye girerse dahada durmaz araç.Her türlü yol şartlarında abs'yi denedim, bir çok araçta abs'yi denedim, tüm ticari ve hususi araçlarımızın önden vurmalı hasarları hep 20-30 km hızlarda abs'nin durma mesafesini uzatması nedeni ile olmuştur. Merak edenler için bir gün 30 km fren testi yaparız. Abs pompa motoru fişini çıkarınca frenler kızaklıyor ve daha erken araç duruyor. Hatta Focus 3'teki aktif fren sistemi devreye girince abs çalışmıyor. Nedeni ise çok açık.... Abi buz için haklısın ama burada amaç kısa mesafede durmakmı yoksa güvenli durmakmı onu belirlemek lazım.. Kışın dağdan inerken sabit frenle virajlara giriyorum ve viraj içinde abs devreye giriyor; abs devreye girmese ben virajın dışına çıkmazmıyım ? Yorum bağlantısı
Serkan Toker 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 Geçen sene karda buzda C-Max kayıp sonra durduğunu zannetti, halbuki biz sürükleniyorduk buz üzerinde...Freni bırakıp tekrar basmak gerekiyor ki meşhur kontrolü kaybettirmeme özelliğinden faydalanalım... Yorum bağlantısı
Servet Aydın 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 (düzenlendi) Serkan Toker yazdı: Yıllarca abs fren mesafesini uzatır dedim ama artık yandaşlarımın olması beni sevindirdi... Bir yanlışta sana... Yüksek hızda abs kesinlikle duruş mesafesini kısaltıyor efendi Ersen Tapan yazdı: Abi buz için haklısın ama burada amaç kısa mesafede durmakmı yoksa güvenli durmakmı onu belirlemek lazım..Kışın dağdan inerken sabit frenle virajlara giriyorum ve viraj içinde abs devreye giriyor; abs devreye girmese ben virajın dışına çıkmazmıyım ? Kışın fren pedalı diye birşey kullanılmaz zaten Kullanılsada az basma ile abs hemen devreye gireceği için yine sıkıntı çıkarıyor. kışın genelde karlı buzlu dağ yollarını kullanırım ( bildiğim yollardır) Bilhassa atraksiyon yaparım frenajla ilgili neler oluyor diye. Abs genelde işi bozuyor. Araç bayır aşağı abs yüzünden yavaşlayacağına hızlanarak iniyor. 27 Ağustos 2011 tarihinde Servet Ayd?n tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 bu videoadaki tüm denemeleri tecrübe etmiş biri olarak ben ABS iptalini yanlış buluyorum. eğer ABS ile bile engelden kaçamayıp vuracak olursanız zaten siz fizik kurallarını aşmışsınızdır. Yorum bağlantısı
Servet Aydın 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 (düzenlendi) Önüme kışın düve sürüsü çıktı ve 20 km bile yoktu hızım ve yolda düzdü. İki tanesine tıklattım hayvanın ( Kars'ta ) hangi fizik kuralı ?? Böyle videolar beni tatmin etmiyor. 2.000.k km bana bir çok şeyi anlattı. Ayrıca video 100km diyor biz 30 km ve yağışlı yol diyoruz.. En güzeli birgün ayarlayacağım. İki adet aynı Ticari aracımın birinde abs'yi iptal edip aynı anda 30km kuru ıslak yol fren testi yapalım herkes görsün.. 27 Ağustos 2011 tarihinde Adnan tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 Servet Aydın yazdı: Bir yanlışta sana...Yüksek hızda abs kesinlikle duruş mesafesini kısaltıyor efendi Kışın fren pedalı diye birşey kullanılmaz zaten Kullanılsada az basma ile abs hemen devreye gireceği için yine sıkıntı çıkarıyor. kışın genelde karlı buzlu dağ yollarını kullanırım ( bildiğim yollardır) Bilhassa atraksiyon yaparım frenajla ilgili neler oluyor diye. Abs genelde işi bozuyor. Araç bayır aşağı abs yüzünden yavaşlayacağına hızlanarak iniyor. Virajlı ve dik yollarda aşşağı inerken fren kullanmasam arabanın arkası kayıyor Fren kullanmaya mecburum .. Ben ABS mi seviyorum .. Yol tecrübenede saygım sonsuz abi; Abs ile ilgili yapacağın modifiyenin kalibrasyonu çok önemli.. Benim merak ettiğim şeylerden biride 100 km hızla sert freni yaptık ; abs devrede ve hız 30 km ye düştü ; senin düşündüğün sistemde abs devreden çıkacakmı? yoksa 30 km nin altında fren yaptığımızdamı senin yaptığın sistem devrede olacak? Yorum bağlantısı
Serkan Toker 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 Servet Aydın yazdı: Bir yanlışta sana...Yüksek hızda abs kesinlikle duruş mesafesini kısaltıyor efendi Belge isterim, 1.000 k km.de bana bir çok şey anlattı efendi.. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 Servet Aydın yazdı: Mustafa önünde duvar var nereye kaçacaksın ? Her engel kaçılacak şekilde önümüzde olamaz. Eğer abs olmazsa idi geçen kış iki önden vurmalı hasarım olmayacaktı. Üstünde duvar olmayan yoldan git sen de. Vesile ile eski bir Türk Ralli pilotu sözüdür: Gaz güldürür, fren üzdürür. Yorum bağlantısı
Serkan Toker 27 Ağustos 2011 Paylaş 27 Ağustos 2011 Servet Aydın yazdı: En güzeli birgün ayarlayacağım. İki adet aynı Ticari aracımın birinde abs'yi iptal edip aynı anda 30km kuru ıslak yol fren testi yapalım herkes görsün.. Testten sonra yemekte yeriz şöyle kavurmalı, bol etli, soğanlı falan..Çoban salata yanında, yemekten sonra da baklava falan yeriz..Ne diyordum ben, evet bence yüksek düşük abs bana ters, istemiyorum işte.. Yorum bağlantısı
Recommended Posts