İçeriğe Yönlendir

Obd2 Soketinden 12v Almak...


Mustafa Yenigün
Çözüme git Mehmet Ozyurek tarafından,

Recommended Posts

Mustafa Yenigün
(düzenlendi)

Merhaba,

Solak olduğum için navigasyon cihazım ve cep telefonum daha kolay kullanabildiğim için camın sol tarafında duruyor. İkisi de USB ile şarj oluyor ama çakmak şarj soketinin vites tarafından olmasından dolayı, hem kablo ucu ucuna yetiyor hem de kablonun gözümün önünden, direksiyonun üzerinden geçmesini pek istemiyorum. Maalesef oto elektrik konusunda pek bilgili değilim, daha doğrusu cesaretli değilim, yani forumda "12V'u şuradan aldım, şuna bağladım" şeklinde yazılar okudukça kıskanıyorum :) Bu nedenle de, zamanında Dealextreme'den almış olduğum ve hala tam olarak kullanamadığım OBD2 cihazı ile birşeyler yapabilir miyim diye düşündüm.

Biliyorsunuz OBD2 soketinin bulunduğu direksiyonun sol alt bölgesinde aynı zamanda bir cep var. Amacım o cebe ek bir çakmak şarj soketi koymak ve 12V beslemesini de OBD2 yuvasından almak aslında :flowers:

OBD2 portunun pinlerine bakarsak,

obdiiconnector.gif

Burada 16. pin 12V - 4. ve 5. pin de Ground olarak kullanılıyor.

Cihazı açınca şöyle bir görüntü ile karşılaşıyoruz.

1.jpg

2.jpg

Soldaki parçada bulunan dikdörtgen şeklindeki çirkin boşaltmayı ben yaptım, normalde yok :)

Biliyorsunuz bu cihaz, yuvaya takılınca hemen çalışmaya başlıyor. Aslında benim amacım cihazı değil de, üzerinden alacağım 12V'u kullanmak olduğundan aşağıdaki anahtarlardan biri çıkışa 12V vermek için, diğeri ise OBD2 cihazını çalıştırmak için kullanılacak.

3.jpg

Düğmeler ve 12V çıkışı için aşağıdaki boşaltmaları yaptım.

4.jpg

5.jpg

Düğmeler ve 12V çıkışı takıldıktan sonra şöyle görünüyor.

6.jpg

7.jpg

Siyah düğme 12V çıkışını açmaya & kapamaya, kırmızı düğme ise istediğimde OBD2 cihazını çalıştırmaya yarıyor.

Biraz lehim işinden sonra cihazın içi iyice karıştı.

Sonrasında silikonlayıp her yeri izole ettim.

8.jpg

Cihazın son durumu şu şekilde oldu.

9.jpg

"O ne biçim 12V çıkışıdır öyle?" diyenler için de şu var :)

10.jpg

Bu parçamız da, o 12V çıkışına takılıp OB2 soketinin yer aldığı cepte duruyor :)

Daha sonra şu tip birşey alıp o cebe yerleştireceğim.

OA_724390.jpg

Aslında başında zevk alarak başladığım çalışma, sona doğru biraz çakma birşey çıkardı ortaya :flowers:

Tek avantajı kalıcı bir değişiklik yapmamış olmam, baktım olmuyor sökerim :)

Ben en iyisi bu işten vazgeçeyim, üstteki çift çıkışlı cihazı alıp en yakın oto elektrikçiye gideyim de, bir yerlere paralel bağlasın :)

tarihinde Mustafa Yenig tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Symbian telefonunuz varsa cihazınızı adam akıllı kullanabilmek için yazılımda yardımcı olabilirim :)

Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

Maalesef Windows Mobile işletim sistemi olan bir telefon kullanıyorum Sani Bey :D

Aslında cihazı alırken amacım Windows CE'li navigasyona HobDrive kurmak ve kapsamlı bir yol bilgisayarı olarak kullanmaktı.

Böylece anlık yakıt tüketimini vs. inceleyerek kötü kullanım alışkanlıklarımı düzeltecektim.

Ama navigasyonun OBD2 cihazını bir türlü görmemesi planlarımı başlamadan bitirdi :)

Telefonumda OBDkey, OBDGauge ve HobDrive kullanıyorum ama telefon ekranı küçük kalıyor bu iş için.

Yine de dursun köşede, TAB falan alırsam Torque ile kullanırım artık :)

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Obd soketinden 12V alıp ta cep telefonu şarj etmek ne kadar sağlıklı olur düşünmek lazım, o soketin diğer ucuna bağlı olan parçanın rakamı da biraz daha kapsamlı düşünmeyi hak eder? Bence, 40/50/60 her ne ise, bir oto elektrikçide harcayıp, daha sağlıklı bir yerden 12V alınsa iyi olur.

Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

Çok güzel bir noktaya değindiniz Çağlar Bey, aslında ilk mesajın son satırında yazdığımı da bu yüzden yazdım.

Bu çalışmayı yaparken bu konu aklıma geldi ama soketin elektrik beslemesinin direk ECU ile bağlantılı olmayacağını, muhtemelen bunun da bir yerden paralel çekilmiş olabileceğini varsaydım, ama direk ECU ile bağlantılı ise yaptığım mantıksız ve tehlikeli oluyor. Hoş, benzer şekilde Çin'den uygun fiyata, kalitesinden emin olmadığım bir cihaz getirip o sokete takmakla da benzer bir hata yapmış oluyorum aslında.

Elektrikçiye gidecek parada değilim, sadece aracın elektrik sisteminde kes-biç olmasın istiyorum.

Ama gülü seven dikenine katlanır durumu söz konusu olacak sonunda :D

Yorum bağlantısı
  • Çözüm
Mehmet Ozyurek

ODB'den 12 volt alıp kullanmak bana çok mantıklı gelmiyor.. Tesisatın akımı nedir, bağlanacak cihazın akımı nedir, elektrik nereden gelmektedir bakmak lazım..

Bence yapılacak en sağlıklı şey, Direksiyonun altına bir yere bundan takıp elektriği sağlam bir yerden almaktır... Maliyet tahminen 5 liradır..

Ben ortağımın C-max'a aynı amaçla kullanmak üzere taktım.. Ben de solağım ve bende navigasyonu sol tarafta kullanıyorum, ben de bir tane çakmak aldım ama henüz takamadım..

Botm90b145.jpg

Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

Birkaç gün sonra "çıkma ECU nereden bulunabilir?" başlığı açmamak için büyük sözü dinlemeye karar verdim ;)

Yorum bağlantısı

Odb malum araç ecu kontrolü için kullanılan bir ara birim takılan yerdeki sokette direk ecu içersinden geliyor.Dolayısı ile burası ile işlem yapmak akımı yeterlide olsa mantıklı değil.Parçaya yaptıklarınız güzel olmuş.Sol tarafta muhakkak oldugunu düşündüğüm sabit 12 volt taşıyan kablo illaki vardır.Çakmak soketi alıp uygun yere monte edip kullanmanız en güzel yol. :nazar:

Yorum bağlantısı
Adnan Çakır

Akü sol tarafta olduğu için işlem çok basit aslında,kaliteli 2metre kablo ile aküden + - uç alınıp araya basit ama kullanacağımız cihaza uygun sigorta ile motor kısmından sol taraftaki küçük cebin olduğu kısma kablo çekilip çakmaklığıda montaj ettimi en güzel ve kalıcı çözümü bulmuş olursunuz.

Yorum bağlantısı

Navigasyon veya diğer multimedya cihazlar genelde 5 volt arabirim reğülatörler ile şarj olurlar bunun için en ideal uygulama olarak size tavsiyem verdiğim linkteki product bilğide 7805 regüle entegresini kullanmanız olur devreyi uygularsanız ve oradaki bd 536 entegresi yerine aynı özellikte 2n2955 transiztör bağlarsanız minumum 3 amper destegini çok rahat alırsınız.Ben Gündüz farı devresi çalışmamda uyguladım çok olumlu sonuçlar aldım bu taransistöre paralel bir transistör eklemesi ile yaklaşık 5 amperlik 5 volt kaynagını rahatca elde edersiniz.Linkte datashet var sayfa 23 fiğür 12 deki devreyi aynen uygulayın.Güzel bir devre tasarımı ile çakmak içinede rahatca sıgar. :f1:

http://www.datasheetcatalog.org/datasheets/228/390068_DS.pdf

Yorum bağlantısı
Furkan Avcı
Navigasyon veya diğer multimedya cihazlar genelde 5 volt arabirim reğülatörler ile şarj olurlar bunun için en ideal uygulama olarak size tavsiyem verdiğim linkteki product bilğide 7805 regüle entegresini kullanmanız olur devreyi uygularsanız ve oradaki bd 536 entegresi yerine aynı özellikte 2n2955 transiztör bağlarsanız minumum 3 amper destegini çok rahat alırsınız.Ben Gündüz farı devresi çalışmamda uyguladım çok olumlu sonuçlar aldım bu taransistöre paralel bir transistör eklemesi ile yaklaşık 5 amperlik 5 volt kaynagını rahatca elde edersiniz.Linkte datashet var sayfa 23 fiğür 12 deki devreyi aynen uygulayın.Güzel bir devre tasarımı ile çakmak içinede rahatca sıgar. :D

http://www.datasheetcatalog.org/datasheets/228/390068_DS.pdf

Oktay hocam sen daha iyi bilirsin ama, navigasyon cihazının adaptörü zaten 12V -> 5V olayını ypmıyormu? yani ayrıca bir 7805 devresine gerek olurmu? (Bende benzer birşey düşünüyoeum da)

Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

7805 devresi, araç içine küçük bir USB HUB yapsak, içinde kullanılabilir aslında. Örneğin telefonum da, navigasyon da USB'den şarj oluyor ama navigasyonun kendi çakmak şarjının USB çıkış gücü telefonu şarj ederken pek yeterli olmuyor sanırım, bu nedenle de şarj süresi çok uzuyor. Bir USB hub yaparak ve bu devre ile yüksek mA alabilirsek, ortaya çok amaçlı birşey çıkabilir bence.

Piyasada da örnekleri mevcut aslında,

http://www.mp3car.com/product-suggestions-...d-usb-hubs.html

http://store.mp3car.com/DC_Powered_4_Port_...v_p/adt-015.htm

Fiyata bakınca, kendimiz yapınca çok daha uygun bir fiyata yapabileceğimiz kesin ama araç içinde USB HUB ayrı bir zevk meselesi tabii...

Yorum bağlantısı
Berk Karatan
Akü sol tarafta olduğu için işlem çok basit aslında,kaliteli 2metre kablo ile aküden + - uç alınıp araya basit ama kullanacağımız cihaza uygun sigorta ile motor kısmından sol taraftaki küçük cebin olduğu kısma kablo çekilip çakmaklığıda montaj ettimi en güzel ve kalıcı çözümü bulmuş olursunuz.

Akü sol tarafta dogrudur ancak kabloyu arac içine torpido bölmesinin oradan geçirerek alabilirsiniz normal araç tesisatı oradan içeriye giriyor çünki...

Ben aküden anfi kablosu geçirdim içeriye yani en kalınından sizede tavsiye ederim ondan sonra o kabloya istediğiniz bağlayabilirsiniz bu arada eksi gecirmeye bence gerek yok cunki aracın her tarafından kolayca şasi bulabilirsiniz

Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün
Aracın çakmağından paralel hat çekip buna bağlayın ; bunuda direksiyon altında biryere sabitleyin.. Rahat rahat kullanın :lol2:

http://www.hepsiburada.com/Liste/m-power-1...goryId=20024988

Bu cihazlar çakmağa bağlı olduğu sürece akım çekmiyor mu ?

Aşağıdakiler de alınıp OBD portunun bulunduğu cebe konabilir aslında.

Tabii paralel hat çekilip üstlerine bir açma kapama düğmesi yapmak gerekecek.

http://www.hepsiburada.com/Liste/modacar-2...p;SKU=OTM431158

http://www.hepsiburada.com/Liste/dreamcar-...p;SKU=OTEV33446

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

Akım çekiyordur sanırım ; ama açma kapama düğmesi ile çokta güzel olur bence . :lol2:

Yorum bağlantısı

Verdiğim örnek genel amaçlıdır oldukca ucuza yapılabilir el emeği olur.Beğeninize ve kullanımıza göre değişir tabiki.Usb hub olması sadece görünüm farkı yaşatır içinde değişik bişi yok amacı soket farklılığını yaşatır o kadar ve o mebla çok çok yüksek.Güzel bir uğraş ile bu tarz yapmak hiçde zor işlem değil neredyse 4 de birine mal olur diyebilirim.

Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün
(düzenlendi)
Verdiğim örnek genel amaçlıdır oldukca ucuza yapılabilir el emeği olur.Beğeninize ve kullanımıza göre değişir tabiki.Usb hub olması sadece görünüm farkı yaşatır içinde değişik bişi yok amacı soket farklılığını yaşatır o kadar ve o mebla çok çok yüksek.Güzel bir uğraş ile bu tarz yapmak hiçde zor işlem değil neredyse 4 de birine mal olur diyebilirim.

Düşüncemi yanlış ifade etmişim sanırım, tabii ki 80-90 dolarlık bir Hub almam, tavsiye de etmem. Genelde USB Hub denince akla, bağlantı kablosunun ucu da USB olan ve besleme voltajını da USB'den alan HUB'lar geliyor, o nedenle aslında bu cihazın araçlar için olan 12V ile besleneninin de olduğunu göstermek için linki vermiştim.

Ama Hepsiburada'da satılan 5 - 10 TL'lik hem çakmak şarj hem USB olan cihazlardan alınarak ve 12V beslemesi yapılarak da kullanılabilir. Eğer kendi devresi yetersiz olursa (ki neye göre, kime göre yetersiz konusu göreceli bir kavram ama bu tip cihazların içinde çok uyduruk devreler oluyor genelde) içine 7805 devresi konulması hem çok daha ucuz hem de "kendin yap" türünde bir uygulama olduğu için çok daha zevkli diyebiliriz. Böylece yine araç içinde bir USB Hub olmuş olur. Bu akşam Modacar'ın Kağıthane'deki mağazasına gidebilirsem, Hepsiburada linkini verdiğim ürünlerden beğendiğim birini alacağım.

tarihinde Mustafa Yenig tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...